Week 24, 15 juni 2002

Eminem scoort zijn eerste nummer 1-hit. Met Without me stijgt hij in z'n 3e week naar nummer 1.
Het is de 2e keer in de geschiedenis dat twee rapplaten elkaar opvolgen op de toppositie van de Top 40. De andere keer was op 9 februari 1991, toen Knockin boots van Candyman Ice ice baby van Vanilla Ice van de top stootte.


Met Désenchantée stijgt Kate Ryan door van 8 naar 4 en het is daarmee de eerste Franstalige top 5-hit sinds Moi... Lolita van Alizée een jaar geleden.


Falling van K-otic stijgt door van 11 naar 8 en dat is 1 plaats lager dan ze tot nu toe hebben gehaald, want I can't explain kwam tot #7.


Bijna. Maar ja, bijna telt niet.
Ashanti staat bijna met 2 platen in de top 10: What's luv? op 10 en Foolish op 11.


De hoogste binnenkomer vinden we op nummer 12. Het is Holiday van Mad'house, de nieuwe Intikker.
De plaat is de opvolger van de #1-hit Like a prayer en (hoe origineel) weer een cover van Madonna.
Het origineel stond tot 3 keer toe genoteerd in de Top 40: #11 in 1984 (haar eerste hit), #12 in 1985 en #24 in 1991.
In 1986 bewerkten de Nederlanders MC Miker G & Deejay Sven het liedje tot Holiday rap en scoorden daar een #1-hit mee. Sterker nog: ze hielden daarmee Papa don't preach van Madonna van de eerste plek af!
Ook Captain Jack coverde het nummer al eens; hun versie stond in 1997 in de Tipparade.


In de 5e week weet Zij van Marco Borsato toch weer een plekje winst te boeken.
Vanaf komende vrijdag zal de Rotterdamse Kuip enkele dagen in de ban van het Borsato-virus zijn, want dan geeft Marco er enkele optredens. Er worden diverse gasten verwacht, waaronder Sita.


Op nummer 23 vinden we de single die de afgelopen week het meest in het nieuws is geweest: At your service van Gerard Joling & Jan Rietman.
De plaat komt deze week (dus) binnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Mega Charts, de B.V. die sinds juli 1999 zowel de Top 40 als de Mega Top 100 samenstelt, vond dat de verkopen van At your service, een ode aan de vermoorde politicus Pim Fortuyn, opvallend hard gingen en kreeg het vermoeden dat de plaat massaal werd opgekocht om een hoge hitparadenotering te bewerkstellingen. Toen er een fax opdook waarin een bestelling van 1000 stuks bij winkelketen Van Leest bevestigd werd, besloot Mega Charts de single tijdelijk te schrappen om een onderzoek in te stellen.
Multidisk, de platenmaatschappij die de single heeft uitgebracht, bleef beweren dat de plaat gewoon heel goed verkocht en dat deze 1000 stuks voor de fanclub waren, omdat daar veel vraag naar de single was.

De uitslag van het onderzoek van Mega Charts is nergens bekend gemaakt, maar aanwijzingen dat de single opgekocht zou worden, zijn verder nergens aangetroffen.
Mega Charts besloot afgelopen woensdag om de single toch buiten de hitlijsten te houden, waarna Multidisk naar een speciale geschillencommissie stapte. Deze commissie bepaalde afgelopen vrijdag dat de single weer in de hitlijsten opgenomen moest worden, maar dat Mega Charts de in hun ogen dubieuze scans mochten aftrekken.
Gezien de nummer 15 deze week in de Mega Top 100, beschouwd Mega Charts heel wat scans als dubieus, want er zouden inmiddels 10.000 exemplaren van de single verkocht zijn.....

Hoe het ook zij, Gerard Joling scoort zijn 16e Top 40-hit en de eerste sinds het najaar van 1995, toen hij met Zing met me mee tot #22 kwam.
Voor Jan Rietman is het de eerste hit. Hij stond in 1995 al eens in de Tipparade met Fast & friendly. Daarnaast was hij de componist van vele hits, waaronder de #1-hit Pizza lied (Effe wachte...) van André van Duin.


Maandag 10 juni is de releasedatum, maar Love at first sight van Kylie Minogue weet al op airplay de Top 40 te halen.
De plaat komt binnen op #24 en is de 15e hit voor deze Australische.


Twee weken geleden steeg So I begin van Galleon van 23 naar 13 dankzij de extra airplay van de 538 Dance Smash.
Vorige week bleef de plaat staan door de superstipregel (niet mogen zakken na een superstip), waardoor de plaat deze week een extra harde klap krijgt: hij zakt van 13 naar 26.


Er bestaat een regel dat een plaat nog maar 1 week op airplay in de Top 40 mag staan. De (toch al dubieuze) regels voorzien er echter niet in wat er moet gebeuren als de release van een plaat wordt uitgesteld.
Dat is nu ook het geval met Underneath your clothes van Shakira, dat op 3 juni uit zou komen, maar minimaal een week op zich laat wachten. De plaat stijgt in de 2e week van 29 naar 27.
Inmiddels is de plaat gekozen tot Alarmschijf en dat zal volgende week wel weer nóg meer airplay opleveren.


In de 2e week stijgt Jumpin' around van DJ Boozywoozy featuring Pryme van 34 naar 30. Het zal hierdoor nog moeilijk worden om de hoogste notering van het origineel, Jump around van House Of Pain, te verbeteren, want die kwam in 1992 tot #12.


Het gebeurt niet vaak dat een plaat in z'n 3e week van notering al de "glijer van de week" is, maar Bop bop baby van Westlife krijgt het voor elkaar. De plaat zakt van 21 naar 35.


Op nummer 36 debuteert Liberty X met Just a little. De plaat is deze week de grootste verrassing in de Mega Top 100, want daar stijgt hij van 90 naar 43.


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

38 34  3 Punk - Ferry Corsten
37 35  2 Sunglasses at night - Tiga & Zyntherius
33 13  7 Me, myself & I - Jive Jones
31  8 13 One day in your life - Anastacia