Week 43, 26 oktober 2002

De dames van Las Ketchup kunnen er maar geen genoeg van krijgen en staan met The ketchup song (Asereje) voor de 9e week op #1 in de Top 40.
De voorsprong op t.A.T.u., de nummer 2 is qua verkopen nog zeer groot (kleine 50%) en de andere singles tellen helemaal niet mee. Het grootste gevaar lijkt te komen van Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland en Electrical storm van U2, die beiden op 21 oktober uit horen te komen. Hierover verderop meer.

De 9 weken op nummer 1 betekenen ook een nieuw record voor een groep die alleen uit vrouwen bestaat! Het record stond op 7 weken voor Eternal flame van the Bangles uit 1989 en Ademnood van Linda, Roos & Jessica uit 1995/1996.


Deze week blijft de gehele top 5 staan. Dat is zelfs voor dit jaar geen record.
Op 3 augustus van dit jaar bleef namelijk de gehele top 6 staan.


Vorige week bleef Just like a pill van P!NK op #9 staan, maar deze week stijgt ze vrolijk door naar #6.
Hierdoor bestaat inmiddels de gehele top 6 uit Alarmschijven. Dit is ook weer een teken dat de Top 40 steeds meer op een playlist van Radio 538 gaat lijken.
Voor P!NK is het overigens niet de hoogste notering uit haar carrière. Ze kwam namelijk al tot #2 met Lady Marmalade en Get the party started.


Junior Senior scoort de eerste top 10 hit, want Move your feet stijgt van #11 naar #7.
Het is voor het eerst sinds 26 mei 2001 dat er een Deense act in de top 10 van de Top 40 staat. Die datum was de laatste datum dat Played-a-live (The bongo song) van Safri Duo namelijk bij de beste 10 stond.


Enkele weken geleden debuteerde abs, een oud lid van Five in de Top 40.
Deze week is het tijd voor twee andere leden van boybands. De hoogstgenoteerde is Justin Timberlake, lid van *NSync.
Met Like I love you debuteert hij deze week op #10 in de Top 40. Zo hoog is hij met *NSync nooit binnen is gekomen, dus dat is een mooi voorteken.

Als lid van *NSync scoorde Justin 8 hits, waarvan Bye bye bye met een #3-positie de grootste was en Girlfriend vorig jaar de laatste.


Een plaat waar zeer veel mensen warm voor lopen en die toch maar 2 plaatsen winst boekt in de 2e week, rara hoe kan dat?
Het antwoord is heel simpel: Mega Charts heeft zich niet aan z'n regels gehouden.

Wat is er aan de hand?
Er is een regel dat een plaat nog maar 1 week op airplay in de Top 40 mag staan. Mega Charts heeft deze regel ingesteld nadat Beautiful day van U2 maar liefst 4 weken op airplay genoteerd stond en dit zeer veel negatieve reacties van winkeliers en publiek opleverde.
Vorige week kwam Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland al binnen op #15, terwijl de releasedatum 21 oktober was. Dit was in eerste instantie weliswaar 14 oktober, maar Mega Charts had het al vaker voor elkaar gekregen om een plaat op #1 in de Tipparade te laten blijven staan, dus waarom nu niet?
Deze week dus nogmaals op airplay genoteerd, 2 plaatsen winst en dus op #13, maar.... kijk niet gek op als hij volgende week op nummer 1 staat.


Een opvallend lage binnenkomst deze week voor Kane. De band die meestal zo gehypt wordt door Radio 538, MTV en TMF, komt binnen op #28 met Hold on to the world, terwijl hij op #30 binnenkomt in de Mega Top 100.
Met de airplay die de band gewoonlijk krijgt, zou een plek rond nummer 20 logischer zijn geweest. Blijkbaar ditmaal wat minder gehypt...
De groep scoort in ieder geval wel de 8e hit in dik 3 jaar tijd.


In de loop der tijd zijn er behoorlijk wat acteurs en actrices geweest die een plaatje hebben opgenomen. Meestal had dit plaatje te maken met een film of serie waar de desbetreffende persoon in speelde, een enkele keer om serieus een carrière te maken.
De laatste grote hits voor actrices waren er voor Kate Winslet en Nicole Kidman, die begin dit jaar beiden de top 10 wisten te halen.

Ook Nederlandse acteur kunnen er wat van. Vooral Anthony Kamerling was zeer succesvol. Met het door Guus Meeuwis geschreven Toen ik je zag scoorde hij in 1997 een dikke #1-hit. Die plaat was afkomstig uit de film All Stars.

Dé Nederlandse film van het moment is Volle maan, een film over een groep jongeren. Eén van de hoofdrollen is weggelegd voor Daan Schuurmans. Hij vertolkt de rol van Ties en heeft onder die naam het nummer Denk aan mij opgenomen.
Ties komt deze week op #29 binnen in de Top 40.


Op nummer 10 kondigde ik al aan dat er naast Justin Timberlake nóg een lid van een boyband deze week zou debuteren.
We hebben het hier over Nick Carter, lid van de Backstreet Boys, waarmee hij tussen 1995 en 2001 16 hits scoorde. Hiervan kwamen de eerste 11 bij de beste 5 in de Top 40, een absoluut record.

Nick probeert het nu solo met Help me en komt binnen op #30.
Overigens is hij niet de eerste Carter die solo succesvol is, want zijn jongeren broertje Aaron stond al 4 keer in de Top 40.


Of het ook een vies plaatje is, weet ik niet, maar de titel doet wel iets dergelijke vermoeden.
Op #32 komen Christina Aguilera en Redman binnen met Dirrty.
Voor Christina is het inmiddels de 7e hit, voor Redman de 3e.
De eerdere noteringen voor Redman zijn wellicht wat minder bekend. Dit waren How deep is your love met Druk Hill, een #7-hit uit 1998 en Oooh met De La Soul, een #35-hit uit 2000.


Op #33 komt U2 binnen met Electrical storm.
De plaat heeft 21 oktober als releasedatum en komt derhalve op airplay in de Top 40 terecht. Dat is niet zo vreemd, want sinds de Top 40 ook airplay bevat, zijn alle platen van U2 op airplay in de Top 40 gekomen en elke keer was er weer wat aan te merken op de notering.
Zo stond Beautiful day 4 weken op airplay (mocht toen nog), om in de 5e week van #18 naar #1 te stijgen, een evenaring van het record.
Daarnaast stond Stuck in a moment you can't get out of 3 weken op airplay genoteerd (wat toen niet meer mocht), om in de 4e week van #34 naar #7 te stijgen.
Last but not least werden de concertverkopen van Elevation meegenomen bij de samenstelling van de Top 40, waardoor de plaat die alweer op z'n retour was opeens naar #1 steeg.

Electrical storm is de voorloper van de 2e verzamelaar van U2: The best of 1990-2000 en is de 31e hit voor de Ierse groep.


Eerder dit jaar debuteerde Holly Valance met de #24-hit Kiss kiss, een cover van Simarik van Tarkan.
Deze week scoort ze haar 2e hit. Ze komt namelijk binnen op #40 met Down boy.


In de Album Top 100 blijft Elvis Presley op #1 staan met 30 #1 hits.
Op #4 komt Days like this van Krezip binnen en op #8 Dicht bij jou van Frans Bauer.
Deze laatste 2 platen zullen hoogstwaarschijnlijk volgende week gaat vechten om de #1-positie.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 39  2 Fantasy - Appleton
39  6 11 It just won't do - Tim DeLuxe featuring Sam Obernik
38 13  7 Why'd you lie to me - Anastacia
35 34  3 Eens schijnt voor jou de zon / Heb je even voor mij - Frans Bauer
34 24  6 Adrienne - the Calling
31 21  3 Voyage, voyage - the Nightflyer
28 19  5 Starry eyed surprise - [Paul] Oakenfold [vocals: Shifty Shellshock of Crazy Town]