Week 5, 31 januari 2004

De maand januari is om en net als afgelopen jaar, zal ik na elke maand onder het kopje "Jaarlijsten" de top 25 van de jaarlijst publiceren.


Ook een 7e week weet Marco Borsato het vol te houden op #1 met Afscheid nemen bestaat niet.
Het is hierdoor de langstgenoteerde Nederlandstalige #1-hit sinds Ik zing dit lied voor jou alleen van Jantje Smit, dat in april en mei 1997 ook 7 weken op #1 stond.

Marco Borsato is de 4e artiest in de geschiedenis die met 2 hits minimaal 7 weken op #1 heeft gestaan:
Artiest Weken #1 Hit
Beatles 9 Ticket to ride
7 We can work it out / Daytripper
7 Hey Jude
Elton John 7 Nikita
8 Don't let the sun go down on me
Shaggy 7 It wasn't me
7 Angel
Marco Borsato 12 Dromen zijn bedrog
7 * Afscheid nemen bestaat niet

Als Marco Borsato volgende week nog op #1 staat, zal hij de eerste artiest in de geschiedenis zijn die met 2 platen minimaal 8 weken op #1 heeft gestaan.


Frans Bauer staat inmiddels voor de 7e week op rij op #2 met Heb je even voor mij.
Alleen Que si que no van Jody Bernal (8 weken in 2000) en You van Judith (7 weken in 2001) wisten dit ook voor elkaar te krijgen.


De top 2 is voor de 7e week op rij ongewijzigd en dat is nog nooit in de geschiedenis gebeurd.
Het oude record was 6 weken op rij dezelfde top 2.
Ook de top 3 is voor de 7e week op rij gelijk en dat is logischerwijs ook een record.


Nelly Furtado weet met Powerless (Say what you want) een plekje winst te pakken en komt uit op #5.
Hierdoor scoort Nelly haar 2e top 5-hit.


In de 9e week weet Obsesion van Aventura #6 te bereiken, de hoogste notering tot nu toe.
Het is zeker geen record, want Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels deed er in 1970 maar liefst 25 weken over om de hoogste notering (#5) te halen.


In de 3e week notering leek het erop dat Mad world van Michael Andrews featuring Gary Jules slechts een kleine hit zou worden, want de plaat moest toen 5 plaatsen inleveren.
Dat een vroege daling niet desastreus hoeft te zijn, bewees Hello Josephine van the Scorpions in 1965, want die zakte in de 2e week van #37 naar #39 en is één van de meest succesvolle hits ooit geworden.
Mad world neemt blijkbaar een voorbeeld aan Hello Josephine, want we zijn inmiddels 3 weken verder en Mad world stijgt van #15 naar #8.


Motorcycle stijgt van #14 naar #9 met As the rush comes.
Het is de eerste top 10-notering voor een voertuig sinds 13 oktober 2001, toen Drops of Jupiter (Tell me) van Train op #7 stond.


De film Love actually levert veel hits op, want er staan maar liefst 3 liedjes van de soundtrack in de Top 40.
Het zijn Jump van Girls Aloud (#11), Too lost in you van Sugababes (#12) en The trouble with love is van Kelly Clarkson (#36).

Het record is echter nóg extremer: tussen 14 oktober 1978 en 28 oktober 1978 stonden maar liefst 5 platen uit de film Grease genoteerd.
Op 14-10 en 21-10 stonden er zelfs liedjes uit die film op #1, #2 en #4.
Zowel John Travolta als Olivia Newton-John stonden in die weken met 3 platen tegelijk genoteerd.


Vorige week kwam Ladies night van Atomic Kitten binnen op #17.
Deze week stijgt de plaat slechts 2 plaatsen door en komt uit op #15. Het origineel van Kool & the Gang kwam in 1980 tot #14, dus wordt het nog spannend welke versie de hoogste notering zal halen.

Nu we het toch over Kool & the Gang hebben: Zij hebben meegedaan aan de single van Atomic Kitten en krijgen hier ook een credit voor.
Het is hierdoor de 13e hit voor Kool & the Gang en de eerste notering sinds Peacemaker, dat in december 1987 #22 haalde.
Om precies te zijn is deze #15-notering de hoogste voor Kool & the Gang sinds 2 november 1985, toen Cherish op #13 stond.

Het is bovendien niet de eerste keer dat een bewerking van Ladies night de Top 40 haalt, want in 1994 scoorden Heavy D & the Boyz een #19 met This is your night, waarin het refrein van Ladies night werd gebruikt.


Pharrell Williams heeft Change clothes van Jay-Z mede geschreven en is ook te zien in de clip.
Hij krijgt op de hoes van de single echter geen credit en dat betekent dat Pharrell géén hit scoort met Change clothes.
Hij blijft daarom voorlopig op 3 hits staan.
Dit is vergelijkbaar met de deelname van Justin Timberlake aan Where is the love? van the Black Eyed Peas, waar Justin ook een hit misliep doordat hij geen hoescredit kreeg.


De hoogste binnenkomer staat deze week op #20 en is voor Fighting temptation van Beyoncé, Missy Elliott, MC Lyte & Free.
Beyoncé Knowles staat momenteel met 2 liedjes genoteerd, want 2 weken geleden kwam ze al binnen met Me, myself and I, dat deze week op #22 staat. Fighting tempation is haar 6e hit.
Melissa Arnette scoort deze week haar 11e hit. De eerste was The rain (Supa dupa fly), dat in 1997 tot #27 kwam.
MC Lyte is ook geen onbekende, want Fighting temptation is alweer de 4e hit. De eerste was Keep on keepin' on, een #36-hit in 1996, gevolgd door Cold rock a party en Jammin' (met Bob Marley).
Free liet ook al eerder iets van zich horen. In 1998 deed ze mee op Another ones bites the dust, samen met Queen, Wyclef Jean en Pras Michael, dat destijds tot #21 kwam.


De Italiaanse producer Luigi di Agostino was al enkele jaren in het clubcircuit actief, toen hij in 1996 samen met Robert Miles één van de grondleggers van de 'dreamhouse' was.
Het leverde hem in 1996 een #20-hit met Sweetly op.
Hierna duurde het 5 jaar voordat Gigi in Nederland weer commercieel succes had. Dit kwam uiteindelijk met La passion (Medley with Rectangle), dat niet hoger kwam dan #13, maar wel 19 weken genoteerd stond.
Opvolger L'amour toujours werd een #1-hit, waarna The riddle alsnog een #4-notering wist te halen.

Deze week komt Silence binnen op #32, waardoor Gigi d'Agostino zijn 5e hit scoort.


De Britse zangeres Jamelia is in 1981 in Birmingham geboren.
Op haar 15e jaar mocht ze een stukje zingen op het kantoor van een platenmanager en het leverde haar prompt een platencontract op.
De platenmaatschappij liet Jamelia zich echter eerst verder ontwikkelen, waardoor haar debuutalbum pas 3 jaar later uitkwam.
In 2000 scoorde ze een tipnotering met Money, een samenwerking met Beenie Man.

Hierna werd Jamelia zwanger en in maart 2001 kreeg ze een dochter.
Ze nam 2 jaar rust om haar kind voldoende aandacht te geven en vorig jaar september kwam haar 2e album Thank you uit.
Van dat album komt de single Superstar, dat deze week binnenkomt op #33 en het debuut van Jamelia in de Top 40 betekent.


De single is al maandenlang verkrijgbaar, maar weet nu eindelijk de Top 40 te bereiken.
Op #34 debuteren de dames van Treble, dat bestaat uit de zussen Niña van Dijk (18) en Djem van Dijk (16), aangevuld met Caroline Hoffman (27).

De single heet Ramaganana en wat dat betekent.... weten alleen de dames van Treble, want ze hebben hun eigen Treble-taal ontwikkeld en daar zingen ze in.
Zingen in een fantasietaal kan een behoorlijke hit opleveren. Denk maar aan Conquest of paradise van Vangelis en het refrein van The ketchup song (Asereje) van Las Ketchup, die 10 resp. 9 weken op #1 stonden.


Vorige week kwamen 2 danceplaten de Top 40 binnen, namelijk Overdrive van Ron van den Beuken presents Clokx en de gecombineerde single met daarop Progress van Jules & Raoul en Ambulance van Rob D.
Deze week zijn beide singles niets opgeschoten, want ze blijven beiden op #35 resp. #37 staan.


Met de #38-notering van deze week is White flag van Dido bijna verdwenen, maar ze weet nog wel even de 20 weken vol te maken.
De laatste single die ook in 1 chartrun minstens 20 weken genoteerd stond, was Feel van Robbie Williams, die exact een jaar geleden genoteerd stond en op een totaal van 20 weken uitkwam.


De Denen Isam Bachiri, Lenny Martinez en Waqas Oadri werken al sinds 1997 met elkaar samen.
Het eerste Nederlandse succes werd afgelopen zomer gehaald met de #1-hit Aicha, een cover van Khâled.
De opvolger heet Walou, is ook afkomstig van het album Bread & barrels of water en komt deze week binnen op #40.


De albumlijst wordt voor de 4e week op rij aangevoerd door Dido met Life for rent.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 35  4 Between these walls Junkie XL featuring Anouk
38 35  4 Spread love Fight Club featuring Laurent Konrad
34 12 12 Sexed up Robbie Williams
33 21  7 Don't kill me tonight Di-rect
31  3 14 Turn me on Kevin Lyttle