Week 51/52, 21/28 december 2002

Het hitjaar 2002 is afgelopen en daarom zijn nu alle JAARLIJSTEN op deze site te vinden.
Dit zijn de jaarlijsten voor de Top 40, Album Top 100 (onder 'andere jaarlijsten'), Artiesten (onder 'artiesten'), Mega Top 40, Midchart, Nederlandstalige Top 10, Nederlandse Producten Top 10 en Nederlandse Album Producten Top 10.

Over de jaarlijst van de Top 40 heb ik ook hitfeiten gemaakt. Deze zijn bij de hitfeiten over de Top 40 te vinden.


Hij heeft er lang op moeten wachten, maar ruim 6 jaar na zijn eerste solohit scoort Robbie Williams eindelijk zijn eerste nummer 1-hit.
Met Feel stijgt hij in de 3e week van #4 naar #1 en is daarmee 12e en laatste nummer 1 van 2002. Dit lage aantal van 12 is sinds 1997 niet meer voorgekomen.

Robbie Williams begon zijn carrière in de boyband Take That. Die groep stond in de eerste week van 1993 voor het eerst in de Tipparade met A million lovesong. Het grootste succes van de groep werd Back for good, dat in 1995 tot #2 kwam.
Niet veel later stapte Robbie uit de groep. Contractueel mocht hij een jaar geen platen uitbrengen, vandaar dat hij pas in augustus 1996 zijn eerste hit scoorde met Freedom, een cover van de hit van George Michael. De plaat kwam tot #10.
Sindsdien scoorde Robbie weliswaar enkele hits, maar de meeste singles bleven in de Tipparade hangen. Alleen Angels wist met een #14-positie en 14 weken een uitzondering te vormen.
Na de eeuwwisseling kwam het succes pas echt op gang. In juli 2002 kwam de #6-hit Rock DJ, waarna Robbie niet meer uit de Top 40 weg te slaan was. Nu, in de week die de 10 jaar sinds het eerste notering afgesloten worden, scoort Robbie Williams zijn eerste #1-hit met Feel.

Ook in de Album Top 100 staat Robbie op #1, want Escapology staat voor de 2e week bovenaan in die lijst.


En nog steeds staat Dirrty van Christina Aguilera featuring Redman op #2.
De plaat staat inmiddels 6 weken op #2. Dit is nog geen record, want You van Judith stond 7 weken op #1 en Que si, que no van Jody Bernal maar liefst 8 weken.


Na 7 weken op #1 zakt Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland naar #3.
Het is de laagste notering voor de plaat sinds hij commercieel verkrijgbaar was, want de eerste 2 weken stond hij op airplay genoteerd.
Nelly is de meest succesvolle man in de Top 40 zit jaar. Hij neemt een 4e plaats in in de lijst met meest succesvolle artiesten over 2002.


Na 2 weken op airplay genoteerd te hebben gestaan, is Lose yourself van Eminem sinds deze week op single verkrijgbaar.
Dit heeft flinke gevolgen voor de single, want hij stijgt in de 3e week van #32 naar #5.
Het is niet de eerste keer dat Eminem na een airplaynotering een dergelijke grote sprong maakt:

24- 6-2000  9 39 The real Slim Shady
 5-10-2002 10 35 Cleanin' out my closet


Met Can't stop loving you stijgt Phil Collins van #7 naar #6.
Het is de hoogste notering voor Phil in een kleine 13 jaar, want hij kwam niet meer zo hoog sinds hij in het voorjaar van 1990 met Something happened on the way to heaven tot #5 kwam.


In de 3e week stijgt Stronger van Sugababes van #13 naar #9.
Het is na Round round de 2e top 10-notering voor deze babes.
De Alarmschijf maakt zich overigens weer eens belachelijk door pas in de 3e week notering deze plaat te kiezen. De Intikker kiest deze week weliswaar Lose yourself van Eminem, maar die is pas 1 week verkrijgbaar.


The ketchup song (Asereje) van Las Ketchup zakt van #8 naar #13 en is daarmee op het randje de #1 van het jaar geworden.
Het verschil met Whenever. Wherever van Shakira is slechts 4 punten en dat is een evenaring van het minimum verschil.
Meer hierover bij de hitfeiten over de jaarlijst 2002.


Vorige week zakte Put the needle on it van Dannii Minogue in de 2e week van #29 naar #31.
Deze week stijgt de plaat plotseling van #31 naar #19. Vroeger was een dergelijke chartrun ondenkbaar geweest, maar sinds de Top 40 met de computer wordt samengesteld én de som is van een verkooppercentage en een airplaypercentage, zijn dit soort onregelmatige noteringen een stuk makkelijker mogelijk.


In de 2e week stijgt The last goodbye van Atomic Kitten van #37 naar #20.
Hiermee scoren deze Britse dames op de valreep hun 4e Top 20-hit in 2 jaar tijd.
De vorige platen van Atomic Kitten die de top 20 wisten te halen, wisten ook allemaal de top 10 te bereiken, dus dat is een mooi perspectief voor volgend jaar.


De hoogste binnenkomer is deze week voor de Duitsers van Novaspace.
Ze komen binnen op #29 met To France

Het is de 2e hit voor deze danceact.
Eerder dit jaar werd al #33 bereikt met Time after time. Dat was een cover van een nummer waar Cyndi Lauper in 1984 mee scoorde.
Ditmaal is To France aan de beurt. Het nummer was in 1984 (goh, wéér dat jaar) een #3-hit voor Maggie Reilly & Mike Oldfield. In 1997 werd hier een remix van gemaakt door enkele Franse producers onder de naam MR uitgebracht. Die versie kwam tot #30.
Dat het destijds om een remix ging en niet om een cover, was te merken aan één van de tracks op de maxi-single, want dat was de originele versie uit 1984.

Novaspace is met hun danceversie al verder dan de remix uit 1997, dus hebben ze die 'strijd' alvast gewonnen.


De #2 in de jaarlijst over 2001 ging naar de debutante Alicia Keys. Met Fallin' brak ze vorig jaar door en dit jaar werd het succes voortgezet door de #11-hit A woman's worth en de #8-hit Gangsta lovin'.
Van haar debuutalbum Songs in A minor is onlangs een nieuwe versie verschenen.
Girlfriend is de 4e hit voor Alicia en de 2e hit uit 2002 die deze titel voert. Eerder scoorden *NSync featuring Nelly namelijk al met de titel Girlfriend.


Onderin de Top 40 vinden we nog steeds de oude Alarmschijf Misunderstood van Bon Jovi.
De plaat blijft in de 4e week op #36 staan. Als de plaat niet beter weet te scoren dan de #35-positie die tot nu toe als hoogste notering is gehaald, wordt het de laagst genoteerde Alarmschijf in bijna 15 jaar tijd....


Het jaar mag dan wel bijna om zijn, maar we hebben nog 3 binnenkomers te gaan. Ze hebben zich verschanst op de onderste 3 posities van de Top 40.

Op #38 scoort Enrique Iglesias zijn 7e Top 40-hit met Maybe.
Enrique zit hiermee op de helft van het aantal hits dat zijn vader, Julio Iglesias, wist te scoren, want die kwam tot 14 Top 40-hits.


Zo hoor je ruim 7 jaar niets van een groep in de Top 40 en zo zijn ze weer terug.
De Nederlandse band Loïs Lane brak in 1988 voorzichtig door met de #33-hit Amsterdamned. Het grote succes kwam een jaar later, toen It's the first time tot #7 kwam.
Na nog enkele successen kwam in 1992 met de #8-hit Qualified een einde aan de Top 40-hits.
In 1995 kwam de groep eenmalig terug met de #9-hit Tonight, maar sindsdien werden alleen nog een handjevol Tipparade-noteringen gescoord.

Tot deze week, want Loïs Lane komt op #39 binnen met When I'm with you. Het is de 8e hit voor de groep in bijna 15 jaar tijd.


Begin dit jaar brak de Duitse zangeres Sarah Connor door met de #6-hit From Sarah with love.
Het succes werd enigszins voortgezet met de #25-hit One nite stand (of wolves and sheep), een samenwerking met Wyclef Jean.
Nu is het de beurt aan Skin on skin, waarmee Sarah op #40 binnenkomt.
Het is echter maar de vraag of de plaat verder zal komen dan deze 40e plaats, want de plaat heeft juist de Mega Top 40, de beste 40 van de Mega Top 100 alweer na 1 week verlaten....


In de Tipparade zien we een opvallende notering.
DJ Sammy staat op #1 met Boys of summer. Die plaat is momenteel Radio 538 Dance Smash en zal volgend jaar daardoor de Top 40 wel gaan halen.
De #28 komt echter Heaven van Do binnen. Dat is een opvallende single, want eerder dit jaar scoorde Do al een dikke hit met dit nummer. Toen was het een samenwerking met DJ Sammy en Yanou.
Niet genoteerd is nog de kerstversie van Heaven, dat is uitgebracht door DJ Sammy & Yanou feat. Do.....


In de Album Top 100 blijft (zoals eerder gezegd) Robbie Williams op #1 staan met Escapology.
De lijst kent 7 binnenkomers, maar geen enkele nieuweling. Alle binnenkomers zijn namelijk re-entries.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40  4  8 Electrical storm U2
39 27  5 Cafe del mar [Cafe del Marco V radio edit] Energy 52
38  2 16 Complicated Avril Lavigne.
35 24  5 Come into my world Kylie [Minogue]
33 17  7 Ren Lenny ren Acda en de Munnik