Week 17, 26 april 2003

Met een ruime voorsprong staat Step right up van Jamai voor de 5e week op #1.
Omdat het succes van de single van de 10 finalisten van Idols stukken kleiner is dan verwacht, is het waarschijnlijk wachten op Tell her van Jim voordat Step right up van de eerste plaats verstoten wordt.
De release van Tell her staat volgens eigen zeggen van Jim gepland voor de eerste helft van mei.


Vorige week steeg Make luv van Room 5 featuring Oliver Cheatham naar #2, waardoor In da club van 50 Cent van #2 naar #3 zakte.
Deze week pakt 50 Cent de 2e positie echter weer terug.

De laatste plaat die meerdere keren op #2 stond, was A little less conversation van Elvis vs JXL.
Die plaat stond vorig jaar zomer 3 weken op #2 achter Underneath your clothes van Shakira, vervolgens zakten beide platen een plaats toen Perdono van Tiziano Ferro naar #1 steeg en 3 weken later verjoeg A little less conversation Underneath your clothes van de #2-positie.


In de 7e week stijgt Sunrise van Simply Red van #6 naar #4.
Het is de hoogste notering voor Simply Red sinds 17 juni 1989.
De groep stond destijds op #3 met If you don't know me by now en kwam vervolgens nooit meer hoger dan #5.


In de 5e week zakt You and I van Will Young van #4 naar #6.
Toch is er ook goed nieuws voor Will, want zijn album From now on stijgt in de Album Top 100 van #88 naar #23 en over enkele weken komt zijn volgende single Light my fire uit.


In de 4e week stijgt Shape van de Sugababes. van #11 naar #7.
Het is na Round round en Stronger de 3e top 10-notering voor de dames.

Zoals eerder gemeld is Shape gebaseerd op Shape of my heart van Sting.
Deze single krijgt nu concurrentie, want inmiddels is Rise & fall van Craig David featuring Sting uitgekomen en ook dat liedje is gebaseerd op Shape of my heart van Sting....


In de 3e week stijgt Sing for the moment van #12 naar #10, waardoor hij op het randje zijn 6e top 10-notering scoort.
Het is niet voor het eerst dat een bewerking van een lied van Aerosmith de top 10 weet te halen, want in 1985 scoorde Run D.M.C. een #2-notering met Walk this way, ook een oude plaat van Aerosmith.


In de 5e week weet Free (Let it be) van Stuart toch weer 2 plaatsen winst te pakken en stijgt daardoor naar #13.
De woordcombinatie Let it be is in het verleden al vaker succesvol geweest:
Binnen Hoogste Weken Titel - Artiest
14-3-1970 1 9 Let it be Beatles
3-11-1973 11 6 Let it be me the Buffoons
11-4-1987 3 10 Let it be Ferry Aid
14-1-1995 36 2 Let it be me Gordon
19-1-2002 10 9 Let it be Kane
29-3-2003 Free (Let it be) Stuart


In de 4e week stijgt Weekend! van Earth & Fire van #21 naar #17.
Het is voor Scooter de hoogste notering sinds 8 april 1995, toen de #4-hit Move your ass! op #9 stond.


Nadat de afgelopen weken steeds slechts 1 plaats winst werd geboekt, stijgt If you're not the one van Daniel Bedingfield deze week 3 plaatsen naar #19.
De hoogste notering van Gotta get thru this, hiervoor de enige andere hit voor Daniel, was #14, dus heeft If you're not the one nog enkele posities te gaan.
Of het hiervan komt, is nog maar de vraag, want inmiddels is er ook een album verkrijgbaar, dat Gotta get thru this heet.


In de 2e week stijgt American life van Madonna slechts van #29 naar #25.
Inmiddels is het album American life ook verkrijgbaar en het is daarom maar de vraag of de single nog veel verder zal stijgen.
De meeste singles van Madonna hebben de top 10 gehaald, maar dat lijkt met American life niet haalbaar. Het zal waarschijnlijk de kleinste hit voor haar worden sinds Drowned world (Substitute for love) uit 1998.


Vorige week bleef De 3 biggetjes van K3 nog op #37 staan, maar deze week gaat de single alsnog 11 plaatsen omhoog en komt uit op #26.
Behalve deze single is er ook een heel musicalalbum verkrijgbaar van De 3 biggetjes. Deze staat op #16 in de Album Top 100.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #35 en is daarmee de "laagste hoogste" sinds 21 september 2002, toen Got to have your love van Liberty X de hoogste binnenkomer op #37 was.

Eén van de Nederlandse zangers die vorig jaar het meest in het nieuws was, was Xander de Buisonjé.
De band waar hij zanger van was, Volumia!, besloot om te stoppen en zijn huwelijk met Wendy van Dijk ging op het laatste moment niet door, omdat hij zijn gulp niet dicht kon houden toen enkele fans in z'n kleedkamer stonden....

Inmiddels is Xander een solo-carrière begonnen. De eerste single, Ik zie, stond in maart al 6 weken in de Tipparade, maar verdween toen in het niets. Enkele weken geleden kwam hij opnieuw in de Tipparade en deze week als hoogste nieuwe op #35.
De single is afkomstig van het eerste solo-album van Xander, dat Hemelsbreed heet en op #25 in de Album Top 100 staat.


De Britse boyband Blue is al enige tijd behoorlijk populair, maar in Nederland bleef het succes in eerste instantie uit.
Vorig jaar werd een #39-hitje gescoord met One love, het titelnummer van hun album.
De klapper kwam echter toen ze samen met Sir Elton John een remake maakten van Sorry seems to be the hardest word, dat eerder dit jaar 5 weken op #1 stond.
Het is nu tijd voor Blue om te bewijzen dat ze ook zonder Elton John kunnen. Dit doen ze door hun 3e hit te scoren. Het is U make me wanna, dat binnenkomt op #36.
Dit liedje is overigens een geheel andere dan de debuuthit van Usher uit 1997.


Vorig jaar debuteerde Liberty X in de Top 40 met Just a little.
De single kwam tot #3 en haalde #11 in de jaarlijst over 2002.
Hierna kwamen kleinere successen met Got to have your love en Holding on for you.
Deze week voegen ze een 4e hit aan het rijtje toe, want ze komen binnen op #37 met Being nobody, een samenwerking met producer Richard X.

Being nobody is opgebouwd uit 2 oude liedjes:
- Being boiled van Human League, dat hier nooit een hit werd
- Ain't nobody van Rufus featuring Chaka Khan, dat in 1989 tot #24 kwam en sindsdien in coverversies al meerdere keren de Top 40 gehaald heeft.


De televisie-talentenjacht Idols heeft al een handvol hits opgeleverd. Denk aan de hits van Intwine, Will Young, Gareth Gates, the Cheeky Girls en natuurlijk Jamai.
Behalve deze singles zijn er ook DVD's verkrijgbaar: De audities en Greatest moments.
Ook verscheen er al een CD genaamd Greatest moments. Op deze CD, die in de Verzamelalbum Top 30 al de #1-positie gehaald heeft, hoor je één van de liedjes die elk van de laatste 10 kandidaten, behalve Yuli (!!), in de finalerondes zong én 2 nieuwe liedjes, uitgevoerd door de 10 finalisten.

Die 2 nieuwe liedjes staan ook beiden op de single Here we are, uitgebracht onder de naam Idols.
Je hoort hier (dus) de zang van Jamai, Jim, Hind, Dewi, David, Marieke, Bas, Joël, Yuli en Zosja.
De binnenkomst op #38 is zwaar teleurstellend, want de single is de volledige week verkrijgbaar geweest en de verwachtingen waren minimaal een top 10-entry.

Het is niet voor het eerst dat de naam van een TV-programma als actnaam wordt gekozen. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook met Damn (I think I love you) van Starmaker.
Later zouden 7 van de 12 "leden" van Starmaker de groep K-otic vormen.


Terwijl de debuuthit Nu flow verdwijnt, komt de 2e hit van Big Brovaz direct binnen op #39.
Het Britse zestal scoort hun 2e Intikker met OK.
De term OK met alle verbasteringen erbij is al vele malen de hitparade in gezongen. De meest recente was It's OK!, waarmee Atomic Kitten vorig jaar tot #21 kwam.


In de Album Top 100 staat Come away with me van Norah Jones voor de 8e week op #1.
De #1 hiervoor, Escapology van Robbie Williams, stond 11 weken op #1, waardoor de laatste 2 #1-albums maar liefst 19 weken op #1 stonden.
De laatste keer dat dit gebeurde was tussen 24 december 1994 en 6 mei 1995, toen Strauß & co. van André Rieu 16 (4 en 12) en Ga je mee naar Smurfenland van Irene Moors & de Smurfen 3 weken op #1 stonden.

Het record staat op naam van de periode 18 oktober 1986 en 20 juni 1987, toen in 35 weken tijd alleen Graceland van Paul Simon (22 weken) en The joshua tree van U2 (13 weken) op #1 stonden.


In de Backcatalogus Album Top 50 staat Parachutes van Coldplay voor de 3e week op #1.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 39  2 It's on you DJ Galaga
39 38  2 Mesmerize Ja Rule featuring Ashanti
36  2 15 Nu flow Big Brovaz
35 10 13 Heaven Do
33 27  5 Be with you Atomic Kitten


En dan nog even dit:

Op 30 april bestaat Radio ON uit Nieuwkoop 10 jaar.
Die dag zal worden teruggekeken naar de afgelopen 10 jaren, mede door het uitzenden van de 100 grootste hits van de afgelopen 10 jaren.
Ook the Chartsman zal die dag aanwezig zijn om allerlei hitfeiten en andere wetenswaardigheden de ether in te slingeren.