Nummer 19, 12 mei 2007

Nadat ze vorige week de koppositie in de Top 40 wisten te veroveren, blijven Beyoncé en Shakira deze week met Beautiful liar op #1 staan.
Voor Shakira betekent dit in totaliteit de 17e week op #1, waarmee ze nu de zangeres met de meeste weken op #1 is:
Weken Periode Artiest
17 2002-2007 Shakira
16 1978-1980 Olivia Newton-John
14 1995-1998 Celine Dion
  1985-2005 Madonna
13 1987-1999 Whitney Houston


Terwijl Nelly Furtado met Say it right op #2 blijft staan, stijgt ze met Give it to me van #10 naar #7.
Twee platen in de top 7 is een vrij knappe prestatie, maar niet uniek. Zo stond 3 jaar geleden bijvoorbeeld Brace tegelijkertijd op #4 en #5 met Moppie en Ik ben je zat.
Daarnaast hebben een stuk of 7 acts met 2 platen tegelijkertijd in de top 3 gestaan. De laatste daarvan was Puff Daddy in 1997.


Het meestbezongen familielid is overduidelijk de moeder.
In het verleden stond er maar liefst 71 platen in de Top 40 over 'mama', 'mamma', 'moeder' en 'mother'.
De grootste hit werd Mama van Spice Girls, maar ook bekende platen zijn Mamma mia van ABBA, Even aan mijn moeder vragen van Bloem, Dear mama van 2pac en Heyah mama van K3.

Komende zondag is het moederdag en heel toepasselijk is de hoogste binnenkomer van deze week een plaat getiteld Mama.
Het liedje is het titelnummer van de tekenfilm Haaibaai en is ingezongen door Meike Hurts, Anouk van Schie, Monique de Waal en Fleur Minjon, vier meiden die we sinds 2 jaar beter kennen als Kus.
Het is tevens de 3e hitsingle van het album Kus gaat los!, waarvan ook de titelsong en Dag & nacht stonden. De kersthit Kon het elke dag maar kerstmis zijn stond niet op het album, maar was een project voor KiKa.

Mama van Kus komt deze week als hoogste nieuweling de Top 40 binnen op #8 en is de 9e hit voor deze meiden.


In de 4e week stijgt Makes me wonder van Maroon5 van #11 naar #9, waardoor de 4e top 10-hit op een totaal van 5 Top 40-hits wordt gescoord.
Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de hoge noteringen vooral het gevolg zijn van een enorme airplayboost, want als je puur naar de verkoopcijfers kijkt, heeft alleen This love met een #5-notering de top 20 op verkopen weten te halen!!


De snelste stijger komt deze week op naam van Paul de Leeuw, die met Blijf (tot de zon je komt halen) van #39 naar #19 gaat.
Het is de hoogste notering voor Paul sinds de #14-hit Je bent m'n maatje / Ik heb je nodig uit 2000.


Gerard Joling maakt in de 14e week pas op de plaats door op #20 te blijven staan.
De single heeft inmiddels 409 punten verzameld, waardoor hij op #3 in de voorlopige jaarlijst over 2007 staat.
Bovendien heeft de plaat nog maar 2 punten nodig om de 411 punten van Ticket to the tropics te evenaren en daardoor de grootste hit van Gerard ooit te worden.


Heb je je altijd al afgevraagd waar je het liedje How to save a life van the Gray van kent?
Het liedje is de titelsong van de TV-serie Grey's anatomy. Deze medische dramaserie, die in Nederland op NET5 te zien is, laat vijf net afgestudeerde medici zien tijdens hun zware, interne opleoding in het Seattle Grace Hospital.


Terwijl de drumband Kodo zo ongeveer de enige Japanse act ooit in de Top 40 is geweest, zijn er diverse Top 40-acts geweest die een verwijzing naar Japan in hun naam hadden:
Japan was een Britse new-wave band die in 1979 welgeteld 1 hit had.
Tokyo Ghetto Pussy was een Duitse danceact van Jam el Mar en Mark Spoon, die ook als Jam & Spoon succesvol waren. Onder deze naam scoorden ze in 1995 een #3-hit met I kiss your lips.
Nakatomi was een Nederlandse danceact van Wessel van Diepen en Dennis van den Driesschen, die halverwege de jaren '90 3 hits scoorden zoals Children of the night en Sing. De verwijzing naar Japan is dat Nakatomi ook een gemeente in het district Minamikoma van de Japanse prefectuur Yamanashi was.

Deze week debuteert Tokio Hotel in de Top 40 en ook deze act komt niet uit Japan, maar uit Magdeburg, Duitsland.
De band werd in 2001 opgericht onder de naam Devilish door de tweelingbroers Tom en Bill Kaulitz, die op 1 september 1989 geboren werden. De band wordt compleet gemaakt door Georg Listing (31-3-1987) en Gustav Schäfer (8-9-1988).
Nadat Bill Kaulitz in 2003 had meegedaan aan het TV-programma Kinder-Star-Search werd de band ontdekt en kregen ze een platencontract aangeboden.
Het duurde nog 2 jaar voordat de band in Duitsland doorbrak, maar toen de debuutsingle Durch den Monsun in 2005 uitkwam, stond hij in 2 weken tijd op #1 in de Duitse Top 100. Ook opvolger Schrei wist er de top 5 te halen.
De band scoorde diverse hits in o.a. Tsjechië, Polen, Zwitserland en Frankrijk.
In Nederland wilde het vooralsnog niet echt lukken. De singles Schrei en Durch die Monsun werden vorig jaar bescheiden succesjes, maar wisten de Top 40 niet te halen.

Het Duitstalige debuutalbum Schrei is inmiddels in het Engels vertaald en zal op 4 juni als Scream in heel Europa uitgebracht worden.
De single Durch den Monsun is uiteraard ook vertaald als Through the monsoon en dat blijkt te werken, want deze week debuteert Tokio Hotel in de Top 40 met deze single op #37.


In 1966 scoorde Boudewijn de Groot een top 10-hit met Welterusten mijnheer de president.
In deze protestsong sprak hij de president van de USA aan over de oorlogen die de Verenigde Staten voerden.
Toen enkele jaren geleden de oorlogen in Afghanistan en Irak werden begonnen, bleek het lied na bijna 40 nog altijd actueel te zijn.

Deze week komt een plaat de Top 40 binnen waarbij ook de Amerikaanse president wordt aangesproken.
In Dear Mr. President wordt gevraagd hoe goed de president slaapt terwijl er allerlei problemen in de wereld zijn, zoals armoede, drank- en drugsverslaving en ouders die hun dochter haten omdat ze lesbisch is.
Het lied wordt gezongen door P!NK en de Indigo Girls en is afkomstig van het album I'm not dead van P!NK.
Een speciale live-versie die P!NK voor de Vlaamse zender VRT opnam stond begin dit jaar al 4 weken op #1 in Vlaanderen, waar het alleen als download verkrijgbaar was.
De originele versie is nu in Nederland verkrijgbaar en komt deze week op #39 de Top 40 binnen. Het levert P!NK haar 16e Top 40-hit op. Voor de Indigo Girls is deze notering hun Top 40-debuut.

Indigo Girls is een Amerikaans folkrockduo en bestaat uit Emily Saliers en Amy Ray.
De groep werd opgericht in 1985, waarna in 1987 het debuutalbum Strange fire verscheen. In 1990 wisten de dames een Grammy Award te winnen voor hun album Indigo Girls, waarop ook Michael Stipe van R.E.M. meewerkte.
De leden van Indigo Girls zijn betrokken bij allerlei actiegroepen op gebieden als het milieu, kernwapens en de rechten van homoseksuelen.
Dat ze daarom samen met P!NK de single Dear Mr. President hebben gemaakt, is in dat licht bezien dan ook niet zo vreemd.
Er zijn inmiddels 15 albums van Indigo Girls uitgebrach, waarvan Despite our differences uit 2006 de meest recente is. Singlehits had de groep in Nederland tot nu toe echter nooit gehad, maar daar is deze week dus verandering in gekomen.


In de top 10 van bestverkochte singles en downloads van dit moment (zie hier onder) zie je PSV jump van de Zware Jongens op #9 binnenkomen.
Dit duo bestaat uit Arie Kuipers en Fokko Dam en bestaat al een jaar of 10.
Arie had in 1994 al een #3-hit met Dikke lul als lid van de Dikke Lul Band en Fokko was als Fokko met de Bordjes te horen op Hulzebosch Hulzebosch van Erik Hulzebosch. Deze naam kreeg hij omdat hij ook de bordjesdraaier is van het dweilorkest Blauhúster Dakkapel.

De doorbraak van de Zware Jongens kwam in 2000 met het Bejaardenlied en Anton aus Tirol, waarna nog après-skihits als 't Is stil aan de overkant en Heidi Heidi hoo volgden.
De Top 40 hebben ze nooit weten te halen, mede door gebrek aan airplay, maar in de Sales Top 100 zijn ze inmiddels aan hun 14e hit toe, hun eerste top 10-hit.
Afgelopen carnaval hadden ze al succes met de Jodeljump, waarin het gejodel uit Wind it up van Gwen Stefani met stukjes jumpstyle werden gemixt. Het lied werd bij PSV geadopteerd en het kon niet missen dat bij het landskampioenschap van PSV er een speciale PSV-versie zou verschijnen, de PSV jump.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 3 Freefall Jeckyll & Hyde
 2 4 Say it right Nelly Furtado
 3 2 Tranen gelachen Guus Meeuwis
 4 1 Beautiful liar Beyoncé featuring Shakira
 5 5 Grace Kelly Mika
 6 7 In the dark Tiësto featuring Christian Burns
 7 10 Me so horny DJ Porny
 8 - Give it to me Timbaland featuring Nelly Furtado & Justin Timberlake
 9 - PSV jump Zware Jongens featuring Daroon
10 9 Everything Michael Bublé

Freefall is de 1e #1-hit voor Jeckyll & Hyde in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 - Call me irresponsible Michael Bublé
 2 2 Elements of life Tiësto
 3 1 Your favourite worst nightmare Arctic Monkeys
 4 3 Loose Nelly Furtado
 5 - American doll posse Tori Amos
 6 4 Platinum Bløf
 7 10 Life in cartoon motion Mika
 8 7 Introducing... Joss Stone Joss Stone
 9 9 The look of love (Burt Bacharach songbook) Trijntje Oosterhuis & the Metropole Orchestra
10 - The heart of everything Within Temptation

Call me irresponsible is de 1e #1-hit voor Michael Bublé in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 8 Mama - Kus
Snelste stijger 19 (+20) Blijf (tot de zon je komt halen) - Paul de Leeuw
Snelste zakker 25 (-17) Studio 54 - Ch!pz
Superstippen 3
Stippen 8
Nederlandstalig 6
NL product 15
Langstgenoteerd 20(14 wk) Maak me gek - Gerard Joling
Binnenkomers 3
Oudste act
(Top 40-debuut)
22 (5/10/1968) BZN


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 26 4 37 Close your eyes Racoon
35 17 12 148 Rehab Amy Winehouse
29 7 10 246 What have you done Within Temptation featuring Keith Caputo