Nummer 8, 24 februari 2007

In de 3e week gaat Lauwe pis van Theo Maassen & de Kapotte Kontjes van #13 naar #1 toe.
Hierdoor is het de 4e carnavals-#1-hit ooit:
Jaar Wkn #1 Titel - Artiest
1968 4 Mien waar is mijn feestneus - Toon Hermans
1974 2 Den Uyl is in den olie - Vader Abraham & Boer Koekoek
1976 3 Willempie - André van Duin
2007 1 * Lauwe pis - Theo Maassen & de Kapotte Kontjes

Hierbij moet worden opgemerkt dat Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot uit 1967 weliswaar een carnavalesque muzieksoort een tekst had, maar dat het lied eerder psychedelisch is en weergeeft wat iemand ziet die kennelijk teveel van een verdovend middel heeft gehad.

Het is de 3e keer dat een plaat van #13 naar #1 ging.
De andere keren waren door Crazy horses van the Osmonds (1972) en Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland from Destiny's Child (2002).


Lauwe pis is al de 6e #1-hit in 2007 terwijl het jaar pas 8 weken oud is.
Dit is een absoluut record.!!
Het oude record was dat de 6e #1-hit van het jaar in week 11 zich aandiende en dateerde uit 1984 en 1999.
In 1983 en 1989 kwam in week 12 de 6e #1-hit van die jaren aan kop van de Top 40.
Het kan ook juist heel anders. Zo stond in 1965 pas in week 28 de 6e #1-hit van het jaar aan kop, gevolgd door week 26 in 1978.


Nelly Furtado vraagt zich af: Why do all good things come to an end?
Het antwoord is: Omdat Theo Maassen gewoonweg beter verkoopt.
Nelly moet na 2 weken op #1 (tijdelijk?) het veld ruimen en zakt in de 11e week daarom van #1 naar #2.


In de 4e week knalt A good thing van de Haagse rockers van Di-rect van #19 naar #3.
Deze sprong werd pas 1 keer eerder gemaakt, namelijk door All I have van Jennifer Lopez featuring LL Cool J in 2003.
Deze top 3-notering betekent de 7e top 10-hit voor Di-rect, maar slechts 1 maal eerder werd de top 3 gehaald. Dat was met de #2-hit She uit 2003.


Gerard Joling gaat met Maak me gek in de 3e week van #28 naar #13.
Als je de #5-hit Live at the ArenA met Rene Froger en Gordon even buiten beschouwing laat, is het de hoogste notering voor Gerard sinds de #5-hit Can't take my eyes off you uit 1992, een duet met Tatjana.
Het is sowieso pas de 7e keer dat Gerard een single bij de beste 13 van de Top 40 weet te krijgen.


Actrice Nienke zakt in de 6e week als een baksteen, want met Het huis Anubis gaat ze van #2 naar #15.
Het is de grootste val ooit vanaf #2:
Van #2 naar .. Jaar Titel - Artiest
15 2007 Het huis Anubis - Nienke
12 1976 Jungle rock - Hank Mizell
2006 The saints are coming - U2 and Greenday
11 1976 La ballade des gens heureux - Gérard Lenorman
10 1977 Voici les clés - Gérard Lenorman
Wooden heart (Muss I denn) - Elvis Presley


De Volendamse zangers Nick Schilder (geb. 6 november 1983) en Simon Keijzer (geb. 16 mei 1984) braken vorig jaar in eerste instantie door als "de vrienden van Jan Smit".
Nu zijn de jongens inderdaad goede vrienden met Jan Smit en deden ze de achtergrondzang op Laura, maar als het duo Nick & Simon weten ze zelf ook succesvolle liedjes te maken.
Simon schrijft sowieso veel muziek, want hij was mede-componist van Vrienden voor het leven en Laura van Jan Smit.

Vorig jaar verscheen het debuutalbum dat simpelweg de titel Nick & Simon meekreeg.
De single Steeds weer en Verloren werden successen in het Nederlandstalige circuit, maar wisten ondanks goede verkopen de Top 40 niet te halen.
Die veranderde met de single Vaarwel verleden / De soldaat. De 2e track was geschreven voor de soldaten in Uruzgan. Toen op verzoek van familie van de soldaten een nieuwe versie werd gemaakt waarin de soldaat in het liedje NIET doodgaat, werd de single uiteindelijk een #21-hit in de Top 40.

De nieuwe single van Nick & Simon is Herwinnen.
De studioversie hiervan staat op het debuutalbum van de jongens, maar de hitversie is een live-opname met het Metropole Orkest.
Dit orkest werd in 1945 opgericht door Dolf van der Linden naar een idee van Eddy Noordijk.
In opdracht van de publieke omroep werden radio- en TV-programma's opgeluisterd, waarbij het orkest vele muziekstijlen speelde.
Daarnaast heeft het orkest in het ruim 60 jarig bestaan samengewerkt met een lange lijst internationale artiesten.

Oprichter Dolf van der Linden was dirigent tussen 1945 en 1980, waarna Rogier van Otterloo het stokje tussen 1980 en 1988 overnam. Hij werd opgevolgd door Dick Bakker tussen 1991 en 2005. De laatste jaren staat het orkest onder leiding van Vince Mendoza.
Het orkest wist in 1996 de Top 40 te halen met de #27-hit Limburg, een samenwerking met Rowwen Hèze.
Onlangs stond het orkest nog op #1 in de albumlijst toen ze met Trijntje Oosterhuis The look of love hadden opgenomen, een album vol liedjes van Burt Bacharach.

Deze week dus een hit samen met Nick & Simon, want de live-versie van Herwinnen komt deze week op #24 als hoogste nieuweling de Top 40 binnen.


De broers Anton en Gerard Koopmans zijn als de Gebroeders Ko al 5 jaar de populairste feestact van Nederland.
Met hits als Ik heb een toeter op m'n waterscooter, Muggen hier muggen daar en Boten Anna scoorden ze enorme hits in de feesttenten én de hitlijsten.
Hun carnavalshit voor 2007 heet Wij doen het licht wel uit en is een samenwerking met de 37-jarige Frits van Eerd.
Deze Frits is vooral bekend als directeur van de Jumbo supermarkten, maar nam al eerder een plaatje op toen hij werd gekozen tot Prins Carnaval van Kuussegat, de meeste dagen van het jaar beter bekend als Veghel.
Onder de naam Fritske weet Frits van Eerd ditmaal de hitlijsten te halen, want Wij doen het licht wel uit van Fritske featuring Gebroeders Ko komt deze week op #26 de Top 40 binnen.
Voor de Gebroeders Ko is het de 5e Top 40-hit, maar als je puur naar verkopen kijkt is het voor hen alweer de 12 hit bij de beste 40.


De Nederlandse zangeres Ilse deLange werd op 13 mei 1977 in Almelo geboren.
De werkte bij de Schoenenreus toen ze een platencontract kon tekenen en haar debuutalbum World of hurt in Nashville, het Mekka van de countrymuziek mocht opnemen.
Dit album was direct een succes en leverde de klassieker I'm not so tough op.

Na een aantal succesvolle jaren werd Ilse begin 2004 door Warner gedumpt, toen de platenmaatschappij alle Nederlandse artiesten de laan uit stuurde in een bezuinigingsronde.

Vorig jaar maakte Ilse een prima comeback met het #1-album The great escape en de singles The great escape en The lonely one, die beiden de top 10 niet wisten te halen, maar wel minimaal 16 weken in de Top 40 stonden.
De 3e hit van het album is I love you, dat ook het titelnummer van de musical Steel Magnolias is. Deze musical is een bewerking van de gelijknamige film uit 1989 waarin o.a. Julia Roberts en Dolly Parton speelden.

De single is de 30e Top 40-hit met I love you in de titel. Daarnaast waren er ook nog 2 hits met I luv you of I luv u in de titel.
De succesvolsten uit dit rijtje zijn I can't help myself (I love you, I want you) van the Kelly Family (1996), I just called to say I love you van Stevie Wonder uit 1984 en I think I love you van the Partridge Family, starring Shirley Jones & David Cassidy uit 1972.

I love you komt deze week op #29 binnen en is de 8e Top 40-hit voor Ilse deLange.


De Nederlandse knuffel-Marokkaan Ali B werd op 16 oktober 1981 geboren als Ali Bouali.
Zijn eerste succesje boekte hij in 2003 met de tipnotering Waar gaat dit heen?, waarin hij de wereldproblematiek aan de kaak stelt. Hij deed dit samen met Karima Lemghan, een zangeres van Dignity.
Hierna kwam de grote doorbraak met hits als Ik ben je zat, Wat zou je doen en Leipe mocro flavour.
Deze week komt Ali op #35 binnen met Dit gaat fout, alweer zijn 11e Top 40-hit in een ruime 2,5 jaar tijd.

Dit gaat fout is een samenwerking met Gio.
Deze Nederlandse zanger werd op 7 februari 1986 in Utrecht geboren en heet voluit Giovanni Jap-Ngie.
De muziek kreeg hij met de paplepel ingegoten, want zijn vader zong, zijn opa zat in een band en zijn oom danste en rapte.
Op zesjarige leeftijd zat Gio dan ook al in een dansgroep met zijn neefjes en trad op in clubs en discotheken.

Gio verhuisde naar Amsterdam, waar hij de opleiding piano en zang aan het conservatorium volgde.
In 2004 leerde hij Brace kennen en vormde een tijdje met hem een duo, totdat Brace solo doorbrak als zanger op singles van Ali B en Lange Frans & Baas B.

De doorbraak kwam in 2005 toen hij binnen 2 weken tijd 2 hits te pakken had met Fantasy girl en Let go, de laatste een samenwerking met Raffish, de meidengroep die Popstars the Rivals verloor maar uiteindelijk de morele winnaar bleek.
Hierna volgde exact een jaar geleden nog de #22-hit I'm sorry met o.a. the Partysquad, waarna alleen nog 2 tipnoteringen werden gehaald.
Deze week weet Gio echter de Top 40 weer eens te halen, want samen met Ali B komt hij met Dit gaat fout op #35 binnen en scoort zo zijn 4e Top 40-hit.


De Britse band Pet Shop Boys bestaat uit Neil Tennant en Chris Lowe.
Het duo brak in 1986 door met de #3-hit West End girls en wist een eigen plek te krijgen tussen de synthesizergrootheden met hits als Suburbia, It's a sin en Domino dancing.
De groep scoorde tot 1996 17 Top 40-hits waarvan er 6 de top 3 haalden.
In de jaren '90 waren de meest opvallende hits uiteindelijk toch wel Yesterday when I was mad dat in 1994 door een foutje in de samenstelling van de Top 40 slechts 1 week genoteerd stond, de enige plaat sinds 1971 die het slechts 1 week in de Top 40 volhield en Hallo spaceboy uit 1996, een samenwerking met David Bowie.
Na 1996 werden de commerciële successen een stuk minder, want alleen New York City boy wist in 1999 nog een #34-notering te halen.

Als de Pet Shop Boys muziek maken willen ze daar goed werk van maken en niet elk kwartier weer één of andere maffe inval hebben.
Toen ze werden gevraagd door Robbie Williams om samen een plaat op te nemen, zeiden Neil en Chris in eerste instantie dan ook nee.
Uiteindelijk zijn ze toch overstag gegaan en dat heeft geleid tot de single She's Madonna, dat deze week op #36 binnenkomt en de 19e Top 40-hit voor de Pet Shop Boys is.

Voor Robbie Williams is She's Madonna alweer de 24e Top 40-hit.
De single is na de #4-hit Rudebox en de #8-hit Lovelight de 3e single van het album Rudebox.

She's Madonna is de 5e Top 40-hit waar de naam Madonna in de titel voorkomt:
Jaar Hoogste Titel - Artiest
1968 3 Lady Madonna - the Beatles
1971 12 Mary Madonna - Sandra & Andres
1972 15 Aloha m'n bruine Madonna - de Piraten
1997 10 Bella Madonna - Frans Bauer
2007 36 * She's Madonna - Robbie Williams & Pet Shop Boys


De Nederlandse band Good Things End bestaat uit de broers Cyriel, Iwan en Dave Schiphorst en hun zus Colette. De band werd in eerste instantie opgericht als Sced, maar later werd dit veranderd in Good Things End.
De band is sinds 2002 bezig en heeft de bekendheid mede te danken aan de TMF Kweekvijver, dat door muziekzender TMF is opgericht om jong muzikaal talent verder te helpen in de muziekbusiness.
Afgelopen najaar kwam de single I know uit en inmiddels heeft de band een contract getekend hij Stacey Records van Stacey Rookhuizen.
Voor het nieuwe label is een nieuwe versie van I know opgenomen en in januari kwam deze nieuwe versie op single uit en weet deze week ook de Top 40 te bereiken, waardoor Good Things End op #39 debuteert.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1 4 Lauwe pis Theo Maassen & de Kapotte Kontjes
 2 1 All good things (come to an end) Nelly Furtado
 3 2 Body to body XYP
 4 3 Het huis Anubis Nienke
 5 5 Chelsea dagger the Fratellis
 6 - Hurt Christina Aguilera
 7 - Maak me gek Gerard Joling
 8 6 Herwinnen Nick & Simon
 9 8 Snow (Hey oh) Red Hot Chili Peppers
10 - Pure intuition Shakira

Lauwe pis is voor zowel Theo Maassen als de Kapotte Kontjes de 1e #1-hit in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1 1 Not too late Norah Jones
 2 - Collected Moody Blues
 3 2 Lage landen Boudewijn de Groot
 4 9 Back to black Amy Winehouse
 5 3 The confessions tour Madonna
 6 - Nick & Simon Nick & Simon
 7 4 The look of love (Burt Bacharach songbook) Trijntje Oosterhuis & the Metropole Orchestra
 8 6 Op weg naar geluk Jan Smit
 9 7 18 singles U2
10 5 Loose Nelly Furtado

Not too late staat voor de 3e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 24 Herwinnen - Nick & Simon met het Metropole Orkest
Snelste stijger 3 (+16) A good thing - Di-rect
Snelste zakker 15 (-13) Het huis Anubis - Nienke
Superstippen 4
Stippen 6
Nederlandstalig 9
NL product 18
Langstgenoteerd 38(19 wk) America - Razorlight
Binnenkomers 6
Oudste act
(Top 40-debuut)
10 (13/2/1971) Pink Floyd


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 38 3  7 Nobody knows P!NK
38 10 15 266 The beat is rockin Erick E
37 37 2  6 B the change Chuckie
35 30 3 21 Another one bites the dust Queen vs the Miami Project
34 11 10 203 Coming around again Simon Webbe
33 13 9 164 Tell me P. Diddy featuring Christina Aguilera