Nummer 52, 24 december 2005

Ook een 7e week op #1 is Hung up van Madonna gegund.
Hierdoor staat de plaat bij de 5 langstgenoteerde #1-hit voor een solozangeres:
Weken Jaar Titel - Artiest
10 1998 My heart will go on - Celine Dion
9 1992 I will always love you - Whitney Houston
2002 Whenever. Wherever - Shakira
8 1990 Nothing compares 2 u - Sinéad O'Connor
7 2005 Hung up - Madonna

In duetvorm hebben ook Olivia Newton-John (9), Jennifer Warnes (9), Faith Evans (9), Yvonne Keeley (7) en Kelly Rowland (7) zo lang op #1 gestaan.


In de 3e week notering stijgen de heren van Coldplay van #8 naar #2 met Talk.
Het is de 21e keer dat deze sprong gemaakt wordt. De laatste keer was op 30 augustus 2003 door Ch!pz in black (Who you gonna call), de debuuthit van Ch!pz.


Terwijl de vorige single net de top 10 uit valt, gaan de dames van de Sugababes met Ugly in de 2e week van #14 naar #7.
Hierdoor is Ugly de 8e top 10-hit voor de babes. Dit zouden er ook 8 op rij geweest zijn als de #30-hit Caught in a moment in het najaar van 2004 geen roet in het eten had gegooid....


Na 10 weken in de top 5 moet Tripping van Robbie Williams een stapje terug doen, want de single zakt in de 12e week van #5 naar #10.
Robbie zal er niet echt rouwig om zijn, want de nieuwe single komt deze week binnen én hij staat met 3 platen tegelijkertijd in de Top 40. (zie ook verderop)


Hij staat al 21 weken in de Top 40 genoteerd, maar weet van geen wijken. James Blunt blijft deze week met You're beautiful op #11 staan.
De laatste keer dat een plaat na 21 weken nog steeds bij de beste 11 stond, was eind 2000, toen Que si, que no van Jody Bernal in z'n 21e week nog op #9 stond en het uiteindelijk tot en met zijn 24e week notering bij de beste 11 uithield.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #15 en komt op naam van Robbie Williams.
Robbie staat momenteel volop in de spotlights. Zo waren zijn concerten in een mum van tijd uitverkocht, kwam zijn album Intensive care op #1 in de albumlijst binnen en scoorde hij ook nog zijn 2e #1-single met Tripping.
Terwijl die vorige single nog in de top 5 stond, kwam Make me pure, de B-kant ervan, apart de Top 40 binnen en haalde #15.
De enige échte opvolger van Tripping is echter Advertising space, dat deze week op #15 binnen komt en de 20e Top 40-hit voor Robbie is.

Door de noteringen van Tripping (10), Advertising space (15) en Make me pure (29) staat Robbie Williams deze week met maar liefst 3 platen tegelijkertijd in de Top 40. Dit is een niet alledaagse gebeurtenis, maar in het verleden diverse malen eerder gebeurd.
Het absolute record staat op naam van de Britse zanger Dave Berry, die op 4, 11, 18 en 25 december 1965 (exact 40 jaar geleden dus) met 4 platen tegelijkertijd in de Top 40 genoteerd stond!!


Terwijl de single Topje van m'n zus deze week vanaf #26 uit de Top 40 valt, scoren de meiden van Kus direct weer een nieuwe hit.
Samen met Chris Silos en Viviënne van Assem, de presentatoren van het Nickelodeon-programma At Nick, hebben ze een cover opgenomen van All I want for Christmas is you van Mariah Carey, dat eind 1994 tot #5 in de Top 40 kwam.
Deze Nederlandstalige versie heet Wat ik wil met kerstmis... ben jij! en komt deze week op #18 binnen.
De kerstplaat is de 4e Top 40-hit voor Kus en direct de hoogste notering sinds de #4-hit Lekker ding, waarmee ze eerder dit jaar debuteerden.


DHT feat. Edmée staan met Listen to your heart deze week op #24.
De single staat inmiddels 13 weken genoteerd en dat is 1 week langer dan dat het origineel van Roxette het in de lijst vol wist te houden.


Toen Marshal Mathers III in 1999 een #12-hit scoorde met Hi! My name is kon niemand vermoeden dat hij zou uitgroeien tot de meest succesvolle blanke rapper ooit.
Na hits als Stan (2), Without me (1) en Lose yourself (1) is het na bijna 6 jaar tijd voor een verzamelalbum en dat is er nu onder de titel Curtain call.
Van deze verzamelaar komt ook de nieuwe single When I'm gone, dat deze week op #27 binnenkomt in de Top 40.
When I'm gone is de 16e Top 40-hit voor Eminem, waarmee hij bovendien de rapper is met de meeste Top 40-hits ooit.


De Nederlandse zanger Wolter Kroes werd op 24 december 1968 geboren en voor zijn 37e verjaardag krijgt hij deze week zijn 3e Top 40-hit.
Wolter is al jarenlang actief in de muziekbizz. Zijn eerste hit scoorde hij in 1995 met Laat me los, dat niet verder kwam dan #38, maar wel 5 weken genoteerd stond.
Hierna volgden wat kleinere successen. In 2000 miste Wolter op een haar na de Top 40 met Ik heb de hele nacht liggen dromen, wat inmiddels in Nederlandstalige kringen een klassieker is geworden.
Wel wist hij #37 te bereiken met Jij bent alles voor mij.

De échte doorbraak kwam in 2005 met de singles Als de muziek begint en Wat een heerlijke dag.
Beide platen haalden weliswaar de Top 40 niet, maar verkochten bij de beste 15.
Afgelopen week gaf Wolter twee concerten in een uitverkocht Ahoy' Rotterdam en vanaf dat moment is de nieuwe single Laat me zweven ook verkrijgbaar.
Van de single is ook een versie beschikbaar met daarop 2 kerstliedjes en een kalender voor 2006.

Laat me zweven komt deze week op #30 binnen en is de 3e en direct ook grootste Top 40-hit voor Wolter Kroes.


Het begon ooit met de geluiden van een kapotte motor, vervolgens werd er een nogal vreemd uitziende kikker bijverzonnen, toen werd het geheel een ringtone en uiteindelijk is de Crazy Frog een miljoenenproduct geworden.
Dat een kikker ook muziek kan maken, bleek eerder al uit het feit dat Paul McCartney een hit scoorde met een kikkerkoor (Frog Chorus, We all stand together) en de carnavalshit van Herman Brood (Maakt van uw scheet een donderslag van de Breedbekkikkers).
Ook Crazy Frog bleek muzikaal "talent" te hebben. Enige dat hij hoefde te doen was op de melodie van bekende hits een paar gekke klanken laten horen, maar dat was wel genoeg voor een #7-hit met Axel F eerder dit jaar en onlangs bijna een hit met Popcorn.
Deze week scoorde Crazy Frog een heuse kersthit, want hij komt op #33 binnen met Jingle bells / Last Christmas.

De eerste is uiteraard een heel bekende track, die eerder al wel in medleys de Top 40 haalde, maar nog nooit als complete track.
De tweede is een cover van de #2-hit van Wham! uit 1984, die dit jaar wederom op #1 in de Winterse 50 staat.


In het BNN TV-programma Katja vs Bridget nemen Bridget Maasland en Katja Schuurman het met allerlei verschillende opdrachten tegen elkaar op.
Eén van de opdrachten was om een kerstplaat te maken. Terwijl Bridget de hulp inriep van Jan Smit voor de track Kerstmis voor iedereen, klopte Katja aan bij de Jeugd van Tegenwoordig.
De jury van het TV-programma was duidelijk dat Bridget deze uitdaging van Katja gewonnen had, omdat zij veel meer kerstsfeer in haar liedje heeft zitten. Toch scoort juist Katja een hit, omdat de track van Bridget alleen te krijgen is als bonus bij het album Jansmit.com van Jan Smit.

Katja Schuurman werd op 19 februari 1975 in Bunnik geboren.
Ze brak door met haar rol als Jessica Harmsen in Goede tijden, slechte tijden.
Vanwege de duizendste aflevering van die soap, werd een CD ingezongen door acteurs uit de serie. Hiervan kwam Ademnood van Linda, Roos & Jessica op single uit en dat werd een regelrechte #1-hit.
Katja was dus plotseling ook een zangeres. Na 6 hits ging de groep uit elkaar, maar intussen had Katja solo ook 2 top 10-hits gescoord met Maar nu heb ik er één.. en Wereldmeid, afkomstig uit TV-reclames voor een computermerk.

Door haar rol in de succesfilm Costa! scoorde Katja in 2001 nog een hit met Lover or friend, maar daarna bleef het op hitgebied stil.
Tot deze week dan, want door haar verloren uitdaging met Bridget, scoort Katja Schuurman op #36 haar 4e solohit.
De jongens van de Jeugd van Tegenwoordig zijn door de notering van Ho ho ho af van het predicaat 'eendagsvlieg', want tot op heden hadden ze nog geen opvolger van de #1-hit Watskeburt?! de Top 40 in kunnen krijgen.


De Amerikaanse DJ/producer Roger Sanchez is geboren en getogen in Queens, New York.
Hij is sinds eind jaren '80 een belangrijk persoon achter het invloedrijke label Strictly.
Roger had al snel de bijnaam the S-Man, maar heeft onder meer dan 10 verschillende namen platen opgenomen.
Tegenwoordig draait hij maandelijks in New York en regelmatig op een 14-uurs DJ-marathon in Montreal.

In de zomer van 2001 scoorde Roger een #6-hit met Another chance, maar bij die ene hit bleef het tot deze week bij.
Roger komt deze week namelijk op #39 binnen met Turn on the music, een samenwerking met GTO.
Deze GTO is NIET een project van Michael Wells en (wijlen) Lee Newman (de mensen achter Technohead), maar een act die in 1999 een plaatje opnam met de titel Always there, samen met Doug Cray.


De 10 bestverkochte singles van dit moment:

 1  - Talk Coldplay
 2  2 Nine million bicycles Katie Melua
 3  - Stickwitu the Pussycat Dolls
 4  - Wat ik wil met kerstmis... ben jij! Kus featuring Chris & Viviënne
 5  1 Hung up Madonna
 6  4 Laura Jan Smit
 7  6 Love generation Bob Sinclar featuring Gary Pine
 8  5 My humps the Black Eyed Peas
 9  8 One word Anouk
10  - Mee naar Diemen-Zuid Lange Frans & Baas B

Met een sprong van #17 naar #1 scoort Coldplay haar eerste #1-hit in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Piece by piece Katie Melua
 2  2 Intensive care Robbie Williams
 3  4 Ancora Il Divo
 4  7 Breathe in Lucie Silvas
 5  5 Amarantine Enya
 6  3 Confessions on a dance floor Madonna
 7  - Curtain call Eminem
 8  6 Wijzer Guus Meeuwis
 9  8 Jansmit.com Jan Smit
10  - Hotel New York Anouk

Piece by piece staat voor de 5e week op #1.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 15 Advertising space - Robbie Williams
Snelste stijger 7 (+7)
12 (+7)
Ugly - Sugababes
Nothing else matters - Lucie Silvas
Snelste zakker 29 (-14) Make me pure - Robbie Williams
Superstippen 4
Stippen 6
Nederlandstalig 8
NL product 13
Langstgenoteerd 32(23 wk) Love you more - Racoon
Binnenkomers 7
Oudste act
(Top 40-debuut)
1 (17/3/1984) Madonna


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 37  4 No sleep Liset Alea
39 38  3 Sail away the Rasmus
37 30  5 (Don't) Give hate a chance Jamiroquai
35 30  3 I apologize Krezip
33  7 11 De weg Guus Meeuwis
31  7 12 Behind these hazel eyes Kelly Clarkson
26 19  7 Topje van m'n zus Kus