Week 11, 15 maart 2003

In de week waarin de Nederlandse versie van Idols tot een winnaar kwam, stijgt Anyone of us (Stupid mistake) van de Britse nummer 2, Gareth Gates, in de Top 40 van #2 naar #1.
De chartrun 3-2-1 is niet uniek, want het werd eerder gemaakt door Ms. Jackson van OutKast en Without me van Eminem.
Uitgaande van de zojuist genoemde platen, zal Gareth Gates niet lang op #1 staan, want de singles van OutKast en Eminem stonden resp. 1 en 2 weken aan kop van de Top 40.
Gareth Gates zal waarschijnlijk 2 weken op #1 staan, want in de Top 40 van 29 maart zal Step right up van Jamaï Lanos, de Nederlandse winnaar van Idols zo goed als zeker op #1 staan.
Die single zal op 18 of 19 maart in de winkels liggen.


Na 5 weken op de bovenste stek van de Top 40 zakt Sorry seems to be the hardest word van Blue featuring Elton John van #1 naar #2.
De 5 weken op #1 is een evenaring van het minimumrecord van Elton John, een aantal dat hij met Something about the way you look tonight / Candle in the wind '97 ook neerzette.

Elton John heeft inmiddels de 3e plaats ingenomen in het lijstje met artiesten die de meeste weken op #1 hebben doorgebrancht.
De lijst ziet er als volgt uit:

74 the Beatles
26 George Michael
25 Elton John
24 ABBA
23 Marco Borsato
20 the Cats
   Rolling Stones
19 Boney M.


De bovenkant van de Top 40 is deze week niet echt verrassend.
Aan de kop wisselen de #1 en #2 stuivertje, wat gezien de verkoopverhoudingen van vorige week al voorspelbaar was en verder blijft de gehele top 6 staan.


Na 1 week afwezigheid, staat Lose yourself van Eminem weer in de top 10.
In de 14e week stijgt hij namelijk van #11 naar #7.
Gevolg hiervan is ook dat Lose yourself weer de koppositie in de jaarlijst over 2003 van Feel van Robbie Williams terug te pakken, die het vorige week verloor.


In de 4e week stijgt Groeten uit Maaiveld van Acda en de Munnik van #13 naar #10.
Hierdoor scoren Thomas Acda en Paul de Munnik eindelijk hun 2e top 10-hit.
De eerste was namelijk een kleine 5 jaar geleden, want in de zomer van 1998 stond hun debuuthit Niet of nooit geweest wekenlang in de top 10.


Met haar solo-versie van Heaven zakt Do deze week van #10 naar #14.
In totaal heeft ze inmiddels 753 punten verzameld voor de compositie Heaven, in alle versies dus.
Mochten de beide singles (solo en met DJ Sammy) het nog eventjes uithouden in de Top 40, dan zou ze best eens de 1000 punten-grens kunnen overschrijden, wat behoorlijk wat hitfeiten op zal leveren.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #21.
Het is Sunrise, de nieuwe single van Simply Red.

In 1985 maakten we voor het eerst kennis met zanger Mick Hucknall. Zijn rode haar leidde tot de bandnaam Simply Red.
De eerste notering kwam met Money's too tight (to mention), dat tot #24 kwam, waarna Holding back the years de eerste van 2 #3-hits werd.
Sunrise is de 14e Top 40-hit voor Simply Red en is de eerste notering sinds Ain't that a lot of love, dat in november 1999 tot #36 kwam.

In Sunrise is dankbaar gebruik gemaakt van I can't go for that (No can do) van Daryl Hall & John Oates, dat in 1982 tot #16 in de Top 40 kwam.
Het is niet voor het eerst dat Simply Red gebruik maakt van de ritmes van een andere plaat, want in Fairground, een #6-hit uit 1995, werd dankbaar gebruik gemaakt van Give it up van The Good Men (#6 in 1993), nota bene een Nederlands product!!


Ondanks dat we nog heel even moeten wachten op de eerste Top 40-hit van Idols-winnaar Jamaï Loman, hebben we toch al een Nederlandse deelnemer van het succesvolle programma in de Top 40 staan.
Op #22 komt Happy? van Intwine binnen en dat is de band van Roger Peterson, die zelf uit Idols stapte, omdat hij geen garantie kon krijgen dat mocht hij winnen, hij zijn eigen muziek mocht maken.
Die eigen muziek levert hem in ieder geval een hit én een Alarmschijf op en dus de #22-positie in de Top 40 van deze week.


De volgende binnenkomer vinden we op #26.
Het is Ka-ching! van Shania Twain, waarmee ze het geluid van een kassa in woorden probeert weer te geven.
De afgelopen week heb ik met de Megameester en Megaman een leuke brainstormsessie gehad over hits met een dergelijk woord in de titel, een zgn. onomatopee.
Het resultaat is te lezen bij de hitfeiten van de Megaman van deze week op www.megatop100.nl

De leukste zal ik je echter niet onthouden: Dzjing boem te-ra-ta-ta van Sandra & Andres, een #33-hit uit 1973, dat maar liefst 3 maal een onomatopee in de titel heeft zitten.
Dit liedje gaat over een voorbij trekkende fanfare en de titel bevat achtereenvolgens bekkens, een trommel en trompetten.

Ka-ching! is de opvolger van I'm gonna getcha good! en is de 6e hit voor Shania Twain


De Hagenezen van Kane scoren op #27 hun 9e hit met My best wasn't good enough.
De groep brak in 1999 door met de #29-hit Where do I go now en haalde top 10-noteringen met Can you handle me, So glad you made it en Let it be.


In de 17e week zakt Can't stop loving you van Phil Collins van #18 naar #30.
De single evenaart het persoonlijk record van Phil wat betreft de langstgenoteerde single.
Dit record wordt gedeeld met In the air tonight, dat in de oorspronkelijke versie 12 weken en in een remix nog eens 5 weken genoteerd stond.


In de zomer van 2000 was Turn the tide van Liquid feat. Silvy een grote hit in België, het thuisland van de act. In Nederland kwam de single niet verder dan een lange notering in de Tipparade.
Omdat er al een groep bestond met de naam Liquid, werd de naam veranderd in Sylver en onder de nieuwe naam werd Turn the tide in 2001 alsnog een hit! De single kwam tot #15 en stond 11 weken genoteerd.
Na de #35-hit Forgiven wist de groep de Top 40 niet meer te halen. Tot deze week dan.
Met de binnenkomst op #35 met Livin' my life, scoort Sylver nu haar 3e Top 40-hit.


In week 7 kwam Here it comes again van Melanie C binnen in de Tipparade.
De week erop was de plaat plotseling weer verdwenen. Het leek er sterk op dat er iets bijzonders mee aan de hand was.
Toen de plaat in week 9 echter gewoon weer terug kwam, werd duidelijk dat Mega Charts bij het samenstellen van de Tipparade voor week 8 hoogstwaarschijnlijk de plaat gewoon over het hoofd gezien had.

We zitten inmiddels in week 11 en Here it comes again komt binnen op #36 in de Top 40 en is het de 5e Top 40-notering voor deze Spice Girl.
Haar eerste solo-hit was een debuut met Bryan Adams, When you're gone, waarna 2 #1-hits gescoord werd met Never be the same again en I turn to you.
Na If that were me, eind 2001 de enige niet-top-10-hit voor Melanie Chisholm, werd het stil rondom de zangeres, maar nu is ze dus terug.


In de zomer van 1994 maakten we kennis met Van Dik Hout. De groep scoorde een #23-hit met Stil in mij, één van de weinige Nederlandstalige platen die ooit de Top 100 Allertijden gehaald heeft.
De groep scoorde sindsdien nog enkele hits, waaronder Laat het los, dat het 13 weken in de Top 40 volhield en een handjevol Tipparade-noteringen.
Een Top 20-notering zat er tot op de dag van vandaag nog niet in.

Anders verging het De Poema's, een samenwerkingsverband met Acda en de Munnik, waarmee 2 top 10-hits gescoord werden, o.a. met de #1-hit Zij maakt het verschil.
Het is deze week voor het eerst dat zowel Van Dik Hout als Acda en de Munnik in dezelfde Top 40 genoteerd staan!

De nieuwe single van Van Dik Hout heet Stap in het licht, komt binnen op #38 en is daardoor de 7e Top 40-hit voor de groep.
De vorige hit was 1 keer alles, dat in 2001 tot #34 kwam.


In de Album Top 100 heeft Norah Jones haar koppositie met Come away with me flink verstevigd.
Ze verkoopt nu 3 keer zoveel als de #2 in de lijst.


In de Backcatalogus Album Top 50 staat ...Hits van Phil Collins voor de 8e week op #1.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 31  5 Holding on for you Liberty X
39 11 10 We've got tonight Ronan Keating featuring Lulu
38 13  6 Mundian to bach ke Panjabi MC
36 36  3 Down met jou Ramyzter
35  6 12 Sk8er boi Avril Lavigne
34 20  7 Loneliness Tomcraft
33 13 13 My friend Groove Armada