Week 6, 8 februari 2003

In de 4e week stijgt Sorry seems to be the hardest word van Blue en Elton John naar #1.
Blue is daarmee de eerste boyband sinds november 1998 die op #1 in de Top 40 staat. Destijds was het Boyzone met No matter what.
Hierbij merk ik op dat ik abel niet als boyband, maar als popgroep zie.

Voor Elton John is het de 4e #1-hit in zijn inmiddels 32 jarige Top 40-carrière.
Zijn eerste hit scoorde hij eind 1970 met Border song.
Pas 15 jaar later, eind 1985, scoorde hij zijn eerste #1-hit met Nikita, dat destijds 7 weken op #1 stond, waaronder de kerstweek.
Begin 1992 volgde de volgende #1-hit. Het was Don't let the sun go down on me, van oorsprong een hit uit 1974, maar nu opnieuw opgenomen met George Michael. De plaat stond 8 weken op #1.
Op 20 september 1997 kwam Something about the way you look tonight / Candle in the wind '97 nieuw binnen op #1 in de Top 40. De eerste track was enkele weken eerder al op single uitgebracht, de 2e track was op een nieuwe versie van de single gezet en was een eerbetoon aan Diana, Princess of Wales, die eind augustus bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen. Candle in the wind was een remake, want Elton John had het destijds geschreven voor Marilyn Monroe.
Deze single stond 5 weken op #1.

Elton John gaat (dus) inmiddels zijn 21e week op #1 in als zanger en staat daarmee hoog in het rijtje met artiesten die het langst op #1 stonden.
Het record zal echter wel voor altijd op naam van the Beatles blijven staan, want die stonden in totaal 74 weken op #1 in de Top 40.


Eminem moet met Lose yourself na 4 weken aan de top inlossen.
De soundtrack van de film 8 mile, waarin Eminem de hoofdrol speelt en waar dit liedje uit komt, stijgt naar #2 in de Album Top 100.


Kelly Rowland stijgt met Stole van #18 naar #8 en blijft daarmee op een 100% Top 10-score.
Haar beide hits, Dilemma en Stole, haalden immers de top 10.


Met '03 Bonnie & Clyde stijgen Jay-Z en Beyonce Knowles van #12 naar #9 en hierdoor heeft Beyonce haar eerste Top 10-hit te pakken. Solo top 10-hit wel te verstaan, want als lid van Destiny's Child had ze natuurlijk al meerdere top 10-noteringen te pakken.
Voor Jay-Z is het een hernieuwde kennismaking met de top 10. In de vorige eeuw haalde hij al de top 10 met Hard knock life (Ghetto anthem) en Heartbreaker.


In de 2e week boeken Tooske Breugem en Bastiaan Ragas slechts 1 plaats winst.
Hiermee komen ze echter wel de top 10 binnen en daardoor hebben we voor het eerst die millennium een musicalhit in de top 10 staan.
Het laatste liedje met een oorsprong in een musical die de top 10 wist te halen, was Het bananenlied (Yes, we got no bananas) van de Boswachters, dat in de musical Make it snappy voorkwam.
De grootste musicalhit ooit in Nederland is No matter what van Boyzone, dat afkomstig was uit de musical Whistle down the wind.


Ondanks dat Can't stop loving you van Phil Collins van #8 naar #11 zakt, is de plaat hard op weg om de meest succesvolle single ooit voor Phil te worden.
De single heeft tot nu toe 378 punten verzameld. Alleen Easy lover en de gecombineerde notering van het origineel en de Ben Liebrand-remix van In the air tonight waren nóg succesvoller.


Door de huidige manier van samenstelling van de Top 40, zie je vaak dat als er een nieuwe #1 komt, een aantal platen die al aan het zakken waren, weer gaan stijgen.
Deze week is dat in het midden van de Top 40 duidelijk, waar I'm gonna getcha good! van Shania Twain (#21 naar #17), We've got tonight van Ronan Keating featuring Lulu (#22 naar #19) en Dreamer van Ozzy (#24 naar #22) weer stijgen.


De hoogste binnenkomer is de Alarmschijf van deze week.
Op #23 scoort Christina Aguilera haar 8e hit met Beautiful.
Het liedje is nog niet uit op single (al noemde Mega Charts de afgelopen weken geen releasedatum), maar komt alvast op airplay binnen.


Het succes van Craig David lijkt wat in te zakken.
Zijn debuutalbum Born to do it leverde 3 top 10-hit op, terwijl de singles van zijn nieuwe album Slicker than your average in het rechter rijtje van de top 40 blijven hangen.
De nieuw single, Hidden agenda, stijgt in de 2e week slechts van #31 naar #28.


In 2001 scoorde Armin van Buuren zijn eerste Top 40-hit met The sound of goodbye. Hij kwam er mee tot #26 en stond 5 weken genoteerd.
Deze week scoort hij zijn 2e hit, want met Yet another day komt hij binnen op #33.
Armin krijgt vocale ondersteuning van Ray Wilson. De laatste keer (en enige keer) dat Ray in de Top 40 stond, was in 1994. Hij was destijds zanger van Stiltskin, dat met Inside tot #8 kwam.
Later werd hij de opvolger van Phil Collins bij Genesis, maar met die band scoorde hij geen hits meer.


Met hun debuutsingle Just a little scoorde Liberty X vorig jaar de #10 van het jaar.
Opvolger Got to have your love kwam echter niet verder dan #12 in de Top 40 en daarom is het nu de beurt aan de 3e single om te bewijzen of Liberty X blijvers zijn.
De 3e single heet Holding on for you en komt deze week binnen op #37.


In de zomer van 1999 stonden DJ Jose en G-spott voor het eerst in de Tipparade met Wrong = right. De plaat werd een grote hit in de clubs en hier zouden er meerdere van volgen.
De Top 40 werd voor het eerst gehaald met House of justice, dat 6 weken genoteerd stond in 2000.
Daarna volgende nog hits als II-symbols en Access.

G-spott bleek ook zonder DJ Jose succes te hebben, getuige de #18-hit met N-R-G, de enige plaat die het linker rijtje van de Top 40 wist te halen.
Deze week is het tijd voor Louder, de 5e Top 40-notering voor G-spott, dat binnenkomt op #40.

Je moet G-spott overigens niet verwarren met de ook uit Nederland afkomstige G-spot, dat in 1994 de Tipparade haalde met Pleasure.


In de Album Top 100 staat Escapology van Robbie Williams voor de 8e week op #1.
Het is daarmee de langste #1 sinds Insieme a te van Alessandro Safina dat rond de jaarwisseling van 2000 en 2001 maar liefst 12 weken op #1 stond.
Als je alleen naar Britse acts kijkt, is het de langstgenoteerde #1 sinds Spice van de Spice Girls, dat in 1997 in 2 etappes 9 weken op #1 stond.

In de 58e week stijgt de soundtrack van de musical Aida van #37 naar #6.
De reden dat dit album zo hard stijgt, is omdat hij tijdelijk met een bonus-DVD verkrijbaar is.
Op deze DVD zijn allerlei beelden van de musical te zien.


In de Backcatalogus Album Top 50 staat ...Hits van Phil Collins nog steeds op #1.
Robbie Williams staat wederom met 2 platen in de Top 5: Life thru a lens op #2 en I've been expecting you op #4.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40  4 13 Die another day Madonna
38 19  5 Boys of summer DJ Sammy
33 33  5 Pray Lasgo
32 21  6 Maybe Enrique [Iglesias


Vorige week voorspelde ik al dat de Dance Smash van die week, Pray van Lasgo, snel uit de Top 40 kon vallen, vanwege bepaalde regels bij de samenstelling van de Top 40.
Zo mocht de plaat niet gaan zakken, want gezien het aantal weken dat hij al genoteerd stond, zou hij eruit vallen.
De verkopen zijn deze week afgelopen en daardoor is de plaat inderdaad uit de Top 40 gevallen.