Nummer 18, 5 mei 2007

Het heeft 6 weken geduurd, maar uiteindelijk staat Beautiful liar van Beyoncé en Shakira op #1.
Dat het (voor de huidige begrippen) zo lang heeft geduurd, komt omdat er pas sinds kort een CD-single van verkrijgbaar is. Eerder stond de track louter op basis van legale downloads en airplay genoteerd.

Beyoncé heeft eindelijk haar #1-hit te pakken.
Als lid van Destiny's Child bleef ze al op #2 hangen met Independent women part I (Charlie's Angels OST) en Survivor en ook haar solohit Crazy in love bleef in 2003 op #2 hangen.

Voor Shakira is Beautiful liar alweer de 4e #1-hit.
Ze is de eerste zangeres ooit die 4 #1-hits in de Top 40 gescoord heeft!
Tot nu toe moest ze het record (3 stuks) delen met Britney Spears, Celine Dion, Madonna, Olivia Newton-John en Whitney Houston, maar die dames zijn bij deze dus naar de 2e plek gewezen in het klassement van zangeressen met de meeste #1-hits.

Shakira staat in totaliteit bovendien voor de 16e week op #1 in de Top 40 en evenaart hiermee het record voor een zangeres, dat op naam van Olivia Newton-John st:
Weken Periode Artiest
16 1978-1980 Olivia Newton-John
  2002-2007 Shakira
14 1995-1998 Celine Dion
  1985-2005 Madonna
13 1987-1999 Whitney Houston


Na 2 weken heeft Guus Meeuwis de koppositie van de Top 40 alweer moeten verlaten en zakt met Tranen gelachen van #1 naar #3.
Van de laatste 9 #1-hits heeft er welgeteld slechts 1 het langer dan 2 weken op #1 volgehouden, namelijk Heartbreak away van Sharon Kips, dat 3 weken op #1 stond.
Dit is in het verleden slechts 1 keer eerder voorgekomen, want eind 1985 was er een rij van 10 #1-hits waarvan er ook slechts eentje het langer dan 2 weken op #1 volhield en ook in dat geval stond die ene plaat 3 weken op #1.


In de 3e week gaat Give it to me van Timbaland, Nelly Furtado en Justin Timberlake van #15 naar #10, waardoor deze artiesten hun resp. 4e, 11e en 8e top 10-hit scoren.
De notering is opvallend, omdat zowel Nelly Furtado als Justin Timberlake momenteel ook met een andere plaat in de top 10 genoteerd staan.
Het is voor mij helaas niet makkelijk na te gaan wanneer de laatste keer was dat meerdere artiesten tegelijkertijd met 2 platen in de top 10 stonden, maar het zou zomaar kunnen dat we daarvoor terug moeten naar de Grease-hype in 1978.


In de 2e week gaat Turn the lights off van DJ Jose van #25 naar #13.
Hiermee scoort Jos Klaster zijn hoogste notering ooit, want tot nu toe kwam hij nooit hoger dan #21 met II-symbols.


Frans Bauer gaat met 1000 lieve woorden in de 3e week van #19 naar #16 en het ziet er naar uit dat dit de hoogste notering voor deze single gaat worden.
In dat geval is het de kleinste hit sinds de #34-hit Eens schijnt voor jou de zon / Heb je even voor mij, dat in oktober 2002 niet hoger kwam dan #34.
Sindsdien kwamen alle Top 40-hits minimaal in de top 15, waarbij opgemerkt moet worden dat er in die periode ook 5 singles zijn geweest die wel bij de beste 40 verkochten maar door gebrek aan airplay de Top 40 niet wisten te halen.


Met hun afscheidssingle Goodbye gaat BZN in de 2e week van #28 naar #23.
De band heeft het er zich eigenlijk best makkelijk vanaf gemaakt, want Goodbye blijkt een nieuwe versie te zijn van het #3-album Horizon uit 1990.
Eerder kwamen al de hits Yeppa en Over the hills van dit album af.


De Amerikaanse band the Fray werd in 2002 opgericht door zanger/pianist Isaac Slade en gitarist/2e zanger Joe King.
De groep uit Denver werd enige tijd later aangevuld door drummer Ben Wysocki en gitarist Dave Welsh.
Door veel optredens kreeg de groep een flinke aanhang fans in de omgeving van Denver en mede door de steun van een aantal grote lokale rockstations werd een demoversie van Over my head (Cable car) in 2004 een flinke airplayhit.
Hierdoor kreeg de band de mogelijkheid een platencontract te tekenen, waarna in september 2005 het debuutalbum How to save a life uitkwam.

Het had even geduurd, maar begin dit jaar maakte ook Nederland kennis met the Fray.
De single Over my head (Cable car) wist #20 te halen, vooral door een flinke dosis airplay.
Deze week scoort de band haar 2e hit, want de titelsong van het album How to save a life is deze week de hoogste nieuwe binnenkomer op #31.


Toen in 1999 zowel Britney Spears als Christina Aguilera doorbraken, werden ze vaak tegenover elkaar gezet om te zien wie nou de beste was.
Inmiddels mag duidelijk zijn dat Christina deze strijd met glans gewonnen heeft, simpelweg omdat ze nog altijd populair is en Britney meer tijd met haar kinderen en in afkickklinieken doorbrengt.
Daarnaast is Christina veel meer een veelzijdige artiest gebleken.

Op het album Back to basics dat vorig jaar verscheen stonden al een hit die een discosound liet horen (Ain't no other man), een ballad (Hurt) en nu ook nog een plaat waarin de sound van de Andrews Sisters weer tot leven gewekt wordt.
The Andrews Sisters waren drie Amerikaanse zussen: LaVerne, Maxane en Patti Andrews.
De zussen begonnen hun zangcarrière als imitators van de Boswell Sisters. Na verschillende tournees werden ze in 1937 ontdekt. Hun muziek werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veel voor de troepen gespeeld en de zussen verschenen in vele films, die ter motivatie van de soldaten werden gemaakt. Hun populariteit was dusdanig groot dat na de oorlog werd ontdekt dat voor de Duitse troepen bootlegs waren gemaakt.
De nieuwe single Candyman van Christina Aguilera heeft veel weg van Boogie woogie bugle boy van the Andrews Sisters uit 1941, al zit er ook een sample in van Tarzan & Jane swingin' on a vine van Run To Cadence with the U.S. Marines vol. II.

De muziek van de Andrews Sisters is al een keer eerder hergebruikt. In 1983 werd onder de vlag van Stars On 45 een #1-hit gescoord met Proudly presents the Star Sisters, een medley waarin diverse liedjes van the Andrews Sisters verwerkt zaten.
Het succes van Candyman heeft er nu zelfs toe geleid dat deze #1-hit opnieuw wordt uitgebracht en dat de Star Sisters weer voor even bij elkaar zijn.

Om terug te komen op de hit van Christina Aguilera: Candyman komt deze week op #32 binnen en is haar 17e Top 40-hit.


Vorig jaar startte muziekzender TMF het programma Kweekvijver, waarin Nederlands muziektalent een kans kreeg om de kunsten te laten zien.
Geen talentenjacht als Idols, maar bestemd voor groepen en artiesten die al enige tijd met muziek bezig zijn.

Het programma leidde al tot Top 40-hits voor Ninthe (die eerder al een #1-hit scoorde met Lange Frans & Baas B) en onlangs nog Good Things End.
Deze week maken we uit de Kweekvijver kennis met Dennis. Het klinkt als een jongensnaam, maar het betreft Denise van Donselaar, die op 3 januari 1984 geboren werd.
Haar vader is producer en heeft een muziekstudio, waarin Dennis haar demo's kon opnemen. In augustus 2006 deed ze mee aan de Kweekvijver.

Vorig jaar scoorde ze al een tipnotering met de single No can do.
Onlangs verscheen het debuutalbum Her name is Dennis en van dit album komt nu ook haar eerste Top 40-hit Today, want ze komt op #34 binnen.

Dennis is overigens de 3e artiest die onder deze naam een notering in de Nederlandse lijsten scoort.
In 1972 was er al een tipnotering voor ene Dennis met Beggar boy en in 1996 scoorde Dennis Erhardt onder de naam Dennis een #34-hit met Gewoon een vrolijk liedje.


Toen de op 26 november 1981 geboren Britse zangeres Natasha Bedingfield in 2004 de tiplijst binnenkwam met Single, werd ze in eerste instantie gezien als "het zusje van".
Op zich goed voor te stellen, want haar 2 jaar oudere broer Daniel had al 3 hits te pakken, waaronder If you're not the one.
Met haar eerste hit These words wist Natasha echter #4 te halen, terwijl haar broer de top 10 nooit gehaald had en ook opvolger Unwritten haalde de top 5. Ze was in 1 klap van het predicaat af.

Na 3 hits begon de hitmachine echter te haperen. Single werd eerst nogmaals uitgebracht, maar haalde de Top 40 wéér niet en daarna werd het stil.
Tot deze week dan, want Natasha komt op #36 binnen met I wanna have your babies, haar 4e hit.
De single is afkomstig van haar nieuwe album N.B., dat binnenkort in de winkels zal liggen.


De Amerikaanse rockband Linkin Park bestaat uit Joseph Hahn, Mike Shinoda, Rob Bourdon, Brad Delson, Chester Bennington en Dave Ferrell.
De band brak in 2001 door met de #5-hit In the end, afkomstig van het album Hybrid theory.
De jaren erna bleef de band wel populair, maar ondanks het succesvolle album Meteora wisten ze geen top 10-hits meer te scoren.

Dit veranderde eind 2004, toen Numb-Encore uitkwam. De single was een samenwerking met rapper Jay-Z en kwam voort uit de rage om 2 totaal verschillende platen door elkaar te mixen. In dit geval waren het Numb van Linkin Park en Encore van Jay-Z.
De single haalde #5 en het bijbehorende album Collision course werd ook een groot succes.
Je zou verwachten dat er dus nog wel meer successen zouden volgen, maar het werd juist erg stil rondom de band.

De stilte wordt nu doorbroken, want binnenkort verschijnt het album Minutes to midnight.
Een speciale CD/DVD-versie ervan is alleen op donderdag 10 mei tussen 22.00 en 24.00 te koop.
Van dit album komt de single What I've done. Deze single komt deze week op #37 de Top 40 binnen en is de 6e Top 40-hit voor Linkin Park.


Een jaar geleden kondigde Marco Borsato aan om met een 40-koppig orkest optredens te gaan geven in het Gelredome onder de naam Symfonica in rosso.
De concerten waren een enorm succes en het lied Rood dat hij als themanummer had opgenomen stond maar liefst 11 weken op #1 in de Top 40.
Het blijft niet bij een eenmalige actie, want het is de bedoeling om van Symfonica in rosso een jaarlijks evenement te maken met elke keer een andere bekende Nederlandse artiest.

Dit jaar gaat de eer naar Paul de Leeuw. De rode kleur wordt deze keer gesymboliseerd door een opkomende zon en ook in het themanummer komt dit terug, want de single heet Blijf (tot de zon je komt halen).
Of deze single net zo'n succes wordt als Rood blijft natuurlijk nog afwachten, maar het begin is er, want de single komt deze week op #39 de Top 40 binnen.
Het levert Paul de Leeuw zijn 16e Top 40-hit op, waardoor hij op een gemiddelde van 1 per jaar zit. Zijn eerste hit was namelijk Giddy up go uit de zomer van 1991.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 - Beautiful liar Beyoncé featuring Shakira
 2 1 Tranen gelachen Guus Meeuwis
 3 2 Freefall Jeckyll & Hyde
 4 3 Say it right Nelly Furtado
 5 5 Grace Kelly Mika
 6 - Goodbye BZN
 7 4 In the dark Tiësto featuring Christian Burns
 8 6 Maak me gek Gerard Joling
 9 - Everything Michael Bublé
10 8 Me so horny DJ Porny

Beautiful liar is de 1e #1-hit voor Beyoncé en de 3e #1-hit voor Shakira in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 - Your favourite worst nightmare Arctic Monkeys
 2 1 Elements of life Tiësto
 3 3 Loose Nelly Furtado
 4 2 Platinum Bløf
 5 - Tarzan - de musical
 6 - After forever After Forever
 7 7 Introducing... Joss Stone Joss Stone
 8 4 Maak me gek Gerard Joling
 9 6 The look of love (Burt Bacharach songbook) Trijntje Oosterhuis & the Metropole Orchestra
10 10 Life in cartoon motion Mika

Your favourite worst nightmare is de 1e #1-hit voor Arctic Monkeys in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 31 How to save a life - the Fray
Snelste stijger 13 (+12)
24 (+12)
Turn the lights off - DJ Jose
Everything - Michael Bublé
Snelste zakker 25 (-12) Op weg naar geluk - Jan Smit
Superstippen 4
Stippen 6
Nederlandstalig 5
NL product 16
Langstgenoteerd 20(13 wk) Maak me gek - Gerard Joling
Binnenkomers 6
Oudste act
(Top 40-debuut)
23 (5/10/1968) BZN


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 21 6 60 I wanna love you Akon featuring Snoop Dogg
39 6 11 290 Miracle Cascada
38 2 8 237 Confessions XYP
37 8 12 294 Pure intuition Shakira
32 29 2 21 Hou me nog een keer vast Gordon
31 17 5 98 Dogs Damien Rice featuring Lisa Hannigan