Week 21, 24 mei 2003

Na de binnenkomst op #1 van vorige week, staat Jim deze week uiteraard nog steeds op #1 met Tell her.
Het verschil op de overige singles, is in vergelijking met vorige week enorm toegenomen, maar dat komt mede omdat de single in de Top 40 van vorige week slechts 1 dag verkrijgbaar was en nu een hele week.
De nummer 2 qua verkopen, Step right up van Jamai verkoopt op 10 verkochte exemplaren van Jim er ongeveer 1.

We hebben inmiddels de 20e #1-hit op rij die minimaal 2 weken op #1 staat. De laatste plaat die het slechts 1 week op #1 uithield, was Miss California van Dante Thomas featuring Pras in september 2001.
Deze rij van 20 #1-hits is geen record, want dat staat nog steeds op 28 #1-hits tussen augustus 1972 en oktober 1974.
Het is wel de langste rij sinds de periode maart 1984 en juni 1985, toen er ook 20 #1-hits op rij waren die minimaal 2 weken op #1 stonden.


Olav van Dijk meldde nog een aantal wetenswaardigheden over de #1-hit van Jim:

Met het rijtje Anyone of us van Gareth Gates, Step right up van Jamai en Tell her van Jim levert het televisieprogramma Idols 3 #1-hits op rij af.
Het is pas 1 keer eerder voorgekomen dat een rij van 3 #1-hits iets met elkaar gemeen hadden:
Eind 1965 en begin 1966 stonden Yesterday, We can work it out / Daytripper en Michelle op rij op #1 en dat waren allen hits voor the Beatles.

Het is de 3e keer dat een TV-programma of film 3 #1-hits oplevert.
Het Eurovisie Songfestival leverde 7 #1-hits op, de film Grease 3 stuks en nu ook het TV-programma Idols 3 #1-hits.


In de 4e week stijgt Rock your body van Justin Timberlake van #5 naar #2.
Het is de hoogste notering die Justin ooit wist te halen.
Als lid van *NSync was zijn toppositie #3 met Bye bye bye in 2000 en solo kwam hij tot #5 met Like I love you en vorige week Rock your body.


In de 6e week stijgt Year 3000 van Bust van #8 naar #5.
Het is de 2e keer dat een liedje over een bepaald jaar de top 5 weet te bereiken, want in 1969 zongen Zager & Evans In the year 2525 tot #1.

Inmiddels is het album van Bust ook verschenen en die heet Busted, genoemd naar de echte naam van de groep.
In de winkels vind je inmiddels ook de single After today van Busted, maar dat is juist weer een single van de Nederlandse groep met die naam. Om het maar lekker verwarrend te houden!


Ze hebben er 3 jaar op moeten wachten, maar nu heeft Bløf de 3e top 10-hit te pakken, want Omarm stijgt van #15 naar #8.
De vorige top 10-hits waren Wat zou je doen? (#5 in 1998) en Dansen aan zee (#9 in 2000).


De snelste stijger van deze week is I know what you want van Busta Rhymes en Mariah Carey.
De single boekt 17 plaatsen winst en komt op #10 uit.
Busta Rhymes heeft 5 jaar moeten wachten op een top 10-notering, want zijn enige top 10-hit tot nog toe was Turn it up, fire it up, dat in 1998 op #3 stond.
Mariah Carey stond eind 1999 voor het laatst in de top 10 met Heartbreaker en dat is ook alweer meer dan 3 jaar geleden. Met I know what you want scoort ze haar 15e top 10-hit.


De ene bewerking van Shape of my heart van Sting wordt deze week door de andere bewerking ingehaald, want terwijl Shape van de Sugababes. van #21 naar #30 zakt, stijgt Rise & fall van Craig David featuring Sting van #31 naar #19.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #20 en is tevens de Alarmschijf.
Het Nederlandse duo Remco Veldhuis en Richard Kemper komen uit het theater en scoren hun eerste hit met Ik wou dat ik jou was.

Als je de Top 40-lijst bekijkt, zie je een grote Nederlandse vlag erbij staan. Afgelopen week kreeg ik een aantal keer de vraag wat die vlag precies betekent. Het is het teken van de Hollandse Hit, een wekelijkse Nederlandstalige schijf die ik sinds enkele maanden kies. Net als de Alarmschijf en de Intikker zul je hem bij de hitlijsten zien verschijnen. Een compleet overzicht staat bij de Nederlandstalige top 10.

Nederlandstalige Alarmschijven zijn we niet echt meer gewend. De vorige was Zomer op je radio van Leona, dat op 20 juli 2002 de Alarmschijf was. Deze plaat was echter weer snel verdwenen.
De laatste Nederlandstalige Alarmschijf die de top 20 van de Top 40 wist te halen, was Dansplaat van Brainpower, dat op 4 mei 2002 Alarmschijf was.


In de loop der tijd hebben diverse klassieke platen in de oorspronkelijke versie in de Top 40 gestaan, maar zijn er nog veel meer hergebruikt in popnummers.
De plaat die het meest de Top 40 heeft weten te halen, is de Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven, dat o.a. is gebruikt in The fifth van Ekseption (#3 in 1969), Roll over Beethoven van Electric Light Orchestra (#26 in 1973) en Enjoy yourself van A+ (#3 in 1999).
Daar komt er deze week in ieder geval weer eentje bij, want ook in When I get you alone van Thicke kan je het thema van dit klassieke stuk weer horen; niet echt origineel dus en zeker niet omdat When I get you alone in hetzelfde genre zit als Enjoy yourself van 4 jaar geleden.
Thicke is Robin Thicke, die in het verleden al platen voor Marc Anthony en Brian McKnight heeft geproduceerd en nu zelf aan de slag is gegaan met een mix van rock, hip hop, gospel en klassiek.
De binnenkomst op #25 is voornamelijk aan airplay te danken, want de single hoorde pas op maandag uit te komen, maar getuige de notering onderin de Mega Top 100 hebben een aantal winkeliers de verleiding niet kunnen weerstaan hem op zaterdag al te verkopen.


Gareth Gates weet aan het #1-succes van Anyone of us geen passend vervolg te geven, want Unchained melody zakt in de 3e week van #25 naar #27 en is daarmee van de 3 versies die van dit nummer de Top 40 wisten te halen de minst succesvolle.


Terwijl All I have net de Top 40 verlaat, komt Jennifer Lopez alweer binnen met de opvolger ervan.
I'm glad komt binnen op #38 en daardoor komt de teller van het aantal hits voor Jennifer op 13 te staan.
Als je de single aan wilt schaffen, moet je nog even geduld hebben, want hij komt pas komende maandag, 26 mei, op single uit.


In de Album Top 100 staat Clean up van Ilse deLange voor de 4e week op #1.
Het totaal aantal weken dat Ilse op #1 heeft gestaan, is hierdoor verdubbeld, want met World of hurt wist ze in totaal ook 4 weken op #1 te staan.


In de Backcatalogus Album Top 50 staat Greatest hits van Bruce Springsteen voor de 3e week op #1.
Daarnaast staat Bruce ook op #2, #6 en #43.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

38  3 11 All I have Jennifer Lopez featuring LL Cool J
37 32  4 Ik zie / Helden Xander de Buisonjé
34 25  5 Spin around Bad Candy