Week 31, 3 augustus 2002

Tiziano Ferro staat met Perdono voor de 2e week op #1 en is daarmee de langstgenoteerde Italiaanstalige plaat op #1 allertijden in de Top 40.
De enige andere Italiaanstalige plaat die ook op #1 stond, was La solitudine van Laura Pausini, die het niet langer dan 1 week uit wist te houden.

Ruud Schilders meldde mij dat Perdono is afgeleid van Did you ever think, waarmee R. Kelly en Nas in 1999 tot 28 kwamen, maar wel 9 weken in de Top 40 stonden.


Deze week blijft de gehele top 6 staan. Dit is geen record, want het is al 2 maal gebeurd dat de gehele top 9 bleef staan.


Désenchantée van Kate Ryan zakt deze week van 7 naar 8.
Deze #8 heeft ze al eerder in haar chartrun gehaald, maar de afgelopen weken was ze bezig om alle posities in de top 10 te bekleden.
Olav van Dijk meldde dat Désenchantée in 9 weken tijd al 8 plaatsen in de top 10 bezet had. Alleen de #1 en #10 heeft de plaat nog niet op gestaan.
Overigens is er nog nooit een plaat geweest die alle 10 posities in de top 10 bezet heeft gehouden.


By the way van Red Hot Chili Peppers stijgt van 12 naar 9 en daarmee is de plaat weer terug in de top 10. Enkele weken geleden vonden we hem namelijk al op #10.
Het is na Under the bridge en Californication de 3e Top 10-hits voor de Peppers.


In de 2e week stijgt Free van Di-rect van 18 naar 14.
De plaat is tot Alarmschijf gekozen (ja, nu al...) en zoals het er nu naar uitziet zal de plaat het vooral van de airplay moeten hebben, want in de Mega Top 100 is hij nauwelijks meer vooruit te branden.

Met deze 14e positie is deze Free gedeeld de hoogst genoteerde Free-hit ooit in de Top 40. In het verleden hebben al meerdere platen met deze titel genoteerd gestaan en degene die het hoogst kwam, was de plaat van Deniece Williams. Deze haalde in 1977 #14 en nu evenaart Di-rect deze notering dus.


De snelste stijger is deze week Rainy dayz van Mary J. Blige (Featuring Ja Rule).
De plaat stijgt deze week van 37 naar 16 en die sprong is in het verleden maar 2 keer eerder gemaakt:
Op 1 november 1969 door Harm met de harp van Henk Elsink en op 10 februari 2001 door Here with me van Dido.

Overigens moet ik even iets rectificeren:
Vorige week meldde ik dat Ja Rule dit jaar al 6 hits heeft gescoord, maar daar zat een telfoutje bij (tja, ik zit nog steeds zonder database). Hij scoort met Rainy dayz zijn 5e hit in 2002 en ook dat is na 30 weken een behoorlijke prestatie.


In z'n 14e week moet Dansplaat van Brainpower 11 plaatsen inleveren.
Deze week heeft hij ook de #1-positie in de Nederlandse producten top 10 moeten verlaten. Hij heeft 12 weken op #1 gestaan en is daarmee de langstgenoteerde plaat op #1 in die lijst sinds Que si, que no van Jody Bernal, de recordhouder, die in 2000 maar liefst 17 weken op #1 stond in die lijst.


De klapper van de week vinden we deze week op #35. Daarmee hebben we voor de 3e keer in 5 weken tijd dat de hoogste binnenkomer bij de onderste 10 platen in de Top 40 staat (37-..-35-..-35).
Of dit een record is, kan ik helaas niet zeggen, maar je mag er eigenlijk wel van uitgaan.

De klapper is Because the night van de Duitse producer Jan Wayne.
Eerder dit jaar coverde hij al Total eclipse of the heart van Bonnie Tyler, maar miste daarmee net de Top 40.
Nu covert hij Because the night van Patti Smith Group, een Tipparade-plaat uit 1978.

Overeenkomst tussen beide platen is overigens dat ze al eerder in een dance-versie een hit zijn geweest!
Because the night was eind 1992 al een hit voor Co.Ro featuring Tarlisa en Total eclipse of the heart werd in 1995 door Nicki French (nee niet dat schrijversduo, maar een zangeres die recent nog aan het Eurovisie Songfestival meedeed) de Top 10 ingezongen.


De binnenkomer op #37 is voor mij een oude bekende, want toen ik onlangs in België op vakantie was, stond Love, don't let me go van David Guetta daar al in de Ultratop.
David Guetta is een Franse DJ die ook de club Bains in Parijs exploiteert en nu zijn eerste hit scoort.


Het duurde even, maar deze week komt Two wrongs van Wyclef Jean en Claudette Ortiz tóch binnen in de Top 40.
Wyclef Jean is lid geweest van de Fugees, waarmee hij in 1996 een #1-hit scoorde met Killing me softly. Inmiddels is hij solo toe aan zijn 8e hit. Hierbij is No no no met Destiny's Child niet meegerekend, want op die single was hij uncredited.

De vrouwenstem op de single is van Claudette Ortiz. Zij is de zangeres van City High en scoorde als lid van de groep dit jaar een #13-hit met What would u do?.


De Nederlandse act Soulvation komt op #39 binnen met Summer in the city. In de Top 40 is het de eerste hit voor de groep, die ze vooral te danken hebben aan de airplay van een 3FM Megahit.

Summer in the city is overigens een eigen nummer en dus geen cover van de #2-hit van Lovin' Spoonful, die in 1994 al door Joe Cocker bewerkt was.


In de Album Top 100 valt op dat Greatest hits van the Cats van 9 naar 3 stijgt.
Het is daarmee de hoogste notering sinds 26 oktober 1974, toen Cats op hun best (ook al een verzamelaar) op #3 stond.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

39 30  5 Dance! - Dance Nation
38 28  6 Dove (I'll be loving you) - Moony
34 15  7 Love at first sight - Kylie [Minogue]
30  2 16 4 my people - Missy "Misdemeanor" Elliott