Week 28, 13 juli 2002

Met Underneath your clothes voert Shakira voor de 3e week de Top 40 aan.
Shakira blijkt een behoorlijke overeenkomst te hebben met Gilbert O'Sullivan!
Deze Britse zanger debuteerde in de eerste 2 maanden van het jaar (1971), stond met zijn eerste 2 hits op #1 in de Top 40 en van die 2e #1-hit begon de titel met Underneath!!
Shakira debuteerde ook in de eerste 2 maanden van het jaar (2002), stond met haar eerste 2 hits op #1 in de Top 40 en van die 2e #1-hit begon de titel met Underneath.

Mocht Shakira de lijn van Gilbert blijven volgen, dan kan ze een hitcarrière met 12 Top 40-noteringen verwachten....


I need a girl van P. Diddy featuring Usher & Loon stijgt van 8 naar #3.
Het is voor Puff Daddy de eerste top 3-notering sinds 13 september 1997, toen hij zelfs met 2 platen in de Top 3 stond.
Usher stond vorig jaar al eens op #3 met U remind me. Loon heeft nooit eerder in de top 3 gestaan.


De hoogste binnenkomer vinden we op #8. Het is een plaat die op de zenders die voor de Top 40 meetellen geboycot wordt, "omdat het niet in het profiel van de zender past".
Kan je nagaan waar Feest van K3 (waar daar hebben we het over) binnengekomen zou zijn als hij wél gewoon gedraaid zou worden.

Feest is de 4e Top 40-notering voor K3 en dat allemaal in de tijd dat airplay ook meetelt in de lijst.
Halverwege de week was de single de bestverkochte single over 1 week gemeten en de Top 40 neemt de verkopen over 1 week. Zonder airplay zou hij sowieso al op #3 binnenkomen, dus blijkbaar zijn de verkopen aan het einde van de week wat minder geweest.
Desalniettemin is de binnenkomst op #8 een feit en kan K3 weer een feestje vieren.


Met de sprong van 14 naar 10 scoren de Red Hot Chili Peppers met By the way hun 3e Top 10-hit.
Ze hebben er niet zo lang op hoeven wachten als op hun 2e Top 10-hit, want tussen Under the bridge en Californication zat 8 jaar en nu is de top 10-notering na 2 jaar een feit.


Een dertienjarige jongen uit Parijs komt binnen op #32. Het is One-T die debuteert met Music is the One-T Odc.
Frankrijk levert wel vaker minderjarige hits af, want vorig jaar hadden we Alizée nog met Moi... Lolita en ook de jongste artiest ooit in de Top 40 kwam uit Frankrijk: Jordy was eind 1992 nog maar 4 jaar jong toen hij met Dur dur d'être bébé een top 3-hit scoorde. Benieuwd was hij nu, 10 jaar later, al 14-jarige puber van dat nummer vindt....


Begin dit jaar stond het aantal hits van artiesten van de Filippijnen nog op 1. Dat was Anak van Freddie Aguilar, dat in 1980 tot #2 kwam.
Inmiddels staat de teller op #3, want Billy Crawford scoort na de #1-hit Trackin' zijn 2e hit met When you think about me. De single komt binnen op #35.
De vooruitzichten zijn goed te noemen, want volgens de statistieken moet deze plaat een top 2-positie halen...


Het gebeurt wel eens dat een bestaand liedje, meestal een hit, gebruikt wordt in een jingle voor een radiostation of televisieprogramma. Andersom gebeurt zo goed als nooit.
Deze week komt er echter een liedje binnen in de Top 40 dat al tijden te horen is als jingle op Radio 538 en waar nu een geheel lied van gemaakt is.
Zangeres Leona zong voor Radio 538 de jingle Zomer op je radio in en inmiddels heeft Tjeerd Oosterhuis, die samen met o.a. zijn zus Trijntje lid was van Total Touch, er een volledig lied van gemaakt.
Zomer op je radio komt deze week binnen op #39 en is de eerste hit voor Leona.


Het is lang stil geweest rondom de spraakmakende groep the Prodigy, maar deze week zijn ze terug. Ze komen met Babys got a temper voorzichtig om de hoek kijken op #40.
the Prodigy debuteerde in de Top 40 in de eerste Top 40 van 1993 met Out of space. De plaat bereikte #5. Daarna volgende hits als No good (Start the dance) en Firestarter en kwam in 1996 het album The fat of the land tot #1 in de Album Top 100.

In de herfst van 1997 brachten ze Smack my bitch up uit. Het nummer bevatte een videoclip die alleen na 11 uur 's avonds wordt uitgezonden door het vele drugsgebruik, drankmisbruik en sex. Bovendien werd de release uitgesteld, omdat de hoes (een Volkswagen Kever die om een lantaarnpaal was gekruld) teveel zou associëren met de destijds net verongelukte Prinses Diana.

Na Smack my bitch up bleven de successen uit, al scoorde bandlid Maxim nog wel een hit met Carmen Queasey, samen met zangeres Skin van Skunk Anansie.
Babys got a temper is nu, een kleine 10 jaar na het Top 40-debuut van de band, de 7e hit voor the Prodigy.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 29  5 Jumpin' around - DJ Boozywoozy featuring Pryme
34 24  6 Kiss kiss - Holly Valance
33 17  6 I love rock 'n' roll / Overprotected [Dark Child remix] - Britney Spears
32 21  6 It's OK! - Atomic Kitten
31 23  5 Freak like me - Sugababes