Week 40, 5 oktober 2002

En ook voor de 6e week staat The ketchup song (Asereje) van Las Ketchup aan kop.
De voorsprong van de single op de nummer 2 qua verkopen is nog steeds enorm, want Las Ketchup verkoopt zo'n 4 tot 5 keer zoveel, maar de voorsprong is ietsje aan het afnemen.
De redenen voor het afnemen zijn divers. Zo hebben veel mensen de single inmiddels al, is er een heel album van de groep uit n staat het liedje op diverse verzamelalbums.

De verkopen van The ketchup song zijn zo hoog (geweest) dat de single nu al bijna de bestverkochte single van 2002 is. Met rasse schreden wordt ingelopen op Whenever. Wherever van Shakira en de verwachting is dat in de loop van deze week de koppositie wordt overgenomen.


De Sugababes. stijgen met Round round door van #4 naar #2 en daarmee blijven de dames hun hoogste notering alleen maar verbeteren.
Ook in de Album Top 100 hebben de dames een opgaande lijn, want ze stijgen met Angels with dirty faces door naar #15.


Net als vorige week bestaat de gehele top 5 alleen uit vrouwen.
In de loop van de hitgeschiedenis hebben zich meer mannen dan vrouwen aan het hitfront gemeld, maar het gaat de laatste tijd (weer) verdacht goed met de vrouwen.
Het is dat op Addictive van Truth Hurts een mannelijke bijdrage wordt geleverd door Rakim, anders hadden we zelfs een geheel vrouwelijke top 7 gehad en dat zou een unicum in de Top 40 geschiedenis zijn geweest.


De snelste stijger van deze week komt op naam van All the things she said van het Russische duo t.A.T.u..
Deze twee tieners (beiden 17 jaren jong) stijgen met de oude Alarmschijf van #34 naar #5. De notering van vorige week was geheel op airplay, deze week is de single uitgekomen.

Een sprong van 29 plaatsen omhoog is ongebruikelijk groot. All the things she said is dan ook pas de 15e plaat in de 38-jarige Top 40-geschiedenis die een sprong van minimaal dit formaat maakt.
De laatste plaat die exact 29 plaatsen winst boekte, was Independent women part I (Charlie's Angels OST) van Destiny's Child, dat op 18 november 2000 van #35 naar #6 steeg.
Een sprong van #34 naar #5 is nog nooit gemaakt in de Top 40!
Het is niet de grootste sprong naar #5 ooit, want dat staat op naam van Lady Marmalade van Christina Aguilera/Lil' Kim/Ma/P!NK, dat op 23 juni 2001 van #39 naar #5 steeg.
Het is wl de grootste sprong vanaf #34 ooit! Dat record stond op naam van Stuck in a moment you can't get out of van U2, dat op 10 februari 2001 (in z'n 4e week) van #34 naar #7 steeg.


Ng een supersnelle stijger is Cleanin' out my closet van Eminem, dat (ook in z'n eerste verkoopweek) van #35 naar #10 stijgt.
In de geschiedenis zijn er al 14 platen geweest die exact 25 plaatsen winst boekten, maar geen enkele ging ooit van #35 naar #10.
De laatste plaat die exact 25 plaatsen winst boekte, was Underneath your clothes van Shakira, dat op 22 juni 2002 van #27 naar #2 steeg.
Behalve dan dat het een unieke sprong is, omdat hij nooit eerder exact gemaakt werd, breekt de plaat geen record, want de grootste sprong naar #10 is vanaf #39 door Jerushala'im van Rika Zarai op 7 december 1968 en The dark van Anouk op 12 februari 2000.
Ook is het niet de grootste sprong vanaf #35, want dat is naar #2, gemaakt door Show me the meaning of being lonely van Backstreet Boys en Shalala lala van Vengaboys op resp. 29 januari en 26 februari 2000.

Cleanin' out my closet is overigens de 4e top 10-notering voor Eminem, die eerder dit jaar al tot #1 kwam met Without me.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #17 en is bovendien ook de nieuwe Alarmschijf.
Het gaat om Gangsta lovin', waarmee Eve en Alicia Keys weer terug zijn aan het hitfront.
Voor Eve is het de 3e hit en het eerste wapenfeit sinds Let me blow ya mind, dat vorig jaar tot #2 kwam.
Ook voor Alicia Keys, die afgelopen week nog een concert moest afzeggen, is het de 3e Top 40-notering. Na de #1-hit Fallin' kwam ze nog met A woman's worth, waarna de singles Brotha part II en How come you don't call me in de Tipparade bleven hangen.
De single is afkomstig van het album Eve-olution (van Eve dus), dat deze week op #50 in de Album Top 100 staat.


Met Nessaja stijgt Scooter deze week naar #21, waarmee de hoogste notering in 7 jaar tijd wordt gevenaard.
In die periode was namelijk How much is de fish met ook een #21-notering de beste notering die de groep wist te halen.


De hoogste debutant van deze week vinden we op #23, waar the Nightflyer binnenkomt met Voyage, voyage.
Het is de laatste tijd weer mode om oude plaatjes in een dance-jasje te steken en ditmaal is gekozen voor Voyage, voyage, waarmee Desireless in 1987 tot #11 kwam.


Zou het nu echt gedaan zijn met E van Drunkenmunky?
Enkele weken geleden werd de plaat niet meer aan de handel uitgeleverd, omdat Eminem niet blij zou zijn met het geleende riedeltje uit Without me.
De reeds aanwezige aantallen bleven wel te koop, maar deze week zakt de single toch 7 plaatsen naar #25.

Opvallend is echter dat de plaat "gewoon" staat op de vorige week verschenen verzamelaar 100% dance hits.
Schijn bedriegt echter, want ondanks dat E aangekondigd staat, hoor je een track die er erg op lijkt, maar waar de sax toch echt een ander riedeltje speelt....


Op #27 komt Move your feet van Junior Senior binnen.
De laatste jaren boekten Denen successen met o.a. Aqua, Toy-box en Safri Duo.
De eerste twee haalden ieder een #1-positie en de laatste scoorde vorig jaar de hit van het jaar met Played-a-live (The bongo song).

Ook Junior Senior komt uit Denemarken. Het zijn Jeppe Breum Larsen en Jesper Mortensen, die voor Move your feet gebruik maakten van de vocalen van Thomas Troelsen.


Vorige week viel By the way van Red Hot Chili Peppers plotsklaps vanaf #17 uit de Top 40, terwijl hij de week ervoor nog vanaf #20 steeg.
De oorzaak lag in mindere airplay, waardoor bij een sterke nummer 1 je direct een klap krijgt te verwerken in de Top 40.
Deze week zijn er weer 3 platen die door mindere airplay een gigantische duw richting de uitgang van de Top 40 krijgen.
Het zijn I need a girl (part one) van P. Diddy featuring Usher & Loon, dat van #12 naar #32 gaat, Hot in herre van Nelly, dat van #15 naar #35 gaat en Too bad van Nickelback, dat van #16 naar #37 zakt.
De laatste twee platen stegen vorige week nog met stip! Het toont maar weer aan dat de manier waarop de Top 40 sinds juli 1999 wordt samengesteld bestaat uit het vergelijken van appels met peren.

Too bad van Nickelback is de enige van deze 3 die meer dan 20 plaatsen zakt, een aantal dat zeker de laatste tijd nauwelijks meer voorkomt in de Top 40.
Ik heb een uitsplitsing gemaakt en daaruit blijkt dat in jaren '60 slechts 1 plaat meer dan 20 plaatsen omlaag viel en dat gebeurde nota bene in de 2e Top 40 ooit.
In de jaren '70 gebeurde het 58 keer en voornamelijk halverwege het decennium.
In de jaren '80 kwam een sprong van minstens 21 plaatsen terug 29 keer voor, met name in de eerste helft van het decennium.
In de jaren '90 hadden we 18 platen die een dergelijke val maakten en in het nieuwe millennium slechts 4 stuks.

De meest recente plaat die minstens 21 plaatsen verloor, was Hey baby (uuh, ahh) van the Cooldown Caf Featuring D.J. Stefan, dat op 14 april 2001 van #14 naar #36 zakte. De reden van die daling was weinig airplay terwijl er een sterke #1 kwam.

Een sprong van #16 naar #37 is al 7 keer eerder gemaakt, waarvan 5 maal in de jaren '70.
Het lijkt een uitstervende sprong te worden, want hij wordt nog maar eens in de 10 jaar gemaakt.
De laatste 2 platen die ook van #16 naar #37 zakten, waren:
Girl crazy van Hot Chocolate op 17 juli 1982
Poing van Rotterdam Termination Source op 19 september 1992.


Het heeft even geduurd, maar de jongelui van Krezip zijn terug.
Na het overweldigende succes van de #1-hit I would stay in 2000, wist de opvolger, All unsaid niet verder te komen dan de Tipparade.
De band besloot om eerst school af te maken en zich daarna op hun carrire te storten.

De daad is bij het woord gevoegd en daarom scoort de band pas 2 jaar na hun eerste hit hun 2e hit met You can say, een liedje dat flink wat pittiger is dan I would stay.


Elders op deze site staat beschreven hoe de Top 40 tegenwoordig wordt samengesteld.
Hierbij staan ook enkele nadelen en de belangrijkste is wel dat als er een sterke nummer 1 is (qua verkopen), airplay relatief heel zwaar mee gaat wegen en platen die niet of niet vaak op de radio voorbij komen daardoor lager of niet in de Top 40 terecht komen.

Een goed voorbeeld hiervan is Eens schijnt voor jou de zon / Heb je even voor mij van Frans Bauer, dat vorige week op verkopen al dik top 10 stond, maar de Top 40 niet wist te halen.
Deze week komt daar verandering in. Dat moest ook bijna wel, want over 2 weken gemeten staat de plaat op #5 en over 1 week gemeten [de verkoopbasis voor de Top 40] is dat waarschijnlijk nog ietsje hoger.
Het resulteert uiteindelijk in een binnenkomst op #34 in de Top 40 n het overslaan van de Tipparade, ooit een sterke tiplijst, tegenwoordig een selectief aantal plaatjes die het op Radio 538 wel goed zullen doen....

Anyway, het is de 21e hit voor Frans in een carrire die in 1994 begon met Als sterren aan de hemel staan.
De reden om een single met dubbele A-kant uit te brengen is dat er zoveel goed materiaal was dat er platenmaatschappij maar niet kon kiezen wat ze nou op single moesten uitbrengen. Uiteindelijk werden het er dus twee.

Tot slot nog dit:
Veel mensen beschuldigen Frans Bauer ervan dat hij met 1 melodietje 5 hits weet te scoren, maar daarvoor moet je natuurlijk bij zijn componisten zijn.
Ditmaal is er echter nog iets dat erg op elkaar lijkt: In 1997 scoorde Frans een #4-hit met Marianne Weber. Het was de opvolger van De regenboog en heette Eens schijnt weer de zon. Verander die titel een klein beetje en hebt de hit van deze week.


Toen eind 2000 Can't fight the moonlight van LeAnn Rimes in de Top 40 binnenkwam, gaf ik bij mijn hitfeiten de opmerking dat ze aardig lang er over deed om weer een hit te scoren.
Het was toen namelijk ruim 2 jaar na haar eerste hit How do I live.
Welnu, het is nu nauwelijks verbeterd, want we hebben weer bijna 2 jaar moeten wachten voordat LeAnn Rimes haar 3e hit zou scoren.
Deze week is het zover, want met Life goes on komt ze binnen op #38.


In de Album Top 100 weet Verliefd van K3 de #1-positie vast te houden, maar de kans is klein dat ze dat volgende week nog lukt.
Op nummer 2 komt namelijk Bounce binnen, het nieuwe album van Bon Jovi. Dit album is 1 week uit en verkocht in die week 60% van wat K3 in 2 weken verkocht. In principe betekent dat volgende week de toppositie, tenzij er een plaat is die ng beter verkoopt f de verkoopaantallen weer snel zakken.

Twee oude rotten komen deze week hoog binnen in de Album Top 100.
Ten eerste is er 30 #1 hits van Elvis [Presley], dat op #4 binnenkomt. Opvallend, want veel van deze nummers stonden 3 jaar geleden ook op Artist of the century en op weet ik hoeveel andere verzamelaar van Elvis.
Ten tweede is er Forty licks van de Rolling Stones, dat op #16 binnenkomt. Ook dit is een verzamelaar en ook dit materiaal stond al eerder op verzamelaars van de groep. Bijna alle tracks zijn namelijk terug te vinden op The singles collection uit 1988 (en vele malen terug in de albumlijst) en Jump back, the best of the Rolling Stones uit 1993.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 30  4 Luv da sunshine - Intenso Project
39 38  3 She hates me - Puddle of Mudd
38  1 13 Perdono - Tiziano Ferro
37  2 15 A little less conversation - Elvis vs JXL
36 29  3 Diving - 4Strings
33  6 17 A thousand miles - Vanessa Carlton