Nummer 33, 13 augustus 2005

Na de #1-entry van vorige week blijft Fearless van Kane deze week op #1 staan.
Vorige week gaf ik een overzicht van #1-albums waar 2 #1-singles op stonden, omdat dit bij het album Fearless van Kane ook het geval zou zijn.
Nu blijkt echter dat het album een 3e #1-hitsingle bevat, namelijk Dreamer, dat begin vorig jaar een #1-hit voor Dinand Woesthoff was.
De hitversie en de albumversie zijn wellicht niet geheel gelijk, maar dat gebeurt regelmatig, dus is niet van belang voor dit overzicht.

Het album Fearless van Kane komt hierdoor in een nóg specialer rijtje terecht, want alleen Bad van Michael Jackson en de soundtrack van de film Grease wisten in het verleden #1 in de albumlijst te halen én 3 #1-hitsingles te bevatten.


Shakira en Alejandro Sanz zijn maar niet van de #3-positie af te slaan, want ze staan inmiddels voor de 6e week op rij op #3 met La tortura.
In totaliteit staat de single nu voor de 7e week op #3 en begint al behoorlijk in de richting van de records van Shut up van the Black Eyed Peas te gaan.


Een onverwacht grote sprong voor Belle Perez deze week, want ging ze vorige week met Que viva la vida (Chiquitan) slechts van #18 naar #17, deze week stijgt ze in de 6e week van #17 naar #4.
Het levert Maribel Perez haar 2e top 10-notering op een totaal van 2 Top 40-hits op, want haar enige andere hit (Me & you met Jody Bernal uit 2002) kwam tot #9.

De snelle stijging heeft alles te maken met het feit dat Que viva la vida inmiddels #2 op verkopen is en daardoor ook zonder broodnodige airplay hooggenoteerd kan staan.


Deze week hebben we 2 Spaanstalige platen in de top 5 staan.
De enige andere keren dat dit het geval was, was op 30 september en 7 oktober 2000, toen Que si, que no van Jody Bernal op #2, resp. 1 stond en La bomba van King Africa op #5.

Deze week staan er Spaanstalige platen op #3 en #4.
Het is in de ruim 40 jaar oude geschiedenis van de Top 40 nog NOOIT gebeurd dat 2 Spaanstalige platen in de top 4 stonden!!


Vorige week zakte Lonely van Akon van #1 naar #5, maar deze week weet hij de schade beperkt te houden, want hij blijft op #5 staan.
Ditzelfde overkwam in juli 1998 ook Ghetto supastar (That is what you are) van Pras Michel featuring Ol' Dirty Bastard & introducing Mýa, want ook die single bleef op #5 staan in de week nadat hij van #1 gezakt was.


Guus Meeuwis staat voor de 21e week week op rij in de Top 40 met Geef mij je angst.
Zijn debuuthit Het is een nacht... (Levensecht) stond in 1995 maar liefst 27 weken op rij in de Top 40.

Guus Meeuwis is pas de 5e act in de geschiedenis die met meerdere platen langer dan 20 weken op rij in de Top 40 heeft weten te staan.
De andere acts die dit ook lukte zijn the Beatles (24 weken met Help! en 21 weken met Rock 'n' roll music / No reply, Tom Jones (21 weken met Green green grass of home en 24 weken met Delilah) en Tony Bass (22 weken met Dat is 't einde en 21 weken met Gina Lollobrigida).
De enige act die het lukte met 3 platen minstens 21 weken genoteerd te staan, is Vengaboys, die in 1998 en 1999 achter elkaar genoteerd stonden met We like to party! (The Vengabus) (22 weken), Boom, boom, boom, boom!! (24 weken) en We're going to Ibiza! (24 weken).


De hoogste binnenkomer vinden we op #24 en is net als de afgelopen 4 weken voor een Nederlands product.
De laatste keer dat 5 weken op rij de hoogste binnenkomer op naam van een Nederlandse act kwam, was in 1997, toen het 6 keer op rij gebeurde:
datum positie titel - artiest
14-6-1997 5 Eens schijnt weer de zon - Frans Bauer & Marianne Weber
21-6-1997 20 Pappie waar blijf je nou? - Jantje Smit
28-6-1997 12 Wereld zonder jou - Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis
5-7-1997 15 Just can't get enough - Charly Lownoise & Mental Theo
12-7-1997 18 Jongens - O Die 3
19-7-1997 21 Sex on the beach - T-Spoon

De hoogste binnenkomer is deze week voor Gio.
Hij werd op 7 februari 1986 in Utrecht geboren en heet voluit Giovanni Jap-Ngie.
De muziek kreeg hij met de paplepel ingegoten, want zijn vader zong, zijn opa zat in een band en zijn oom danste en rapte.
Op zesjarige leeftijd zat Gio dan ook al in een dansgroep met zijn neefjes en trad op in clubs en discotheken.

Gio verhuisde naar Amsterdam, waar hij de opleiding piano en zang aan het conservatorium volgde.
In 2004 leerde hij Brace kennen en vormde een tijdje met hem een duo, totdat Brace solo doorbrak als zanger op singles van Ali B en Lange Frans & Baas B.

Eerder dit jaar had Gio al een succesje te pakken met Magic en nu weet hij met Fantasy girl in de Top 40 te debuteren.
Het nummer heeft hij zelf geschreven en hij heeft het opgenomen met producers Jones & Jones, die in het verleden ook Ace Of Base en the Corrs geproduceerd hebben.
Fantasy girl komt deze week op #24 binnen.

Daarnaast bestaat er een kans dat Gio binnenkort met 2 platen in de Top 40 staat, want hij doet ook mee op de nieuwe single van Raffish, Let go.


Vorige week gaf ik aan dat deze week wellicht een overzicht van artiesten met een afkorting in de groepsnaam zou volgen.
Deze lijst werd helaas te lang, maar toch een kort item.
Je hebt nog wel 2 categorieën: Afkortingen die iets betekenen en Afkortingen die aan elkaar geschreven iets betekenen.

De afkortingen die iets betekenen zijn o.a. M.V.P. (Most valuable playa's), BZN (Band zonder naam), S.W.V. (Sisters with voices) en T.O.F. (The original flyguy).
Afkortingen die op zich iets betekenen, zijn o.a. R.O.O.S., S.O.U.L.S.Y.S.T.E.M. en K.I.D..


Er zijn de laatste tijd diverse artiesten die na meer dan 10 jaar weer eens een hit scoren.
Denk hierbij aan Yes en Nancy Sinatra. Aan dit rijtje mag je nu ook Albert West toevoegen.

Dankzij een reclamecampagne voor Bavaria staat Albert weer volop in the picture, mede door een kroegentoer die hij doet, maar vooral door een TV-spotje.

Albert West werd op 2 september 1949 geboren als Albert Westerlaken.
Eind jaren 60 was hij de zanger van the Shuffles. Met die groep scoorde hij vijf hits, waarvan de eerste Cha la la I need you uit 1969 het hoogst kwam, namelijk tot #2.
In 1973 ging Albert solo en de afgelopen dertig jaar scoorde hij nog 18 Top 40-hits, waarvan de eerste, Ginny come lately uit 1973 het hoogst kwam, namelijk tot #4.
De laatste notering was Mocking bird hill, dat in 1993 tot #24 kwam, terwijl de versie van Roots Syndicate toen op #1 stond.

De nieuwe single van Albert West is Amarillo. Het liedje was als (Is this the way to) Amarillo in 1972 al een #4-hit voor Tony Christie en eerder dit jaar had diezelfde zanger er weer een enorme Britse #1-hit mee te pakken.
De versie van Albert West is een hippe remix, die is gemaakt door Laidback Luke, een Nederlandse producer die in 2003 een #28-hit scoorde met het Dance Valley-theme We can not get enough!.

Terwijl Albert op dit moment de Nederlandse troepen in Afghanistan bezoekt (waar hij al een flinke voedselvergiftiging heeft opgelopen), komt hij deze week op #28 in de Top 40 binnen en scoort zijn 19e Top 40-hit.


De afgelopen weken was Don't phunk with my heart van the Black Eyed Peas behoorlijk stabiel tussen #11 en #15 te vinden, maar deze week duikelt de plaat opeens van #15 naar #33.
Belangrijkste reden is de afname van airplay, want de media-aandacht is verschoven naar de nieuwe track Don't lie.


Het is weer tijd voor nieuw materiaal van Bon Jovi.
Op 20 september zal het nieuwe album Have a nice day worden uitgebracht en als voorloper komt de titelsong deze week op #38 in de Top 40 binnen.

Het is de eerste notering sinds de accoustische versie van It's my life, dat begin vorig jaar tot #28 wist te komen.
Die single stond op het album This left feels right, waarop de band allerlei oudere nummers van zichzelf in een nieuw jasje stak.
Het laatste album met écht nieuw materiaal was Bounce uit 2002, met daarop o.a. de #10-hit Everyday.

De Amerikaanse rockgroep Bon Jovi, genoemd naar zanger Jon Bon Jovi (in het dagelijks leven: Jon Bongiovi), scoorde in 1986 hun eerste Top 40-hit met de #5-hit You give love a bad name.
Pas in 2000, met hun 20e Top 40-hit, wist de band voor het eerst #1 te halen met de single It's my life.
De binnenkomst op #38 voor Have a nice day is de 28e Top 40-hit voor Bon Jovi.


De geruchten dat Marshall Mathers III binnenkort stopt met rappen om het stokje aan een nieuwe generatie over te geven, worden steeds groter.
Feit is wel dat hij momenteel nog hits weet te scoren van zijn laatste album Encore.
Na Just lose it, Like toy soldiers en Mockingbird is Ass like that alweer de 4e hit van Encore.
De single komt deze week op #40 in de Top 40 binnen en levert Eminem zijn 15e Top 40-hit op.


De 10 bestverkochte singles van dit moment:

 1  - Fearless Kane
 2  6 Que viva la vida (Chiquitan) Belle Perez
 3  5 We belong together Mariah Carey
 4  1 Kuma he K3
 5  3 Een beetje meer Jannes
 6  4 Zoop in Afrika (Djeo madjula) Zoop
 7  2 Lonely Akon
 8  - Kylie Akcent
 9 10 Amarillo Albert West
10  7 Axel F Crazy Frog

Het is de 2e verkoop-#1 voor Kane.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  2 Jansmit.com Jan Smit
 2  1 Il divo Il Divo
 3  5 Hopes and fears Keane
 4  4 X&Y Coldplay
 5  3 Toppers in concert Gerard * Rene * Gordon
 6  - Another day Racoon
 7  7 Mind, body & soul Joss Stone
 8  6 How to dismantle an atomic bomb U2
 9  - Que viva la vida Belle Perez
10 10 Fearless Kane

3 weken geleden ging Il Divo naar #1 toe, 2 weken geleden verslagen door Jan Smit, vorige week weer Il Divo en deze week is Jan Smit weer de koploper in de albumlijst.
Een dergelijke A-B-A-B is in het verleden qua volgorde 3 keer eerder voorgekomen:
In 1989 en 1990 maakten ...But seriously van Phil Collins en The very best of Supertramp van Supertramp qua volgorde een A-B-A-B, maar deden dit wel AAAAA-BBBBBB-A-BBB.
In 1996 deden Falling into you van Celine Dion en Secrets van Toni Braxton dit over met AAAA-BBBBB-AA-BB.
Iets eerder dat jaar zaten Jagged little pill van Alanis Morissette en The score van Fugees er dichter tegenaan met A-B-AA-B.
Een écht A-B-A-B, zoals Il Divo en Jan Smit nu doen, is nog nooit voorgekomen in de Nederlandse albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 24 Fantasy girl - Gio
Snelste stijger 4 (+13) Que viva la vida (Chiquitan) - Belle Perez
Snelste zakker 35 (-18)
36 (-18)
Don't phunk with my heart - the Black Eyed Peas
The Djumbo jump - Djumbo
Superstippen 2
Stippen 11
Nederlandstalig 9
NL product 15
Langstgenoteerd 13(21 wk) Geef mij je angst - Guus Meeuwis
Binnenkomers 4
Oudste act
(Top 40-debuut)
32 (26/2/1972) Yes


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

35 17  7 Shot you down Audio Bullys featuring Nancy Sinatra
34 11  8 Angels Within Temptation
33 27  5 Bend and break Keane
26  8 11 Hollaback girl Gwen Stefani