Week 20, 17 mei 2003

Het komt niet als verrassing dat Tell her van Jim op #1 in de Top 40 binnenkomt, want gezien de populariteit van de verliezend finalist van Idols n alle media-aandacht rondom hem en zijn single, was er genoeg reden te verwachten dat er een stormloop op de single zou zijn.
De single komt op basis van 1 dag verkopen binnen op #1. De single was weliswaar al een hele week te koop bij Free Record Shop voor half geld tegen inlevering van actieverpakkingen van Mars, maar deze actieverkopen zijn door Mega Charts niet meegenomen bij de samenstelling van de hitlijsten, omdat de single niet in alle CD-winkels te koop was (en wellicht ook vanwege de vorm van de actie).

Tell her is de eerste single van Jim Bakkum uit Egmond-Binnen, al stond hij enkele weken geleden al wel in de Top 40 met Here we are, de single van alle 10 Idols-finalisten.

Vertellen en alle vervoegingen van dit werkwoord heeft in de loop der tijd al vele hits opgeleverd. Denk aan Tell Laura I love her (o.a. Ray Peterson, 1960) en Have I told you lately (o.a. the Blue Diamonds, 1961).

In onderstaand overzicht staan de diverse persoonlijk voornaamwoorden aan wie al eens iets verteld is:
Binnen Hoogste Weken Titel - Artiest
2-1-1965 11 10 Tell me the Rolling Stones
15-11-1997 1 17 Tell him Barbra Streisand & Cline Dion
17-5-2003 1   Tell her Jim

Daarnaast is 'you' ook wel gebruikt, zoals bijvoorbeeld in I never told you (Flip da Scrip, 1998) en If I told you that (Whitney Houston & George Michael, 1999), maar niet in een titel van 2 woorden.
In 1963 stonden enkele versies van een liedje genaamd Tell him in voorlopers van de Top 40.

Last but not least het feit dat een #1-entry wordt verslagen door een andere #1-entry.
Dit is n keer eerder voorgekomen: Exact 2 jaar geleden: op 19 mei 2001, toen I wanna be a one day fly van One Day Fly Damn (I think I love you) van Starmaker versloeg.


Clocks van Coldplay zakt van #2 naar #3 en dit zal zo goed als zeker het begin van de gang naar beneden zijn.
De hoge notering is (zoals eerder gemeld) te danken aan een box van 3 CD-maxi-singles die los verkrijgbaar zijn en samen een miniconcert vormen.
Deze CD-maxi-singles zijn inmiddels vervallen, wat inhoudt dat de winkeliers ze niet meer bij kunnen bestellen en geldt: op=op.


Na 7 weken heeft Jamai de strijd moeten staken en zakt hij naar #4 met Step right up.
Vorige week meldde ik dat die 7 weken een evenaring van het record voor een #1-entry was, maar zag daarbij Whenever. Wherever van Shakira over het hoofd, dat vorig jaar op #1 binnenkwam en 9 weken op #1 stond.


In de 3e week stijgt Rock your body van Justin Timberlake van #9 naar #5.
Hierdoor is Rock your body na Like I love you de 2e top 5-hit van Justin.
Bovendien haalde hij als lid van *NSync al eens de top 5, namelijk met de #3-hit Bye bye bye.


Begin vorig jaar brak Within Temptation voor het grote publiek door met Ice queen.
Die single van deze band uit Waddinxveen was opnieuw uitgebracht, nadat het in de zomer van 2001 al een week in de Mega Top 100 had gestaan.
Het album Mother earth wist de top 3 van de Album Top 100 te halen, uniek voor een gothic-rock-album; al ontkent de band zelf in dat genre te zitten.

Op 5 mei vloog de groep het hele land door in een helicopter om op diverse Bevrijdingsfestivals op te treden.
De dag erna kwam de single Running up that hill uit. Het origineel is van Kate Bush en wist in 1985 tot #6 in de Top 40 te komen.

Van de single is een limited edition (3500 exemplaren) uitgebracht met een bonus-DVD. Enkele weken geleden zorgde een dergelijke constructie voor een run op de single My best wasn't good enough van Kane en nu is het voor Within Temptation even afwachten of de run op Running up that hill alleen door de bonus-DVD komt of ook door de single zelf. De single komt in ieder geval binnen op #14, ongekend hoog voor de groep.
Binnenkort verschijnt de nieuwe CD van Within Temptation, waar Running up that hill uiteraard ook op zal staan.


De Zeeuwse groep Blf is terug met de single Omarm, dat deze week op #15 binnenkomt.
Het is de eerste single van het gelijknamige album, dat op 4 juni in de winkels zal liggen.

Omarm is de 11e hit voor Blf en de eerste sinds Mooie dag, een jaar geleden.


In haar 3e week moet Kelly Rowland alweer terrein prijs geven, want met Can't nobody zakt ze van #16 naar #19.
Kelly is met een neergaande spiraal bezig wat betreft de hoogste notering van haar hits, want kwam ze met Dilemma nog tot #1, Stole bleef op #8 hangen en Can't nobody zoals het er nu naar uitziet op #16.


In het echt heet hij Trevor Smith, maar wij kennen hem beter als Busta Rhymes.
We leerden in de zomer van 1996 voor het eerst kennis met deze rapper maken door zijn #27-hit Woo hah!! Got you all in check.
Inmiddels is hij toe aan zijn 7e Top 40-notering en doet dat met I know what you want.
Dit lied is een samenwerking met Mariah Carey, de artiest die het langstgenoteerd stond in de jaren '90 met 176 weken notering.
Mariah Carey stond rond de jaarwisseling nog genoteerd met Through the rain en scoort met I know what you want deze week haar 26e Top 40-hit.


Wie kent niet de TV-reclame voor de Peugeot 206 waarin een oosterse man o.a. m.b.v. een olifant zijn auto verbouwt tot een look-a-like van de 206 en daarmee in de stad de show gaat stelen?
De muziek erbij is geschreven door Jeroen van den Hengst en Niels Zuiderhoek en vorig jaar uitgebracht als Husan van Bald 'n Spikey.
Inmiddels is er in de UK een remix van gemaakt en is Husan opnieuw uitgebracht, nu met Bhangra Knights vs Husan als uitvoerder.
Deze reclamehit komt deze week binnen op #35.


De Amerikaanse rockgroep Live brak in 1995 in Nederland door met de #22-hit I alone.
Daarna scoorde de groep met zanger Ed Kowalczyk nog 7 hits, waarvan Overcome de grootste en voorlopig laatste was.
Deze week is het tijd voor Top 40-hit nummer 8, Heaven, dat op #36 binnenkomt.

Het is het 3e liedje met de titel Heaven dat dit jaar in de Top 40 heeft gestaan, want eerder waren er Heaven [Yanou's candlelight mix] van DJ Sammy & Yanou featuring Do en Heaven van Do.
3 liedjes met dezelfde titel in 1 jaar tijd in de Top 40 is geen record, want in 1969 had je bijvoorbeeld 4 keer Casatschok. Dat waren hits voor Ria Valk, Dimitri Dourakine, Les Dimitri's en Rika Zarai.


Net als vorige week hebben we deze week een binnenkomer als hekkensluiter.
Voor DJ Alpha, geboren in 1975, is muziek altijd al iets bijzonders geweest. Nadat hij al vijf jaar lang in de beste clubs van Nederland rondgelopen had besloot hij zelf ook te gaan draaien. Geen slechte keuze want binnen 2 jaar draaide hij in Portugal, Tenerife, Gran Canaria, Zuid-Afrika en natuurlijk ook in Nederland.
De beste manier om zijn favoriete club/trance muziek aan het publiek te introduceren leek hem om zelf een track te produceren. Hiertoe werkte hij samen met Club Caviar (bekend van onder andere hun remixes voor Moloko, Sylver, DJ Melvin en the Klubbheads).
Life goes on is het resultaat van deze samenwerking, en komt deze week binnen op #40.
Het nummer is bovendien ingezongen door Jus'me.


In de Album Top 100 staat Clean up van Ilse deLange voor de 3e week op #1, maar de voorsprong op Come away with me van Norah Jones is nog steeds erg klein.
3 weken op rij is een nieuw record voor Ilse. Met World of hurt stond ze in 1999 tot 2 keer toe 2 weken op #1.


In de Backcatalogus Album Top 50 staat Bruce Springsteen voor de 2e week op #1 met Greatest hits vol. 1.
Daarnaast stijgt zijn album Born in the U.S.A. naar #2.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

39 31  5 Feelin' kinda strange Drumattic Twins
38 38  3 OK Big Brovaz
36 35  2 The seed 2.0 the Roots featuring Cody ChesnuTT
34  9 10 I'm with you Avril Lavigne
33  2 14 Beautiful Christina Aguilera
32  1 17 Sorry seems to be the hardest word Blue featuring Elton John
31  5 13 Family portrait P!NK