Week 15, 10 april 2004

Usher, Lil' Jon en Ludacris staan voor de 3e week op #1 met Yeah!.
De vorige 3 #1-hits stonden resp. 1, 2 en 3 weken #1 ; wellicht dat Yeah! dit rijtje verder aanvult door volgende week voor de laatste week bovenaan te staan?


Met Left outside alone stijgt Anastacia in de 6e week van #3 naar #2 en hierdoor scoort ze haar hoogste notering ooit.
Haar debuuthit I'm outta love bleef in 2000 hangen op #3 en was sindsdien haar PR. Deze week is dat dus verbeterd.
Ook op albumgebied doet Anastacia Newkirk prima zaken, want haar 3e album Anastacia komt deze week binnen op #2 in de albumlijst.


Het is wellicht nog enigszins voorbarig, maar Jamelia is hard bezig om met Superstar een zeer hoge klassering in de jaarlijst te veroveren.
Superstar stond al 5 weken op #3 en nu voor de 2e week op rij op #4.
In totaal heeft de single al 355 punten verzameld, wat momenteel een #7-positie in de jaarlijst over 2004 oplevert.
Wanneer ze nog enkele weken bovenin de Top 40 meedraait, kan het wel eens een flink hoge eindklassering op gaan leveren.
Voorlopige #1 is nog altijd Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato, dat 463 punten heeft, maar hoogstwaarschijnlijk na deze week verdwenen is.


In hun 8e week boeken de jongens van 3T een plaatsje winst met Stuck on you en komen uit op #5.
Hierdoor evenaren ze hun PR, want #5 was ook het eindstation van hun 2 grootste hits: Anything (1996) en I need you (1997).


Na de #1-hit Where is the love? en de #2-hit Shut up doet Hey mama van the Black Eyed Peas het een beetje tegenvallend, want de single houdt het vooralsnog op slechts 1 week in de top 5.
In de 6e week moet de single namelijk een plekje inleveren en komt op #6 uit.


Enrique Iglesias laat weer eens van zich spreken, want Not in love, zijn duet met Kelis, stijgt in de 3e week van #17 naar #9.
Het levert Enrique z'n 5e top 10-notering op en dat was hard nodig, want de laatste keer was exact 2 jaar geleden met de #3-hit Escape.
Voor Kelis betekent de notering bovendien handhaving van de 100%-score, want al haar 3 hits wisten de top 10 te bereiken.


Ondanks dat Mad world van Michael Andrews featuring Gary Jules in z'n 16e week de top 10 verlaat, doet de single toch goede zaken.
Hij haalt namelijk Powerless (Say what you want) van Nelly Furtado in op punten en komt derhalve op #3 in de voorlopige jaarlijst over 2004 terecht.


De snelste stijger komt deze week op naam van Alicia Keys, die met If I ain't got you van #36 naar #16 stijgt.
Het is niet de grootste sprong die Alicia ooit maakte, want met haar debuuthit Fallin' steeg ze op 1 september 2001 van #38 naar #4, de op 1 na grootste sprong ooit in de Top 40.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #17 en is voor de eerste zomerhit van 2004.
De Amerikaan DJ Casper schreef zo'n 8 jaar geleden het liedje Cha cha slide, dat hij gebruikte bij een fitness-programma.
Dat een liedje soms lang rond moet dwalen voor het een grote hit wordt, blijkt wel uit het feit dat het pas in 2003 een grote zomerhit werd in de landen rond de Middellandse Zee.
In tegenstelling tot veel zomerhits werd het niet direct gevolgd door een verlate zomerhit in Nederland, maar wordt Cha cha slide pas in de lente van 2004 een hit hier.
De versie van DJ Casper komt binnen op #17, terwijl de versie van Soca Girls aan de poorten van de Top 40 staat te kloppen.
Het grootste verschil tussen de versies? Wil je een instructeur of een instructrice....


Vorige week leek het erop dat de idolen in spé van Idols 2004 een roemloze start zouden maken, want I've got the music in me zakte in de 3e week van #22 naar #26.
Deze week maken ze dit echter ruimschoots goed, want ze stijgen van #26 naar #19 en staan voor het eerst in het linker rijtje van de Top 40.


Deze week zijn er maar liefst 6 platen die meer dan 10 posities zakken.
De laatste keer dat dit aantal ook gehaald werd, was op 4 oktober 2003, 4 platen die 11 plaatsen verloren en 2 stuks die er 12 achteruit gingen.
De keer daar weer voor, was exact een jaar eerder: op 5 oktober 2002 zakten maar liefst 7 platen meer dan 10 plaatsen: 3 stuks 11, 1 16 plaatsen, 2 stuks 20 plaatsen en eentje zelfs 21 plaatsen.


De Britse DJ Stuart Crichton uit Brighton bewerkte in 2002 Save from harm, een #28-hit van Massive Attack uit 1991, en scoorde daar een #30-hit mee.
Als artiestennaam maakte hij een anagram van zijn echte naam en werd het Narcotic Thrust.
Stuart hield zich eigenlijk veel meer bezig met het produceren en remixen van platen van anderen dan zelf wat op te nemen, maar na anderhalf jaar is er dan toch de 2e hit van Narcotic Thrust.
De single heet I like it en komt deze week binnen op #28.


Als je wilt doorbreken als artiest, moet je vooral zeggen dat je iets nieuws brengt, want dan trek je de aandacht.
Baby Bash doet het met de volgende tekst:
I'm more of a spitter, I might rap, I might sing, I might make some funny noises. I don’t try to freestyle and battle everybody. I just try to make something that'll stick to the ribs..

Daar mogen we het dus mee doen. Baby Bash is afkomstig uit de Latino Rap Scene uit de omgeving van Houston en heeft momenteel een album uit met de titel The smokin' nephew, waarop de hitsingle Suga suga te vinden is.
Suga suga is een samenwerking met Raghar & Jucxi, en de binnenkomst op #33 is voor alle uitvoerende artiesten het debuut in de Top 40.


Het woord fuck bleef de Top 40 in de eerste 25 jaar bespaard, maar toen op 13 april 1991 Everybody fuck now van Sissy Penis Factory de Top 40 binnenkwam, was het hek van de dam.
In de 1e week van 1992 kwamen maar liefst 2 'fuck' platen binnen: What the fuck are we saying? van Lenny Kravitz en Who the fuck is James Brown? van Traumatic Stress.
2 jaar later was het weer raak, toen F** dat van Sagat de Top 40 haalde en Fuk u in the ass van the Outhere Brothers getipt werd.
In de tussentijd had Prince het nog redelijk beschaafd gedaan door Sexy mf niet voluit te schrijven, maar hij had het natuurlijk gewoon over een motherfucker.
In 1996 werd de rij weer langer met Lullo, heb je nog geneukt van Jiskefet en Fuck Macarena van MC Rage.

Het is alweer zo'n 7 jaar geleden dat er een fuck in de Top 40 stond, maar dat was blijkbaar stilte voor de storm, want deze week komt F**k it (I don't want you back) van Eamon binnen op #39.
Deze 20 jaar jonge singer/songwriter uit Staten Island, New York maakt al muziek sinds hij 9 jaar is. 5 jaar geleden kwam hij producer Milk Dee tegen en dit resulteerde uiteindelijk in zijn debuut.

Nu schijnt er inmiddels ook een reactie-single te zijn, gezongen door een vrouw, dus wellicht dat binnenkort de eerste vrouwelijke fuck de Top 40 weet te halen....


De voorronde van het Eurovisie Songfestival zal op 12 mei in Istanbul plaatsvinden.
De kans dat de Nederlandse deelnemers dan nog in de Top 40 staan, is wel erg klein, want Re-union zakt van #27 naar #40 met Without you...


Vorige week werd Feels like home van Norah Jones van #1 getikt door Patience van George Michael.
Deze week weet ze de #1-positie echter weer te heroveren en voert hierdoor voor de 7e week de albumlijst aan.
Concurrentie is er echter wel, want Anastacia van Anastacia komt binnen op #2.

De laatste keer dat een album na 1 week alweer 'terugsteeg' naar #1, was in augustus 2002, toen By the way van Red Hot Chili Peppers voor 1 week werd verslagen door The rising van Bruce Springsteen.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 17 Cha cha slide - DJ Casper
Snelste stijger 16 (+20) If I ain't got you - Alicia Keys
Snelste zakker 35 (-14) It's my life - No Doubt
Superstippen 4
Stippen 11
Nederlandstalig 3
NL product 7
Langstgenoteerd 32 (19wk) Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
Binnenkomers 4
"Oudste" act 21 (11/9/1982) U2


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 29  5 Deliverance Bubba Sparxxx
35 15  5 Amazing George Michael
34 26  5 Feelin' five Ultrabeat
32  6  6 Hey boy! Kim-Lian