Week 52, 27 december 2003

Het hitjaar 2003 is afgelopen en daarom zijn nu alle JAARLIJSTEN op deze site te vinden.
Dit zijn de jaarlijsten voor de Top 40, Albumlijst (onder 'andere jaarlijsten'), Artiesten (onder 'artiesten'), Sales Top 40, Midchart, Nederlandstalige Top 10, Nederlandse Producten Top 10 en Nederlandse Album Producten Top 10.

Over de jaarlijst van de Top 40 heb ik ook hitfeiten gemaakt. Deze zijn bij de hitfeiten over de Top 40 te vinden.


Marco Borsato sluit het hitjaar 2003 af als koploper van de Top 40.
Dat is niet voor het eerst, want ook in de laatste week van 1999 voerde hij de Top 40 aan, destijds met Binnen.

Vorige week gaf ik een overzichtje van de artiesten met de meeste #1-hits.
Hierbij was door een scriptfoutje George Michael verdwenen.
Bij deze de juiste lijst:

16 the Beatles
 8 ABBA
 6 George Michael
  Marco Borsato
  Michael Jackson
  Queen


De gehele top 6 van de Top 40 blijft staan.
Dit is geen record, want in 1995 en 1999 bleef eens de gehele top 9 staan.
De laatste keer dat de volledige top 6 onberoerd bleef, was op 3 augustus 2002, toen Perdono van Tiziano Ferro de Top 40 aanvoerde.


In de 5e week stijgt The voice within van Christina Aguilera van #11 naar #7.
Het is de 10e top 10-hit voor Christina op een totaal van 11 hits.
Bovendien is het de 8e top 10-hit op rij.


Ze pakken slechts 1 plaatsje winst, de dames van Girls Aloud, maar doordat ze met Jump van #9 naar #8 gaan, is het wel in één keer de hoogstgenoteerde single voor de dames.
De debuuthit Sound of the underground wist begin dit jaar tot #9 te komen.


Nena en Kim Wilde leveren in de 16e week slechts 1 plaats in en zakken met Anyplace, anywhere, anytime naar #21.
De single heeft inmiddels 538 punten verzameld en is daarmee de meest succesvolle single ooit voor een damesduo!


De magie lijkt uitgewerkt, want Winter jam van the Underdog Project boekt in de 2e week slechts 1 plaats winst en komt uit op #22.


2003 was een uitstekend jaar voor de Sugababes.
Zo zijn de dames de meest succesvolle groep van het jaar (moeten alleen 4 soloartiesten voorlaten) en scoorden 3 top 10-hits.
Het jaar wordt afgesloten met een 4e hit, namelijk Too lost in you.
De single zal pas begin volgend jaar in de winkel liggen, maar komt deze week als hoogste binnenkomer op #24 binnen.
Too lost in you is de 8e hit voor de Sugababes.


In Engeland begint men in november al naar de bookmakers te rennen om te voorspellen welk liedje de Christmas No. 1 zal worden, oftewel de #1 in de kerstweek, de belangrijkste week voor de Britse hitlijst.
De meeste mensen voorspelden dit jaar Mad world van Michael Andrews featuring Gary Jules en ze kregen gelijk, want die single staat deze week op #1 in de U.K.

In Nederland wordt ook voorspeld dat de single een #1-hit gaat worden [vandaar de nominatie tot Intikker], maar zover is het nog niet.
Mad world komt binnen op #27 en is het debuut voor beide heren.


In de eerste helft van december beginnen enkele radiostations met het af en toe draaien van kerstliedjes. Naarmate Kerst nadert, wordt het aantal steeds meer en na 26 december is het opeens afgelopen.
Veel van deze kerstliedjes zijn klassiekers, maar opvallend genoeg zijn er maar weinig ervan hits geworden.
Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de muziek zo seizoensgebonden is dat het te kort is om een echte hit te scoren en bovendien moeten de liedjes vaak enige tijd 'rijpen'.

Het aantal Kerst-#1-hits is dan ook op de vingers van 1 hand te tellen. Sterker nog: het zijn er maar 2: Lonely this Christmas van Mud en Do they know it's Christmas van Band Aid, waarbij opgemerkt moet worden dat als Band Aid er niet was geweest, Last Christmas van Wham! een #1-hit geworden zou zijn.
Op zich gebeurt het niet vaak dat een kerstliedje de Top 40 haalt. De laatste keer was 2 jaar geleden, toen 8 days of Christmas van Destiny's Child 2 weken op #7 stond.
Dat liedje was echter wel de 2e track van Emotion, waarna er een extra single werd uitgebracht waarop de 2 tracks omgedraaid waren.

Deze week komt the Darkness op #28 binnen met Christmas time (Don't let the bells end).
Ook in dit geval is er weinig risico genomen, want de single is eigenlijk een dubbele A-kant met I believe in a thing called love, dat vorige week na 8 weken uit de Top 40 viel.
Anyway, het is de 2e hit voor Justin Hawkins, Dan Hawkins, Frankie Poullain en Ed Graham.


De carrière van de Britse zangeres Dido Armstrong raakte eind 2000 in een stroomversnelling toen Eminem haar liedje Thank you gebruikte voor de wereldhit Stan.
Het album No angel werd een groot succes en ook opvolger Life for rent is bezig aan een prima reeks. Zo staat het album al 12 weken op rij in de top 3 van de albumlijst.
De eerste single van het album, White flag, staat na 15 weken nog steeds in de top 10 van de Top 40 en inmiddels komt de titelsong van het album binnen op #29.
Life for rent is de 6e hit voor Dido.


2 weken geleden werd H.K.H. Prinses Amalia geboren. Als reactie hierop schreef componist John Ewbank, bekend van Kon ik maar even bij je zijn van Gordon en bijna alle grote succes van Marco Borsato, een liedje voor de prinses, Nu dat jij er bent.
Het was te verwachten dat Carel Kraayenhof, de bandoneonist die tijdens de huwelijksplechtigheid van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima Adiós nonino speelde, aan dit lied zou meewerken.
De zang komt op naam van Trijntje Oosterhuis en violiste Janine Jansen, die dit jaar een verdienstelijk debuut maakte met haar naamloze album, maakt het trio compleet.
Nu dat jij er bent van Carel Kraayenhof, Trijntje Oosterhuis en Janine Jansen, komt binnen op #30 en is resp. de 2e, 5e en 1e hit voor de deelnemende artiesten.


Dé volkshit van dit moment is Heb je even voor mij van Frans Bauer.
De single is voor de 4e week op rij de bestverkochte single van Nederland en zelfs mensen die de muziek van Frans afschuwlijk vinden, zingen het liedje nog mee.
Dit bracht Maurice Huismans, beter bekend als DJ Maurice uit de Après Skihut op het idee om er een danceversie van te maken.
Gewapend met de eerste single ervan ging Maurice enkele weken geleden 's ochtends vroeg bij Frans Bauer op bezoek om eens te horen wat die er van vond en Frans was ermee in z'n nopjes.

De single van DJ Maurice is inmiddels ook populair, want hij komt binnen op #31 in de Top 40 en is de debuuthit voor DJ Maurice.
Omdat Frans Bauer deze week nog op #2 staat met zijn versie, staan er 2 Nederlandstalige versies van een liedje tegelijk in de Top 40 genoteerd.
De laatste keer dat dit het geval was, was op 19 juli 1997, toen Ik zing dit lied voor jou alleen van Jantje Smit op #35 stond en Ik zing dit lied voor Ome Henk! van Ome Henk & Jantje op #37.


Nelly Furtado lijkt van haar lijn af te wijken.
Haar 3 hits tot nu toe wisten allen de top 7 te halen, maar Powerless (Say what you want) staat in de 2e week slechts op #33....


Wanneer je een oud liedje nieuwe leven in wilt blazen, kan dat op 2 manieren.
De eerste is een cover maken, de tweede is de originele uitvoerende vragen of hij samen met jou een remake van het liedje wil maken.
De Britse boyband Blue kiest voor de moeilijke weg en gaat voor optie 2.
Begin dit jaar scoorden ze zo een #1-hit met Sorry seems to be the hardest word, samen met Elton John en nu hebben ze Stevie Wonder afgestoft.

De Amerikaan Steveland Morris werd in 1950 blind geboren, maar dat belette hem niet om muziek te gaan maken. Sterker nog: Hij bleek op jonge leeftijd al zo goed met de piano overweg te kunnen, dat hij de bijnaam Little Stevie Wonder kreeg.
In 1966 scoorde Stevie zijn eerste Nederlandse hit met Blowin' in the wind, dat tot #9 kwam.
Signed, sealed, delivered I'm yours was in 1970 een tipnotering voor Stevie, maar levert hem 33 jaar later toch nog z'n 30e hit op.
Stevie moet het de laatste tijd wel steeds van anderen hebben, want de laatste hit die hij solo maakte was Free uit 1989.

De jongens van Blue, voor wie het de 5e hit is, hebben niet alleen Stevie Wonder gevraagd, maar ook Angie Stone.
Angie Stone wist in Nederland tot nu toe alleen nog maar 3 tips te scoren met No more rain, Brotha part II en Wish I didn't miss you, maar debuteert deze week alsnog op #36 met Signed, sealed, delivered I'm yours.


Come with me van Special D. zakt van #27 naar #38 en gaat zo goed als zeker de laatste week in.
De single staat 7 weken genoteerd en dat is exact evenveel als het origineel, Nur geträumt van Nena, 20 jaar geleden ook haalde.


Frans Bauer staat voor de 11e week op #1 in de albumlijst met 'n Ons geluk.
De laatste keer dat een Nederlandse artiest zo lang op #1 stond, was in het voorjaar van 1995, toen André Rieu met Strauß & co. 16 weken op #1 stond, waarvan 12 op rij.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 8 11 P.I.M.P. 50 Cent
39 32 5 Get outta my head Intwine
35 34 5 Fortune faded Red Hot Chili Peppers
33 28 4 Music & you Room 5 featuring Oliver Cheatham
31 10 9 Trouble P!NK
30 17 8 Guilty Blue
28 8 7 Slow Kylie [Minogue]