Week 36, 6 september 2003

Ondanks het feit dat vorige week zowel #2 als #3 een grote sprong maakten, houdt Never leave you (Uh oooh, uh oooh) van Lumidee deze week stand.
Ze staat hierdoor voor de 4e week op #1.

De term Uh oooh doet uiteraard denken aan de Teletubbies, die in 1999 tot #12 kwamen met Teletubbies zeggen "Ah-oooh!". Ook Beyoncé en Jay-Z konden er onlangs wat van in Crazy in love.
Andere platen waar dergelijke geluiden in voorkwamen, waren o.a. Eins Zwei Polizei van Mo Do, waarin Oh ooh, oh ooh te horen was en de #1-hit Best friend van Toy-Box, dat Oeh-ah, oeh-ah bevatte.


Deze week blijft de gehele top 4 staan.
De laatste keer dat dit het geval was, was op 30 november 2002, toen Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland de Top 40 nog aanvoerde.


Summer jam 2003 van the Underdog Project vs. Sunclub stijgt deze week in de 14e week een plaatjes van #6 naar #5.
De single heeft inmiddels 539 punten behaald en dat is exact evenveel als Sorry seems to be the hardest word van Blue featuring Elton John, de huidige #1 van het jaar.
Omdat Summer jam 2003 korter genoteerd heeft gestaan (bij dezelfde hoogste positie), moet deze Belgisch-Canadees-Nederlandse combinatie nog een weekje wachten tot het de #1 van het jaar is.


In de 4e week stijgt Señorita van Justin Timberlake van #13 naar #8 en daarmee heeft Justin zijn 4e top 10-notering te pakken.
Deze 4 top 10-hits zijn allen afkomstig van het album Justified. Alleen Work it, een samenwerking met Nelly, bleef op #17 hangen.


In de 6e week maakt Nothing but you van Paul van Dyk featuring Hemstock & Jennings een onverwacht grote sprong van #30 naar #15.
Voor een plaat in de 1e chartrun is dit de grootste sprong omhoog in de 6e week ooit. Het record stond op naam van Go now van the Moody Blues, dat op 3 april 1965 in de 6e week van #33 naar #20 steeg.

Als je re-entries meetelt, stond het record op Macarena van Los del Rio, dat in de 6e week (2e week van de remix) van #24 naar #6 steeg.
Wie remixen niet meetelt, zal uitkomen op Dancing in the dark van Bruce Springsteen, dat op 18 mei 1985 in de 6e week van #28 naar #11 steeg, ook na een re-entry.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #21 en is voor de debutanten van Black Eyed Peas.
Black Eyed Peas is een multiculturele hip hop groep uit Los Angeles.
De groep bestaat uit Will.I.Am (28), Apl.de.Ap (28) en Taboo (28).
Will.I.Am en Apl.de.Ap kwamen elkaar voor het eerst in 1989 tegen. Ze waren toen nog studenten en besloten in hun vrije tijd muziek te gaan maken. Ze traden onder naam Atban Klann op en tekenden in 1992 een contract.
Ze namen een album op, maar de cd zag nooit het daglicht. Toen in 1995 Eazy-E, de oprichter van hun label Ruthless Records, overleed kwamen ze namelijk op straat te staan.

Ze lieten zich niet uit het veld slaan en gingen door. Ze ontmoetten Taboo, die zich bij hen voegde. Als trio besloten ze in 1995 onder de naam Black Eyed Peas door het leven te gaan. Ze werden daarna opgemerkt door Interscope Records en tekenden even later een nieuw contract.
In 1998 verscheen hun debuut-cd Behind the front. Op dit album kregen ze hulp van the Roots, de groep die onlangs nog een hitje scoorde met The seed (2.0).

In 2002 voegde zangeres Fergie zich bij de Black Eyed Peas en namen ze het album Elephunk op. Dit album kwam in 2003 uit en snel daarna verzorgden ze het voorprogramma van de Justified and Stripped-tour van Justin Timberlake en Christina Aguilera.
Samen met Justin namen ze toen ook het nummer Where is the love? op.
Eigenlijk hadden ze het nummer al een tijd eerder opgenomen, maar in juli 2003 voegde Justin zijn zang toe aan het nummer. Niet zonder succes, want Where is the love? is de hoogste binnenkomer op #21.


Juanes is met A dios le pido maar niet uit de Top 40 weg te slaan.
De single kwam nooit hoger dan #18, maar staat inmiddels wel 13 weken genoteerd en stijgt deze week gewoon weg van #25 naar #22.
Het liedje is overigens afkomstig van het album Un día normal, een afwisselend album waar nog veel meer leuke zomerse liedjes op te vinden zijn.


Vorig jaar augustus debuteerde de Nederlandse act Soulvation in de Top 40 met de #34-hit Summer in the city, dat voor de verandering géén cover was van the Lovin' Spoonful.
De belangrijkste personen binnen Soulvation zijn Ronald Molendijk en Jeroen Rietbergen.
Ze worden echter geassisteerd door Jan Van Duikeren, Caroline Dest, Marloes Nova, Andy Ninvalle en tijdens optredens ook nog Michel Van Schie en Leendert Haaksma. Als je ze voor een optreden boekt, krijg je dus een flink gezelschap....

De nieuwe single van Soulvation* heet Reset your brain en komt deze week op #24 binnen.


Na Idols-kandidaten uit Nederland, Groot Brittanië en België zijn we nu toe aan de Amerikaanse kandidaten van het immens populaire TV-programma.
Kelly Clarkson won vorig jaar de Amerikaanse versie van Idols (de eerste serie daar) en debuteert met Miss independent deze week op #27 in de Top 40.


De Canadese rockband Nickelback brak in oktober 2001 door met de hit How you remind me. Ondanks de single niet hoger kwam dan #7, bleef hij maar liefst 28 weken in de Top 40 hangen.
De opvolger Too bad haalde een jaar geleden #16 en inmiddels zijn Chad Kroeger, Mike Kroeger, Ryan Vikedal en Ryan Peake toe aan hun 3e hit.
Ze doen dit met Someday, dat deze week op #28 binnenkomt.


Het gaat deze week niet goed met de binnenkomers van vorige week.
De onderste 4 posities van de Top 40 worden bezet gehouden door platen die voor de 2e week genoteerd staan en ook de hoogste binnenkomer van vorige week, Rollercoaster van Di-rect, is alweer op de retour.

Dat de klapper van de vorige week alweer zakt, gebeurde ook op 4 januari van dit jaar met To France van Novaspace die van #29 naar #30 ging, maar toen gold de verzachtende omstandigheid dat er op 28 december 2002 geen lijst verschenen was.
Daarom moeten we terug naar 23 februari 2002, toen What about us? van Brandy in de 2e week van #25 naar #26 ging, nadat ze de week ervoor als hoogste binnenkomer op #25 binnenkwam.


De artiest die hard op weg is om dit jaar de meeste hits te scoren, is Sean Paul.
Vorige week verdween de #1-hit Get busy en terwijl Breathe nog genoteerd staat, komt Like glue deze week binnen op #34 en is daarmee de 5e hit, waarvan de 4e dit jaar voor Sean Paul Henriques.


In april debuteerde Evanescence, dat letterlijk vervaging betekent, met de #6-hit Bring me to life, dat afkomstig was uit de film DareDevil.
De groep bestaat uit Amy Lee, Ben Moody, John LeCrompt en Rocky Gray. De band komt uit Little Rock, Arkansas en scoort deze week op #35 de 2e hit met Going under.


Jim staat voor de 3e week op #1 in de albumlijst met Impressed.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

37 35  3 Lately Lisa Scott-Lee
36 27  4 Ojos así Shakira
35  8  9 21 questions 50 Cent feat. Nate Dogg
33 23  5 What about us Trijntje Oosterhuis
31 31  2 Bonito Jarabe de Palo
29 22  5 Way out Intwine

Shakira heeft inmiddels 5 hits gescoord en ze worden steeds minder succesvol:
(hoogste positie-aantal weken): 1-19 ; 1-15 ; 4-15 ; 26-5 ; 27-4