Week 29, 19 juli 2003

Summer jam 2003 van the Underdog Project vs. Sunclub staat voor de 6e week op #1.
Het is nu samen met In the summertime van Mungo Jerry uit 1970 de langstgenoteerde #1-hit met 'zomer' (in welke taal dan ook) in de titel.

Zoals eerder gemeld is the Underdog Project vs. Sunclub een Canadees-Nederlands-Belgische combinatie.
De laatste keer dat een Canadese act op #1 stond, is alweer 12 jaar geleden, want dat was Bryan Adams, dat met (Everything I do) I do it for you maar liefst 11 weken op #1 stond.
Daarnaast is het de eerste Belgische #1-hit sinds Drop it van Scoop uit begin 2000.
Het is tevens de langstgenoteerde Belgische #1-hit ooit, want dat was 5 weken voor Do you love me van Sharif Dean uit 1973.


Vorige week bleef No letting go van Wayne Wonder op #9 staan, maar deze week gaat hij (alsof het de normaalste zaak van de wereld is) van #9 naar #3.
Dergelijke onregelmatige chartruns doen zich voor sinds de toevoeging van airplay bij de manier van samenstelling van de Top 40 en het gebruik maken van computers i.p.v. handmatige samenstelling.
Het overkwam bijvoorbeeld ook Marco Borsato, die met Binnen op #8 bleef staan en de week erop naar #2 steeg.


De hoogste binnenkomer is deze week voor When you walk in the room van Jamai ft. Dewi, dat op #8 binnenkomt.
Voor Jamai Loman is het na Step right up de 2e hit, terwijl het voor Dewi Pechler de 1e hit is.
Hierbij moet wel worden opgemerkt dat beiden ook in de act Idols zaten, dat tot #38 kwam met Here we are.

When you walk in the room is oorspronkelijk van Jackie DeShannon uit 1964.
Het heeft nooit eerder de Top 40 gehaald, maar covers van Paul Carrack (1987) en Piet Veerman & Anny Schilder (1993) bleven in de Tipparade hangen.


De door gebrek aan airplay geteisterde dames van K3 stijgen deze week van #11 naar #9 met Oya lélé.
Ze weten voor de 3e keer op zo goed als pure sales-basis de Top 10 te halen, want vorig jaar haalden ze met Toveren #3 en met Feest #8.


Terwijl Come undone na 15 weken (waarvan een deel aan airplay te danken is) uit de Top 40 valt, komt de opvolger Something beautiful op airplay binnen op #17.
Deze week komt de single in de winkel te liggen.
Something beautiful is de 14e Top 40-hit voor Robbie. Daarnaast scoorde hij ook nog een handjevol noteringen als lid van Take That.


Terwijl Free (Let it be) van 16 weken (waarvan een deel aan airplay te danken is) uit de Top 40 valt, komt de opvolger Fuel to fire binnen op #23.
Stuart heet eigenlijk Sjoerd Wijdoogen, is 27 jaar oud en komt uit Velsen. Hij scoort met Fuel to fire zijn 2e Top 40-hit.
Net als bij Free (Let it be) wordt de zang bij Fuel to fire verzorgd door Maxine, de zangeres die in 1996 aan het Eurovisie Songfestival meedeed en een #6-hit scoorde met De eerste keer, een duet met Franklin Brown.
Terwijl ze bij Free geen credit kreeg, krijgt ze deze wel bij Fuel to fire. Hierdoor scoort ook zij haar 2e Top 40-hit.


Sinds 2000 wordt het dance-feest Sensation georganiseerd. Er bestaan een witte en een zwarte versie.
Het themanummer wordt jaarlijks op single uitgebracht en het witte themanummer haalt ook de Top 40.
In 2000 was het Superstring van Cygnus X (#3), in 2001 Such is life van Rank 1 featuring Shanokee, in 2002 The anthem 2002 onder de naam Sensation, the world's leading dance event en dit jaar onder dezelfde actnaam The anthem 2003.
Ondanks dat dezelfde actnaam gebruikt wordt, zitten er andere mensen achter het themanummer. Vorig jaar waren het Martijn Cornelissen en Marcel Kaper.
Dit jaar zijn het Piet Bervoets en Benno de Goeij, de heren van Rank 1.

The anthem 2003 komt deze week binnen op #24.


Terwijl veel artiesten tegenwoordig slechts enkele hits meegaan, blijft Madonna Louise Ciccone maar hits scoren.
Madonna debuteerde in 1984 met Holiday en scoort deze week haar 45e(!!) Top 40-hit met Hollywood, de 3e single van het album American life.
Het moment van uitbrengen van uitbrengen van Hollywood (dat deze week op #26 binnenkomt) is wel op een leuk moment gedaan, want deze week bestaat het bord met de letters Hollywood in de bergen bij Los Angeles 80 jaar.


In de 3e week stijgt 21 questions van 50 Cent van #30 naar #28, nog steeds o.b.v. airplay.
Deze week komt het liedje op single uit.
Wrang detail is dat het liedje een sample bevat van It's only love doing it's thing van Barry White, de soulzanger die afgelopen week overleden is...


Pharrell Williams is een muzikale duizendpoot, want hij brengt singles uit onder eigen naam, als lid van N*E*R*D én als lid van the Neptunes.
Deze week komt hij binnen op #29 met Frontin en scoort solo zijn 3e hit, want eerder had hij hits met Boys (met Britney Spears) (#14) en Beautiful (met Snoop Dogg en Uncle Charlie Wilson) (#12).
Frontin is een samenwerking met Jay-Z, die op dit moment ook op #2 staat met Crazy in love, een samenwerking met Beyoncé Knowles.
Frontin is de 7e hit van Jay-Z.


Terwijl Sunrise na 18 weken uit de Top 40 valt, komt de opvolger Fake op airplay binnen op #35.
De single komt op 21 juli in de winkel te liggen.
Fake is de 15e Top 40-hit voor Simply Red, dat begon als groep rond zanger Mick Hucknall, maar tegenwoordig alleen nog uit Mick bestaat.


Melanie C heeft baat bij een foutje in de samenstelling van de Top 40, want ze zakt met On the horizon van #34 naar #40 in de 6e week.
Er bestaat echter een regel dat platen die langer dan 5 weken genoteerd staan, niet intern tussen 31 en 40 mogen zakken en daarom de Top 40 moeten verlaten....


In de Albumlijst stijgt What if van Kane naar #1.
Het is na 2 #2-albums de eerste #1 voor deze Haagse groep.

We hebben nu 3 Nederlandse #1-hits op rij in de albumlijst. De laatste keer dat dit gebeurde, was begin vorig jaar toen, Blauwe ruis van Bløf, De officiële muziek bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima en Onderweg van Marco Borsato op rij op #1 stonden.


In de Backcatalogus Album Top 50 stijgt Life thru a lens van Robbie Williams naar #1.
Dit album is zijn debuutalbum uit 1998 en bevat de hits Old before I die en Angels


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 40  2 Faint Linkin Park
39 26  6 No good advice Girls Aloud
38  4 18 Sunrise Simply Red
37 13 16 Free (Let it be) Stuart
33  1  9 Tell her Jim
32  8 15 Come undone Robbie Williams
31  2 16 In da club 50 Cent
Zoals je ziet, is Tell her van Jim na 9 weken uit de Top 40 verdwenen.
De single heeft slechts 259 punten verzameld en is daardoor op #9 beland in de lijst met minst succesvolle #1-hits ooit.
Dat betekent dat een kleine 600 #1-hits succesvoller waren dan Tell her.
Een overzicht van alle #1-hits die 325 of minder punten scoorden, staan in het Records-gedeelte.