Week 27, 6 juli 2002

Shakira staat met Underneath your clothes voor de 2e week op #1 en daarmee in totaal voor de 11e week op #1 dit jaar. Vorig jaar kwam Shaggy tot 14 weken op #1, dus daar kan Shakira zich nu op gaan richten.


Qua verkopen staat A little less conversation van Elvis Presley en Junkie XL nog steeds op #1, maar door mindere airplay is de 2e positie in de Top 40 op dit moment nog het hoogst haalbare.
Elvis Presley staat hiermee wel voor het eerst in bijna 25 jaar weer op #2. De vorige keer was op 15 oktober 1977 met Wooden heart (Muss I denn).


Met Hot in herre stijgt Nelly van 15 naar 6. Het is bijna de hoogste notering ooit voor Nelly; vorig jaar kwam hij tot #5 met ++Ride wit me.


De Alarmschijf van deze week is weer eens heel origineel gekozen: Vorige week mede door verkopen al op #26 en nu door naar #8:
I need a girl van P. Diddy featuring Usher & Loon.
Verschil met de Intikker (I'm gonna be alright van J.Lo featuring Nas) is deze vorige week nog niet te koop was.


Vorige week leek het erop dat Vanessa Carlton met A thousand miles de top 10 net mis zou lopen, omdat ze op 11 bleef staan. Nu gaat ze alsnog van 11 naar 9 en scoort haar eerste top 10-hit.


Vorige week al op airplay binnen op #35 en nu door naar 13 gaat I'm gonna be alright van Jennifer Lopez.
Inmiddels is de credit van de single gecheckt en de uitvoerende is J.Lo featuring Nas.
Nas scoort hierdoor zijn 6e hit en dat is de opvolger van de #36-hit Got ur self a.... Hij brak in 1996 door m.b.v. de vocalen van Lauryn Hill, toen wereldberoemd geworden als zangeres van de Fugees, met If I ruled the world en scoort langzaamaan een handje vol hits.

Het is overigens pas de 2e keer ooit dat deze sprong (van 35 naar 13) gemaakt wordt. Alleen Congratulations van Cliff Richard deed het op 6 april 1968 eerder en dat is een mooie teken voor J.Lo en Nas, want Sir Cliff scoorde daar een #1-hit mee.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week slechts op #37!!
Het is Perdono, waarmee Tiziano Ferro debuteert in de Top 40.

Het is de 'laagste hoogste binnenkomer' sinds 8 december 1984, toen I want to know what love is van Foreigner ook op #37 de hoogste binnenkomer was. De keer daarvoor dat de hoogste binnenkomer op 37 of lager was, was in de jaren '60!
Om precies te zijn is dit de 11e keer dat de hoogste binnenkomer op 37 of lager staat.

Toen Foreigner binnenkwam, hadden we 3 binnenkomers die week in de Top 40. Deze week hebben we er 2.
De combinatie van de hoogste binnenkomer op hooguit 37 n een aantal binnenkomers van maximaal 2 zijn we voor het laatst tegengekomen op 7 december 1968, toen Nothing but a heartache van the Flirtations op #38 de hoogste van 2 binnenkomers was.


Op #38 komt Ga in mijn schoenen staan van de Dijk binnen.
De plaat is de 12e hit voor de groep, die voor het laatst in 1997 de Top 40 bezocht, toen met Laat het vanavond gebeuren.

De afgelopen 2 weken kreeg ik een stuk of 10 mailtjes met de vraag waarom Ga in mijn schoenen staan niet in de Top 40 stond. De single stond immers op 16 en 9 in de Mega Top 100.
Juist in de week dat hij van 9 naar 18 zakt in de MT100, komt hij op #38 in de Top 40 binnen.

Welnu, het zit zo:
De hoge notering van de afgelopen 2 weken in de Mega Top 100 werd voor 90% bepaald door concertverkopen bij jubileumconcerten die de groep gaf vanwege het 20-jarig bestaan.
Michel Admiraal van hitparade-organisatie Mega Charts verklaarde dat de Top 40 alleen verkopen 'in de breedte' meeneemt en dus worden concertverkopen als deze niet meegenomen in de Top 40. Voor de Mega Top 100 worden alle gemeten verkopen meegenomen. Dergelijke concertverkopen dienen van te voren te worden aangemeld en dat is bij De Dijk ook gebeurd.

Op zich is het vreemd dat de concertverkopen van de Dijk niet zijn meegenomen in de Top 40, want vorig jaar is dat bij bijvoorbeeld Uptown girl van Westlife en Elevation van U2 wl gebeurd.

Anyway, de afgelopen week verkocht de plaat in de breedte blijkbaar genoeg om alsnog op #38 in de Top 40 binnen te komen.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 40  2 Boom - Anastacia
39  1 12 Trackin' - Billy Crawford

Het is niet voor het eerst dat Anastacia het met 2 weken op #40 moet doen, want zo ging het in eerste instantie ook met Not that kind, haar 2e hit. Die plaat kwam enige tijd later echter opnieuw binnen, maar dat zie ik met deze WK Voetbal-hit niet zo snel gebeuren.