Nummer 12, 24 maart 2007

Sharon Kips voert met Heartbreak away voor de 3e week de Top 40 aan. De verkopen nemen weliswaar alweer af, maar ze verkoopt nog goed genoeg om de koppositie vast te houden.
Heartbreak away is na 5 #1-hits die ieder hooguit 2 weken op #1 stonden eindelijk weer eens een #1-hit die het minstens 3 weken aan kop van de lijst volhoudt.
Hiermee is deze rij bij 5 stuks blijven steken, het langst sinds eind 1985, toen maar liefst 6 #1-hits op rij ieder niet langer dan 2 weken op #1 stonden, het record.
Het is in totaliteit de 3e keer dat er een rij van minstens 5 #1-hits op rij is geweest die het ieder hooguit 2 weken aan kop volhielden. De eerste keer was eind 1981, toen er net als nu een rij van 5 platen te noteren viel.


In de 7e week gaat Maak me gek van Gerard Joling van #4 naar #2 en dat voor een plaat waarvan veel mensen in eerste instantie dachten dat hij puur scoorde door carnaval.
Het is de 3e top 3-hit voor Gerard en als je bedenkt dat zijn beide andere top 3-hits op #1 eindigden, zit er wellicht nog een stuntje in volgende week....


Afgelopen week werd zelfs in het NOS Journaal aandacht besteed aan jumpstyle, een nieuwe dancerage die uit BelgiŽ is komen overwaaien en via Brabant nu heel Nederland verovert.
De eerste jumpstyle-hit in de Top 40 was Frozen flame van Jeckyll & Hyde, dat deze week in de 21e week notering op #40 te vinden is.
In de reportage kwam ook Maarten Vorwerk aan het woord. Deze Nederlandse producer is samen met Ruud van IJperen (alias DJ Ruthless) de grote man achter Jeckyll & Hyde.

Maarten en Ruud stelden al diverse verzamelalbums samen en maakten eerder platen onder namen als Jack & the Ripper en Twisted Maniacs.
Nadat vorig jaar de singles Kick this one en Precious dreamer geflopt waren, werd met Frozen flame dus een kneiter van een hit gescoord.

Vorig week scoorde DJ Porny de 2e jumpstyle-hit in de Top 40 met Me so horny (deze week van #31 naar #18) en deze week komt de 3e hit al de Top 40 binnen, want als hoogste nieuwe binnenkomer komen we deze week op #11 Freefall tegen, de 2e hitsingle van Jeckyll & Hyde.


Dat de laatste jaren er weer ontzettend veel muziek-van-vroeger gesampled of gewoonweg gejat wordt, is iets dat niet tegen is te gaan. De originaliteit is in veel gevallen gewoonweg ver te zoeken en daarnaast is het makkelijker scoren als het publiek het melodietje al kent.
Toch zijn er in mijn optiek een aantal artiesten waar je simpelweg van af moet blijven. In dit rijtje vallen o.a. Queen en Supertramp.
Nu gebeurt dit helaas niet altijd, getuige de bewerking van Another one bites the dust dat onlangs nog genoteerd stond ťn de plaat die deze week op #23 de Top 40 binnenkomt.

De groep Gym Class Heroes is een hiphop/indie-kwartet, afkomstig uit Geneva, New York, USA.
De act werd in 1997 opgericht op een high school en bestond in eerste instantie uit MC Travis "Schleprok" McCoy en drummer Matt McGinley. Ze hadden elkaar leren kennen tijdens gymles, vandaar de naam Gym Class Heroes.
In 2001 werden gitarist Disashi Lumumba-Kasongo en bassist Eric Roberts aan de groep toegevoegd.
In 2002 werd het eerste volledige album van de groep, ...for the kids uitgebracht en was alleen via internet verkrijgbaar.
Datzelfde jaar deed Travis mee in een Direct Effect MC Battle in het MTV Beach House. Hij won die battle en dat leverde hem zendtijd op MTV op, deelname aan een videoclip van Styles P en optredens in voorprogramma's van bekende acts als Naughty By Nature, Mobb Deep en Run-D.M.C..

De hit waarmee ze deze week de Top 40 binnenkomen is afkomstig van hun eerste officiŽle album The papercut chronicles uit februari 2005.
De single heet Cupid's chokehold en is een samenwerking met de Amerikaanse zanger Patrick Stump, die op 27 april 1984 als Patrick Martin Stumph werd geboren in Glenview, Illinois. Hij is de zanger en gitarist van de band Fall Out Boy.
De debuuthit Cupid's chokehold is gebaseerd op Breakfast in America van Supertramp, dat in 1979 tot #16 in de Top 40 kwam.
Het origineel was het titelnummer van het gelijknamige album dat 6 weken op #1 in de albumlijst stond en ook de klassieker The logical song bevatte.

Cupid's chokehold is na Cupid van Johnny Nash (#8 in 1969), Cupid-I've loved you for a long time van Detroit Spinners (#8 in 1980) en Cupido van Jan Smit (#1 in 2006) de 4e Top 40-hit waarin het kleine vliegende wezentje met zijn liefdespijlen wordt bezongen.


De Nederlandse DJ/producer Armin van Buuren werd op 25 december 1976 geboren in Leiden.
Zijn eerste hit scoorde hij in 2001 met The sound of goodbye, waarna Serenity met Jan Vayne in 2005 zijn grootste hit werd. Die single kwam tot #11.
Deze week scoort Armin onder eigen naam zijn 8e Top 40-hit met This world is watching me.

Armin maakt de plaat niet alleen, want hij krijgt de hulp van de heren van Rank 1.
Deze Nederlandse act bestaat uit Piet Bervoets en Benno de Goeij.
Ze maakten al diverse Sensation-thema's en wisten ook de Top 40 te halen onder de naam R.O.O.S. met Instant moments (Waiting for).
Daarnaast is Piet Bervoets samen met Carlo Resoort ook succesvol onder de naam Carlos, bekend van The silmarillia.
Onder de naam Rank 1 scoren de heren hun 3e hit door de binnenkomst op #28 van deze week met This world is watching me.

Mocht je denken dat we er al zijn, heb je het mis, want op This world is watching me doet ook de act Kush mee.
Deze act bestaat uit producer Sacha Collisson en zangeres Zoe Durrant en is afkomstig uit Surbiton, Groot BrittanniŽ. Ze ontmoetten elkaar twee jaar geleden in een pub in Notting Hill.
Sacha maakte eerder al platen onder namen als Aurora, Dive en Red River. Met This world is watching me maken ze hun Top 40-debuut.


Dť comeback van 2006 was toch wel die van de Britse boyband Take That.
De groep van Gary Barlow, Howard Donald, Mark Owen en Jason Orange kwam na 10 jaar weer bij elkaar met het album Beautiful world.
De singles Patience en Shine haalden #1 in de Britse charts en dat is de positie die de jongens daar in hun eerste succesperiode ook continu wisten te bereiken.
In Nederland heeft Take That in de singlelijsten nooit op #1 gestaan, waardoor de #18-notering voor Patience een best goede score was.
Deze week komt Shine op #30 de Top 40 binnen en scoren de 4 heren hun 11e Top 40-hit.


De Amerikaanse rapper Calvin Broadus werd op 20 oktober 1972 geboren.
Hij scoorde eind 1993 zijn eerste Top 40-hit met What's my name, afkomstig van het album Doggystyle. Zijn artiestennaam was destijds Snoop Doggy Dogg.
Later werd de naam ingekort tot Snoop Dogg en inmiddels is Calvin alweer aan zijn 12e Top 40-hit toe, waarvan de 10e in een samenwerking.

Die samenwerking is ditmaal met Aliaune Thiam, een Senegalees die we beter kennen als Akon.
Hij debuteerde in 2005 met de #1-hit Lonely en scoort deze week zijn 5e Top 40-hit. Zijn andere hits haalden allemaal de top 6, maar of de nieuwe single I wanna love you dat ook gaat bereiken is nog maar de vraag, want de single komt op #39 binnen....

Het is momenteel sowieso een succesvolle periode voor Akon, want zijn Smack that wist het 15 weken in de Top 40 vol te houden (deze week net verdwenen), met The sweet escape knalt hij deze week naar #5 toe en hij komt dus binnen op #39 met I wanna love you.


In de albumlijst zakt Di-rect van Di-rect in de 2e week van #2 naar #14.
Hiermee wordt het voorbeeld van hun vorig album, All systems go uit 2005, gevolgd, want dat album zakte in de 2e week van #1 naar #14...


In de albumlijst komt de gehele top 3 nieuw binnen. Dit is nooit eerder gebeurd!!!
Wel kwam het eerder voor dat in de top 3 twee nieuwelingen waren.


Het was te verwachten en nu ook gebeurd: Na 6 weken is Lauwe pis van Theo Maassen & de Kapotte Kontjes uit de Top 40 verdwenen.
De single verzamelde slechts 150 punten en is daarmee veruit de minst succesvolle #1-hit ooit in de Top 40 geworden:
Score Jaar Weken Weken1 Titel - Artiest
150 2007 6 2 Lauwe pis - Theo Maassen & de Kapotte Kontjes
184 2006 5 1 Paniek in de confettifabriek - Coole Piet
185 2006 7 2 The saints are coming - U2 and Greenday
210 1983 8 1 Save your love - Renee & Renato
223 2004 7 2 Zij gelooft in mij - Andrť Hazes
225 2004 8 1 Bigger than that - Men2B

Met de 6 weken dat Lauwe pis genoteerd stond, is het de op 1 na kortstgenoteerde #1-hit ooit geworden:
Weken Jaar Titel - Artiest
5 2006 Paniek in de confettifabriek - Coole Piet
6 2007 Lauwe pis - Theo Maassen & de Kapotte Kontjes
7 2004 Zij gelooft in mij - Andrť Hazes
2006 The saints are coming - U2 and Greenday
8 1974 Den Uyl is in den olie - Vader Abrham & Boer Koekoek
1983 Save your love - Renee & Renato
Codo (DŁse im Sauseschritt) - D÷F / Taughen & Prokopetz
2001 I wanna be a one day fly - One Day Fly
2004 Bigger than that - Men2B

Last but not least stond Lauwe pis na de #1-notering nog slechts 2 weken in de Top 40 genoteerd, een evenaring van het minumumrecord:
Weken Jaar Titel - Artiest
2 2006 Paniek in de confettifabriek - Coole Piet
2007 Lauwe pis - Theo Maassen & de Kapotte Kontjes
3 1975 Voulez-vous coucher avec moi ce soir - Labelle
1981 Making your mind up - Bucks Fizz
I won't let you down - Ph.D
1982 The lion sleeps tonight - Tight Fit
1994 As Dick me hullep nodig heb - Johan & de Groothandel


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 1 Heartbreak away Sharon Kips
 2 2 Maak me gek Gerard Joling
 3 3 She's Madonna Robbie Williams with Pet Shop Boys
 4 - Grace Kelly Mika
 5 5 Confessions XYP
 6 - Pure intuition Shakira
 7 6 Tell me 'bout it Joss Stone
 8 - The sweet escape Gwen Stefani featuring Akon
 9 4 A good thing Di-rect
10 - Ruby Kaiser Chiefs

Heartbreak away staat voor de 3e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 - The heart of everything Within Temptation
 2 - Introducing... Joss Stone Joss Stone
 3 - Stay Simply Red
 4 1 Not too late Norah Jones
 5 5 Back to black Amy Winehouse
 6 4 Yours truly, angry mob Kaiser Chiefs
 7 3 Maak me gek Gerard Joling
 8 - Life in cartoon motion Mika
 9 10 The look of love (Burt Bacharach songbook) Trijntje Oosterhuis & the Metropole Orchestra
10 6 Stadium arcadium Red Hot Chili Peppers

The heart of everything is na The silent force (1x#1 in 2004) de 2e #1-hit voor Within Temptation in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 11 Freefall - Jeckyll & Hyde
Snelste stijger 18 (+13) Me so horny - DJ Porny
Snelste zakker 34 (-14) Window in the skies - U2
Superstippen 5
Stippen 8
Nederlandstalig 4
NL product 19
Langstgenoteerd 40(21 wk) Frozen flame - Jeckyll & Hyde
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
31 (13/2/1971) Pink Floyd


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 6 15 281 Smack that Akon featuring Eminem
39 1 6 150 Lauwe pis Theo Maassen & de Kapotte Kontjes
36 36 2 10 Frozen Delain
34 21 4 59 Herwinnen Nick & Simon met het Metropole Orkest
32 19 3 52 Dit is mijn stad Bastiaan Ragas