Hitfeiten

Hitfeiten

Week 26

De maand juni is alweer voorbij en daarom zijn de maandlijst van juni 2001 en de voorlopige jaarlijsten beschikbaar op deze site.


Met Angel staan Shaggy en Rayvon voor de 2e week op nummer 1.
Het is echter nog maar de vraag of de plaat terecht op nummer 1 staat of dat de nummer 2, Lady Marmalade van Christina Aguilera, Lil' Kim, Ma & P!nk, eigenlijk op de bovenste stek had moeten staan. In de midweeklijsten van afgelopen week (pure verkoopbasis) stond dit kwartet namelijk stevast 15 tot 17% boven Shaggy.
Daarnaast staat Lady Marmalade over 2 weken gemeten op 94% van de verkopen van Angel. Vorige week was dat nog 51%. Die 40% zijn deze week dus ingehaald, waardoor je er van uit kan gaan, dat de verkopen van Lady Marmalade zeker 30% hoger zijn dan die van Angel. Aangezien beide platen zeer veel airplay hebben (beiden ook een week Alarmschijf-airplay), heeft airplay weinig invloed op de onderlinge verhouding.

We kunnen hierdoor met 95% zekerheid vaststellen dat de nummer 1 in de Top 40 NIET de meest populaire plaat van Nederland is en dat allemaal door de superstipregel, die bepaalt dat een plaat die een superstip heeft gehad (Shaggy vorige week) de week erop niet mag zakken!
Olav van Dijk schreef afgelopen week al het volgende:
Mega Charts zal sowieso kritiek krijgen op de superstipregel: Als aan de verkooppercentages duidelijk wordt dat Lady Marmalade op nummer 1 hoort te staan, maar het niet staat, zorgt de superstipregel ervoor dat de populairste plaat niet op 1 staan. Als Lady Marmalade wl naar nummer 1 gaat, komt er commentaar dat Mega Charts niet consequent met de eigen regels omgaat.
Kortom: De superstipregel moet afgeschaft worden!


Nu we het nog even over Lady Marmalade hebben; eerder meldde ik al dat in het verleden LaBelle en All Saints er al hits mee scoorden. Eind 1988 scoorde Sabrina ook een tip met Lady Marmalade (Voulez vous coucher avec moi). Sabrina kennen we vooral van Boys (Summertime love), een top 5-hit uit 1987.

We krijgen nu het bijzondere feit dat hetzelfde nummer vier keer genoteerd heeft gestaan, maar dat er drie verschillende titels gebruikt zijn!

Voulez vous coucher avec moi ce soir (Lady Marmalade) LaBelle
Lady Marmalade (Voulez vous coucher avec moi) Sabrina
Lady Marmalade All Saints
Lady Marmalade Christina Aguilera, Lil' Kim, Ma & P!nk


Whole again van Atomic Kitten zakte vorige week van 1 naar 4. Dat dit de schuld van de superstipregel (daar is hij weer) was [nummers 2 en 3 mochten immers niet zakken], wordt deze week bewezen nu de plaat weer van 4 naar 3 stijgt.

Ik heb van alle nummer 1-hits ooit (dat zijn er ruim 550) handmatig de noteringen doorgelopen en kom tot de conclusie dat we te maken hebben met een heel uniek feit!
Het is pas de 2e keer in de geschiedenis dat een plaat die van nummer 1 zakt, de volgende week alweer stijgt!!!
Die andere keer was op 6 mei 1967, ruim 34 jaar geleden!! Die week ging This is my song van Petula Clark (en een dubbelnotering voor Harry Secombe) van 3 naar 2; de week ervoor gingen die platen van 1 naar 3.


Lift me up van DJ Jean stijgt van 25 naar 9 en hierdoor scoort DJ Jean zijn 3e top 10-hit. Het zijn bovendien ook 3 top 10-hits op rij, want alleen zijn eerste hit, Let yourself go, kwam niet verder dan nummer 29.


Georgina Verbaan geeft de moed niet op. Vorige week zakte ze van 15 naar 16 met Ritmo!, maar deze week stijgt ze in de 8e week naar nummer 11; de hoogste notering tot nu toe voor deze plaat.


Een opvallende stijger is Played-a-live (The bongo song) van Safri Duo. In de 21e week gaat de nummer 1 van het jaar namelijk van 20 naar 16.
Het is de 12e keer ooit dat een plaat in de 21e week stijgt, al moet ik daarbij zeggen dat hier 4 re-entries bijzitten.
De meest recente stijging is Silence van Delerium featuring Sarah McLachlan (32 naar 23) op 14 april 2001.
De snelste stijgers in de 21e week zijn Huilen is voor jou te laat van Corry & de Rekels (29 naar 19) op 29 augustus 1970 en (I can't get no) Satisfaction van The Rolling Stones (32 naar 22) op diezelfde datum.


Played-a-live heeft met deze week erbij 628 punten gescoord. Enkele weken geleden liet Olav van Dijk me al weten dat ik op The bongo song moest gaan letten, want het kon de meest succesvolle Deense plaat allertijden gaan worden.
Welnu: Sinds deze week is Played-a-live (The bongo song) van Safri Duo de meest succesvolle Deense single allertijden in de Top 40! Dit was tot nu toe een gedeelde eerste plaats voor Barbie girl van Aqua en Tarzan & Jane van Toy-box, die beiden 609 punten scoorden.


Op 26 juli 1997 kwam Discohopping van de Klubbheads binnen in de Tipparade. De plaat kwam niet verder dan tip 17 en daarna was het bijna 3 jaar stil rond de act.
Vorig jaar scoorden de Klubbheads wederom 2 tips: Turn up the bass en Big bass bomb.
In 2001 lukt het ze voor het eerst om de Top 40 te halen, want deze week komen Klubbheads binnen op nummer 17 met Hiphopping.


De opvallendste plaat deze week in de Top 40 is toch wel La passion (Medley with Rectangle) van Gigi d'Agostino. Mede door een kleine verkoopverbetering en verder zwaarder tellende airplay, stijgt het nummer in de 16e week met superstip van 30 naar 19!
Het is de 40e keer dat een plaat in de 16e week stijgt en daarom ga ik daar niet verder op in.

Het is niet de snelste stijger in de 16e week, want dat is Mexico van Les Humphries Singers, dat op 10 oktober 1981 in de 16e week van 30 naar 17 ging. Die plaat had daar wel een re-entry voor nodig.
La passion is wl de snelste stijger in de 16e week voor een 'reguliere' notering en verbreekt het record (30 naar 21) van De vogeltjesdans van De Electronica's van 11 oktober 1980.


Ook Play van J-Lo oftewel Jennifer Lopez laat weer van zich horen, want die plaat gaat in de 11e week van 27 naar 20. Dan te bedenken dat de plaat in de Mega Top 100 naar 51 zakt...

Na de stijgingen van Safri Duo en Gigi d'Agostino, kan ik er natuurlijk niet omheen om ook voor J-Lo een vergelijking te trekken.
Het is de 83e keer dat een plaat in de 11e week stijgt. De snelste daarvan was River deep, mountain high van Ike & Tina Turner op 5 april 1969, toen dat nummer van 38 naar 21 ging. Het had er echter wel een re-entry voor nodig.

Voor 'reguliere' noteringen evenaart Jennifer het record! Dat stond al op naam van Kiss me van Sixpence none the richer, dat op 28 augustus 1999 in de 11e week van 28 naar 21 ging!
Toevallig of niet: De zangeres van Sixpence none the richer, Leigh Nash, staat deze week samen met Delerium in de Top 40 genoteerd.


Op nummer 27 vinden we deze week een oude bekende. Eddy Grant was in de jaren '60 gitarist van The Equals, die vooral bekend zijn van Baby come back. Begin jaren '80 maakte hij zijn solodebuut met de hit My turn to love you. In 1983 was Electric avenue zijn 4e hit. De plaat werd Alarmschijf en kwam tot nummer 6. Dat nummer viel op 19 maart 1983 van 9 naar 33 in de Top 40, waarna het 5 jaar stil werd rondom Eddy.
Dit stilte werd verbroken met de nummer 1-hit Gimme hope Jo'anna in 1988, wat in 1995 door oud voetballer Ren van de Gijp werd omgetoverd tot Geef me hoop Jomanda.

Nu, ruim 13 jaar na zijn laatste notering, komt Eddy Grant opnieuw in de Top 40 met een remix (en dus re-entry) van zijn 4e hit, Electric avenue. De plaat staat nu voor de 8e week genoteerd.
Overigens stond een bewerking van Electric avenue in 1997 nog in de top 10: Refugee Camp Allstars (de Fugees zonder de toen zwangere Lauryn Hill) maakten er Avenues van en kwamen tot nummer 10.


Het is nu definitief gedaan met I wanna be a one day fly van One Day Fly. In de 7e week zakt de plaat van 13 naar 29.
Afgezien van het feit dat de belangstelling flink afneemt, is de plaat ook steeds moeilijker te krijgen, want hij wordt niet meer uitgegeven door de platenmaatschappij.

Het is de 10e keer in de geschiedenis dat een plaat van 13 naar 29 zakt. De laatste twee keren waren Tarzan & Jane van Toy-box op 3 juli 1999 en Anything van 3T op 25 mei 1996. De keren daarvoor waren in de jaren '60, '70 en '80.


Op nummer 30 vinden we wederom een debutant. Lifehouse scoort de eerste hit met Hanging by a moment.


In de 2e week zakt Eeuwig zou te kort zijn van Volumia! alweer van 26 naar 34.
Het is niet de grootste sprong terug in de 2e week, want dat is 13 plaatsen voor De laatste dans van Anja (1969) en Die zomernachten van San Jos van Frans Bauer & Marianne Weber (1999).

Als we echter kijken vanaf welke plaats Volumia! zakt, kunnen we wel zeggen dat het n van de hoogste binnenkomers ooit was die in de 2e week alweer zakt. Dat record is namelijk voor binnenkomers op nummer 22: Ik heb m'n hart op Katendrecht verloren van Slome Japie (1965) en If I could do it all over again van Caravan (1970).


De 3FM Megahit van deze week staat al in de Top 40 genoteerd, want de plaat komt binnen op nummer 37. Het is Lapdance van N.E.R.D., die daarmee debuteert.


Na Komodo en Proximus (Medley with Adiemus), scoort Mauro Picotto deze week voorzichtig zijn 3e hit. Hij komt namelijk binnen op nummer 40 met Like this like that.


De Alarmschijf van deze week is Elevation van U2. Dat nummer komt op 2 juli op single uit en staat deze week op tip 1.
Het is de 10e Alarmschijf voor U2, waardoor de groep samen met Backstreet Boys en Queen de gedeelde 2e plaats innemen van acts met de meeste Alarmschijven. Alleen Madonna staat er nog boven, maar dat is wel met kop en schouders: Zij heeft er namelijk al 19 gescoord!


De verdwenen platen:

Top 40:

40 40  2 So fresh, so clean OutKast
37  2 12 Survivor Destiny's Child
33 14  8 Oochie Wally QB Finest featuring Nas and Bravehearts
28 15  6 Few like you Birgit
21 21  3 Pyramid song Radiohead

De plaat van Radiohead bleef vorige week door de superstipregel op 21 staan, want eigenlijk had de plaat flink moeten zakken. Deze week staat hij onder nummer 40, waardoor hij vanaf nummer 21 uit de Top 40 valt.
Dit is het derde geval deze week waaruit blijkt dat de superstipregel moet worden afgeschaft!!

Tipparade:

 3 New years dub Musique vs U2
10 If I had you Boy Band
14 Like a feather Nikka Costa
17 Goodsouls Starsailor


Binnenkomers in de Tipparade;

10 Purple hills D-12
15 Super Gigi d'Agostino & Albertino
24 Ain't it funny Jennifer Lopez
25 Flight 643 DJ Tiesto
26 Perfect gentleman Wyclef Jean
27 Come along Titiyo
28 Romeo Basement Jaxx
29 Irresistible Jessica Simpson
30 Have a nice day Stereophonics


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
17 Hiphopping Klubbheads

Snelste stijger:
9 (+16) Lift me up DJ Jean

Snelste zakker:
29 (-16) I wanna be a one day fly One Day Fly

Aantal superstippen:
3
Aantal stippen:
10
Aantal Nederlandstalige platen:
3
Aantal Nederlandse producten:
14
Aantal (oude) Alarmschijven:
10
Langstgenoteerde plaat:
16 (21wk) Played-a-live (The bongo song) Safri Duo
Aantal binnenkomers:
5
'Oudste act':
27 (25-10-1980) Eddy Grant


Tot zover deze week,
the Chartsman