Nummer 32, 11 augustus 2007

André Hazes en Gerard Joling hebben deze week geen hitparadegeschiedenis kunnen schrijven, want na 11 weken is Blijf bij mij verslagen door Jij bent zo van Jeroen van der Boom.
Voornamelijk door een flinke serie signeersessies heeft Jeroen de koppositie kunnen veroveren. Of dit voor lang is moet nog blijken, mede doordat het origineel Silencio van de Spaanse zanger David Bisbal inmiddels ook verkrijgbaar is.

Dat Jeroen van der Boom Gerard Joling verslaat levert nog een opvallend feitje op, want de imitator verslaat zo de geïmiteerde.
Jeroen doet namelijk de stem van Gerard in Café de Wereld in het TV-programma De wereld draait door en was bovendien gekleed als Gerard Joling in het Tien-programma Koppensnellers.
Met dank aan Frank Zweers.


Vorige week bleef Mika nog op #8 staan met Relax, take it easy, maar deze week schiet de plaat opeens omhoog van #8 naar #2.
Dit overkwam eind 1999 ook Binnen van Marco Borsato, die daarna enkele weken op #1 stond, dus wie weet...
Het is voor Mika in ieder geval wél de hoogste notering ooit, want met Grace Kelly bleef hij enkele maanden geleden op #4 steken.


Blijkbaar is het gewoonweg niet mogelijk om 12 weken op #1 te staan.
Vorig jaar stokte het bij dit aantal al bij Rood van Marco Borsato en nu is het na 11 weken ook gedaan met Blijf bij mij van André Hazes en Gerard Joling.
Het record "meeste-weken-op-#1" blijft daarom op 12 staan, in 1994 neergezet door Dromen zijn bedrog van Marco Borsato.

Blijf bij mij zakt van #1 naar #4, waardoor er na 12 weken ook een einde aan de top 3-notering gekomen is.
De plaat was al veruit de meest succesvolle hit van André Hazes, maar deze week wordt dan ook zijn langstgenoteerde plaat ooit geëvenaard. Blijf bij mij staat nu 13 weken in de Top 40 en evenaart daarmee Een beetje verliefd uit 1981.
Het mag opvallend genoemd worden dat Hazes weliswaar 39 Top 40-hits heeft gescoord, maar dat er hiervan slechts 3 stuks 10 weken of langer genoteerd hebben gestaan. Naast de 13 weken voor Een beetje verliefd en Blijf bij mij staat Ik meen 't uit 1985 ook in dit rijtje met 11 weken in de Top 40.


In de 3e week gaan Timbaland en Keri Hilson met The way I are van #19 naar #5.
Hierdoor evenaart Timbaland zijn hoogste notering tot nu toe, want hij kwam eerder tot #5 met Sexyback, een samenwerking met Justin Timberlake.


Jannes verlaat na 2 weken op #7 de top 10 met Laat de zon maar schijnen / Zie die ster.
De single stond in de week van release op #1 in de saleslijst, maar heeft dus nooit de top 5 van de Top 40 bereikt.
Het is de 3e keer in de geschiedenis dat dit gebeurt. De andere keren waren Laura van Jan Smit (HP #7 in de Top 40) en De streken van Tante Toets! van Coole Piet (HP #11 in de Top 40), beiden eind 2005.


Het is alweer 3 jaar geleden dat in een supermarkten-vakblad een artikel stond over supermarktconcern Jumbo, dat een heuse meidengroep in het leven had geroepen om onder de naam Djumbo de naamsbekendheid van de winkel te vergroten. De meiden zouden in filialen van Jumbo werken.
Wanneer de groep succesvol zou worden, zouden er ook allerlei artikelen van de meiden exclusief in de Jumbo-winkels te koop zijn.
Het bleek allemaal een geslaagde publiciteitsstunt van de groep Djumbo, want het valse persbericht werd in diverse media klakkeloos overgenomen.

De groep Djumbo bestaat uit de Brabrantse meiden Lindsey (23), Lotte (23) en Svenja (19).
Ze richten zich op dezelfde doelgroep als K3 en hebben succes met liedjes die deels in het Engels en deels in het Nederlands zijn gezongen.
De bedoeling was in eerste instantie om volledig in het Engels te zingen, maar het bleek al snel dat de kids liever ook wat mee konden zingen....

Platen als Hide and seek (Pak me dan) en Eyahe (Ik wil met jou) haalden allemaal de top 12 van de Top 40 (en top 5 in de saleslijst).
Deze week komen de meiden op #31 binnen met hun nieuwe single Boy I like ya en scoren zo hun 5e Top 40-hit.
De critici hebben hun woordje overigens ook al klaar: De plaat zou een wel heel sterke mix van The sign van Ace Of Base en Sex on the beach van T-Spoon zijn...


Deze week staat de hoogste binnenkomer op #31, vorige week op #28 en de week dáárvoor op #30.
De laatste keer dat er 3 weken lang geen binnenkomer bij de bovenste 27 te vinden was, is exact 5 jaar geleden, want in augustus 2002 vond je in 3 opeenvolgende weken de hoogste binnenkomers op #35, #31 en #38.


De Amerikaanse rockband Maroon5 bestaat uit Adam Levine, Jesse Carmichael, Mickey Madden, James Valentine en Matt Flynn.
De groep brak in 2004 wereldwijd door dankzij het album Songs about Jane. Mede door een enorme airplayboost werden platen als This love, She will be loved en Must get out grote hits.
Afgelopen voorjaar kwam het 2e album It won't be soon before long uit en als voorloper hiervan haalde de single Makes me wonder nog #7 in de Top 40.
Deze week komt de volgende single van het album de Top 40 binnen, want op #34 vinden we Wake up call, de 6e hit voor Maroon5.


Deze week hebben we slechts 2 binnenkomers, waardoor er dus ook maar 2 platen verdwenen zijn.
De platen die deze week de lijst hebben verlaten hebben beiden op #1 gestaan: Beautiful liar van Beyoncé & Shakira en Freefall van Jeckyll & Hyde.
Het is alweer een flinke tijd geleden dat Freefall op #1 stond, want dat was op 31 maart en 7 april 2007. De plaat heeft na de #1-notering nog maar liefst 17 weken in de Top 40 gestaan.
Deze 17 weken is heel lang, maar nog geen record, want dat is 20 weken, neergezet door This strange effect van Dave Berry (1965) en in 2006 geëvenaard door Hips don't lie van Shakira featuring Wyclef Jean.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 7 Jij bent zo Jeroen van der Boom
 2 1 Blijf bij mij André Hazes & Gerard Joling
 3 4 Relax, take it easy Mika
 4 3 Do you know? (The ping pong song) Enrique Iglesias
 5 2 Laat de zon maar schijnen / Zie die ster Jannes
 6 - The way I are Timbaland featuring Keri Hilson
 7 5 Umbrella Rihanna featuring Jay-Z
 8 - Rise up Yves LaRock
 9 6 Wild Monique Smit
10 8 Everything Michael Bublé

Jij bent zo is de eerste #1-hit voor Jeroen van der Boom in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 2 Adieu BZN - the last show BZN
 2 1 Toppers in concert 2007 Gerard * Rene * Gordon
 3 3 Planet earth Prince
 4 9 Life in cartoon motion Mika
 5 4 Call me irresponsible Michael Bublé
 6 7 Live in Dublin Bruce Springsteen with the Sessions Band
 7 6 Back to black Amy Winehouse
 8 - Eyes open Snow Patrol
 9 10 Vanaf vandaag René Schuurmans
10 - Loose Nelly Furtado

Adieu BZN - the last show is na 1 week afwezigheid weer terug aan kop en staat voor de 2e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 31 Boy I like ya - Djumbo
Snelste stijger 10 (+18) Rise up - Yves LaRock
Snelste zakker 29 (-8) Say it right - Nelly Furtado
Superstippen 5
Stippen 4
Nederlandstalig 9
NL product 16
Langstgenoteerd 39(22 wk) Grace Kelly - Mika
Binnenkomers 2
Oudste act
(Top 40-debuut)
4 (25/12/1976) André Hazes


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 1 20 637 Freefall Jeckyll & Hyde
31 1 19 543 Beautiful liar Beyoncé & Shakira