Week 40, 4 oktober 2003

The Black Eyed Peas voeren met Where is the love? voor de 2e week de Top 40 aan.
Het album Elephunk wil echter nog steeds niet goed verkopen. Dit is echter geen uitzondering, want alle artiesten uit de top 10 hebben deze week geen notering bij de 40 bestverkochte albums.


In de 2e week stijgt Traffic van Tiësto van #34 naar #2.
Alleen Show me the meaning of being lonely van Backstreet Boys en Shalala lala van Vengaboys maakten op resp. 29 januari 2000 en 26 februari 2000 een nóg grotere sprong naar #2 door van #35 naar #2 te stijgen.
Traffic is wél de eerste plaat ooit die een stijging van exact 32 plaatsen in de Top 40 maakt.


Wie dit vorig jaar had voorspeld dat zowel Nena als Kim Wilde nog eens een top 3-hit zouden scoren, zou nu waarschijnlijk rijk zijn geweest, want zeg nou eerlijk: Wie had nou verwacht dat deze dames ooit nog de top 3 zouden halen?
Ze doen het toch door met Anyplace, anytime, anywhere van #4 naar #3 te stijgen.

Voor Nena is het de hoogste notering sinds de #1-hit 99 Luftballons uit 1983 en ook Kim Wilde heeft ruim 20 jaar niet in de top 3 gestaan.
De laatste keer was namelijk begin 1982 met de #2-hit Chequered love.


Elvis Presley stijgt met Rubberneckin' van #19 naar #9 en daardoor scoort hij zijn 9e top 10-hit in de Top 40.
Van deze 9 scoorde hij er 4 na z'n dood, dus als er nog een aantal remixen aankomen, kan het best zijn dat Elvis binnen afzienbare tijd meer top 10-hits na dan voor z'n dood heeft gehad....


Wanneer Nederlandse Idols-kandidaten voor het eerst een solosingle uitbrengen, zijn ze blijkbaar verzekerd van een top 10-notering, want de eerste hit van Jamai, Jim, Intwine, Dewi en nu ook Marieke haalden de top 10.
Sterker nog: alleen de 2e hit van Intwine, Way out, haalde de top 10 niet.
Marieke stijgt met Just be happy van #16 naar #10.


Net als voorganger If you're not the one is Never gonna leave your side van Daniel Bedingfield een slow-starter geweest, maar stijgt inmiddels lekker door.
In de 4e week gaat de single van #25 naar #15.
Nadat Gotta get thru this tot #14 kwam en If you're not the one tot #13, kan Never gonna leave your side zomaar de hoogste notering voor Daniel op gaan leveren.


Terwijl Summer jam 2003 van the Underdog Project vs. Sunclub na 16 weken de top 10 verlaat, komt heel binnenkort de nieuwe single, Saturday night, uit.
Echt nieuw is hij echter niet, want vorig jaar was hij ook al uitgekomen, maar was toen niet succesvol.
Er is nu echter een remix gemaakt in de trant van de bekende remix die van Summer jam gemaakt was en dit dreigt een grote hit te gaan worden.


Nadat Ch!pz door de kinder-tv-zender Fox Kids gebracht is, moest concurrent Nickelodeon natuurlijk iets terug doen.
Afgelopen zomer werd het festival Go dance! georganiseerd.
Er is nu ook een gelijknamig singletje uitgebracht door de groep 4Girlz, die (verrassend....) uit 4 meiden bestaan.
Ze heten Jomy, Karen, Marije en Madelon en komen deze week binnen op #24 in de Top 40.

Je maakt overigens kans om in hun volgende videoclip mee te mogen spelen.
Hiervoor dien je wel de single van Go dance! aan te schaffen bij een groot electronica concern dat ook CD's verkoopt.


In de loop der tijd heeft "het achterwerk" al diverse benamingen gehad.
Zo hadden we hits als Shake that ass (Tapp in 1994), Konte bonke (Franky Boy in 1994), Shimmy shake (740 Boyz in 1995), Bolletjes in mijn hol (Holland & Holland in 2001) en diverse benamingen als the Cheeky Girls.
Nu is er weer eentje bij, want Nelly, P. Diddy en Murphy Lee komen binnen op #28 binnen met Shake ya tailfeather.

Het liedje was van oorsprong al van Murphy Lee, maar wist in een soloversie geen hit te worden.
Doordat hij nu hulp krijgt van Nelly (9e hit) en P. Diddy (11e hit), debuteert Murphy Lee deze week in de Top 40.


Ze zal wel altijd worden gezien als "het zusje van", maar Birgit Schuurman heeft inmiddels toch wel bewezen zelf hits te kunnen maken.
Na een tipje met A little famous in 1999, werd I know in 2001 een #10-hit, opgevolgd door de #15-hit Few like you.
Daarna volgden tipjes met Lover en Alright, maar deze week scoort Birgit haar 3e hit met Everybody wants to be.... Ze komt binnen op #30.


De Amerikaanse hardrockband Metallica brak in Nederland in 1991 door met Enter sandman, afkomstig van het beroemde zwarte album.
Het liedje One uit 1988 groeide langzaam uit tot een klassieker en wist in 1994 de #1-positie te halen in de Top 100 Allertijden. Het liedje (dat eerst geflopt was) werd opnieuw op single uitgebracht en haalde alsnog #3.
In 1999 baarde Metallica opzien door met een symfonisch orkest een album op te nemen: S&M met het San Francisco Symphony Orchestra.
De nieuwe versie van Nothing else matters haalde net als het origineel uit 1992 de #5-positie en werd de grootste hit van de band.

Eerder dit jaar verscheen het album St. Anger. Het titelnummer kwam tot #22 in de Top 40 en nu is het tijd voor opvolger Frantic.
Frantic komt binnen op #32 en is de 13e hit voor Metallica.


Als lid van Destiny's Child was Beyoncé Knowles al zeer succesvol en ook solo gaat het prima met haar.
Vorig jaar begon het nog twijfelend met de #30-hit Work it out, maar dit jaar begon het echte succes met de #9-hit '03 Bonnie & Clyde en de #2-hit Crazy in love, beiden met Jay-Z.
Voor de nieuwe hit, Baby boy, heeft Beyoncé de hulp van Sean Paul gevraagd.
Baby boy komt binnen op #35 en is de 4e hit voor Beyoncé en de 6e hit voor Sean Paul, waarvan de 5e in 2003!!

Sean Paul doet het trouwens ontzettend goed in de Top 40, want hij staat met 3 platen tegelijk genoteerd!!
Op #29 vinden we Breathe met Blu Cantrell, op #35 Baby boy met Beyoncé en op #39 Like glue.
Andere artiesten die met 3 platen tegelijk genoteerd hebben gestaan zijn o.a. Koos Alberts (1984) en Bruce Springsteen (1985).
In de eerste Top 40 die ooit verscheen (2 januari 1965) stonden overigens zowel the Rolling Stones als the Beatles als the Supremes met 3 platen tegelijk genoteerd.
Het record staat nog steeds op naam van Dave Berry, die tussen 4 december 1965 en 25 december 1965 met maar liefst 4 platen tegelijk genoteerd stond. Dit waren This strange effect, Can I get it from you, Little things en I'm gonna take you there.


In de Albumlijst staat Oya lélé van K3 voor de 3e week op #1.
De dames van K3 staan nu in totaal voor de 13e week op #1 in de albumlijst en daarmee hebben de dames het record "Langstgenoteerde Belgische act op #1 in de albumlijst" van Clouseau uit de boeken gehaald.

Het album Absolution van Muse stijgt van #33 naar #2, terwijl de band nooit hoger kwam dan #19 met Origin of symmetry.
Sacred love van Sting komt bovendien binnen op #3. Het is de hoogste notering sinds het #1-album Mercury falling uit 1996.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40  9  6 Business Eminem
35 10 11 The anthem Sensation, the world's leading dance event
33  6 12 Rain down on me [Tiësto remix] Kane
31 12 11 Fake Simply Red
27 27  2 Time is running out Muse
De originele versie van Rain down on me stond al 8 weken genoteerd, waardoor het liedje uiteindelijk 20 weken genoteerd stond.

De single van Muse steeg vorige week nog van #38 naar #27 is nu weg. Verdwijnen na een stijging van 11 plaatsen is geen record, want in 1982 verdween de illegale versie van Why can't we live together van Mike Anthony nadat hij van #27 naar #15 was gestegen.