Week 26, 26 juni 2004

We zitten precies op de helft van het jaar en daarom is onder het kopje Jaarlijsten de voorlopige jaarlijst over 2004 weer bijgewerkt.


Bløf en Counting Crows voeren voor de 2e week de Top 40 aan met Holiday in Spain.
Op mijn stukje van vorige week over dat het pas de 2e keer in de geschiedenis was dat een samenwerking tussen 2 bands een #1-hit oplevert, kwam de reactie dat El condor pasa (If I could) van Simon & Garfunkel & Los Incas uit 1970 er ook eentje was.
Dat is slechts gedeeltelijk zo, omdat voor die hit de instrumentale versie van Los Incas van plaat werd opgezet en Simon & Garfunkel daar overheen gingen zingen en musiceren.


Nelly Furtado stijgt met Força van #14 naar #5 en boekt daarmee na I'm like a bird en Powerless (Say what you want) haar 3e top 5-hit.
Het is voor het eerst sinds Campione 2000 van E-Type uit 2000 dat er weer een voetbalplaat in de top 5 staat, maar dat is niet zo verwonderlijk, omdat Nederland niet aan het WK in 2002 deelnam.
Overigens moet ik een kleine rectificatie maken, want vorige week meldde ik dat Boom van Anastacia (themanummer van WK 2002) een tipje was geweest, maar de plaat wist #40 te bereiken.

Met de binnenkomst deze week van voetbalplaten van Acda en de Munnik en Edwin Evers & Guus Meeuwis, staan er deze week 3 voetballiedjes tegelijk in de Top 40 genoteerd.
Op 1 juli 2000 hadden we met Campione 2000 van E-Type, Oh oh Oranje / Mijn club van Jiskefet en 1-2-3-4 Dennis Bier van Harry Vermeegen eenzelfde situatie.
Het record stamt echter uit 1994, toen op 4, 11, 18 en 25 juni maar liefst 5 voetballiedjes genoteerd stonden: As Dick me hullep nodig heb van Johan & de Groothandel, Doelpunt! van André van Duin & het Nationale Pizza-elftal, Ik heb u lief mijn Nederland van André Hazes & het Nederlands Elftal, Olé in the U.S.A van C'est Tout en Gloryland van Daryl Hall & the Sounds of Blackness (het themanummer van de WK 1994).


Do stijgt met Love is killing me van #24 naar #7 en scoort daarmee haar 4e top 10-notering op 5 hits.


In de 3e week stijgt Usher met Burn van #16 naar #9 en scoort daarmee zijn 6e top 10-notering sinds zijn debuut in 1997 met U make me wanna.


Nederland is het gef**k een beetje zat, want V*kkevuller van Simon zakt van #6 naar #10, F**k it (I don't want you back) van Eamon zakt van #7 naar #14 en F.U.R.B. (F u right back) van Frankee is vanaf #32 verdwenen.
Kunnen we direct naar het volgende 'censuurplaatje', want de nieuwe van Eamon zal I love them h*'s gaan heten....


Terwijl in diverse landen Dragostea din tei van O-Zone en van Haiducii op #1 en #2 staan, is het bij ons nog lang niet zover.
De versie van O-Zone stijgt weliswaar van #29 naar #16, maar de cover van Haiducii moet het voorlopig nog steeds met een tip-notering doen.


Toen 4 weken geleden Vandaag ben ik gaan lopen van Acda en de Munnik binnenkwam op #40, kondigde ik al aan dat 't Is stil (aan de overkant) er vlak achteraan zou komen.
2 voetbalplaatjes achter elkaar voor Thomas Acda en Paul de Munnik, want Vandaag ben ik gaan lopen kwam uit de film In Oranje en nu is er een liedje voor het EK Voetbal.

De gekozen titel is wel sneu voor de Zware Jongens, want door het succes van Acda en de Munnik verdwijnt alle aandacht voor hun 2004-Oranje-remix van Stil aan de overkant als sneeuw voor de zon....

't Is stil (aan de overkant) is deze week de hoogste binnenkomer op #19 en betekent de 8e hit voor Acda en de Munnik.


Na 3 top 5-hits van het album Elephunk brengen the Black Eyed Peas een nieuwe track uit.
Het gaat om Let's get it started, dat deze week op #29 binnenkomt en de 4e hit voor Will.I.Am, Apl.de.Ap, Taboo en Fergie is.


Na Nina Simone en Nina Hagen Band maakt deze week Nina Sky het Top 40-debuut met Move ya body.
Nina Sky bestaat uit de eeneiïge tweelingzussen Natalie en Nicole Albino uit Queens, New York City.
Nina is een samenvoeging van Nicole en Natalie en Sky stelt hun gezamelijke aspiratie (The sky is the limit) voor.
Move ya body komt deze week binnen op #30.


Begin 1994 werd in Los Angeles een band-competitie gehouden op een highschool. Op zich niets bijzonders, maar bij die battle ontmoette zangerDoug Robb gitarist Dan Estrin en ze besloten om samen muziek te gaan maken.
Ze vroegen bassist Markku Lappalainen en drummer Chris Hesse erbij en Hoobastank was geboren.
In eerste instantie werden ze beïnvloed door de harde alternatieve sound van bands als Tool en Alice in Chains, maar na verloop van tijd maakten de leden van Hoobastank hun muziek toegankelijker.

In 1998 brachten ze in eigen beheer They sure don't make basketball shorts like they used to be uit en het werd al snel een lokaal succes.
De band kreeg steeds meer aandacht en tours met Incubus en Alien Ant Farm volgden en werden uiteindelijk in augustus 2000 beloond met een platencontract bij Island.

Eind 2001 werden de singles Crawling in the dark en Running away successen in Amerika.
Inmiddels is ook Nederland aan de beurt, want deze week debuteert Hoobastank op #32 met The reason.


Eén van de populairste radio-DJ's van Nederland is Edwin Evers.
Vooral zijn typetjes van bekende Nederlanders als Frank en Ronald de Boer en Prins Bernhard hebben hiervoor gezorgd.

In 1998 scoorde Edwin een #16-hit met Geld maakt niet gelukkig als Frank & Ronald, later gevolgd door tipjes voor Olé Barcelona van Frank & Ronald en Immer gerade aus van MC Bernhard.

Voor de EK Voetbal heeft Edwin een liedje met Guus Meeuwis opgenomen, getiteld Waar moet ie in?.
Het liedje kreeg dagelijks aandacht in zijn ochtendshow en de airplay die dat opleverde draagt bij aan de binnenkomst op #33 deze week.

Waar moet ie in? is een samenwerking met Guus Meeuwis.
In 1995 brak Guus door met Het is een nacht... (Levensecht), dat hij destijds voor zijn vriendin had geschreven als dank voor een weekendje Leuven.
Het liedje was destijds al een grote hit in het studentencircuit en samen met de band Vagant (genoemd naar een Tilburgs café) scoorde Guus een enorme hit met dat liedje.
Meerdere successen als Per spoor (Kedeng kedeng) en Zo ver weg volgden, maar langzamerhand verdween Guus uit de Top 40.
De binnenkomst op #33 deze week is de eerste notering voor Guus Meeuwis sinds Ik wil met je lachen uit de zomer van 1998.
Waar moet ie in? is de 8e Top 40-hit voor Guus.

Nog even terug naar Edwin Evers.
Hij is zeker niet de eerste radio-DJ die een Top 40-hit scoort, maar hoort wel bij de grootste groep, namelijk degenen die met een komisch of hilarisch liedje de Top 40 halen.
Andere radio DJ's die dit deden, waren Rick van Veldhuysen (Schapie schapie schapie van Hassan Jassan), Jeroen van Inkel (Sympathy for the devil van Buffalo Bob & the Rinkelstars) en Rob Out (Kom uit de bedstee m'n liefste van Egbert Douwe).
De kleinere groep zijn de radio DJ's die hits scoorden met dance-muziek: Robin Albers maakt muziek als Jaydee en is lid van the Sunclub, Michael Pilarczyk zat achter Lipstick en over de muzikale avonturen van Wessel van Diepen kan ik een editie van de hitfeiten volschrijven (maar dat doe ik niet).


De Amerikaanse zangeres Brandy Norwood was pas 17 jaar oud toen ze in 1996 een tipje scoorde met Sittin' up in my room.
De Nederlandse doorbraak kwam in 1998 toen ze een #1-hit scoorde met The boy is mine, een duet met Monica Arnold.

Dat de hits voor Brandy schaars zijn, blijkt wel uit het feit dat ze zo'n 6 jaar na haar Top 40-debuut pas haar 5e hit scoort.
Ze komt deze week binnen op #40 met Talk about our love, een duet met Kanye West.

Kanye West heeft het maar wat druk. In maart debuteerde hij met Slow jamz, samen met o.a. Twista en deze week scoort hij al z'n 3e hit.
De 4e zit er ook al aan te komen, want hij wordt vanaf deze week getipt met All falls down, een samenwerking met Syleena Johnson.


Voor het eerst sinds 8 mei weet de #1 in de albumlijst stand te houden en daarom voert Just be van Tiësto voor de 3e week de albumlijst aan.
Hij krijgt echter wel felle concurrentie van Films about ghosts, the best of Counting Crows van Counting Crows, dat naar #2 knalt.
Van deze verzamelaar is een nieuwe versie uitgebracht met daarop ook Holiday in Spain in de versie mét Bløf.
10 jaar geleden hadden we een soortgelijk geval: End of part I, their greatest hits van Wet Wet Wet wist eerst geen potten te breken, totdat Love is all around eraan werd toegevoegd en het album 11 weken op #1 stond.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 19 't Is stil (aan de overkant) - Acda en de Munnik
Snelste stijger 7 (+17) Love is killing me - Do
Snelste zakker 21 (-10)
31 (-10)
Everytime - Britney Spears
My band - D12
Superstippen 5
Stippen 3
Nederlandstalig 3
NL product 8
Langstgenoteerd 22 (17wk)
26 (17 wk)
Left outside alone - Anastacia
Here without you - 3 Doors Down
Binnenkomers 6
"Oudste" act 2 (12/11/1988) Enya


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 40 2 Mass destruction Faithless
39 30 3 Habibti (Mijn schatje)
     Def Rhymz featuring Lil' Cute, Ragga P., Sat-r-day & Lapache
35 5 7 Captain Hook Ch!pz
32 27 2 F.U.R.B. (F u right back) Frankee
31 8 8 Don't tell me Avril Lavigne
25 1 15 Yeah! Usher featuring Lil' Jon & Ludacris