Nummer 42, 18 oktober 2008

De Britse band Coldplay voert voor de 3e week de Top 40 aan met Viva la vida.
Toen de plaat (na 12 weken) naar #1 toe ging, was het de 9e plaat die er minimaal 10 opeenvolgende weken voor nodig had om de koppositie te bereiken.
De meeste van die andere platen hielden het maar kort uit aan kop van de Top 40. This strange effect van Dave Berry wist het ook 3 weken op #1 uit te houden.
Alleen The road ahead van City To City (4 weken) en 't Is weer voorbij, die mooie zomer van Gerard Cox (5 weken) stonden van genoemde platen nóg langer op #1.


In de 7e week notering gaat Infinity 2008 van Guru Josh Project van #5 naar #2.
Hierdoor weet de plaat hoger te komen dan de originele versie van Guru Jush uit 1990, want die kwam tot #3.
Zoals bij de binnenkomst al vermeld, zit er verschil tussen Guru Josh en Guru Josh Project.
De eerste was Paul Walden solo en in het project werkt Paul Walden samen met Darren Bailie en Anders Nyman.

Ondanks dat het feitelijk om een andere act gaat, scoort Paul Walden als persoon wél voor de 2e keer een top 3-hit met hetzelfde melodietje, maar dan wel in een andere uitvoering.
De enige andere keer dat dit gebeurde, was met Lola van the Kinks, waarvan zowel de studioversie als de live-versie tot #1 wisten te komen.

Naast de verschillende versies heb je ook enkele keren gehad dat een act met dezelfde versie van een plaat tot 2 keer toe de top 3 wist te halen.
Zo kwamen A whiter shade of pale van Procol Harum en Paint it, black van the Rolling Stones tot 2 keer toe op #1, stond Bohemian rhapsody van Queen een keer op #1 en later nog eens op #2 en haalde My special prayer van Percy Sledge enkele jaren na de #1-notering nog een #3-notering.
Last but not least is er ook een succes van eigen bodem in dit rijtje te noemen, want Venus van Shocking Blue had in 1969 al #3 gehaald en wist een half jaar later opnieuw #3 in de Top 40 te bereiken.


In de 3e week gaat de 2008-remix van Show me love van Robin S van #12 naar #5.
Het levert Robin S haar 2e top 10-hit op, want in 1993 scoorde ze al een #4-hit Luv 4 luv, destijds de opvolger van de eerste hitnotering van Show me love.
Het is voor Robin S een weerzien met de top 10 op precies 15 jaar en 18 dagen na de laatste top 10-notering.


Nikki gaat met Bring me down in de 2e week van #19 naar #6.
Hiermee krijgt ze iets voor elkaar dat geen enkele andere winnaar van een Nederlandse editie van Idols of een soortgelijke show voor elkaar heeft gekregen, namelijk 2 top 6-hits scoren.
Jamai kwam met een #1-hit en een #7-hit nog het meest in de buurt.

Als je kijkt naar alle Nederlandse kandidaten, dan heeft Jim (2e bij 1e editie Idols) het al wel voor elkaar gekregen met een #1-notering voor Tell her en een #2-hit met This love is real.
Verder kwamen Dewi (2 keer tot #7) en Intwine (#3 en #7) erg dicht in de buurt.


In de 4e week gaat Gerard Joling met Ik hou d'r zo van van #20 naar #7.
Het is de 11e top 10-hit in de carrière van Gerard.
Als je bedenkt dat van die 11 top 10-hits er maar liefst 5 in de afgelopen 2 jaar gescoord zijn, dan mag je wel concluderen dat Gerard Joling nu populairder is dan ooit...


Frans Bauer en Marianne Weber moeten met Als ik met jou op wolken zweef in de 3e week alweer flink inleveren, want ze zakken van #8 naar #14.
Vooral Frans is dit wel gewend, want zijn vorige 3 top 10-hits (Had ik maar nooit naar jou gekeken, Hé lekker ding en Un dos très) zakten allemaal al in de 3e week notering.


In de 3e week gaat All this time (Pick-me-up song) van Maria Mena van #27 naar #17.
Hiermee verbetert de haar hoogste notering ooit, want tot nu toe kwam ze in de Top 40 nooit hoger dan #26, behaald met Just hold me in 2006.


De Amerikaanse zangeres Anastacia werd op 17 september 1968 als Anastacia Lyn Newkirk in Chicago geboren, maar verhuisde op jonge leeftijd naar New York. Vorige maand is ze dus alweer 40 jaar geworden.
Vanwege haar volle stem in combinatie met haar geringe lengte (1 meter 60), heeft ze de bijnaam The little lady with the big voice gekregen.
Anastacia kreeg muziek met de paplepel ingegoten, want haar vader zong in clubs en haar moeder was Broadway-actrice.
Op jonge leeftijd was ze al bezig met zingen en dansen en in de jaren '90 figureerde Anastacia meerdere keren in videoclips van Salt 'n' Pepa.

De doorbraak kwam in 1999, toen ze meedeed aan The Cut, een talentenjacht van MTV. Ze kreeg een platencontract en een jaar later volgde de wereldwijde doorbraak met de single I'm outta love.
Hierna kwamen hits als Left outside alone en Sick and tired.
De laatste hit tot nu toe was begin 2006 de #7-notering voor I belong to you (Il ritmo della passione), een duet met Eros Ramazzotti.

De afgelopen 2,5 jaar is het stil geweest rondom Anastacia, maar deze week maakt ze haar comeback.
Het album Heavy rotation staat voor 24 oktober gepland en is haar eerste album in 4,5 jaar tijd.
Als voorloper is de single I can feel you uitgekomen en die komt deze week als hoogste nieuweling op #31 de Top 40 binnen.
I can feel you is de 15e hit voor Anastacia.


De Nederlandse zanger Alain Clark werd op 4 juni 1979 in Haarlem geboren.
De muzikale opvoeding kreeg hij van z'n vader Dane Clark, die al ruim 30 jaar werkzaam is als zanger en frontman van diverse soulformaties.
Als jochie werd Alain al vaak meegenomen naar jamsessies en toen hij 9 was, werd hij op gitaarles gezet. Hier stopte hij op z'n 13e een tijdje mee, omdat hij meer wilde sporten. Alain bleek een goede basketballer te zijn, maar besloot uiteindelijk toch voor de muziek te kiezen.
Hij ging enkele jaren naar Amerika toe om zich muzikaal te ontwikkelen en nam in 2004 zijn titelloze debuutalbum op, waarvan de single Heerlijk een hit werd.

Naast zelf muziek maken, produceerde Alain ook platen van o.a. Boris en schreef bovendien de tekst van de top 10-hit V*kkevuller van Simon, een persiflage op F**k it van Eamon.
Een jaar geleden maakte Alain Clark zijn comeback, waarbij hij was overgestapt van het Nederlands naar het Engels.
De single This ain't gonna work werd een #3-hit, waarna ook Father & friend en Blow me away top 10-hits werden van het album Live it out.
Deze week volgt de 4e hitsingle van dat album, want Alain Clark komt op #34 de Top 40 binnen met Fell in love, in totaliteit zijn 5e hit.


De 32-jarige DJ Jean Claude Ades is geboren en getogen in Italië, maar woont inmiddels in het Duitse München.
Halverwege de jaren '90 besloot hij naast het draaien van platen ze ook zelf te maken en remixte in de loop der jaren heel wat platen voor collega-artiesten.
Zelf nam hij onder namen als Krystal K en Electronics ook enkele platen op, maar het succes kwam uiteindelijk in 2002 met de #9-hit I begin to wonder, dat hij onder de naam J.C.A. had uitgebracht.
Een klein jaar later liet hij de plaat opnieuw inzingen door Dannii Minogue en het werd warempel nog een hit ook. In alle eerlijkheid moet gezegd worden dat met de noteringen 40-39-40-39 háár versie wel een erg bescheiden hit was.

Afgelopen zomer maakte Jean Claude Ades onder eigen naam een comeback met de #6-hit Shingaling, een samenwerking met de Duitse DJ Vincent Thomas, een plaat met samba-invloeden, ingespeeld door een 15-koppig Cubaans orkest.
Waar 2008 al het jaar van de remixen en remakes begint te worden, doet Jean Claude Ades ook vrolijk mee, want hij heeft nu een 2008-versie opgenomen van I begin to wonder, ditmaal onder eigen naam.
De single komt deze week op #37 de Top 40 binnen en is de 2e Top 40-hit onder eigen naam voor Jean Claude Ades.


Er zijn acts die al jaren voor hun Top 40-debuut reeds een notering in de albumlijst wisten te halen.
Enkele weken geleden scoorden de Kings Of Leon 4 jaar na hun eerste albumnotering de eerste Top 40-hit en deze week is het de beurt aan Novastar, 8 jaar na de eerste notering in de albumlijst.

Novastar is een Belgische band, al is het tegenwoordig meer een eenmansband die uit een geboren Nederlander bestaat....
Joost Zweegers werd op 1 april 1966 in Sittard geboren, maar woonde tussen zijn 3e en 17e jaar in het Belgische Neerpelt, waar ook Belle Perez vandaan komt.
Hierna heeft hij enige tijd in Eindhoven gewoond, maar inmiddels woont Joost al jaren in Antwerpen en is meer Belg dan Nederlander.

In 1992 deed Joost voor het eerst mee aan Humo's Rockrally met zijn groep the Sideburns. Humo is een weekblad vergelijkbaar met Hitkrant en Break Out in Nederland.
De band won niet en sindsdien werd er niet veel meer van vernomen. Vier jaar later probeerde Joost het echter opnieuw met zijn nieuwe band Novastar en toen wist hij wel te winnen.
Het leverde in 1998 uiteindelijk een platencontract op, waarna in 2000 het debuutalbum Novastar uitkwam. De single Wrong werd een tipnotering, maar haalde de Top 40 niet.

In 2004 volgde het 2e album Another lonely soul. Waar beide albums in Nederland bescheiden noteringen wisten te behalen, stonden ze in Vlaanderen wekenlang op #1.
Daarnaast won Novastar een TMF Award voor Beste Belgische album én was Joost voorgedragen voor de titel Grootste Belg Allertijden, maar haalde de nominatielijst uiteindelijk niet.

Inmiddels is Novastar dus teruggebracht tot alleen Joost zelf en is het 3e album Almost Bangor net uitgekomen.
Het album is vernoemd naar het plaatje Bangor in Frankrijk. Het ligt op een eilandje buiten de westkust en telt nog geen 1000 inwoners. In dit plaatsje deed Joost inspiratie voor het album op.
Van dit album is de single Because uitgekomen, waarmee Novastar deze week op #39 het Top 40-debuut maakt.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  4 Ik hou d'r zo van Gerard Joling
 2  1 Als ik met jou op wolken zweef Frans Bauer & Marianne Weber
 3  3 Infinity 2008 Guru Josh Project
 4  - Show me love [2008 radio mix] Robin S
 5  2 Sweet about me Gabriella Cilmi
 6 10 Viva la vida Coldplay
 7  - All this time (Pick-me-up song) Maria Mena
 8  - Oktober Bløf
 9  8 Mr. Rock & roll Amy MacDonald
10  - Ik wil nog niet naar huis Guus Meeuwis

Ik hou d'r zo van is de 5e #1-hit voor Gerard Joling in de saleslijst.
De andere waren Ticket to the tropics (2x#1 in 1985), No more boleros (6x#1 in 1989), Maak me gek (2x#1 in 2007) en Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) (12x#1 in 2007).


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  - Oktober Bløf
 2  1 Wit licht Marco Borsato
 3  2 Death magnetic Metallica
 4  4 This is the life Amy MacDonald
 5  9 Viva la vida or death and all his friends Coldplay
 6  3 Stilte in de storm Jan Smit
 7  6 Black symphony Within Temptation & the Metropole Orchestra
 8  7 Almost bangor Novastar
 9  - Saus Rowwen Hèze
10  5 Groots met een zachte G - Live in het Philips Stadion 2008 Guus Meeuwis

Oktober is de 5e #1-hit voor Bløf in de albumlijst.
De andere waren Watermakers (2x#1 in 2000), Blauwe ruis (4x#1 in 2002), Omarm (4x#1 in 2003) en Umoja (4x#1 in 2006).


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 31 I can feel you - Anastacia
Snelste stijger 6 (+13)
7 (+13)
Bring me down - Nikki
Ik hou d'r zo van - Gerard Joling
Snelste zakker 24 (-11) All summer long - Kid Rock
Superstippen 4
Stippen 3
Nederlandstalig 5
NL product 11
Langstgenoteerd 24(17 wk)
33(17wk)
All summer long - Kid Rock
Give it 2 me - Madonna
Binnenkomers 4
Oudste act
(Top 40-debuut)
38 (5/9/1981) Lionel Richie


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 28  5  31 Superwoman Alicia Keys
38 20  7  99 Shine on R.I.O.
34 12  8 170 Spiralling Keane
33 29  3  26 Down down down No Tone featuring Isuna Dawuda