Week 29, 20 juli 2002

Underneath your clothes van Shakira staat voor de 4e week op #1 in de Top 40 en het is voor de 4e week dankzij airplay.
De bestverkopende plaat is namelijk nog steeds A little less conversation van Elvis vs JXL.

Niet alleen in Nederland, maar ook in de USA wordt de plaat van Elvis relatief slecht gedraaid. In de Billboard Hot 100 is de plaat in de onderste helft te vinden, terwijl het wel de bestverkochte single daar is. Opgemerkt dient te worden dat in de USA nog maar weinig liedjes op single uitkomen.


Deze week blijven maar liefst 15 platen in de Top 40 staan. Een volledig overzicht met een record heb ik niet, maar uitzonderlijk is het in ieder geval wel.
De laatste keer dat we gigantisch veel blijvers hadden, was op 27 februari 1999, toen 14 platen in de Top 40 bleven staan, waar onder de gehele top 9.
Het officiële record staat in ieder geval op 26 december 1970, want toen werd de Top 40 van 19 december 1970 opnieuw uitgegeven, waardoor alle 40 platen bleven staan.


Mede door de airplay van de Alarmschijf stijgt Perdono van Tiziano Ferro in de 3e week van 21 naar 7.
In een tijd dat de meeste platen in enkele weken naar de top vliegen, is dit een uitzondering, want de plaat is een flinke periode uit. In februari was hij al Hotshot bij Rebecca Radio en hij bleef al eens op #38 staan in de Mega Top 100.


Ondanks een binnenkomst op #8 vorige week blijft Feest van K3 deze week staan. De meiden van K3 lopen een hogere notering deels mis doordat de single niet alleen bij platenzaken, maar ook bij allerlei drogisten en koopjeswinkels ligt, waarvan de verkopen niet meetellen voor de hitlijsten.


2 weken geleden hadden we de hoogste binnenkomer op #37 en deze week is het niet veel beter.
De klapper van de week staat op #35 en is bovendien voor een act die niet echt veel airplay krijgt.
Dennis Bouman, beter bekend als Def Rhymz scoorde al 4 hits, waaronder de #1-hits Doekoe en Puf / Schudden en scoort nu zijn 5e Top 40-hit met Ik ben niet te stoppe.


Wat doe je als commercieel radiostation als je van een jingle een complete single laat maken? Juist, dan ga je die plaat veel promoten.
Radio 538 doet het ook, want Zomer op je radio van Leona is deze week de Alarmschijf. Echt succesvol is hij nog niet, want de verkopen zijn alweer dalende. Toch stijgt de plaat in de 2e week Top 40 van 39 naar 37.
Als er geen verbetering komt, kan het best eens de kleinste Alarmschijf-hit in jaren worden.


Als belangrijkste lid van Destiny's Child scoorde Beyoncé al 12 Top 40-hits die allemaal het linkerrijtje wisten te halen.
De laatste tijd zijn er allerlei geruchten over het wel of niet stoppen van de groep. In ieder geval heeft Beyoncé inmiddels een solohit te pakken, want met Work it out komt ze (op airplay) binnen op #39.


In de Album Top 100 komt By the way van Red Hot Chili Peppers binnen op #1.
Het is het 2e #1-album voor de groep, want in april 1992 (ruim 10 jaar geleden dus) stond Blood sugar sex magik 2 weken op #1.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

38 38  2 Ga in mijn schoenen staan - de Dijk
31 12  5 Holiday - Mad'house