Nummer 48, 1 december 2007

Na de sprong van #16 naar #2 van vorige week maakt Rihanna deze week de laatste stap naar #1 met Don't stop the music.
Wellicht dat haar geslaagde concert van afgelopen woensdag in de Heineken Music Hall het laatste zetje richting koppositie geholpen heeft.

Rihanna is oorspronkelijk afkomstig van het zonnige eiland Barbados in het Caribisch gebied.
Ze is de 2e artiest van dit eiland die een #1-hit weet te scoren, want in 1998 ging Des'ree haar voor met Life.
Van beide zangeressen moet gezegd worden dat ze ten tijde van de #1-notering niet meer op Barbados woonden, want Des'ree was naar Engeland vertrokken, terwijl Rihanna tegenwoordig in de USA woont.
Toch blijft het knap dat een eiland met 280.000 inwoners 2 #1-artiesten voortbrengt.

Don't stop the music bevat een sample uit de #1-hit Wanna be startin' somethin' van Michael Jackson uit 1983.
Het is pas de 3e #1-hit die een sample bevat van een eerdere #1-hit:
De eerste was Ice ice baby van Vanilla Ice uit 1990, waarin Under pressure van David Bowie & Queen uit 1981 werd gebruikt.
In 1999 scoorde 2Pac een postume #1-hit met Changes, dat een sample uit The way it is van Bruce Hornsby & the Range uit 1986 bevatte.

Hierbij moet nog wel worden opgemerkt dat in I wanna be a one day fly van One Day Fly (2001) een kort stukje uit Paloma blanca van George Baker Selection (1975) te horen is, maar George Baker dit zelf ter plekke inzong.
En uiteraard zijn er ook nog 3 volledige covers van #1-hits geweest die zelf ook #1 wisten te halen.


In de 2e week knalt Apologize van Timbaland en OneRepublic van #20 naar #3.
Het is voor Timbaland de evenaring van zijn hoogste notering, want met zijn vorige hit The way I are kwam hij eveneens tot #3.


In de 4e week gaat Alicia Keys van #11 naar #6 met No one en dat levert haar de 5e top 10-notering op.
Ze haalde eerder de bovenste 10 met Fallin' (2001), Gangsta lovin' (2002), You don't know my name (2003) en My boo (2004).


De grootste stijger komt deze week op naam van Jeroen van der Boom, want hij knalt met Eén wereld van #39 naar #10.
Een sprong van 29 posities is vrij zeldzaam, want het hoort bij de 30 grootste sprongen ooit.
Het record is 35 plaatsen winst en staat op naam van 4 platen, de eerste was Waterloo sunset van the Kinks in 1967.
In het verleden gingen ook Jerushala'im van Rika Zarai (1968) en The dark van Anouk (2000) van #39 naar #10, om vervolgens op #4 resp. #8 te eindigen.


In de 2e week gaan de Freemasons van #26 naar #20 met Uninvited, waarmee ze hun hoogste notering ooit als uitvoerend artiest behalen.
Hun eerdere 2 hits bleven op resp. #26 en #29 steken.
Als remixer wisten ze al wel eerder de top 20 te bereiken, want Mesmerized van Faith Evans kwam tot #12 en Green light van Beyoncé haalde onlangs #18.


Shut your eyes van Snow Patrol gaat in de 2e week van #35 naar #24 en daarmee wordt de hoogste notering van hun enige andere hit Chasing cars geëvenaard.
In Vlaanderen wist Shut your eyes in de herkansing tot #1 te komen, maar of we in Nederland dat voorbeeld gaan volgen moet nog maar blijken...


In 1970 scoorde de Nederlandse act September een tipnotering met Little sister, waarna we nooit meer wat van deze act hoorden.
Deze week komt September als hoogste nieuweling op #26 binnen met Cry for you, maar dit is een heel andere September dan die van 37 jaar geleden.

De huidige September is namelijk de Zweedse zangeres Petra Marklund, die op 12 september 1984 in Stockholm geboren werd.
Op 12-jarige leeftijd was ze al regelmatig in muziekstudio's te vinden en Petra was 18 toen ze een platencontract in de wacht wist te slepen.
In 2004 verscheen haar debuutalbum September, waarvan de single La la la (Never give it up) een top 10-hit in eigen land werd.
Het internationale succes begon in 2005 bij de release van het album In orbit.

Afgelopen september (toepasselijk!) is haar 3e album Dancing shoes uitgekomen, maar daarop is de hitsingle waarmee deze week in de Top 40 debuteert niet te vinden.
Cry for you was namelijk de 5e en laatste single van In orbiten was in 2006 in diverse landen al een top 10-hit.
Wellicht dat op de Nederlandse persing van Dancing shoes de hit alsnog gezet wordt en anders moeten we het voorlopig maar met haar vorige album doen.
In ieder geval debuteert September deze week in de Top 40 op #26 met Cry for you.


Op de TMF Awards werd dit jaar voor het eerste de TMF Borsato Award gewonnen voor jong Nederlands talent uitgereikt.
De prijs ging dit jaar naar het Volendamse duo Nick & Simon, dat bestaat uit Nick Schilder (6 november 1983) en Simon Keizer (16 mei 1984).
De jongens braken in 2006 in eerste instantie door als "De vrienden van Jan Smit", maar wisten met liedjes als Steeds weer en Verloren al snel als volwaardige artiesten voet aan wal te krijgen.

Onlangs verscheen hun 2e album Vandaag, dat op #1 de albumlijst binnenkwam en al de #6-hit Kijk omhoog bevatte.
Ook hun nieuwe single Pak maar m'n hand is van dit album afkomstig, maar staat ook op de soundtrack van De scheepsjongens van Bontekoe.
Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Johan Fabricius uit 1924 en zal op 22 november in première gaan.

De single Pak maar m'n hand wacht deze première niet af en komt deze week alvast op #28 de Top 40 binnen en levert Nick & Simon hun 4e Top 40-hit op.


De Nederlandse band Krezip werd in 1997 opgericht en bestond destijds naam zangeres Jacqueline Govaert uit haar zus Anne Govaert op gitaar, bassist Joost van Haaren, toetsenist Annelies Kuijsters, gitarist Thomas Holthuis en drummer Thijs Romeijn.
De groep is afkomstig uit Tilburg en de leden waren nog tieners toen ze begonnen. De bandnaam is een anagram van Perzik.

Na de demo Run around uit 1999 volgde datzelfde jaar nog het debuutalbum Nothing less.
Dankzij een optreden op Pinkpop in 2000 brak de groep in 1 klap door, stond het debuutalbum 10 weken op #1 en wist ook de single I would stay de koppositie van de Top 40 te halen.
Het zou vervolgens tot de release van het album Days like this eind 2002 duren voordat de volgende hitsingle bijgeschreven kon worden.

In 2004 werd de groep, net als alle andere Nederlandse artiesten, door Warner Music op straat gezet en dat was voor Thijs Romeijn en Thomas Holthuis het moment om de groep te verlaten. Hun plaatsen werden ingenomen door Bram van den Berg en Jan Peter Hoekstra.

De band vond onderdak bij Sony BMG en heeft sindsdien de succesvolle albums What are you waiting for en Plug it in uitgebracht.
Van dit jaar album kwamen eerder dit jaar al de singles Plug it in & turn me on en Play this game with me.
Deze week komt de single All my life op #32 de Top 40 binnen en dat levert Krezip de 8e Top 40-hit op.


Op #36 debuteert deze week de Duitse act R.I.O. met De Janeiro, maar zowel het melodietje als de mannen achter de act zijn bekenden.
Achter R.I.O. gaan namelijk Manuel Reuter en Yann Peifer schuil, heren die we beter kennen als Manian en Yanou.
Ze vormen samen met zangeres Natalie Horner de act Cascada, waarmee hits werden gescoord als Everytime we touch en Miracle.

Daarnaast scoorde Yanou in 2002 en 2003 hits met verschillende versies van Heaven, samen met DJ Sammy en Do.
Origineel genoeg maakte Manian een paar maanden geleden ook een danceversie van dit Bryan Adams-liedje, maar hij werd afgestraft door niet verder dan een tipnotering te komen.

Onder de naam R.I.O. komen de heren deze week op #36 binnen met De Janeiro.
Het plaatje is gebaseer op Samba de Janeiro, dat in de versies van Bellini (#7) en Carillio (#14) in 1997 de Top 40 haalde.
Die platen waren echter op hun beurt weer gebaseerd op Celebration suite van de Braziliaanse percussionist Airto Moreira uit 1977.


De Canadese rockband Nickelback werd in 1995 opgericht en bestond destijds naast zanger Chad Kroeger uit zijn broer Mike Kroeger op bas, hun neef Brandon Kroeger op drums en gitarist Ryan Peake.
In 1998 verliet Brandon Kroeger de band en werd vervangen door Ryan Vikedal, die uiteindelijk weer werd opgevolgd door Daniel Adair, die overkwam van 3 Doors Down.

Nickelback werd opgericht in het plaatsje Hanna in de Canadese provincie Alberta, maar inmiddels opereert de band vanuit Vancouver.
De bandnaam is afkomstig uit een baantje van Mike Kroeger bij de koffiebar Starbucks, waarbij hij de klanten vaak een stuiver aan wisselgeld moest geven en dan "Here's your nickel back" zei.

Het debuutalbum van Nickelback verscheen in 1996 onder de naam Curb, maar het zou tot het 3e album Silver side up uit 2001 duren voordat het grote succes zou komen.
Op dit album stond de single How you remind me dat het maar liefst 28 weken in de Top 40 vol wist te houden.
Hierna volgenden nog hits als Too bad en Photograph, waarna Savin' me in de zomer van 2006 de laatste hit was.

Het 5e album All the right reasons is inmiddels ruim 2 jaar oud, maar deze week weet er opeens toch nog een track van het album in de Top 40 terecht te komen.
Rockstar is na Photograph, Far away en Savin' me de 4e hitsingle van het album.
Rockstar komt deze week op #38 de Top 40 binnen en is de 7e Top 40-hit voor Nickelback.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 - Pak maar m'n hand Nick & Simon
 2 1 Dan volg je haar benen / Calypso Jan Smit / John Denver & Jan Smit
 3 - Don't stop the music Rihanna
 4 4 Alles is liefde Bløf
 5 - Groupie love Ali B featuring Yes-R, Gio & Darryl
 6 - De speelgoeddief Coole Piet
 7 - Apologize Timbaland presents OneRepublic
 8 3 Good God Anouk
 9 - Eén wereld Jeroen van der Boom
10 6 Big girl (You are beautiful) Mika

Pak maar m'n hand is de 1e #1-hit voor Nick & Simon in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 1 Samen met Dré André Hazes
 2 6 Pictures Katie Melua
 3 2 As I am Alicia Keys
 4 5 One chance Paul Potts
 5 3 Long road out of Eden the Eagles
 6 - Live in Ahoy' 2006 Frans Bauer
 7 4 Taking chances Celine Dion
 8 - Doe maar gewoon Rene Froger
 9 9 De liedjes van de Club van Sinterklaas 2007 de Club van Sinterklaas
10 7 Vivere - the best of Andrea Bocelli Andrea Bocelli

Samen met Dré staat voor de 3e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 26 Cry for you - September
Snelste stijger 10 (+29) Eén wereld - Jeroen van der Boom
Snelste zakker 39 (-20) Doe maar gewoon - Rene Froger
Superstippen 4
Stippen 7
Nederlandstalig 11
NL product 18
Langstgenoteerd 16(22 wk) Jij bent zo - Jeroen van der Boom
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
2 (26/7/1975) John Denver


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 3 18 478 The way I are Timbaland featuring Keri Hilson
36 5 17 410 Rise up Yves LaRock
34 16 10 182 Do it Missy Elliott
33 33 2 15 Ain't no party Orson
32 32 2 17 Gimme more Britney Spears