Nummer 40, 6 oktober 2007

De Top 40 wordt voor de 7e week aangevoerd door Mika met Relax, take it easy.
De laatste keer dat een buitenlandse artiest minstens zo lang op #1 stond, was toen Madonna in de laatste weken van 2005 met Hung up ook 7 weken de Top 40 aanvoerde.


Deze week blijft de gehele top 7 staan.
Op zich een verschijnsel dat niet vaak voorkomt, maar geen record, want in 1995 en 1999 gebeurde het dat maar liefst de gehele top 9 bleef staan!


Drie weken geleden steeg James Blunt met 1973 naar #8 toe.
Hierna viel hij uit de top 10, maar inmiddels is hij in de 7e week notering opnieuw op #8 beland.


Wolter Kroes maakt deze week een opvallende move.
Vorige week zakte hij met Niet normaal nog van #4 naar #15 en je zou verwachten dat hij deze week verder terrein zou verliezen. Opvallend genoeg gaat de single deze week juist weer omhoog: van #15 naar #11.


Tijdens zijn leven was hij al heel succesvol, maar na zijn dood zijn de hitnoteringen van André Hazes alleen maar groter geworden.
Vlak na zijn dood scoorde hij met Zij gelooft in mij zijn eerste #1-hit in de Top 40 en sindsdien hebben alle 5 hits de top 10 gehaald ; sterker nog: 4 ervan haalden de top 2.
In de zomer van 2006 werd een nieuwe versie gemaakt van Wij houden van Oranje, waarin de vocalen van Hazes werden gemixt met raps van Ali B en eerder dit jaar stond een nieuwe versie van Blijf bij mij maar liefst 11 weken op #1. In deze versie werden de originele vocalen van Hazes gemixt met nieuwe vocalen van Gerard Joling.

Door het succes van Blijf bij mij rook Rachel Hazes geld en dus is besloten om een heel project te starten waarbij diverse artiesten 'duetten' zingen met André Hazes.
Aan het project doen o.a. Monique Smit, Xander de Buisonjé, Roxeanne Hazes en André Hazes jr. mee.
Het liedje met Dré jr. heet Bedankt mijn vriend en komt deze week op #13 de Top 40 binnen.
Voor André Hazes sr. is dit direct een mijlpaal, want hij scoort zijn 40e Top 40-hit!!

De originele versie van Bedankt mijn vriend staat (net als de originele versie van Blijf bij mij) op het album Liefde, leven, geven uit 1988.
Het nummer was oorspronkelijk geschreven voor Tim Griek, een boezemvriend en producer van Hazes, die bij een ongeluk was omgekomen. Het liedje was destijds geen hit geworden.


De Amsterdamse zanger Rene Froger werd op 5 november 1960 als René Froger geboren.
Rene kreeg muziek met de paplepel ingegoten, want zijn vader Jan Froger had zijn eigen café in De Jordaan en trad daar regelmatig op als zanger en accordeonist onder de naam Bolle Jan.
Halverwege de jaren '80 kwam het eerste singletje van Rene uit onder de titel Ik zie het wel zitten. De plaat werd echter geen hit.
Rene vond het bovendien moeilijk om in het Nederlands te zingen. Behalve dat Nederlandstalige muziek destijds weinig populair was, kan je je volgens eigen zeggen niet 'verstoppen' in Nederlandstalige muziek. "Als je Nederlandstalige muziek zingt, laat je eigenlijk je jas aan de kapstok hangen. Je bent naakt, heel kwetsbaar".

De doorbraak van Rene Froger kwam in 1988 toen hij bij het vertrek van Adam Curry het lied Winter in America van Dough Ashdown coverde en er een #5-hit mee scoorde.
Een jaar later volgde zijn grootste hit, Alles kan een mens gelukkig maken. Inderdaad, een Nederlandstalige plaat voor het project Iedereen is anders volgens Het Goede Doel, opgezet door de groep het Goede Doel. Het zou zijn enige Nederlandstalige hit blijven.

In de loop der jaren scoorde hij diverse hits als Calling out your name (Ruby) en In dreams, terwijl hij ook diverse #1-albums scoorde.
Zijn laatste solo-wapenfeit was She (A song for 'Maxima'), zijn 25e hit in 2002.
Hierna was het enkele jaren stil, totdat hij met Gerard Joling en Gordon na een succesvol gastoptreden van beide heren in zijn ArenA-shows besloot om de Toppers te gaan vormen.
Met Geer en Goor scoorde hij 4 hits, waarvan de #8-hit Can you feel it? eerder dit jaar de laatste was.
Tussendoor had hij bovendien een kersthit gescoord met Kus en Chris en Viviënne van kinderzender Nickelodeon met kon het elke dag maar kerstmis zijn.

Het heeft ruim 18 jaar geduurd, maar is er dan toch een nieuwe Nederlandstalige single van Rene Froger verschenen.
De single heet Doe maar gewoon en is de voorloper van een volledig Nederlandstalig album.
Je moet het liedje overigens niet verwarren met het gelijknamige liedje van Jim dat ook net verschenen is...
Doe maar gewoon van Rene Froger komt deze week op #20 de Top 40 binnen en is zijn 31e Top 40-hit.


De Spaanse zanger Enrique Iglesias werd op 8 mei 1975 als Enrique Miguel Iglesias Preysler in Madrid geboren.
Hij kreeg de muziek met de paplepel ingegoten, want zijn vader is de wereldberoemde zanger Julio Iglesias.
Toen Enrique 3 jaar was, gingen zijn ouders scheiden en op 8-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn vader naar Miami.

Terwijl Enrique op de universiteit zat, merkte hij dat hij ook muziek wilde maken en uiteindelijk maakte hij demo's onder de namen Enrique Martínez en Enrique, om niet direct met zijn beroemde achternaam te pronken.
Uiteindelijk vescheen in 1995 zijn debuutalbum Enrique Iglesias, waarmee hij in vooral de Spaanstalige gebieden succes had.
Het succes in Nederland begon in 1999 met zijn 4e album Enrique en de single Bailamos.
Sindsdien scoorde Enrique diverse grote hits als Could I have this kiss forever, Hero en Escape.

Eerder dit jaar maakte Enrique na 2 jaar stilte een geslaagde comeback met de #2-hit Do you know? (The ping pong song), afkomstig van zijn 9e album Insomniac.
Van dit album komt ook de nieuwe single Tired of being sorry, dat deze week op #25 de Top 40 binnenkomt en de 10e Top 40-hit voor Enrique Iglesias is.


De Amerikaanse zangeres/actrice Jennifer Lopez werd op 24 juli 1969 als Jennifer Lynn López geboren in the Bronx, New York City uit twee Puertoricaanse ouders.
Toen Jennifer 19 jaar was begon ze met zang- en danslessen. Ze trad als danseres op in clubs in Manhattan en deed auditie voor vele dans-rollen. Hierdoor kwam Jennifer in diverse rap-videoclips terecht, werd ze danseres bij New Kids On the Block op de American Music Awards en werd ze op een gegeven moment danseres bij Janet Jackson, waardoor ze ook in de videoclip van That's the way love goes te zien is.

Jennifer wilde ook gaan acteren en heeft in de loop der jaren in diverse series en films gespeeld.
De bekendste films waarin ze speelde zijn toch wel Money train, Jack, The wedding planner en Maid in Manhattan.

Alsof acteren en dansen nog niet genoeg was, wilde Jennifer ook nog zangeres worden.
Deze wens werd in 1999 werkelijkheid toen ze wereldwijd doorbrak met de #1-hit If you had my love en het album On the 6.
Sindsdien scoorde Jennifer vele grote hits, zoals Let's get loud, Play en Ain't it funny.
Eerder dit jaar waren de single Que hiciste en het album Como ama una mujer niet bijster succesvol, maar dat wil Jennifer helemaal recht gaan zetten met haar nieuwe single Do it well, afkomstig van het album Brave.
De single maakte in ieder geval een start op #30 en is haar 17e Top 40-hit.


De Brits/Nederlandse groep XYP werd in 2006 na audities opgericht. De bedoeling was om door middel van een internationaal project een grote internationaal succesvolle band te formeren. Hiervoor werden grote namen als Gary Barlow bij de samenstelling betrokken.
Toch wil het nog niet zo erg vlotten met de band. In Nederland werden dan weliswaar met Body to body en My confessions een #1-hit en een #2-hit gescoord, maar in het buitenland weet XYP geen potten te breken.
De band bestaat uit de Britten Craig Cavanagh, Tesni Jones en Emma Winterbourne en de Nederlanders Iris van Kempen, Christon Kloosterboer en Bart Voncken.
De Nederlandse groepsleden hadden eerder bekendheid van resp. Kinderen voor Kinderen, Idols 3 en K-otic.
De bandnaam is opgebouwd uit het X-chromosoom (vrouwelijk), het Y-chromosoom (mannelijk) en de P van 'project'.

Na de twee eerder genoemde hits wist de ballad Breathe in time de Top 40 niet te bereiken en leek het succes alweer voorbij, maar deze week komt de groep op #32 binnen met Wanna be like you.
De single is afkomstig uit de vernieuwde versie van Disney's Jungle book.
Van oorsprong is Jungle book een verzameling verhalen uit 1894 van Rudyard Kipling, die eerder waren verschenen in tijdschriften. Vooral de verhalen over het mensenkind Mowgli dat in de jungle in India wordt opgevoed door wolven is bekend gebleven.
In de loop der jaren zijn de verhalen verfilmd, waaronder in 1967 door Disney, waarvan nu dus een vernieuwde versie verschijnt inclusief Wanna be like you van XYP.


De Nederlandse band Leaf is in september 2005 in Utrecht opgericht door enkele studenten van de rockacademie.
De groep speelt akoestische popliedjes en was op deze manier succesvol bij de Popronde 2006 en in het voorjaar van 2007 werd de Telegraaf Talentenjacht gewonnen.
De groep bestaat naast zangeres Annemarie uit Tienus, Ocker, Joni en Jeroen.

Leaf had in eigen beheer al het album Life's a beach uitgebracht, dat goed werd ontvangen.
Nu ze een platencontract in de wacht hebben gesleept, zal binnenkort een vernieuwde versie van Life's a beach worden uitgebracht.
Als voorloper is de track Wonderwoman verkrijgbaar, waarmee Leaf deze week op #34 haar Top 40-debuut maakt.


De Duitse band Tokio Hotel werd in 2001 in Magdeburg opgericht en heette in eerste instantie Devilish.
De band bestaat uit zanger Bill Kaulitz, gitarist Tom Kaulitz, bassist Georg Listing en drummer Gustav Schäfer.
Zanger Bill deed in 2003 mee aan een Duitse vorm van Idols, waarbij hij de kwartfinale haalde.
Direct na dit programma werd de naam van de band veranderd in Tokio Hotel en begon het grote succes in Duitsland.

In Nederland lukte het met de singles Schrei en Durch den Monsun in 2006 nog niet echt, maar toen eerder dit jaar de groep overging in het Engels werden de single Monsoon en het album Scream grote successen.
Als 2e hitsingle komt deze week Ready, set, go! op #36 binnen.
Het liedje is de Engelstalige bewerking van Übers Ende der Welt en stond oorspronkelijk op het album Zimmer 483.


Het gaat goed met de Nederlandse artiesten in de albumlijst.
Zo komt het 2e album van Nick & Simon, Vandaag op #1 in de albumlijst binnen en komen ook een verzamelbox van de 27 delen van Kinderen Voor Kinderen én een album van Sticks & Delic, 2 leden van Opgezwolle in de top 10 binnen.


Vorige week kwamen de meiden van Kus op #30 binnen met 4 meiden en deze week is de single alweer verdwenen!!
Het is de 66e keer in de geschiedenis van de Top 40 dat een plaat na 1 week alweer verdwenen is, maar de laatste 35 jaar is het pas 2e dat het gebeurt!!
In de eerste jaren dat de Top 40 bestond was een notering van 1 week schering in inslag. Alleen al in 1965 waren er 23 platen die het slechts 1 week volhielden, maar na Alma mia van Marty in november 1971 was het niet meer mogelijk om in de week na binnenkomst alweer te verdwijnen.

In oktober 1994 gebeurde het dan opeens tóch een keertje bij Yesterday when I was mad van Pet Shop Boys, maar dat leek eerder een foutje in de samenstelling te zijn.
Deze week zijn de meiden van Kus dan toch na 1 weekje op #30 alweer verdwenen en in dit geval komt het doordat de single gewoonweg in de 2e week dusdanig weinig verkoopt dat een notering bij de beste 40 irreëel zou zijn...

Een compleet overzicht van alle 1-week-platen kan je vinden in het Records-gedeelte van deze website.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 2 Jij bent zo Jeroen van der Boom
 2 1 Relax, take it easy Mika
 3 5 1973 James Blunt
 4 4 Big girls don't cry Fergie
 5 6 The way I are Timbaland featuring Keri Hilson
 6 7 Kijk omhoog Nick & Simon
 7 9 Shut up and drive Rihanna
 8 - With every heartbeat Robyn with Kleerup
 9 8 Blijf bij mij André Hazes & Gerard Joling
10 10 Hey there Delilah Plain White T´s

Jij bent zo staat na 7 weken afwezigheid weer bovenaan en staat in totaliteit voor de 2e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 - Vandaag Nick & Simon
 2 1 Hemel nr. 7 Guus Meeuwis
 3 3 90 millas Gloria Estefan
 4 4 Kill to get crimson Mark Knopfler
 5 2 All the lost souls James Blunt
 6 - Echoes, silence, patience & grace Foo Fighters
 7 - Fakkelteit Sticks & Delic
 8 - Insomniac Enrique Iglesias
 9 - 1-27 compleet Kinderen Voor Kinderen
10 5 The Police the Police

Vandaag is de eerste #1-hit voor Nick & Simon in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 13 Bedankt mijn vriend - André Hazes & André Hazes jr.
Snelste stijger 27 (+11) When did your heart go missing - Rooney
Snelste zakker 37 (-17) Here (in your arms) - Hellogoodbye
Superstippen 3
Stippen 9
Nederlandstalig 9
NL product 13
Langstgenoteerd 33(21 wk) Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) - André Hazes & Gerard Joling
Binnenkomers 7
Oudste act
(Top 40-debuut)
13 / 33 (25/12/1976) André Hazes


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 11 10 162 Waiting 4 Peter Gelderblom
39 17 12 203 Stereo John Legend
37 2 19 570 Umbrella Rihanna featuring Jay-Z
36 27 5 45 From Holland (Where the f**k you from?) Bobby Burns featuring Casablanca Connect
33 5 14 378 Lovestoned-I think she knows Justin Timberlake
30 30 1 11 4 meiden Kus
28 4 13 357 Te busqué Nelly Furtado y Juanes