Week 41, 12 oktober 2002

Nog steeds op verre afstand van de concurrentie staat The ketchup song (Asereje) van Las Ketchup voor de 7e week op #1.
Hiermee wordt een record geëvenaard, want het is nu samen met Borriquito van Peret uit 1971 de langstgenoteerde plaat van een Spaanse act op #1.
Het is bovendien samen met de zojuist genoemde plaat én Que si, que no van Jody Bernal nu ook de langstgenoteerde Spaanstalige #1-hit ooit in de Top 40.


Na de supersprong van vorige week, stijgt All the things she said van t.A.T.u. door van #5 naar #2.
Hierdoor haalt ook de 2e Russische Top 40-hit ooit de #2-positie, want eerder deed ResuRection van PPK dit ook.


De afgelopen weken hebben maar weer eens aangetoond dat bij een sterke nummer 1 je zonder airplay niet hoog kunt komen en met airplay juist stukken hoger dan de positie waar je in een verkooplijst zou staan.
Dit is bij Round round van Sugababes ook het geval. De plaat verkocht vorige week als #8, maar stond wel op #2 in de Top 40 en deze week is deze plaat #10 qua verkopen en #3 in de Top 40.
Aan de top is een dergelijk verschil al groot, maar het kan nóg extremer. Lager in de lijst bestaan er namelijk verschillen van wel 50 plaatsen tussen de Top 40 en de Mega Top 100.


Net als vorige week bestaat de top 5 geheel uit vrouwen. De macht van vrouwen aan de top van de Top 40 is deze week nog extra versterkt.
In de top 10 staan slechts 2 platen waar een man op meedoet en bij eentje hiervan is dat nog een featured artist ook!


In de 2e week stijgt Gangsta lovin' van Eve en Alicia Keys van #17 naar #8.
Voor beide dames is het de 2e top 10-notering, waarvan de eerste notering in 2001 plaats vond.


Ook P!NK scoort er een top 10-hit bij, want met Just like a pill stijgt ze van #16 naar #9.
Geheel in de stijl waarin Radio 538 tegenwoordig de Alarmschijf kiest, is er weer gekozen voor een arrivé-hit, want de Alarmschijf staat al 3 weken genoteerd. Zelfs met mijn persiflage op de Alarmschijf, de Intikker, laat ik het niet zo ver komen.

Voor P!NK is het overigens alweer de 5e keer dat ze in de top 10 staat. Van de vorige 4 keren haalde ze tweemaal #2, eenmaal #6 en eenmaal #8.


De snelste stijger is deze week Life goes on van LeAnn Rimes. Ze stijgt in de 2e week van #38 naar #16 en staat daarmee ook met haar 3e top 40-hit in de top 20.
Opvallend is dat de singles van LeAnn allemaal relatief laag binnenkwamen en in de 2e week met een superstip naar de regio tussen #11 en #20 stegen. Benieuwd of LeAnn haar traditie voort weet te zetten en volgende week naar de top 10 door zal stijgen.


Door betere verkopen gaat Move your feet van Junior Senior van #27 naar #17 en zeker als de airplay sterk blijft meetellen, voorspel ik voor volgende week weer plaatsen winst. De plaat was namelijk vorige week zowel 3FM Megahit als Radio 538 Dance Smash en in de Top 40 van volgende week telt dan deze airplay volledig mee.


The anthem 2002 van Sensation, the world's leading dance event heeft de Mega Top 100 al verlaten, maar stijgt door aanhoudende airplay in de 12e week Top 40 weer van #30 naar #25.


Vorige week zakte I need a girl (part one) van P. Diddy featuring Usher & Loon maar liefst 20 plaatsen naar #32 en stijgt deze week 'gewoon' weer van #32 naar #27.
Dat dit zomaar kan gebeuren, slaat natuurlijk nergens op en is nogmaals een bewijs dat de huidige manier van samenstellen van de Top 40 een kwestie is van appelen met peren vergelijken, een paar percentages optellen en afhankelijk zijn van het nukken van playlist-makers van een paar radiostations.

Vorig weekend was de Hitparadedag, waarop Sieb Kroeske, oud-directeur van de Top 40 en oprichter van de Mega Top 50, gastspreker was.
Hij vertelde hoe 'vroeger' de hitlijsten werden samengesteld en zijn boeiende verhaal deed veel aanwezigen duidelijk verlangen naar de 'ouderwetse' lijsten.
Dit verlangen kwam ook uit een internetpoll die ik enkele weken daarvoor deed onder hitparadefreaks: maar liefst 89% is ontevreden over de huidige manier van samenstellen van de Top 40.


De hoogste binnenkomer is One nite stand (of wolves and sheep) van Sarah Connor feat. Wyclef Jean.
Het heeft even geduurd voordat Sarah Connor een vervolg kon geven aan haar #6-hit From Sarah with love, maar inmiddels heeft ze toch haar 2e hit te pakken.
Wyclef Jean heeft al diverse hits op zijn naam staan. Hij begon als lid van de Fugees, waar hij 4 hits mee scoorde en eentje met de opvolger Refugee Camp All Stars. Hierna ging hij solo en scoort nu zijn 9e hit.


Op #36 komt Jan Wayne binnen met Only you.
Net als de vorige single, Because the night, is ook dit nummer een cover. Het origineel van Only you is van Yazoo, maar alleen de Flying Pickets scoorden er in 1984 een #4-hit mee.

Het is niet voor het eerst dat een track van Yazoo gecoverd wordt. Zo scoorde René Klijn in 1993 een #1-hit met Mr. Blue en in datzelfde jaar scoorde Boobytrax met Don't go, beiden tracks van Yazoo.


Veel hitparadevolgers zouden het wellicht niet meer hebben verwacht, maar toch komt Gimme the light van Sean Paul deze week binnen op #38. De plaat zakt in de Mega Top 100 van #16 naar #19, vandaar dat het niet meer verwacht werd.
Sean Paul heeft nog een achternaam en dat is Henriques. Hij is afkomstig van Jamaica, een eiland dat in de loop der tijd veel bekende artiesten geleverd heeft. Denk maar aan Bob Marley en Inner Circle.
Voor Sean Paul is Gimme the light zijn debuut in de Top 40.


Ook een nieuwe act is Appleton, dat met Fantasy op #39 binnenkomt.
Dat nieuw nog niet onbekend hoeft te zijn, blijkt maar weer eens, want Appleton bestaat uit de zusjes Nicole en Natalie Appleton, die samen al in het kwartet All Saints hebben gezeten.
All Saints bestaat inmiddels niet meer, waarna de meiden met z'n tweeën door zijn gegaan. Op zich is Fantasy voor de dames hun 7e hit, maar vanwege de personeelswisseling én de naamswisseling gaat de teller gewoon weer terug en staat dus op 1.


In de Album Top 100 staat Verliefd van K3 voor de 4e week op #1. Dit is een evenaring van het persoonlijk record van de dames, dat al met Alle kleuren gezet was.
De voorsprong op de #2, Bounce van Bon Jovi is teruggelopen tot 2%, dus kunnen we bijna spreken van een close finish.

De gehele top 5 bestaat uit platen die maximaal 5 weken genoteerd staan. Sterker nog: de nummers 2 t/m 5 staan allen slechts 1 of 2 weken genoteerd. Of dit een nieuw record is, kan ik niet bevestigen, maar uniek is het zeker wel.

De hoogste binnenkomer in de Album Top 100 is The ragpicker's dream van Mark Knopfler op #5, maar er is een eervolle vermelding voor Tequila sunset van BZN, dat op #9 binnenkomt.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40  3 17 Just a little - Liberty X
39  4  7 I surrender - K-otic
36 18  6 Selfish - Sita
35  4 15 Hot in herre - Nelly