Week 42, 19 oktober 2002

Met gemak staat The ketchup song (Asereje) van Las Ketchup voor de 8e week op #1 in de Top 40.
Hiermee komt de plaat al dicht in de buurt van de 9 weken op #1 die Shakira eerder dit jaar neerzette met Whenever. Wherever
Deze week zijn er 2 nieuwe records gebroken, want The ketchup song is zowel de langstgenoteerde Spaanstalige plaat op #1 ooit als de langstgenoteerde #1 voor een Spaanse act ooit.

Tot nog toe heeft The ketchup song 345 punten gehaald voor de jaarlijst over 2002. Na deze week zijn er nog 9 weken te gaan, waarin maximaal 360 punten te vergaren zijn.
De huidige nummer 1 van het jaar, Whenever. Wherever, heeft 655 punten gehaald. Mocht Asereje de rest van het jaar op #1 staan, heeft de plaat 705 punten.
Het moge duidelijk zijn dat, wil Las Ketchup de hit van het jaar scoren, zij in de komende 9 weken maximaal 50 verliespunten mogen incasseren.


Vorige week moesten The tide is high (Get the feeling) van Atomic Kitten en Complicated van Avril Lavigne. nog een plaatsje inleveren, maar door het verlies van Round round van Sugababes. maken ze dat deze week weer goed door naar #3 resp. #4 te stijgen.


En van de ontdekkingen van 2002 is toch wel Ashanti. Deze zangeres debuteerde dit jaar, heeft inmiddels 4 hits op haar naam staan en de 4e, Happy, stijgt deze week van #11 naar #10, waardoor ze haar 3e top 10-notering te pakken heeft.


LeAnn Rimes heeft met haar eigen gewoonte gebroken, want in de 3e week staat ze niet in de top 10 met Life goes on. Ze stijgt namelijk van #16 naar #13.
Inmiddels is haar album Twisted angel verkrijgbaar en deze stijgt deze week van #96 naar #49 in de Album Top 100.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #15. Het is de Intikker van vorige week en de Alarmschijf van deze week: Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland of Destiny's Child.
De plaat zou vanaf 14 oktober verkrijgbaar zijn, maar is uitgesteld naar 21 oktober. Door de plaat tch binnen te laten komen, schendt Mega Charts haar eigen regels. Een plaat mag namelijk maximaal 1 week op airplay in de Top 40 staan en dat zal bij deze plaat 2 weken worden.

Nelly debuteerde in december 2000 met (Hot s+++) Country grammar en is inmiddels aan zijn 7e hit toe.
Kelly Rowland is 1 van de dames van Destiny's Child en scoort haar eerste solohit. Destiny's Child heeft al 12 keer de Top 40 gehaald.


In de 17e week stijgt I need a girl (part one) van P. Diddy featuring Usher & Loon van #27 naar #19.
In de lijsten die Mega Charts verspreid heeft, staat echter nu I need a girl (part 2). Dit is een ander liedje, dat uitgevoerd wordt door P. Diddy featuring Loon & Ginuwine.
Wat is er nou aan de hand?

Er zijn 3 versies uitgebracht van de single van I need a girl (part one):
2-track single met I need a girl (part one) en een nieuwe track van Usher
2-track single met I need a girl (part one) en I need a girl (part two)
maxi single met alle 3 deze tracks n een videoclip

Dit betekent dat I need a girl (part two) al maanden lang op single verkrijgbaar is. De clip van het nummer is de laatste tijd veel te zien op tv. Je zou zeggen dat het stijgen hiermee verklaard is.
Dat is echter niet zo, getuige een uitspraak van Michel Admiraal, de hitlijstensamensteller bij Mega Charts in de tijd van Puf / Schudden van Def Rhymz. Hij zei toen dat het systeem slechts van 1 track de airplay mee kan nemen en dus niet van beide 'kanten' van een dubbele A-kant.
Je zou daarom verwachten dat de airplay van part two dus niet wordt meegenomen. Theoretisch kan het zijn dat Mega Charts is gevraagd om de airplay van part one niet meer mee te nemen en nu die van part two te meten. Dit zou dan enkele weken geleden zijn ingegaan, toen part two in opkomst was qua airplay. Hiermee zou de gigantische sprong van #12 naar #32 van enkele weken geleden direct verklaard zijn.


D manier om vandaag de dag een hit te scoren, is een cover maken van een nummer van 10 tot 20 jaar geleden.
Safe from harm van Narcotic Thrust, dat deze week op #30 binnenkomt, is daar ook een voorbeeld van. Het is een cover van Massive Attack, dat er in 1991 haar 2e en laatste Top 40-notering mee scoorde. Die versie kwam tot #28.
Overigens was Massive Attack weliswaar daarna uit de hitlijsten verdwenen, maar de groep bleef bekendheid houden, mede door de tip Teardrop uit 1998. Dit plaat haalde de #1-positie in de Clipparade.

Achter Narcotic Thrust gaat de Brit Stuart Crichton, die de letters van zijn naam flink door elkaar heeft gehusseld.
Stuart is een bekend remixer en scoort nu onder deze naam zijn eerste hit.


Ng een debutant vinden we op #33. Het gaat om een dame die naar de naam Milky luistert.
Milky heeft een Duitse moeder en Egyptische vader en is o.m. presentatrice en fotomodel geweest. Ze komt binnen met Just the way you are. Het is 3 jaar stil geweest rondom Romo, althans in de Top 40.
De groep die in 1998 doorbrak met de #2-hit Coming home en uit de film Abeltje een hit scoorde met Flying, stond in oktober 1999 voor het laatst genoteerd, toen met I'll be holding on.
De groepsnaam is inmiddels veranderd van Romo naar Romeo, maar de 5e hit is binnen: met The answer is yes komen ze binnen op #37.


In de Album Top 100 heeft Elvis Presley de #1-positie overgenomen van K3.
Het is pas de 2e keer dat Elvis de albumlijst aanvoert, al heeft hij op 3 totaal verschillende momenten op #1 gestaan:
In november 1974 stond Elvis forever 1 week op #1 in de toenmalige LP Top 50. Toen The King in augustus 1977 stierf, kwam dit album opnieuw in de LP Top 50 en voerde 4 weken lang de albumlijst aan. De laatste week op #1 was op 8 oktober 1977.
Nu, op 19 oktober 2002, iets meer dan 25 jaar later, staat Elvis Presley wr op #1, nu met 30 #1 hits, dat net als bijna alle albums die Elvis de albumlijsten in heeft gestuurd een verzamelaar is.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 12  8 Voel de vibe - Brainpower
37 16  9 Too bad - Nickelback
33 14  7 Boys - Britney Spears featuring Pharrell Williams of N.E.R.D.
31 18  5 E - Drunkenmunky / E [as in Eveline] - Drunkenmunky