Nummer 30, 26 juli 2008

Nadat ze vorige week van #8 naar #1 sprong, blijft Madonna deze week aan kop van de Top 40 staan met Give it 2 me.
Madonna voelt echter Jan Smit steeds meer in de nek hijgen. Hij gaat met Stilte in de storm van #5 naar #2.

Met de #1-notering van deze week erbij, staat Madonna op een totaal van 18 weken op #1.
Hiermee evenaart ze het record "meeste weken op #1 voor een zangeres", dat op naam staat van Shakira:
weken periode artiest
18 2002-2007 Shakira
  1985-2008 Madonna
16 1978-1980 Olivia Newton-John
14 1995-1998 Celine Dion
13 1987-2000 Whitney Houston

Met dit rijtje hebben we ook direct alle zangeressen gehad die minimaal 10 weken op #1 stonden.


In de 3e week knalt Kate Ryan met Ella elle l'a van #21 naar #6.
Hiermee heeft ze haar 3e top 10-hit te pakken, een 100% score.
Het is nog niet haar hoogste notering, want in 2002 wist ze #2 te halen met Désenchantée.


De snelste stijger komt deze week op naam van Gerard Joling, die met Het is nog niet voorbij van #33 naar #14 gaat.
Met deze notering scoort Gerard zijn 6e top 15-hit op rij, waardoor zijn toegenomen publiciteit extra wordt benadrukt.
Vóór deze reeks noteringen wist hij in totaliteit slechts 6 keer bij de beste 15 te komen en had daar bovendien ook nog eens 19 jaar voor nodig...


De meeste liedjes gaan over liefde. Wat ook goed verkoopt is sex.
In 2002 scoorde t.A.T.u. al een #2-hit met All the things she said, waarin ze over lesbische gevoelens zongen, maar bij mijn weten heeft er in de geschiedenis van de Top 40 echter nog nooit een plaat over een fysieke lesbische ervaring gestaan. Tot deze week dan...

De hoogste binnenkomer komt deze week op naam van Katy Perry.
Deze Amerikaanse zangeres werd op 25 oktober 1984 als Katheryn Hudson in Santa Barbara, Californië geboren.
Katy groeide op in een gezin waar beide ouders dominee waren en luisterde thuis naar gospelmuziek. Bovendien zong ze in een kerkkoor.
Twee dagen voor haar 17e verjaardag verscheen haar debuutalbum Katy Hudson. Hierop stonden gospelnummers, dat in Christelijke kringen goed werd ontvangen.

Het zou vervolgens 7 jaar duren voordat haar 2e album One of the boys uit zou komen.
In de tussentijd heeft Katy de switch naar popmuziek gemaakt en heeft bovendien haar artiestennaam veranderd. De naam Katy Hudson leek teveel op die van actrice Kate Hudson, waardoor Katy besloten heeft om de achternaam van haar moeder te gebruiken.
Daarnaast is ook de inhoud van haar liedjes nogal veranderd. Op het album staat bijvoorbeeld een liedje getiteld Ur so gay en tevens haar hitsingle I kissed a girl. Beide nummers gaan over homosexuele ervaringen, een onderwerp dat in veel Christelijke kringen liever vermeden of afgekeurd wordt.

Het publiek maakt dit allemaal weinig uit en gaat gewoon voor het vlot klinkende liedje.
Zo staat I kissed a girl inmiddels voor de 3e week op #1 in de Billboard Hot 100 en zorgt de single op #16 ook voor het Top 40-debuut van Katy Perry.


Af en toe gebeurt het dat de single precies de juiste titel heeft.
Zo scoorde Pete Wingfield in 1975 een hit met Eighteen with a bullet, die op #18 eindigde en daar met een stip terecht kwam.
Ook de nieuwe single van Jeroen van der Boom heeft een toepasselijke titel, want na 3 top 2-hits op rij is dit mega-succes nu over, want Het is over kwam niet verder dan #12 en zakt nu naar #16.


De meeste artiesten die je in de Top 40 tegenkomt, komen uit Nederland, de USA en Groot Brittannië. De laatste tijd komen daar ook steeds meer Scandinaviërs bij.
Artiesten uit het Midden Oosten zijn echter relatief schaars. Afgelopen jaar hebben we uiteraard wel ruimschoots kennis kunnen maken met Mika, die in Libanon geboren is, maar daar houdt het zo ongeveer ook mee op.

Deze week komt een DJ de Top 40 binnen die van oorsprong uit Iran komt, maar inmiddels in de USA woont. Zijn naam is Sharam Tayebi, beter bekend als Sharam.
Tussen 1991 en 2006 was hij lid van het producersduo Deep Dish, waarmee in 2005 al een #5-hit scoorde met Flashdance en daarna Dreams van Fleetwood Mac onderhanden nam.
Hierna begon Sharam een solocarrière, waarin hij begin 2007 een #16-hit scoorde met PATT (Party all the time), een bewerking van het gelijknamige nummer van Eddie Murphy uit 1985.
Blijkbaar weet Sharam alleen met bewerkingen van andere platen te scoren, want ook de 4e plaat waarmee hij de Top 40 haalt is een cover.... Hij scoort deze week op #31 zijn 2e solohit met The one, een bewerking van If you're not the one van Daniel Bedingfield.

Net als bij Dreams werden de vocalen ingezongen door de originele artiest. Het levert Daniel Bedingfield derhalve een comeback op.
Daniel John Bedingfield werd op 3 december 1979 in Nieuw Zeeland geboren en verhuisde niet veel later naar Engeland.
In 2002 brak hij door met de hitsingle Gotta get thru this, waarna If you're not the one en Never gonna leave your side volgden. Al deze singles eindigden op #13 of #14 in de Top 40. Hierna werd het echter helemaal stil rondom Daniel.

In de tussentijd brak zijn jongere zus Natasha Bedingfield echter helemaal door. Zij scoorde top 5-hits met These words en Unwritten, waarbij haar totaalteller op 5 hits bleef steken.
Daniel wil natuurlijk niet voor zijn zusje onder doen en komt deze week met zijn 4e hit The one in ieder geval weer een stapje dichterbij.


De Amerikaanse zanger/rapper Ne-Yo werd op 18 oktober 1982 als Shaffer Chimere Smith in Camden, Arkansas geboren, maar woont inmiddels in Los Angeles.
In 2006 verscheen zijn debuutalbum In my own words, waarop de hits So sick en Sexy love stonden. Alle releases van dit album vonden plaats onder de naam Ne*Yo.
Naast zelf muziek maken schrijft Ne-Yo ook veel voor anderen. Zo schreef hij o.a. Unfaithful van Rihanna, Let me love you van Mario en Irreplaceable van Beyoncé.

Vorig jaar verscheen het album Because of you, waarvan de titeltrack een hit werd. Hierna volgde zijn grootste hit tot nu toe met Hate that I love you. Dit duet met Rihanna bereikte #7, maar is alleen op haar album Good girl gone bad te vinden.
Op 16 september zal Ne-Yo's 3e album verschijnen, getiteld Year of the gentleman.
Het album zal samenwerkingen met o.a. Rihanna, Nas, Jay-Z en Leona Lewis bevatten.
Als eerste single is Closer uitgebracht. Die single komt deze week op #35 de Top 40 binnen en is de 5e Top 40-hit voor Ne-Yo.


Het weer zit nog niet zo erg mee, maar het is toch echt zomer in Nederland.
Traditiegetrouw kan je dit jaar voor de 8e keer stemmen voor de Zomerse 50 voor je favoriete zomerplaten allertijden.
Eén van de platen die je elk jaar weer tegenkomt (op 2007 na dan), is The summer is magic van Playahitty.

Het Eurodance-project Playahitty was een creatie van de Italiaanse producers Emanuele Asti en Stefano Carrara.
De zangeres op de plaat is Gionanna Bersola. Deze Italiaanse was een veelgevraagd zangeres voor Eurodance-platen, al werd ze op het podium altijd vervangen door playbackende modellen.
In 1993 zong ze bijvoorbeeld al Wanna get your love van Jenny Bee in, een jaar later gevolgd door The rhythm of the night van Corona. De andere hits van Corona zong zij overigens niet in.
In datzelfde jaar was de originele versie van The summer is magic een tipnotering. Tot een hit kwam het niet, mede doordat de single pas eind september enigszins aansloeg.

Een jaar later werd er door de heren van Alex Party echter een remix gemaakt. Dit had effect, want hierdoor werd The summer is magic alsnog een hit en kwam tot #35.
We zijn inmiddels 13 jaar verder en dankzij de Nederlandse DJ John Marks komt er wéér een remix van The summer is magic de Top 40 binnen.
The summer is magic 2008 komt deze week op #37 de Top 40 binnen en is de 2e hit voor Playahitty.


De Nederlandse zanger Jannes Wolters werd in 1973 in Emmen geboren. Deze woonwagenbewoner is de laatste 6 jaar doorgebroken via het piratencircuit, vooral dankzij de single Ga maar weg.
Langzaamaan werd hij ook bekend bij het grote publiek, wat in een stroomversnelling kwam door de reallifesoap Gewoon Jannes op TV Oost, dat vanuit heel Nederland dusdanig massaal via internet bekeken werd dat de site van de omroep regelmatig plat lag.
Ondanks meer dan 10 succesvolle singles wist Jannes tot nu toe alleen de Top 40 te halen met 'n Beetje meer (#14 in 2005) en Laat de zon maar schijnen / Zie die ster (#7 in 2007).

Deze week scoort Jannes zijn 3e Top 40-hit met Ga dan op #39.
Het nummer is niet nieuw, want 12 jaar geleden zong de destijds 14 jaar jonge Demis Haneveer het liedje al tot #6, maar van oorsprong is het een Duitstalig nummer.
Demis is zelf op 17-jarige leeftijd gestopt met zingen, nadat hij vlak na elkaar beiden ouders verloren had én de baard in de keel kreeg. Hij houdt zich tegenwoordig als hardcore-DJ bezig onder de naam Demis H.. Toch had hij op zich best een nieuwe versie van Ga dan willen opnemen, maar zijn voormalige platenmaatschappij CNR koos ervoor om het nu door Jannes te laten vertolken.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  - Stilte in de storm Jan Smit
 2  1 This is the life Amy MacDonald
 3  - Give it 2 me Madonna
 4  6 Het is nog niet voorbij Gerard Joling
 5  3 All summer long Kid Rock
 6  4 Una paloma blanca heel de zomer lang KIDB featuring Martin van der Starre
 7  5 Het is over Jeroen van der Boom
 8  2 Can you hear me Enrique Iglesias
 9  - Sweet about me Gabriella Cilmi
10  - Ella elle l'a Kate Ryan

Stilte in de storm is na Ik zing dit lied voor jou alleen (5x#1 in 1997), Laura (1x#1 in 2005), Als de morgen is gekomen (6x#1 in 2006), Cupido (4x#1 in 2006), Op weg naar geluk (1x#1 in 2007) en Dan volg je haar benen / Calypso (3x#1 in 2007) de 7e #1-hit voor Jan(tje) Smit in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Viva la vida or death and all his friends Coldplay
 2  3 This is the life Amy MacDonald
 3  2 Live at Gelredome Anouk
 4  4 Rockferry Duffy
 5  5 Back to black Amy Winehouse
 6  6 Vandaag Nick & Simon
 7  8 Live it out Alain Clark
 8  7 Bloedheet Gerard Joling
 9  - De singles Doe Maar
10  - Stel je voor Monique Smit

Viva la vida or death and all his friends staat in totaliteit voor de 4e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 16 I kissed a girl - Katy Perry
Snelste stijger 14 (+19) Het is nog niet voorbij - Gerard Joling
Snelste zakker 28 (-11) 4 minutes - Madonna featuring Justin Timberlake & Timbaland
Superstippen 4
Stippen 5
Nederlandstalig 7
NL product 11
Langstgenoteerd 30(18 wk) Love song - Sara Bareilles
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
1 & 28 (17/4/1984) Madonna


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 28  5  34 Cold shoulder Adele
39 15 10 166 Another day Jamie Lidell
36 13 12 243 Lollipop Mika
35  9 10 244 Violet hill Coldplay
34 32  3  21 Say (All I need) OneRepublic