Nummer 17, 26 april 2008

Na de reuzensprong van #24 naar #1 van vorige week voert Shot of a gun van Kane voor de 2e week de Top 40 aan.
Het zal zo goed als zeker de laatste week op #1 voor Shot of a gun zijn, want afgelopen vrijdag ging Wit licht van Marco Borsato in première. Deze single kreeg direct een enorme airplayboost, is sinds maandag te downloaden en ligt komende vrijdag in de winkels. Het ziet er naar uit dat Wit licht volgende week op #1 binnen gaat komen.


Afgelopen week kwam eindelijk de fysieke single van 4 minutes van Madonna uit.
Opvallend hieraan is een andere credit in vergelijking met de promosingle.
De subtitel To save the world stond al niet op de promo, maar wat daar ook niet opstond was een credit als uitvoerend artiest voor Timbaland. Op de uiteindelijke fysieke single krijgt Timbaland wél een credit, waardoor hij met terugwerkende kracht z'n 10e hitnotering toebedeeld krijgt.

Ander opvallend feit is dat op de single niet de radio-edit te vinden is.
Madonna had zich er al over opgewonden dat er een versie van 3 minuten en 10 seconden was gemaakt van een liedje dat over 4 minuten gaat.
Op de single staat als leading track de album versie van 4 minuten en een paar seconden. Is die frustratie ook weer uit de wereld...

4 minutes is de 43e plaat die ooit van #7 naar #2 stijgt.
Van de vorige 42 haalden er maar liefst 30 uiteindelijk de #1-positie, maar gezien de release van Marco Borsato zal 4 minutes de 13e plaat worden die van #7 naar #2 steeg zonder #1 te halen.


In de 3e week gaat Delirious van David Guetta featuring Tara McDonald van #18 naar #12.
Voor David Guetta is het de hoogste notering ooit, want tot nu toe kwam hij nooit hoger dan #14 met Love is gone.
(Uiteraard is het ook de hoogste notering ooit voor Tara McDonald, want het is haar 1e Top 40-hit).


Afgelopen zondag werd in Amsterdam voor de 3e keer het festival Ticket For Tibet georganiseerd.
Bij dit festival wordt aandacht gevraagd voor de situatie in Tibet. Het land wordt al 60 jaar onderdrukt door China, de Damai Lama, de geestelijk leider van Tibet leeft al jarenlang in ballingschap en de Tibetaanse cultuur van mededogen en geweldloosheid dreigt verloren te gaan.
De situatie is Tibet is momenteel dagelijks in het nieuws vanwege allerlei demonstraties die acties die worden gehouden rondom de Olympische Spelen die 8 augustus in China beginnen.

Op het festival dat zondag plaats vond, traden 27 acts op, waarvan Bløf, the Scene, Claw Boys Claw, Postman en Racoon de bekendste zijn.
Daarnaast is er ook de single Als je ooit nog eens terug kan opgenomen. Het is een plaat van ruim 5 minuten, dat begint met een ruime minuut aan Tibetaanse muziek.
Het lied werd opgenomen door Peter Slagter, Bas Kennis (beiden Bløf), Anneke van Giersbergen (Agua de Annique), Loten Namling, Bart van der Weide (Racoon), JW Roy, Dennis van Leeuwen (Kane), Jeroen Goossen (JW Roy) en Gerard van Maasakkers.

De opbrengst van de single gaat geheel naar drie jonge Tibetaanse nonnen die zes jaar werden gemarteld in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.
Na een zware vlucht over de Himalaya zijn ze nu vrij, maar door hun ernstige verwondingen kunnen ze niet werken en het ontbreekt hen aan geld voor een opleiding en medische verzorging.

Als je ooit nog eens terug kan en het Ticket For Tibet-project kregen afgelopen week extra aandacht op 3FM, wat een #1-positie in de saleslijst opleverde voor de single.
Doordat andere stations dan 3FM de plaat (nog) nauwelijks draaiden, komt de single slechts op #18 de Top 40 binnen.


Het Nederlandse DJ/producerstrio Kraak & Smaak is afkomstig uit Leiden en bestaat uit Wim Plug, Oscar de Jong en Mark Kneppers.
De eerste twee hielden zich van oorsprong met klassieke muziek bezig. De laatste is ook bekend als DJ Knuppelhout en vormt al jaren met Edwin van 't Schip de act Wipneus en Pim.
De heren werken sinds 2003 samen en maken dancetracks die bol staan van de samples.
Na enkele singles kwam in 2005 het album Boogie angst uit, waarvan de single Keep me home een succesje werd.

Kraak & Smaak zijn niet alleen in Nederland succesvol, maar timmeren ook in Engeland en Amerika aan de weg.
De groepsnaam Crack & Smack (dope en slaan) levert echter problemen op, waardoor de groep zich meer als K&S zal gaan profileren.
Begin april kwam het nieuwe album Plastic people uit en van dat album komt de single Squeeze me deze week op #20 de Top 40 binnen.

Squeeze me is een samenwerking met de Britse zanger Ben Westbeech.
Ben is 26 jaar en heeft ook klassieke piano en cello leren spelen. Toen hij 12 jaar was kocht hij draaitafels en begon hij dancemuziek te maken. Daarnaast speelde hij in die tijd ook in orkesten en zong in koren.
Tegenwoordig maakt Ben muziek van hiphop tot house en drum 'n' bass.
Vorig jaar verscheen zijn debuutalbum Welcome to the best years of your life.

De binnenkomst deze week op #20 met Squeeze me levert zowel Kraak & Smaak als Ben Westbeech het Top 40-debuut op.


De Canadese rockband Simple Plan werd in 1999 in Montreal opgericht.
De band bestaat naast zanger Pierre Bouvier uit gitaristen Jeff Stinco en Sébastien Lefebvre, bassist David Desrosiers en drummer Chuck Corneau.
In 2002 verscheen het debuutalbum No pads, no helmets... just balls, maar het Nederlandse succes begon bij het album Still not getting any... uit 2004, dat enkele maanden in de albumlijst verbleef.
Het zou nog tot 2005 duren voordat de groep voor het eerst de Top 40 zou bereiken. Dit gebeurde uiteindelijk met de #26-hit Welcome to my life, waarna opvolger Untitled (How could this happen to me) tot #36 kwam.

In februari 2008 verscheen het 3e studioalbum van de groep, simpelweg getiteld Simple Plan.
De single When I'm gone werd alleen een airplayhit, maar opvolger Your love is a lie doet het stukken beter.
Deze single komt namelijk op #29 de Top 40 binnen en is de 3e Top 40-hit voor Simple Plan.


De Britse zangeres Estelle werd op 18 januari 1980 als Fanta Estelle Swaray in Londen geboren.
Ze komt uit een gezin van 8 kinderen met een Senegalese moeder en een vader die afkomstig is van eiland Grenada op de Caraïben.
Estelle is sinds 2003 actief met muziek bezig en in 2004 verscheen haar debuutalbum The 18th day.
Enkele maanden later zong ze mee op Do they know it's Christmas? van Band Aid 20, dat een #4-hit in de Top 40 werd.

De enige notering die Estelle tot nu toe in Nederland wist te halen, was een tip-notering met Why go? [Hoxton Whores remix], een samenwerking met Faithless in 2005.
Wat dat betreft deed haar zus Haidara Swaray het beter, want die scoorde vorige maand nog een #29-hit onder de naam H-Boogie met Love has gone, een plaat met Dave Armstrong en Redroche.

Afgelopen maand verscheen het 2e album van Estelle met de titel Shine.
Van dit album komt de single American boy, dat deze week op #30 de Top 40 binnenkomt en Estelle haar debuuthit oplevert.

American boy is een samenwerking met de Amerikaanse rapper Kanye West.
Hij werd op 8 juni 1977 als Kanye Omari West in Atlanta geboren.
Kanye brak in 2004 door met hits als Slow jamz en Through the wire. Onlangs scoorde hij nog een hit met Homecoming, samen met Chris Martin van Coldplay.
De binnenkomst van American boy levert Kanye West de 6e Top 40-hit op.


De impact van TV-programma's als Idols beginnen hun impact langzaamaan wat te verliezen.
De winnaars scoren nog wel een hoge notering, maar de platen staan steeds korter genoteerd.
Vorig jaar won Maaike bijvoorbeeld So you wannabe a popstar, kwam tot #5 en stond slechts 6 weken genoteerd.
Idols-winnares Nikki haalde (net als haar 3 voorgangers) nog wel #1, maar met Hello world zakt ze deze week als een baksteen, want in de 7e week gaat ze van #15 naar #36. Hierdoor dreigt ze net als Sharon Kips vorig jaar na 7 weken alweer uit de Top 40 te verdwijnen...


De Nederlandse rapact Fouradi bestaat uit de Amsterdamse broers Mohamed (26) en Brahim Fouradi (22).
In 2004 begon het muzikale avontuur toen Brahim met wat vrienden in een studio aan het dollen was en het liedje Wat wil je horen ontstond.
Eind 2005 konden de broers een contract tekenen bij het platenlabel Wallboomers en daarna ging het snel.

In het najaar van 2006 kwam de single 1 ding uit, dat een #11-hit in de Top 40 werd, waarna opvolger Flipmuziek #33 wist te bereiken.
Het debuutalbum van Fouradi staat gepland voor mei 2008 en vooruitlopend op dit album is de single Een nacht met jou uitgebracht.
Een nacht met jou komt deze week op #38 binnen en levert Fouradi de 3e Top 40-hit op.


In het TV-programma TMF Kweekvijver van muziekzender TMF wordt gezocht naar nieuw muzikaal talent.
Het programma leverde al de doorbraak op van Good Things End, Darryl en Dennis.
Daarnaast kreeg Ninthe ook meer bekendheid door de Kweekvijver, al had ze daarvoor al een #1-hit gescoord met Zinloos.

Deze week debuteert er wederom een artiest in de Top 40 die bekend is geworden dankzij de TMF Kweekvijver.
Eva Jane werd op 23 oktober 1979 in Valkenswaard geboren en komt uit een muzikaal gezin. Haar beide ouders zingen, haar vader is bovendien gitarist en haar broer is toetsenist.
Al op jonge leeftijd was Eva Jane aan het zingen en toen ze 17 was, stond ze voor het eerst op het podium in een bandje met haar broer.
Later werd ze achtergrondzangeres bij bekende disco-acts als Boney M. en the Three Degrees, waarna ze ook met de top van de Nederlandse muziek op het podium stond. Ze was bijvoorbeeld achtergrondzangers bij Frans Bauer en Trijntje Oosterhuis.

Naast al deze optredens maakte Eva Jane ook al enkele albums.
Haar eerste album verscheen al in 1997 en in 2002 had ze een tipnotering te pakken met de single Never to never again.
We zijn inmiddels 6 jaar verder en dankzij de Kweekvijver weet Eva Jane deze week haar Top 40-debuut te maken, want ze komt met de single Spinning around op #39 binnen.


In de albumlijst staat Back to black van Amy Winehouse voor de 14e week op rij op #1.
Hiermee wordt het record meeste weken op rij op #1 voor een vrouw geëvenaard, maar het is nog niet het langst genoteerde #1-album voor een vrouw:
Weken jaar titel - artiest
16 1989 Anything for you - Gloria Estefan and Miami Sound Machine
14 1988 Tracy Chapman - Tracy Chapman
  2008 Back to black - Amy Winehouse
12 1970 Corry en de Rekels [2] - Corry en de Rekels
  1993 Music box - Mariah Carey
  1997 Let's talk about love - Celine Dion
  2004 Hotel New York - Anouk
11 2005 Piece by piece - Katie Melua
10 1986 True blue - Madonna


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  - Als je ooit nog eens terug kan Ticket For Tibet
 2  - Shot of a gun Kane
 3  2 4 minutes Madonna featuring Justin Timberlake and Timbaland
 4  1 Mercy Duffy
 5  4 Disco volante Ida Engberg
 6  6 Rosanne Nick & Simon
 7  7 This is the life Amy MacDonald
 8  3 Valerie Mark Ronson featuring Amy Winehouse
 9  - Squeeze me Kraak & Smaak featuring Ben Westbeech
10  - Chasing pavements Adele

Als je ooit nog een terug kan is de 1e #1-hit voor het gelegenheidcollectief Ticket For Tibet in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Back to black Amy Winehouse
 2  2 Jij bent zo Jeroen van der Boom
 3  3 Rockferry Duffy
 4  5 19 Adele
 5  6 This is the life Amy MacDonald
 6  9 Vandaag Nick & Simon
 7  - Konk the Kooks
 8  4 Accelerate R.E.M.
 9 10 Wij zijn de Smurfen de Smurfen
10  8 Mmm... gumbo? Room Eleven

Back to black staat voor de 14e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 18 Als je ooit nog eens terug kan - Ticket For Tibet
Snelste stijger 12 (+6)
23 (+6)
Delirious - David Guetta featuring Tara McDonald
The little things - Colbie Caillat
Snelste zakker 36 (-21) Hello world - Nikki
Superstippen 3
Stippen 10
Nederlandstalig 5
NL product 14
Langstgenoteerd 13(19 wk) Bubbly - Colbie Caillat
Binnenkomers 6
Oudste act
(Top 40-debuut)
2 (17/4/1984) Madonna


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40  4 21 562 Cry for you September
39 37  3   8 What do you say John Marks featuring Blain
36 20  9  96 In my arms Kylie
35 21  4  55 Sensual seduction Snoop Dogg
34  4 13 332 I don't wanna hurt Anouk
33 20  5  74 Like you'll never see me again Alicia Keys