Nummer 27, 5 juli 2008

Na de uitschakeling van het Nederlands Elftal staan alle Oranje-platen op verlies in de Top 40.
De #1 van vorige week van Wolter Kroes keldert zelfs naar #18, een record. Meer hierover verderop in deze hitfeiten.


Ondanks het feit dat het Nederlands Elftal is uitgeschakeld op Euro 2008, blijft het themanummer van het kampioenschap wél populair.
Hierdoor stijgt Can you hear me van Enrique Iglesias deze week zelfs door van #3 naar #1.
Het is de 2e #1-hit voor Enrique, want in 2000 voerde hij al een week de Top 40 aan met Could I have this kiss forever, een duet met Whitney Houston. Met deze 2e #1-hit heeft hij zijn vader geëvenaard, want ook Julio Iglesias wist (in 1972 en 1979) twee #1-hits te scoren.

Ondanks dat hij al jaren in Amerika woont, is Enrique Iglesias een Spanjaard.
Can you hear me is de 10e #1-hit voor een Spaanse artiest:
jaar weken titel - artiest
1971 3 Mozart symphony no. 40 in G minor, KV 550, first movement (Allegro molto) - Orchestre Manuel de Falla, conducted by Waldo de los Rios
  7 Borriquito - Peret
1972 1 Un canto a Galicia - Julio Iglesias
1977 3 Yes sir, I can boogie - Baccara
  1 Sorry, I'm a lady - Baccara
1979 5 Quiereme mucho - Julio Iglesias
1996 4 Macarena [Bayside Boys remix] - Los del Rio
2000 1 Could I have this kiss forever - Whitney Houston & Enrique Iglesias
2002 9 The ketchup song (Asereje) - Las Ketchup
2008 1 * Can you hear me - Enrique Iglesias


In de 5e week gaat Take a bow van Rihanna van #4 naar #3.
Het is na de #2-hit Umbrella en de #1-hit Don't stop the music de 3e top 3-hit voor Rihanna.


De snelste stijger komt op naam van de Britse band One Night Only met Just for tonight. De single knalt van #35 naar #11.
De enige andere plaat die ook exact deze sprong gemaakte, was Boogie 2nite van Booty Luv eind 2006.


Het zat er aan te komen dat Viva Hollandia van Wolter Kroes deze week flink zou moeten inleveren, want nadat het Nederlands Elftal een ruime week geleden door Rusland verslagen werd in de kwartfinale van Euro 2008, verstomde de Oranje-koorts al snel.
Viva Hollandia zakt in de 6e week notering van #1 naar #18 en maakt daardoor de grootste duikeling ooit vanaf #1:
naar datum titel - artiest
18 5-7-2008 Viva Hollandia [EK versie] - Wolter Kroes
15 10-3-2007 Lauwe pis - Theo Maassen & de Kapotte Kontjes
13 19-5-2001 Damn (I think I love you) - Starmaker
12 13-1-2007 Cupido - Jan Smit
8 29-4-1978 Staying alive - Bee Gees
  25-7-1981 How 'bout us - Champaign
  22-1-1983 You can't hurry love - Phil Collins
7 21-1-1976 Willempie - André van Duin
  29-5-1976 Baretta's theme - Sammy Davis jr.
  21-4-2007 Op weg naar geluk - Jan Smit

Het zal erom gaan spannen of Viva Hollandia zich volgende week nog in de Top 40 zal weten te handhaven.
Coole Piet zal zich in ieder geval zorgen mogen gaan maken of hij zijn record minste aantal weken na #1 (dat nu op 2 weken staat) zal kwijtraken aan Wolter Kroes...


De 32-jarige DJ Jean Claude Ades is geboren en getogen in Italië, maar woont inmiddels in het Duitse München.
Halverwege de jaren '90 besloot hij naast het draaien van platen ze ook zelf te maken en remixte in de loop der jaren heel wat platen voor collega-artiesten.
Zelf nam hij onder namen als Krystal K en Electronics ook enkele platen op, maar het succes kwam uiteindelijk in 2002 met de #9-hit I begin to wonder, dat hij onder de naam J.C.A. had uitgebracht.
Een klein jaar later liet hij de plaat opnieuw inzingen door Dannii Minogue en het werd warempel nog een hit ook. In alle eerlijkheid moet gezegd worden dat met de noteringen 40-39-40-39 háár versie wel een erg bescheiden hit was.

6 jaar na zijn grote succes is Jean Claude Ades onder eigen naam terug, want hij komt deze week op #25 als hoogste nieuweling binnen met Shingaling, een samenwerking met Vincent Thomas.
Deze Vincent Thomas is een Duitse DJ die allerlei verschillende soorten stijlen probeert te gebruiken.
Dat laatste blijkt wel uit het feit dat de single Shingaling vol zit met Zuid Amerikaanse salsa-geluiden. Jean Claude en Vincent hebben voor de plaat geen gebruik gemaakt van samples, maar de muziek door een 15-koppig Cubaanse orkest in laten spelen.
Shingaling komt deze week op #25 binnen en levert zowel Jean Claude Ades (onder eigen naam) als Vincent Thomas de eerste Top 40-hit op.

De titel Shingaling is een onomatopee, ook wel een klanknabootsing genoemd: een stijlfiguur waarbij in één of meer woorden een geluid wordt nagedaan.
Eerdere Top 40-hits met een onomatopee in de titel waren o.a. Ka-ching van Shania Twain (het openen van een kassala) en Tringeling van de Gebroeders Ko (bellen met een fietsbel).
De ultieme onomatopee is Dzjing boem! te-ra-ta-ta van Sandra en Andres, waarin maar liefst 3 onomatopees verwerkt zitten: bekkens, grote trom en trompetten van een voorbijtrekkende fanfare.


Het is deze week exact een jaar geleden dat Jeroen van der Boom zijn Top 40-debuut maakte met Jij bent zo.
De op 22 juni 36 jaar geworden zanger was tot die notering van een jaar geleden alleen bekend als presentator van TV-programma's als Explosief! en belspelletjes. Daarnaast sprak hij diverse stemmen in voor Café de Wereld, een onderdeel van De wereld draait door.

Jeroen was echter al langere tijd met muziek bezig. Zo zat hij in z'n middelbare schooltijd al in de band the Travellers en nam hij in 2004 al de Nederlandstalige single Toekomst op.
In 2006 volgde een album met covers, waarop hij nummers van o.a. Eric Clapton, the Police, Joe Cocker en Queen in een jazz-jasje stak.

Vorig jaar probeerde Van der Boom het nogmaals in het Nederlands en dat bleek te werken, want zijn cover van Silencio van David Bisbal werd onder de naam Jij bent zo de #1 van het jaar 2007 in de Top 40.
Ook opvolger Eén wereld wist de koppositie van de Top 40 te halen, waarna Betekenis tot #2 kwam.
Inmiddels is het album Jij bent zo ook verschenen en van dat album is nu de ballad Het is over uitgebracht.
Het is over komt deze week op #26 de Top 40 binnen en is de 4e hit voor Jeroen van der Boom.


De Amerikaanse rockband OneRepublic werd in 2004 in Colorado opgericht.
De band bestaat naast zanger/pianst Ryan Tedder uit gitaristen Zach Filkins en Drew Brown, bassist Brent Kutzle en drummer Eddie Fischer.
De groep kwam in 2006 hoog terecht in de lijst met populairste acts op MySpace, waardoor ze de aandacht trokken van platenmaatschappijen en uiteindelijk tekenden ze bij Mosley Records, het label van Timbaland.

Eind vorig jaar kwam het debuutalbum Dreaming out loud uit, met daarop de track Apologize. De hit-versie van deze track was echter een remix die in eerste instantie alleen op het album Shock value van Timbaland te vinden was.
Apologize stond rond de jaarwisseling 4 weken op #1 en werd opgevolgd door de #18-hit Stop and stare, ditmaal wél in de rockversie.

Deze week scoort OneRepublic haar 3e hit, want de groep komt op #36 binnen met Say (All I need).
Het intro van deze plaat doet vanwege de vele stemmen even denken aan de Flying Pickets-versie van Only you uit 1984, maar al snel blijkt Say (All I need) een compleet andere plaat te zijn.


De Amerikaanse zanger Chris Brown werd op 5 mei 1989 als Christopher Maurice Brown in Tappahannock, Virginia geboren.
Chris begon al op jonge leeftijd te zingen, beïnvloed door artiesten als Michael Jackson en Sam Cooke. Toch was zijn wens in eerste instantie om een succesvol rapper te worden.
Toen hij een jaar of 11 was, veranderde dit en wilde Chris zanger worden. Twee jaar later werd hij bij toeval ontdekt door een producersteam dat ging tanken bij het benzinestation van de vader van Chris.

Dit bracht zijn carrière in een stroomversnelling en eind 2005 kwam het debuutalbum Chris Brown uit. Chris was toen pas 16 jaar jong.
Van dit album werd de single Run it! een #1-hit in Amerika en haalde in Nederland een #11-notering.
Opvolger Yo (Excuse me miss) kwam echter niet verder dan een tipnotering en Chris Brown leek een eendagsvlieg te gaan worden.

Niets bleek echter minder waar, want eind vorig jaar kwam zijn 2e album Exclusive uit, waarvan de single With you afgelopen voorjaar tot #31 kwam.
Behalve hernieuwd succes leverde de comeback van Chris Brown nog meer op, want hij blijkt intussen een relatie met Rihanna te hebben en daarvoor door heel wat mannen benijd te worden...
Deze week scoort Chris Brown bovendien zijn 3e Top 40-hit, want hij komt op #37 binnen met Forever.


De Nederlandse DJ Jurgen werd op 13 februari 1967 als Jurgen Rijkers in Delft geboren.
Jurgen begon zijn carrière als radiopresentator op o.a. Radio 3 en Radio 10, waarna hij begin jaren '90 in clubs begon te draaien. Daarnaast bracht hij af en toe zelf ook singles uit.
Zijn doorbraak kwam in 1999, toen hij een #9-hit scoorde met Better off alone, gevolgd door de #5-hit Higher and higher.
Hierna werd het weer vrij stil rondom DJ Jurgen en dat werd veroorzaakt doordat zijn carrière ondersneeuwde door het succes van Alice Deejay.

De single Better off alone werd in het buitenland namelijk uitgebracht als DJ Jurgen presents Alice Deejay, waarna vooral de naam Alice Deejay bleef hangen en de volgende platen onder de naam van dat project werden uitgebracht.
In de Britse Top 75 stond Better off alone 3 weken op #2 en 6 weken in de top 5, destijds een enorme prestatie.

Nadat Alice Deejay gestopt was, scoorde DJ Jurgen in 2002 nog een klein hitje met One step away, maar daarna werd het 6 jaar lang verdacht stil.
De stilte wordt deze week doorbroken, want DJ Jurgen komt op #39 binnen met A higher love, zijn 4e Top 40-hit.


Wit licht van Marco Borsato is na slechts 9 weken uit de Top 40 verdwenen.
Het is hiermee de kortstgenoteerde single van Borsato geworden sinds de #16-hit Wat is mijn hart, dat in 2000 slechts 7 weken in de lijst genoteerd stond.


Na 2 weken heeft Alle Welpies helpen! van de Welpies de Top 40 alweer verlaten.
Met de noteringen 14-16 heeft de single echter wel 52 punten verzameld en staat daarmee op #4 in de lijst met succesvolste platen die slechts 2 weken genoteerd stonden:
# pnt hp wk jaar titel - artiest
1 68 7 2 2002 8 days of Christmas - Destiny's Child
2 60 6 2 2004 Merry Christmas baby - Trijntje Oosterhuis featuring Candy Dulfer
3 56 7 2 2004 Everyday is Christmas - Do
4 52 14 2 2008 Alle Welpies helpen! - de Welpies
5 43 19 2 1999 The children of Kosovo - the Kelly Family
6 43 12 2 1965 Ik moet altijd weer opnieuw aan je denken - Edwin Rutten
7 42 18 2 1965 There's always something there to remind me - Sandie Shaw
8 40 15 2 1982 Why can't we live together - Mike Anthony
9 36 21 2 1996 Zomaar in 't buitenland - Johan & de Groothandel
10 36 23 2 2002 At your service - Gerard Joling & Jan Rietman


In de saleslijst is de gehele top 3 voor de 2e week op rij Oranje gekleurd.
Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat in deze lijst nog downloadverkopen van vóór de uitschakeling van Oranje verwerkt zijn.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  1 Viva Hollandia Wolter Kroes
 2  3 Bloed zweet en tranen Rene Froger
 3  2 Alle Welpies helpen! de Welpies
 4  4 This is the life Amy MacDonald
 5  5 Can you feel it Enrique Iglesias
 6  8 Dime que tu quieres Belle Perez
 7  7 Shiki boom boom Jody Bernal featuring Baychev
 8  - Het is over Jeroen van der Boom
 9  6 4 minutes Madonna featuring Justin Timberlake and Timbaland
10  - Zonder jou Thomas Berge

Viva Hollandia staat voor de 2e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Viva la vida or death and all his friends Coldplay
 2  2 This is the life Amy MacDonald
 3  3 Vandaag Nick & Simon
 4  4 Back to black Amy Winehouse
 5  - Gipsy Belle Perez
 6  5 Live it out Alain Clark
 7  7 Rockferry Duffy
 8  6 Who's your momma Anouk
 9  - Hard candy Madonna
10  8 Everythingyouwant Kane

Viva la vida or death and all his friends staat voor de 2e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 25 Shingaling - Jean Claude Ades & Vincent Thomas
Snelste stijger 11 (+24) Just for tonight - One Night Only
Snelste zakker 18 (-17) Viva Hollandia [EK-versie] - Wolter Kroes
Superstippen 3
Stippen 9
Nederlandstalig 5
NL product 12
Langstgenoteerd 35(18 wk) Mercy - Duffy
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
7 & 13 (17/4/1984) Madonna


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40  1  9 288 Wit licht Marco Borsato
39 29  5  27 Black and gold Sam Sparro
38 21  7  94 Bang on the piano Jack McManus
36 31  3  23 Lovesick EliZe
16 14  2  52 Alle Welpies helpen! de Welpies