Week 44, 2 november 2002

Vorige week schreef ik bij de hitfeiten:
Deze week dus nogmaals op airplay genoteerd, 2 plaatsen winst en dus op #13, maar.... kijk niet gek op als hij volgende week op nummer 1 staat.

Deze week stijgt Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland from Destiny's Child inderdaad van #13 naar #1.
In de eerste week dat het liedje op single verkrijgbaar was, was er zo'n run op de winkels, dat hij met ruime voorsprong de koppositie van Las Ketchup overgenomen heeft.

In de geschiedenis van de Top 40 is het nog maar 1 keer eerder voorgekomen dat een plaat van #13 naar #1 steeg. Dat was Crazy horses van the Osmonds, dat de sprong op 16 december 1972, bijna 30 jaar geleden!!, maakte.

De vorige plaat die op #1 stond, steeg vanaf #16 naar #1 toe. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat 2 platen die van buiten de top 10 naar #1 stijgen, achter elkaar op #1 staan.
Als je een nieuwe binnenkomer op #1 echter ook stijgen van buiten de top 10 naar #1 noemt, is het de 3e keer in de geschiedenis:
In 1997 steeg Barbie girl van Aqua van #15 naar #1 en werd afgelost door Something about the way you look tonight / Candle in the wind '97 van Elton John, dat nieuw binnenkwam.
In 2001 kwamen Damn (I think I love you) van Starmaker en I wanna be a one day fly van One Day Fly achter elkaar binnen op #1.


Zowel voor Nelly als voor Kelly Rowland is het de eerste #1-hit in de carrière.
Nelly kwam al tot #4 met Hot in herre en Kelly Rowland met meerdere platen tot #2 als lid van Destiny's Child.

Dilemma is het tweede duet dat dit jaar op #1 staat. Eerder hadden we al Lopen op het water van Marco [Borsato] en Sita.
Het laatste Engelstalige duet op #1 was Could I have this kiss forever van Whitney Houston / Enrique Iglesias, dat in september 2000 een weekje de Top 40 aanvoerde.
Hierbij heb ik de combinatie rapper-zanger niet meegenomen, want vorig jaar stond een dergelijke combinatie tot 3 keer toe op #1.


Na 9 weken hebben de dames van Las Ketchup (dus) de #1-positie moeten verlaten.
Ze moeten hierdoor samen met Whenever. Wherever van Shakira de titel "Langste nummer 1 van 2002" delen.
De laatste plaat die de grens van 10 weken wél wist te halen, is My heart will go on van Céline Dion uit 1998.

Een overzicht van de langstgenoteerde nummer 1-hits is te vinden in het RECORDS-gedeelte van deze site. Dit is sinds deze week weer volledig up-to-date !!!!!

Door de #3-positie van The ketchup song scoort de plaat 2 "verliespunten". In de komende 7 weken mag de plaat nog maximaal 48 punten verliezen, wil de plaat #1 van het jaar worden.


De snelste stijger is Electrical storm van U2, dat deze week van #33 naar #4 stijgt.
Het levert U2 de 7e top 5-notering in de carrière op.

Een sprong van #33 naar #4 gebeurt niet elke dag.
Sterker nog: Het is de grootste sprong ooit vanaf #33. Dit stond op naam van Love don't cost a thing van Jennifer Lopez, dat op 13 januari 2001 van #33 naar #5 steeg.
Daarnaast is het bovendien de hoogstgenoteerde sprong ooit van 29 plaatsen. Tot nu toe stond dat record op naam van All the things she said van t.A.T.u., dat 4 weken geleden van #34 naar #5 steeg.
Tot slot is het niet de grootste sprong naar #4 ooit, want dat is nog altijd vanaf #39, neergezet door Waterloo sunset van the Kinks op 3 juni 1967.


Ook Christina Aguilera en Redman maken een grote sprong met hun Dirrty. Ze gaan namelijk van #32 naar #9.
Ze breken hiermee geen records, maar zijn na Escape van Enrique [Iglesias] op 16 maart 2002 pas de 2e plaat ooit die deze sprong maakt.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #11.
Het is Die another day, de nieuwe single van Madonna.
De single zou eigenlijk pas 30 oktober uitkomen, maar lag al eerder in de winkels, vandaar deze hoge binnenkomst.

Die another day is de titelsong van de nieuwe James Bond-film en daarmee is James Bond voor het eerst in 5 jaar terug in de Top 40.
De laatste Bond-gerelateerde Top 40-hit was namelijk James Bond theme van Moby, waarmee hij eind 1997 tot #27 kwam.
Titelnummers als Tomorrow never dies van Sheryl Crow (1997) en The world is not enough van Garbage (1999) bleven in de Tipparade hangen.

Voor Madonna is Die another day alweer de 43e notering in de Top 40 en daarmee hoort ze bij het selecte gezelschap van artiesten dat niet meer al z'n hits in 1 keer in de Top 40 kwijt kan.


In de zomer van 1998 braken Thomas Acda en Paul de Munnik ook in de muziekwereld door. Het nummer Niet of nooit geweest stond 7 weken in de top 3 en werd 1 van de grootste hits van het jaar.
Opvolgers als Laat me slapen en De kapitein deel II deden het stukken minder en moesten genoegen nemen met een plaats bij de onderste 20.

Deze week komen Acda en de Munnik terug, want Ren Lenny ren komt binnen op #19 en is daarmee direct de eerste top 20-notering voor de heren in ruim 4 jaar tijd.
De titel heeft trouwens wel wat af van de eerste notering van Sheryl Crow ooit, want in 1994 debuteerde zij in de Tipparade met Run baby run....


Eind 1996 stond een Haagse zangeres, genaamd Anouk, in de Tipparade met Mood indigo. Geen mens had toen durven te voorspellen dat ze een jaar later een kneiter van een hit zou scoren met Nobody's wife.
We zijn inmiddels 6 jaar verder en Anouk Teeuwe is een gevestigde naam in de Nederlandse rockscene.
Deze week scoort ze met Everything haar 8e hit; ze komt binnen op #22.


In zijn ruim 30-jarige carrière heeft Carlos Santana met veel muzikanten samengewerkt. Zijn laatste hits zijn hier bewijzen van: Maria Maria met the Product G&B, waar Wyclef Jean ook inzat en Smooth met Rob Thomas.
Daarvoor werden bijvoorbeeld platen met John Lee Hooker en Willie Nelson al grote successen.

Voor het nieuwe album van Santana, Shaman, nam hij een track op met Michelle Branch, genaamd The game of love.
Dit liedje is op single uitgekomen en komt deze week op #24 binnen.

Voor Santana is het alweer de 16e hit. Hij heeft 2 jaar op een notering moeten wachten, maar is wel wat gewend: Tussen Say it again en Maria Maria zat maar liefst 15 jaar.
Michelle Branch scoort met The game of love haar 2e hit. Ze debuteerde dit jaar met de #5-hit Everywhere.


Dat lid zijn van een succesvolle groep ook betekent dat je solo succesvol bent, kan Nick Carter niet waarmaken.
Zijn single Help me zakt in de 2e week van #30 naar #31 en daarmee lijkt hij Mark Owen achterna te gaan. Mark had na het uit elkaar vallen van Take That nog 1 hitje en daarna hebben we hem nooit meer in de Top 40 gezien.


De populairste man (qua Top 40-successen) van 2001 was Shaggy.
Mede door 2 #1-hits wist hij het te schoppen tot #3 in de artiestenjaarlijst.

Deze week komt hij met Hey sexy lady binnen op #32, waardoor hij zijn 10e hit in een kleine 10 jaar scoort.
Op Hey sexy lady hoor je niet alleen Shaggy, maar ook Brian & Tony Gold, die hiermee debuteren in de Top 40.


Enkele weken nadat By the way van Red Hot Chili Peppers na een flinke airplay-notering vanaf #17 uit de Top 40 vielen, scoort de groep z'n volgende hit.
Dik 10 jaar na de eerste hit is het tijd voor hit nummer 6, genaamd The zephyr song.
Eerlijk is eerlijk: De groep mag niet klagen dat bij de samenstelling van de Top 40 ook airplay wordt gemeten, want anders had hun hitgeschiedenis er behoorlijk anders uitgezien.


In de Mega Top 100 is de plaat nauwelijks meer vooruit te branden, maar toch komt You didn't expect that van Billy Crawford deze week binnen in de Top 40.
Op #38 scoort deze Filipijnse zanger zijn 3e hit, waarmee hij het totaal van zijn land op 4 brengt. De enige andere Filipino die ooit de Top 40 haalde, was Freddie Aguilar, die in 1980 met Anak tot #2 kwam.

Voor de mensen die zeggen dat Billy inmiddels Amerikaans staatsburger is: klopt, maar hij blijft een Filipijnse act, omdat zijn carrière al begon toen hij daar nog woonde.


Een plaat waar maar liefst 5 verschillende artiesten aan meedoen. Het komt wel eens voor, maar meestal is dat voor een goed doel. De laatste hit met een dergelijk voorbeeld was What's going on? van All Star Tribute (Artists Against AIDS Worldwide), dat vorig jaar tot #24 kwam n.a.v. de aanslagen van 11 september.
De laatste hit waar de artiesten onder eigen naam de hit scoorden, was ook vorig jaar de #40-hit Lay low van Snoop Dogg Featuring Master P, Nate Dogg, Butch Cassidy and Tha Eastsidaz Deze week is het weer zover, want op #40 komt Down 4 u binnen, uitgevoerd door Irv Gotti presents Ja Rule, Ashanti, Vita & Charli Baltimore.

Irv Gotti heeft nooit eerder als uitvoerend artiest genoteerd gestaan
Ja Rule kennen we natuurlijk al lang; hij scoort zijn 8e hit
Ashanti is één van de doorbrekers van dit jaar; ze scoort haar 5e hit
Vita scoorde vorig jaar al met Lapdance en Put it on me en scoort dus haar 3e hit
Charli Baltimore debuteert in de Top 40.

Down 4 u wordt op de single aangekondigd als de Irv Gotti-remix van Down a** chick.
Dat liedje stond eerder dit jaar in de Tipparade, uitgevoerd door Ja Rule feat. Charli "Chuck" Baltimore.
Op deze single is de toevoeging "Chuck" weggelaten en zijn er 2 zangeressen gevraagd om mee te doen.


In de Album Top 100 stijgt Dicht bij jou van Frans Bauer van #8 naar #1.
Frans scoort daarmee zijn 6e #1-album, een ongekend aantal voor de Nederlandse artiest.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

39 36  3 Gimme the light - Sean Paul
38 29  7 What you got - abs
37 21  8 Nessaja - Scooter
36 30  2 Safe from harm - Narcotic Thrust
34 15 14 The anthem 2002 - Sensation, the world's leading dance event
31 19  7 I belong - Jive Jones
24  2 13 Because the night - Jan Wayne
23 23 11 I'm alive - Céline Dion