Nummer 36, 8 september 2007

De Top 40 wordt voor de 3e week aangevoerd door Mika en Relax, take it easy.
Het is pas de 4e plaat die in 2007 minimaal 3 weken op #1 heeft gestaan. Sterker nog: Alleen Blijf bij mij van André Hazes & Gerard Joling wist het langer dan 3 weken op #1 uit te houden.

Dat we pas in september de 4e plaat hebben die in het kalenderjaar minstens 3 weken op #1 staat, is een nieuw record.
In 1970 en 1988 gebeurde dit in augustus, in 1989, 1994 en 2001 was die 4e plaat in juli een feit.


In de 3e week gaat Guus Meeuwis van #7 naar #3 met Proosten.
Hierdoor heeft Guus zijn 6e top 3-hit te pakken. Van de andere 5 top 3-hits haalden er maar liefst 4 de #1-positie. Alleen Zo ver weg bleef in 1996 op #3 steken.
De statistieken zijn dus heel gunstig voor Proosten, maar aan de andere kant was het patroon van de hoogste posities van de top 3-hits wel 1-1-3-1-1, waardoor je nu dus ook een #3-hit kan verwachten....


In de 2e week gaat Wolter Kroes met Niet normaal van #20 naar #8, waardoor hij zijn eerste top 10-hit te pakken heeft.
Het is direct ook de hoogste 'normaal'-hit ooit, want Doe effen normaal van Normaal bleef in 1994 op #12 steken en Doe normaal van Rob den Boer kwam in 1998 tot #23.


Nadat ze vorige week nog op #14 bleef steken gaat Voyage voyage van Kate Ryan deze week in de 4e week van #14 naar #10.
Hierdoor heeft Kate haar 2e top 10-notering te pakken (op een totaal van 2 hits), maar nog belangrijker is dat het hierdoor de succesvolste versie van Voyage voyage is geworden.
Het origineel van Desireless kwam in 1987 immers niet hoger dan #11 en de bewerking van the Nightflyer uit 2002 kwam destijds tot #21.


Na 16 weken vallen André Hazes en Gerard Joling met Blijf bij mij uit de top 10, want de plaat zakt van #8 naar #11.
De single heeft inmiddels 648 punten verzameld, waardoor de 637 punten van Freefall van Jeckyll & Hyde overtroffen zijn. Hierdoor is Blijf bij mij vanaf deze week de #1 in de jaarlijst over 2007.


De 23-jarige Volendamse zangers Nick Schilder (6 november 1983) en Simon Keijzer (16 mei 1984) braken vorig jaar in eerste instantie door als de vrienden van Jan Smit.
Nu zijn de jongens inderdaad goede vrienden met Jan Smit en deden ze de achtergrondzang op Laura, maar als het duo Nick & Simon weten ze zelf ook succesvolle liedjes te maken.
Het begon allemaal met de single Steeds weer, waarna ook Verloren een veelgevraagde plaat in het Nederlandstalige circuit werd.
Het eerste Top 40-succes kwam met Vaarwel verleden / De soldaat, waarmee bijna een jaar geleden #21 werd gehaald.
Hierna volgde begin dit jaar Herwinnen, waarvan een live-versie met het Metropole Orkest werd opgenomen en ook tot #21 kwam.

Deze week verbeteren de jongens hun hoogste Top 40-positie in één klap, want ze komen binnen op #15 met Kijk omhoog. De single is de voorloper van het 2e album van het duo, dat de titel Vandaag mee zal krijgen.
Kijk omhoog is deze week de hoogste nieuwe binnenkomer op #15 en is de 3e Top 40-hit voor Nick & Simon.


Vorige week ging Wake up call van Maroon5 slechts van #28 naar #27, maar deze week gaat de track in de 5e week alsnog van #27 naar #20.
Hierdoor weet de groep in ieder geval een 100% score wat betreft top 20-hits vast te houden, want ook de eerdere 5 hits wisten de beste 20 van de Top 40 te bereiken.


Als je één muziekstijl aan moet wijzen die in 2007 de hitlijsten overheerst heeft, dan is het toch wel de jumpstyle.
De rage ontstond begin deze eeuw al in België en was al enige tijd in Brabant erg populair voordat het een jaar geleden heel Nederland veroverde.
De eerste jumpstyle-hit was Frozen flame van Jeckyll & Hyde, dat weliswaar nooit hoger dan #11 kwam, maar het wel langer dan 20 weken in de Top 40 volhield en nog regelmatig op de radio te horen is.
Hierna volgden hits voor o.a. DJ Porny, the JumpMasters, Jumping Jacks, Jump Project en Patrick Jumpen.
Hoogtepunt van het succes van de rage was toch wel de #1-notering voor Freefall van Jeckyll & Hyde, de plaat die deze week juist van de #1-positie in de jaarlijst is verstoten.

Achter Jeckyll & Hyde gaan Maarten Vorwerk en Ruud van IJperen (alias DJ Ruthless) schuil.
Ze maakten eerder al platen onder namen als Jack the Ripper en Twisted Maniacs, maar pas toen ze als Jeckyll & Hyde aan de slag gingen kwam het grote succes.
Deze week komen ze op #22 binnen met Time flies, alweer hun 3e hit, het meeste van alle jumpstyle-artiesten.


De Amerikaanse zangeres Beyoncé Knowles werd op 18 september 1981 geboren.
Haar doorbraak kwam in 1997 als zangeres van de R&B-groep Destiny's Child, waarmee ze 15 hits scoorde, waarvan er 12 de top 10 haalden.
In 2002 begon ze bovendien een solocarrière die haar al 11 hits opleverde en waarvan de #1-hit Beautiful liar eerder dit jaar het voorlopige hoogtepunt was.

Op haar nieuwe single Green light heeft Beyoncé het eens over een andere boeg gegooid, want in plaats van een R&B-nummer is het een danceplaat geworden.
Beyoncé heeft de single namelijk laten remixen door Russell Small en James Wiltshire, oftewel the Freemasons, die je wellicht nog kent van hun eigen hits Love on my mind en Watchin' uit 2005 en 2006.
Het is niet voor het eerst dat een dance-versie van een plaat van een R&B-artiest de Top 40 haalt. In 2002 haalde Missy Eliott al #2 met de Bassment Jaxx-versie van 4 my people en in 2005 kwam de Freemasons-remix van Mesmerized van Faith Evans weliswaar nooit hoger dan #12, maar stond wel 17 weken genoteerd.
Deze week tapt Beyoncé dus uit hetzelfde vaatje en komt met de Freemasons-remix van Green light op #30 binnen en scoort zo haar 12e Top 40-hit.


De Amerikaanse-met-Jamaicaanse-roots zanger Sean Kingstonwerd op 3 februari 1990 als Kisean Anderson geboren in Miami, Florida, USA. Zijn Jamaicaanse roots leeft voort in zijn artiestennaam, want Kingston is de hoofdstad van Jamaica.
Deze 17-jarige zanger beleefde dit jaar zijn doorbraak door met zijn eerste hit direct tot #1 in de Billboard Hot 100 te komen.
Dit gebeurde allemaal met de single Beautiful girls, waarmee hij deze week ook op #33 de Top 40 binnenkomt.

Beautiful girls bevat de muziek en een deel van de tekst van Stand by me van Ben E King uit 1961.
Dit origineel werd in 1987 een #7-hit in de Top 40 toen het in een Levi's-reclame gebruikt werd.
In 1998 kwam de Amerikaanse meidengroep (13 tot 16 jaar) 4 the Cause met een coverversie tot #6 en blijkbaar moet je nog minderjarig zijn om met een bewerking van de plaat de Top 40 te halen, want de 17-jarige Sean Kingston debuteert deze week op #33 met Beautiful girls.


De Amerikaanse pop/rock-band Plain White T's is afkomstig uit Villa Park, Illinois, USA.
De groep werd in 1997 opgericht en bestaat tegenwoordig uit Tom Higgenson, Dave Tirio, Mike Retondo, De'mar Hamilton en Tim Lopez.
Eerder hebben Steve Mast en Ken Fletcher ook deel van de groep uitgemaakt, maar die zijn inmiddels vertrokken.

In 2000 kwam het debuutalbum van Plain White T's uit en had de titel Come on over. Hierna volgden nog de albums Stop (2002), All that we needed (2005) en Every second counts (2006).
Op het album All that we needed uit 2005 staat de ballad Hey there Delilah, dat op z'n zachtst gezegd een beetje uit de toon valt bij de rest van het repetoire van de band.
Het liedje werd in eerste instantie dan ook niet opgemerkt, maar het werd tijdens de controversiële zomertournee van 2007 alsnog door het publiek opgepikt en haalde in juli al #1 in de Billboard Hot 100.
Deze week weet de single ook de Top 40 te bereiken, want de groep maakt deze week haar Top 40-debuut op #35.


De Nederlandse DJ Funkerman heet in het dagelijks leven Ardie van Beek. Hij is DJ sinds 1990 en was o.a. huisDJ in club Spock in Breda.
Ardie maakte al enkele 12"-singles onder eigen naam en als Funkerman en Funkertracks.
Samen met Fedde le Grand is Ardie eigenaar van het platenlabel Flamingo Records.

Met diezelfde Fedde le Grand scoorde hij in april een #15-hit met Wheels in motion en deze week doet hij het op eigen kracht, want Funkerman komt met Speed up op #36 de Top 40 binnen en scoort zo zijn 2e hit.


De Londense act Groove Armada werd in 1996 opgericht en bestaat uit Andy Cato (echte naam Andrew Cocup) en Tom Findlay.
In de saleslijst heeft de groep inmiddels 7 noteringen gehad, maar 6 daarvan kwamen niet hoger dan #76.
De enige hit die de groep tot nu toe gehad heeft, is My friend dat eind 2002 tot #13 kwam. Dat was bovendien ook nog eens na een re-release vanwege een Royal Club-reclame...

De heren hebben eerder dit jaar ex-Sugababe Mutya Buena geholpen op haar solodebuutalbum Real girl en dat betaalt zich deze week uit.
Samen met haar maakten ze het liedje Song 4 Mutya (Out of control), zowel op Real girl als op hun eigen album Soundboy rock terecht is gekomen.
Song 4 Mutya bevat een sample uit Let's be adult, een albumtrack op Envy van Ambitious Lovers uit 1984.

De samenwerking komt deze week op #39 de Top 40 binnen, waardoor zowel Mutya Buena als Groove Armada hun 2e Top 40-hit te pakken hebben.


Volkszanger Jannes Wolters komt met overmacht op #1 de albumlijst binnen met Mijn naam is... Jannes.
Ook zijn vorige 2 albums kwamen op #1 binnen in de albumlijst en daarmee is Jannes de 9e artiest die met minstens 3 albums op #1 in de albumlijst binnenkwamen.
Recordhouder is Frans Bauer met maar liefst 6 #1-entries, waarna Marco Borsato volgt met 5 stuks.
K3 en U2 hebben ieder 4 #1-entries op hun naam staan en het kwam 3 keer voor bij Acda & de Munnik, Anouk, Bløf, Rene Froger en nu dus Jannes.


In de saleslijst gaat Blijf bij mij van André Hazes & Gerard Joling opnieuw naar #1 toe.
Het is de 4e keer dat de single naar de koppositie toegaat, iets dat nooit eerder in de Nederlandse hitparadegeschiedenis gebeurd is!!


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 2 Blijf bij mij André Hazes & Gerard Joling
 2 - Kijk omhoog Nick & Simon
 3 3 Jij bent zo Jeroen van der Boom
 4 1 Relax, take it easy Mika
 5 5 Proosten Guus Meeuwis
 6 4 The way I are Timbaland featuring Keri Hilson
 7 7 Big girls don't cry Fergie
 8 9 1973 James Blunt
 9 6 Rise up Yves LaRock
10 - I found u Axwell featuring Max'C

Blijf bij mij is na 2 weken afwezigheid weer terug op #1 en staat voor de 12e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 - Mijn naam is... Jannes Jannes
 2 1 The complete Dutch collection Elvis Presley
 3 2 Life in cartoon motion Mika
 4 - Goochelaars & geesten Spinvis
 5 3 The best of UB 40 volumes 1 & 2 UB 40
 6 - Eyes on the highway Saybia
 7 4 Adieu BZN - the last show BZN
 8 5 Loose Nelly Furtado
 9 6 Call me irresponsible Michael Bublé
10 7 Toppers in concert 2007 Gerard * Rene * Gordon

Mijn naam is... Jannes is na Als het zonnetje schijnt (1x#1 in 2005) en Laat me vrij (2x#1 in 2006) de 3e #1-hit voor Jannes in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 15 Kijk omhoog - Nick & Simon
Snelste stijger 8 (+12) Niet normaal - Wolter Kroes
Snelste zakker 29 (-10) Wild - Monique Smit
Superstippen 3
Stippen 8
Nederlandstalig 7
NL product 13
Langstgenoteerd 11(17 wk) Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) - André Hazes & Gerard Joling
Binnenkomers 7
Oudste act
(Top 40-debuut)
11 (25/12/1976) André Hazes


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 26 4 32 Boy I like ya Djumbo
38 6 11 270 Real girl Mutya Buena
37 24 7 100 Soulmate Natasha Bedingfield
36 9 19 389 Everything Michael Bublé
34 23 9 107 Tell me what we're gonna do now Joss Stone featuring Common
33 20 2 29 Ik kom eraan (Route du soleil) Dries Roelvink
26 26 2 25 'n Meisje huilt Marianne Weber