Week 15, 12 april 2003

Met Step right up staat Jamai voor de 3e week op #1.
Komende vrijdag komen de single Here we are van Idols ťn de DVD Greatest moments uit. Deze single is ingezongen door alle 10 finalisten van het programma.
Als het goed is, volgt volgende week de langverwachte single van Jim, Tell her.

Vorige week kon je hier lezen dat het vakblad Muziek & Beeld meldde dat er 270.000 exemplaren van Step right up waren verkocht, waardoor het de bestverkochte Nederlandse CD-single aller tijden zou zijn.
Dit berustte echter op een fout, want Muziek & Beeld bedoelde de aan de handel uitgeleverde exemplaren, terwijl die nog lang niet allemaal verkocht zijn.....


Van de Nederlandse en Britse versies van Idols zijn tot nu toe 4 singles verschenen en deze hebben allemaal de top 3 gehaald.
Will Young zorgt hiervoor door van #5 naar #3 te stijgen met You and I.

Vorige week stonden 3 singles van hetzelfde TV-programma (Idols) in de top 4 en ik meldde dat alleen de film Grease ook eens 3 platen tegelijkertijd in de top 4 wist te krijgen.
Olav van Dijk wist echter nog zo'n situatie te noemen:
Op 12 mei 1973 stonden 3 liedjes van het Eurovisie Songfestival in de top 4:

 1 1 4 Power to all our friends Cliff Richard
 2 2 7 Forever and ever Demis Roussos
 3 11 3 Eres tu Mocedades
 4 3 4 Tu te reconnaitras Anne Marie David
Hierbij is Demis Roussos de vreemde eend in de bijt.


In de 2e week stijgt Make luv van Room 5 featuring Oliver Cheatham van #10 naar #5.
Het is de eerste zgn. reclamehit die de top 5 weet te halen sinds A little less conversation van Elvis vs. JXL, dat vorig jaar enkele weken op #2 stond.
Make luv uit afkomstig uit de huidige Axe-reclame, terwijl de single van Elvis vs. JXL uit een reclame van Nike afkomstig was.


In de 7e week zakt Anyone of us (Stupid mistake) van Gareth Gates van #2 naar #7.
Gareth hoeft echter niet te treuren, want op 18 april verschijnt zijn volgende single, Unchained melody. Die single heeft al eerder op #1 gestaan in Groot BrittanniŽ.
Bijster origineel is het liedje niet, want het is al vele malen gecoverd, maar dat komt wel tegen de tijd dat hij in de Top 40 binnenkomt.


14 weken lang hebben Feel van Robbie Williams en Lose yourself van Eminem gevochten om de koppositie in de jaarlijst over 2003.
Deze week is die strijd afgelopen, want Lose yourself is verdwenen en bovendien zijn ze gepasseerd door Sorry seems to be the hardest word van Blue featuring Elton John, dat nu dus de #1 over het jaar 2003 is, althans op basis van chartperformance, de manier waarop de jaarlijsten van de Top 40 al sinds de oprichting van de lijst in 1965 worden samengesteld.


In de 2e week stijgt Come undone van Robbie Williams van #33 naar #11.
Deze stijging is te danken aan wat verkopen en vooral veel airplay dankzij een benoeming tot Alarmschijf.
Het album Escapology, dat vorige week van #2 naar #8 viel, maakt deze week weer wat goed door naar #6 in de Album Top 100 te stijgen.


Een aantal platen die vorige week in het 'linker rijtje' binnenkwamen, hebben het deze week behoorlijk moeilijk.
Shape van Sugababes. blijft in de 2e week op #16 staan, Ignition van R. Kelly stijgt van #19 naar #18 en Weekend! van Scooter blijft op #20 staan.
Voor die laatste is er goed nieuws, want de single is deze week 538 Dance Smash en kan dus rekenen op wat meer airplay.


De hoogste binnenkomer staat deze week op #19.
De Britse band Coldplay is vooral een albumband. Singles worden niet echt goed verkocht. In 2000 wisten ze met Trouble tot #38 in de Top 40 te komen, maar meer noteringen zaten er niet in.
De nieuwe single Clocks komt echter binnen op #19. Hier is een goede verklaring voor, want als je de complete single wilt aanschaffen, moet je de single 3 keer aanschaffen!
De eerste single zit in een dik hoesje, waarin plek is voor 3 schijfjes. Korte tijd na elkaar komen deel 2 en 3 ook uit met daarop livetracks. Door ze alle 3 te kopen, heb je voor relatief weinig geld een mini-concert van Coldplay in huis.
Omdat de verkopen allemaal bij elkaar worden opgeteld, komt Clocks hierdoor hoger dan je gewend bent in de Top 40. Dan te bedenken dat de 3e single nog niet eens verkrijgbaar is....


Vorig jaar scoorde Eminem een #1-hit met Without me en een #6-hit met Cleanin' out my closet. Deze singles waren afkomstig van het #1-album The Eminem show.
Hierna kwam de #1-hit Lose yourself, dat afkomstig was van de soundtrack van 8 mile en dus niet op z'n album stond.
Voor de nieuwe single van Eminem gaan we weer terug naar het album The Eminem show, want daar is Sing for the moment op te vinden.

Sing for the moment bevat een sample van Dream on van Aerosmith, een song die in 1973 de Tipparade wist te halen en 15 jaar lang de enige notering voor Aerosmith ooit was.
In 1994 wist een live-versie van Dream on de hitlijsten te halen en kwam tot #12.


Het wordt tijd dat Shakira met nieuw materiaal komt, want de 4e single van het album Laundry service, The one, zakt in de 3e week van #26 naar #28 en ook in de Mega Top 50 is de gang naar beneden al zichtbaar.


De Britten van Drumatic Twins debuteren deze week in de Top 40 op #34 met Feelin' kinda strange.
De exacte schrijfwijze van de naam van de act is nog niet geheel duidelijk, want naast Drumatic Twins komen ook varianten als Drummatic Twins en Drumattic Twins voor.
Hopelijk volgende week de enige juiste schrijfwijze....


De Belgische meiden van K3 scoorden vorig jaar een #3-hit met Toveren, dat afkomstig was uit de musical Doornroosje, waar ze aan meededen.
Het is nu weer tijd voor een andere musical, namelijk De 3 biggetjes en met het titelnummer komen de dames binnen op #37 in de Top 40.
Omdat de singles van K3 zo goed als geen airplay krijgen, bereiken hun singles alleen door zeer hoge verkoopcijfers de Top 40. Toch is De 3 biggetjes de 5e single van de dames die de Top 40 weet te halen.
Als je bedenkt dat de groep bezig is met haar 9e Mega Top 50-notering, kan je wel nagaan dat die singles stuk voor stuk behoorlijke verkoopcijfers neer hebben gezet.


Iets meer dan 1 jaar geleden debuteerde zangeres Ashanti in de Top 40 met Always on time, een samenwerking met rapper Ja Rule.
Ashanti zou vorig jaar 5 hits scoren, Ja Rule maar liefst 6 en daarmee waren ze de 2 artiesten met de meeste Top 40-hits vorig jaar.
Opgemerkt dient te worden dat 2 van die hits samenwerkingen met elkaar en soms met nog meer anderen waren.
Deze week doen ze het weer met z'n tweeŽn en met Mesmerize komen ze binnen op #38.


Hij mixte al enkele aprŤs-ski CD's en stond al enkele keren in de Mega Top 50, maar tot nu toe wist Marco Leeuwis uit Oss de Top 40 niet te halen.
Nu is het DJ Galaga (want daar hebben we het over) wťl gelukt, want met It's on you debuteert hij deze week op #39.
Het liedje is een cover van het gelijknamige liedje van MC Sar & the Real McCoy, dat eind 1990 tot #3 kwam.


In de Album Top 100 staat Come away with me van Norah Jones voor de 6e week op #1, maar de concurrentie is wel een eind dichterbij gekomen.
In 2000 bleef Supernatural van Santana op 6 weken aan de top steken. Deze vergelijking trek ik, omdat beide albums pas naar #1 stegen nadat ze vele malen in de prijzen waren gevallen.


In de Backcatalogus Album Top 50 stijgt Parachutes van Coldplay naar #1.
Dit album is afkomstig uit 2000 en bevat tracks als Yellow en Trouble.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 34 4 Stap in het licht Van Dik Hout
38 5 13 Heaven [Yanou's candlelight mix] DJ Sammy & Yanou featuring Do
37 2 10 Alles Tooske Breugem & Bastiaan Ragas
36 5 17 Stronger Sugababes.
34 1 17 Lose yourself Eminem
32 25 6 Miss you Aaliyah
De originele versie van Heaven stond in 2002 al genoteerd. Omdat remixen bij originelen opgeteld worden, komt Heaven in totaal uit op een 5e positie en 29 weken.