Nummer 3, 15 januari 2005

Je kon de afgelopen weken geen krant openslaan of je werd wel geconfronteerd met wat op 26 december 2004 in Azië gebeurde.
Door een zeebeving met de kracht van 9 op de schaal van Richter, werden diverse landen in Azië getroffen door verwoestende vloedgolven.
De teller van het aantal dodelijke slachtoffers stijgt nog met de dag en staat inmiddels boven de 150000 mensen. Daarnaast zijn miljoenen mensen dakloos geworden.
Ook 4000 kilometer verder, aan de oostkust van Afrika, kregen ze een dag later met vloedgolven van deze zeebeving te maken, maar gelukkig vielen daar relatief weinig slachtoffers.

Al snel werden honderden acties opgezet om maar zoveel mogelijk geld binnen te krijgen op giro 555 van de Samenwerkende HulpOrganisaties.
Zo werden er benefietconcerten gehouden, gingen de opbrengsten van veel oefenwedstrijden van betaald voetbalclubs naar giro 555 en stelden de darters van de Lakeside diverse artikelen beschikbaar om te verloten onder mensen die donaties gaven.
Ook veel kinderen gingen proberen om geld in te zamelen, bijvoorbeeld door blokfluit te gaan spelen of speelgoed te verkopen. Beetje pijnlijk was dat ze in enkele gevallen door politieagenten in opleiding werden weggestuurd omdat ze geen vergunning hadden...

Vorige week donderdag hadden bijna alle landelijke radiozenders zich verenigd in Radio 555. Ze maakten een dag lang een gezamelijk programma waarin zoveel mogelijk geld werd binnengehaald.
Die avond was er bovendien een gezamelijke uitzending op TV door Nederland 2, RTL4 en SBS6, waarin ongeveer 40 miljoen euro werd binnengehaald.
Op het eind van die avond was er in totaliteit al 112 miljoen euro op rekening 555 binnen gekomen.

In de zojuist genoemde televisieuitzending was ook het lied Als je wat kan doen voor het eerst te horen.
Het lied is geschreven door Tjeerd Oosterhuis (ex-Total Touch) en Karin Bloemen, aangevuld door Freek de Jonge, Brainpower en Ali B. Het lied is ingezongen op 1 januari.
De artiesten die te horen zijn: Alain Clark, Ali B, Antonie Kamerling, Brainpower & TLM, Candy Dulfer, Ch!pz, Daniël Lohues, Do, Edsilia, Freek de Jonge, Giovanni, Guus Meeuwis, Hans Hoogendoorn, Hind, George Baker, Ilse deLange, Jack Poels (Rowwen Hèze), Jamai, Jan Smit, Jim, Julian Thomas, Karin Bloemen, Laura Fygi, Marco Borsato, Marianne Weber, Mathilde Santing, Maud, Men2B, Novastar, Raffish, Renée van Wegberg (winnares AVRO Sterrenjacht), Re-play, Richard Kemper (Veldhuis & Kemper), Ruth Jacott, Sharon den Adel (Within Temptation), Sita, the Sheer, Tim Akkerman (Di-rect) en Trijntje Oosterhuis.

De single is afgelopen vrijdag uitgebracht onder de actnaam Artiesten voor Azië en komt deze week binnen op #1 in de Top 40.
De dames van Raffish verslaan hiermee in zekere zin zichzelf (iets dat alleen the Beatles en Mud ooit voor elkaar kregen), maar omdat ze dit in een compleet andere act doen, telt dit niet in de statistieken.

Als je wat kan doen is pas de 3e single van "diverse artiesten" ooit die op #1 in de Top 40 komt.
De andere singles waren Do they know it's Christmas? van Band Aid en We are the world van USA for Africa, die beiden in de eerste helft van 1985 aan kop van de Top 40 gingen.

We zijn nog maar net aan een nieuw jaar begonnen en hebben nu reeds een #1-entry.
18 januari is dan ook een vroegte-record. Het oude record stond op 9 februari voor Whenever. Wherever van Shakira, die het in 2002 had overgenomen van Changes van 2Pac (13-2-1999).


Na 1 week aan kop van de Top 40 te hebben gestaan, zakt Plaything van Raffish van #1 naar #2.
Ook de #1-hit hiervoor, Bigger than that van Men2B, stond slechts 1 week bovenaan.
De laatste keer dat er in 4 opeenvolgende Top 40-lijsten 4 verschillende #1-hits hadden, was begin 1996.
Toen stonden I got 5 on it van Luniz en Have you ever been mellow? van Party Animals achter elkaar beiden 1 week genoteerd.
Het is de 6e keer in de 40-jarige Top 40-geschiedenis dat 2 opeenvolgende #1-hits beiden slechts 1 week op #1 stonden.


De Britse Natasha Bedingfield wist zich eind vorig jaar in no-time te ontdoen van het predikaat van zusje-van-Daniel.
De single Single wist in de zomer de Top 40 nog niet te halen, maar vlak daarna kwam These words, dat deze week na 16 weken net de Top 40 verlaten heeft.
Deze week komt Natasha binnen op #17 met Unwritten, het titelnummer van haar album en scoort daarmee haar 2e Top 40-hit.


In de 2e week stijgt Out of touch van Uniting Nations van #27 naar #21.
De single is een bewerking van de gelijknamige hit van Daryl Hall & John Oates, dat in 1984 tot #33 kwam.
Deze heren zijn de laatste tijd wel populair om gerecycled te worden, want een jaar geleden maar Simply Red van hun hit I can't go for that (No can do) uit 1982 de single Sunrise.


Afgelopen zomer debuteerde de toen 13-jarige singer/songwriter Joanna Levesque uit Boston, Massachusetts met de #4-hit Leave (Get out).
Dankzij het CBS-TV-programma Kids say the damdest things on the road met presentator Bill Cosby kreeg ze een uitnodiging voor de Oprah Winfrey Show en na een optreden in het programma America's most talented kids kreeg ze een platencontract aangeboden.
Het gevolg was dus de #4-hit Leave (Get out).

Deze week scoort JoJo haar 2e Top 40-hit met Baby it's you, een duet met Bow Wow.
Deze rapper heet in het dagelijks leven Shad Moss en is inmiddels 17 jaar jong.
In het voorjaar van 2001 scoorde hij een #3-hit met Bow wow (That's my name), toen nog onder de naam Lil Bow Wow.
Inmiddels is hij groter geworden en heeft hij het verkleinwoord maar weggelaten.

Baby it's you van JoJo featuring Bow Wow komt deze week binnen op #34.


Eén van de lastigst uit te spreken actnamen uit de Top 40 is RMXCRW. Hou het maar op "Remix Crew", dan lijkt het al een stukje makkelijker. Ze passen zo in het rijtje met Chumbawamba en Buckshot Lefonque.
RMXCRW bestaat uit DJ nAFFIE en DJ Chuckie. Ze debuteerden in de zomer van 2003 met de #17-hit Turn me on, dat nog eerder een hit was dan het origineel van Kevin Little.
De opvolger Fresh (een cover van Kool & the Gang) bleef begin 2004 steken op #36.

Deze week scoort RMXCRW haar 3e hit door met Je doet! op #35 binnen te komen.
Op de single doen nog meer artiesten mee. Eentje daarvan is Mega D, die in november 2003 bijna de Top 40 haalde met Sometimes, samen met Vigilante.
Daarnaast is I.V.A. van de partij. Hij heet in het echt Ivanildo Braam, is 24 jaar en won op jonge leeftijd de Mini Playback Show met een imitatie van Gregory Abbott.
Voor I.V.A. is Je doet! de 2e Top 40-hit, want hij deed ook mee op Fresh van RMXCRW.

Last but nog least is er nog QF. Hij staat bekend als De wreedste urban producer en scoorde vorig jaar een tip met Ballen tot we vallen, samen met DJ Chuckie en RBbjan.


De Britse DJ Stuart Crichton uit Brighton bewerkte in 2002 Safe from harm, een #28-hit van Massive Attack uit 1991, en scoorde daar een #30-hit mee.
Als artiestennaam maakte hij een anagram van zijn echte naam en werd het Narcotic Thrust.
Stuart hield zich eigenlijk veel meer bezig met het produceren en remixen van platen van anderen dan zelf wat op te nemen, maar anderhalf jaar later kwam hij met I like it.
Dit single haalde #10 en stond maar liefst 19 weken in de Top 40.

Ditmaal heeft het wat korter dan anderhalf jaar geduurd voor er weer een opvolger is, want deze week komt Narcotic Thrust op #36 binnen met When the dawn brakes.


Dé ontdekking van 2002 was Ashanti.
Deze toen 21-jarige zangeres van Long Island, New York, heet voluit Ashanti Shequoiya Douglas en scoorde in haar debuutjaar maar liefst 5 hits waaronder What's luv? en Foolish.
Momenteel staat Ashanti al in de Top 40 genoteerd met Wonderful, een samenwerking met Ja Rule en R. Kelly, maar ze komt ook solo binnen op #37 met Only u, wat haar 9e Top 40-hit is.


Het land Algerije heeft nog niet veel Top 40-artiesten voortgebracht.
De bekendste is raï-zanger Khâled, die in 1996 een #10-hit scoorde met Aïcha.
Deze week debuteert een in Algerije geboren Franse zangeres in de Top 40, genaamd Nâdiya.
Voordat ze zich met muziek bezig hield, was ze fanatiek sporter. Ze deed aan atletiek en werd op haar 16e Frans kampioene op de 800 meter hardlopen.

In 2001 nam ze haar eerste single J'ai confiance en toi op.
Van haar vorig jaar verschenen 3e album 16/9 verscheen de single Et c'est parti en dat werd in Frankrijk en België een #1-hit.
De single komt deze week op #39 in de Top 40 binnen en betekent het Top 40-debuut voor Nâdiya.
Ze heeft deze plaat samen met rapper Smartzee gemaakt. Smartzee is een 24-jarige Afrikaanse rapper die ooit begon met rappen toen hij de #1-hit Rapper's delight van Sugarhill Gang hoorde.


Deze week verdwijnen maar liefst 3 platen uit het linker rijtje van de Top 40.
Of dit een record is, kan ik helaas momenteel niet nagaan, maar bijzonder is het sowieso.
Twee van de verdwenen platen haalden de top 10 en stonden slechts 2 weken genoteerd. Samen met 8 days of Christmas van Destiny's Child uit 2002 is dat het minimumrecord voor een top 10-hit.


In de albumlijst staat Hotel New York van Anouk voor de 5e week op #1.
Ze evenaart daarmee haar persoonlijk record, dat ze in 2001 zette met het album Lost tracks.
Het is bovendien de langstgenoteerde #1-hit sinds Feels like home van Norah Jones begin 2004 6 weken op rij de albumlijst aanvoerde.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 1 Als je iets kan doen - Artiesten voor Azië
Snelste stijger 16 (+13)
19 (+13)
Sientelo - Speedy featuring Lumidee
Loungen - K-Liber featuring Michael Bryan
Snelste zakker 32 (-9) Opstand - Bløf
Superstippen 4
Stippen 5
Nederlandstalig 7
NL product 15
Langstgenoteerd 23(16 wk) Wat zou je doen - Marco Borsato & Ali B
Binnenkomers 7
Oudste act
(Top 40-debuut)
25 (11/9/1982) U2


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 34  4 Boulevard of broken dreams Green Day
37 11  5 Verre kerst de Tokkies
36  9  3 Met kerst ben ik alleen [2004 versie] André Hazes
31  4 16 These words Natasha Bedingfield
19  7  2 Everyday is Christmas Do
17  4  4 Do they know it's Christmas? Band Aid 20
16  6  2 Merry Christmas baby Trijntje Oosterhuis ft. Do