Week 25, 22 juni 2002

Met Without me staat Eminem voor de 2e week op nummer 1.
Hij heeft veel aan de airplay te danken, want qua verkopen staat Dansplaat van Brainpower weer op #1, maar omdat de airplay van die plaat aan het afnemen is, zakt hij naar #4.
Eminem heeft net als vorige week de dubbel te pakken, want het album The Eminem show staat op #1 in de Album Top 100.


De afgelopen 2 weken stond de plaat al op airplay genoteerd en deze week is Underneath your clothes van Shakira ook op single verkrijgbaar. Dat is direct merkbaar aan de notering in de Top 40, want de plaat stijgt van 27 naar 2!
De sprong is niet uniek, want op 10 februari 1996 maakte 15 miljoen mensen van Fluitsma & Van Tijn ook de sprong van 27 naar 2.
Het record 'Grootste sprong naar #2' staat op naam van Show me the meaning of being lonely van Backstreet Boys en Shalala lala van Vengaboys, die begin 2000 vlak achter elkaar van 35 naar 2 stegen.

Tóch breekt de plaat deze week een record, want met 25 plaatsen winst is het de snelste stijger ooit in de 3e week notering!
Dit record stond vanaf 1 september 2001 op naam van Simple creed van Live featuring Tricky, dat van 35 naar 12 steeg en werd op 16 maart 2002 geëvenaard door Escape van Enrique [Iglesias], die in de 3e week van 32 naar 9 steeg.


Ashanti scoort haar 2e top 10-hit, want met Foolish stijgt ze van 11 naar 8.
Haar eerste top 10-hit, What's luv?, zakt juist van 10 naar 14.


Holiday van Mad'house blijft in de 2e week op 12 staan, waardoor Holiday rap van MC Miker G & Deejay Sven voor dit moment de enige uitvoering van Holiday blijft die de top 10 gehaald heeft.


The King is back en hoe! Voor het eerst in de geschiedenis hebben de nabestaanden van Elvis Presley toestemming gegeven om een liedje van hem te remixen en de eer was voor Junkie XL, nota bene een Nederlander!!
De track die geremixt is, is Little less conversation, dat hier nog nooit een hit geweest is. De remix is al enige tijd te horen in de commercials van Nike.

Voor Junkie XL is het de 3e hit en gelijk de grootste, want hoger dan #24 was hij nog niet gekomen.
Voor Elvis is het pas de 19e Top 40-hit. Die heeft alles te maken met het feit dat de Top 40 pas in 1965 begonnen is, want zijn grootste successen scoorde hij daarvoor al. Elvis heeft in de Top 40 dan ook nooit op #1 gestaan. Wel bijna, vlak na zijn dood in 1977, met Wooden heart (Muss I denn), maar uitgerekend de lijkenpikkerij I remember Elvis Presley van Danny Mirror hield hem van de #1-positie.....

Met de binnenkomst op #13 is het overigens gelijk de hoogste notering voor Elvis in bijna 25 jaar tijd!!


Een opvallende stijger is Mother earth van Within Temptation. De plaat gaat in de 6e week met superstip van 37 naar 25.


Als opvolger van Escape heeft Enrique Iglesias Love to see you cry uitgebracht. Deze plaat komt binnen op #31. De single is de 6e hit voor Enrique. Hij moet nog wel even doorgaan om zijn vader in te halen, want Julio Iglesias kwam tot 14 hits.


Als zangeres van Point of view scoorde Moony met DB Boulevard onlangs een #37-hit. Nu is het tijd voor haar eerste (solo)hit. De plaat heet Dove en komt binnen op #35.


In de geschiedenis van de Top 40 hebben we flink wat "Misters" in de Top 40 gehad: Mr Albert Show, Mr. Big (2 keer zelfs), Mr Bloe, Mr Lee, Mr Mister, Mr Oizo, Mr President, Mr Waldy & the Greenlights en Mr Walkie Talkie.
Daarnaast ook enkele "Missen": Mrs Einstein, Miss Jane en Miss Peppermint.
Deze week krijgen we er weer een "Miss" bij, want Ms Dynamite debuteert op #37 met It takes more.


Je hebt muziekinstrumenten en je hebt muziekinstrumenten.
In het verleden zijn er allerlei attributen gebruikt om muziek mee te maken. Voorbeelden zijn het wasbord in Hela hola (tut hola) van Pater Moeskroen en de kettingzaag in Lumberjack van Jackyl.
Vanaf deze week kunnen we badeendjes aan de lijst toevoegen, want het geluid van dat stukje speelgoed staat centraal in Ducktoy, waarmee Hampenberg op #39 mee debuteert.


Dat het Nederlands Elftal niet meedoet aan het Wereldkampioenschap voetbal is duidelijk merkbaar, want er zijn nauwelijks voetbalplaatjes uitgebracht.
We hebben 2 plaatjes rondom Feyenoord, w.o. Put your hands up for Pierre van Red & White Crowd, dat onlangs in de Top 40 stond.
Trafassi Man heeft Hoera, we missen het WK uitgebracht, maar verder is er niets te vinden.
Tóch hebben we een WK-hit, want Boom van Anastacia is het officiële WK-lied van de WK 2002.
De plaat komt binnen op #40 en is daarmee de 6e hit voor Anastacia.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 40  2 Oops (Oh my) - Tweet featuring Missy "Misdemeanor" Elliott
39 39  2 One step away - DJ Jurgen
38 10 11 Girlfriend - *NSync featuring Nelly
34  5  9 Me Julie - Ali G and Shaggy
33  7 12 Lethal industry - DJ Tiësto
31  1 19 Whenever. Wherever - Shakira