Week 32, 9 augustus 2003

Ondanks dat het niet meer de bestverkochte plaat is, staat Summer jam 2003 van the Underdog Project vs. Sunclub door een hogere airplaywaarde voor de 9e week op #1 in de Top 40.
Vorig jaar hadden we 2 platen die het 9 weken op #1 volhielden: Whenever. Wherever van Shakira en The ketchup song (Asereje) van Las Ketchup.
In een periode van 1 jaar en 7 maanden hebben we 3 platen gehad die ieder (minimaal) 9 weken op #1 stonden, iets dat nooit eerder gebeurd is.
Het minimumrecord was 2 jaar en 1 week: tussen 12 december 1992 en 17 december 1994 stonden I will always love you van Whitney Houston (9 weken), What's up? van 4 Non Blondes (10 weken) en Dromen zijn bedrog van Marco Borsato (12 weken) ieder meer dan 9 weken op #1.


Qua verkopen staat This love is real van Jim op #1, maar doordat het liedje relatief weinig op de radio te horen is, staat hij op #2 in de Top 40.
Jim wordt komende maandag 16 jaar, wat flink gevierd gaat worden. Fans kunnen bij een door Mars georganiseerd feest komen door wikkels te sparen en het feest wordt ook nog eens integraal op tv uitgezonden.
Op 12 augustus komt ook nog eens het debuutalbum van Jim uit, dus voorlopig zullen we nog niet van hem af zijn.

Van diverse kanten kreeg ik de afgelopen week de opmerking dat de This love is real plagiaat zou zijn.
Het liedje lijkt als 2 druppels water op Scandalous van Mis-teeq, dat in april en mei van dit jaar nog in de Tipparade stond.


In de 2e week stijgt Breathe van Blu Cantrell featuring Sean Paul van #21 naar #5.
Voor Blu Cantrell is het direct de hoogste notering ooit, want ze kwam met Hit 'em up style (Oops!) in 2001 niet verder dan #8.
Voor Sean Paul is het de 2e top 5-hit, want eerder dit jaar stond hij op #1 met Get busy.
Van Sean Paul verschijnt op 15 augustus alweer een nieuwe single: Like glue.

Wie eens een top 10-hit wil scoren, moet zorgen dat hij een liedje uitbrengt waarvan de titel met 'breathe' begint ťn de Top 40 haalt.
Alle liedjes die tot nu toe aan die voorwaarden voldeden, haalden de top 10: Breathe again van Toni Braxton (#5), Breathe van the Prodigy (#9) en nu dus Breathe van Blu Cantrell featuring Sean Paul (#5).


Rain down on me [TiŽsto remix] van Kane staat voor de 5e week op rij op #6, een unieke prestatie, want nooit eerder stond een plaat zo lang op rij op #6.
Les filles du bord du mer van Adamo stond in 1965 in 6 weken tijd 5 weken op #6 en La danse de Zorba in de gecombineerde notering voor Duo Acropolis, Mikis Theodorakis en Trio Hellenique had ook in 1965 maar liefst 25 weken nodig om in totaal 7 weken op #6 te staan.


Vorige week zakte Can't let you go van Fabolous featuring Mike Shorey & Lil' Mo van #14 naar #18, maar deze week wordt in de 5e week alsnog de top 10 bereikt, want de single stijgt van #18 naar #10.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #21 en is gereserveerd voor een debutante.
Toen Lumidee 12 jaar was, begon ze met zingen en rijmen. Nadat ze van highschool kwam, kwam ze in contact met de producer DJ TedSmooth, die bij haar in de buurt woonde.
Inmiddels is Lumidee 19 jaar oud en debuteert ze met de single Never leave you (Uh-oooh).
Het liedje is afkomstig van haar debuutalbum Almost famous, een album dat ze zo genoemd heeft, omdat veel mensen wel haar naam en haar liedje kennen, maar nog niet de connectie dat zij dat liedje zingt.
Op het album staat behalve de originele versie van Never leave you (Uh-oooh) ook een remix met Busta Rhymes en Fabolous, artiesten die recentelijk nog in de Top 40 stonden resp. dat nog staan.


Jamai won Idols en scoorde met Step right up een grotere hit dan Jim met Tell her, maar als je naar het vervolg kijkt, lijkt Jim het toch beter te doen.
Terwijl zijn 2e hit This love is real op #2 staat, zakt When you walk in the room, de 2e single van Jamai in de 4e week van #14 naar #24....


De Colombiaanse zangeres Shakira Ripoli was al een ster in Zuid-Amerika toen ze in 2001 overstapte naar Engelstalig materiaal om de rest van de wereld te veroveren.
De single Whenever. Wherever kwam begin 2002 op #1 in de Top 40 binnen en toen ook het album Laundry service de #1-positie in de Albumlijst wist te halen, was de naam van Shakira bij ons in 1 keer gevestigd.
Ook de 2e single, Underneath your clothes, wist #1 te halen.

Deze week scoort ze met Ojos asi op #27 haar 5e hit.
Voor wie denkt dat het een nieuw liedje is, heeft het mis, want het is afkomstig van een Spaanstalig verzamelalbum van Shakira.
Ook bij de 2e track hoef je niets nieuws te verwachten, want eigenlijk is de single een dubbele A-kant met The one, dat eerder dit jaar op #26 bleef hangen....


De Top 40 van deze week kent 4 binnenkomers, waarvan 2 debutanten.
Op #34 komen de heren Alex Tepper en Phil Dockerty binnen onder de naam Futureshock.
In het verleden maakten ze remixen voor o.a. Underworld, Moby en the Chemical Brothers en nu scoren ze met On my mind hun eerste hit.


Het spreekwoord '1 zwaluw maakt nog geen zomer' lijkt voor Coldplay op te gaan.
In 2000 wisten ze met Trouble tot #38 te komen. Dit jaar was er een enorme hit met Clocks, dat tot #2 kwam, maar deze week blijven ze met God put a smile upon your face weer op #38 steken.


De Britse band Busted bestaat uit Matt Jay, Charlie Simpson en James Bourne.
Eerder dit jaar scoorden ze een #5-hit met Year 3000. Omdat er in Nederland al een band was die Busted heet, werd speciaal voor Nederland de bandnaam veranderd in Bust.
Deze week komt op #40 de 2e hit You said no binnen. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat ik in de winkels de single onder de naam Busted heb zien liggen.
Zou de verwarring dan nu helemaal compleet gaan worden? De logo's van de bands zijn namelijk ook nog eens identiek....


In de Albumlijst staat Escapology van Robbie Williams in totaal voor de 14e week op #1 en daarmee is dit de langstgenoteerde #1 ooit voor een album van een Britse artiest!!


Ook in de Backcatalogus Album Top 50 staat Robbie Williams nog steeds bovenaan. I've been expecting you blijft op #1 staan, terwijl Life thru a lens op #2 blijft.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 40  2 Hot in herre Tiga
39 35  2 Let it rain 4 Strings
34 30  5 Rock wit u (Awww baby) Ashanti
33  2 17 Clocks Coldplay