Hitfeiten

Hitfeiten

Week 23

One Day Fly houdt het ook een vierde week op nummer 1 vol. Voor een echte eendagsvlieg natuurlijk een flinke prestatie; die leeft immers maar 1 dag, maar voor een figuurlijke eendagsvlieg nog lang geen record.
In 1981 hadden we namelijk de groep Champaign. Met How 'bout us stonden ze 8 weken op nummer 1 en bij die ene hit is het ook gebleven. One Day Fly heeft dus nog wel even te gaan.

Het is trouwens nog maar de vraag of I wanna be a one day fly volgende week nog op nummer 1 zal staan. De verkopen nemen namelijk zienderogen af en wie weet staat Atomic Kitten volgende week wel bovenaan.
Dat de verkopen van de nummer 1 afnemen, is ook te merken aan de rest van de Top 40, want platen met relatief weinig of geen airplay doen het beter dan vorige week, terwijl platen die het echt van airplay moeten hebben, zakken.


Met She couldn't laugh stijgt Twarres naar nummer 4, waardoor ook de tweede hit van de groep de top 5 haalt.
Enkele weken geleden meldde ik dat Twarres 'wij twee' betekende. 'Twa' betekent 'twee' in het Fries, maar de vertaling van 'Twarres' komt uit een Russisch dialect.


K-otic weet door te stijgen naar nummer 7 met I can't explain.
Met het album Bulletproof gaat het nog steeds voor de wind. Over 2 weken gemeten heeft het een voorsprong van maar liefst 89% op de nummer 2! Dat betekent dat Bon Jovi slechts 11% verkoopt van wat K-otic wegzet.
Dit percentage van 11% betekent overigens ook dat de gehele afgelopen week ongeveer evenveel albums van K-otic zijn verkocht als op de 2 verkoopdagen van de week ervoor. Per saldo zijn het dus dalende verkopen, maar zo'n gigantische voorsprong hebben al bijna anderhalf jaar niet gezien, want we moeten terug naar januari 2000, toen Luid & duidelijk van Marco Borsato de nummer 2 op 94% achterstand zette.


Vijf weken geleden kwam Uptown girl van Westlife onverwacht op nummer 3 binnen. Twee weken later zakte de plaat al flink naar nummer 12. Het leek snel afgelopen met de plaat, maar niets is minder waar, want deze week stijgt hij zelfs weer naar nummer 10.
Die nummer 3-positie was blijkbaar door een enorme verkooppiek gehaald en nu is de 'normale' hitparadeloop pas echt begonnen.


Ook Get ur freak on van Missy 'Misdemeanor' Elliott lijkt de draad weer op te pakken.
Haar hoogste notering was al nummer 10 en nu stijgt ze weer van 13 naar 11.


De Alarmschijf van deze week is direct ook de hoogste binnenkomer op nummer 17.
Vorig jaar augustus kwam Supergirl van Reamonn voorzichtig in de Mega Top 100 om de hoek kijken. De plaat kwam tot nummer 85 en verdween na 5 weken geruisloos weer uit die lijst.
Maar wat gebeurde er? Op de Starmaker-campus werd het nummer heel vaak gezongen en op die manier kwam er weer vraag naar het nummer. Zoveel vraag dat platenmaatschappij Virgin besloot het nummer opnieuw uit te brengen en met succes, want de Duitse band scoort nu haar eerste hit en komt direct ook maar op nummer 17 binnen.

Dit brengt direct een zeer opmerkelijk hitfeit met zich mee. Enkele weken meldden we al dat er 3 platen tegelijk in de Top 40 genoteerd stonden die allemaal met hetzelfde TV-programma te maken hadden. Deze week veranderen we de stelling enigszins:
Er staan 4 platen tegelijk genoteerd die met hetzelfde project te maken hebben en daar ook te horen zijn geweest. Met Olav van Dijk ben ik de geschiedenis ingedoken en de vorige keer dat dit gebeurde was eind 1978, toen 4 platen tegelijk genoteerd stonden die allemaal uit de film Grease kwamen. Sterker nog: Op 14, 21 en 28 oktober 1978 stonden maar liefst 5 platen uit de film in de Top 40 genoteerd:

14 21 28 titel artiest
 1 1 1 Hopelessly devoted to you Olivia Newton-John
 2 4 7 Grease Frankie Valli
 4 2 2 Summernights John Travolta & Olivia Newton-John
24 30 39 You're the one that I want John Travolta & Olivia Newton-John
29 15 11 Greased lightning John Travolta

Daarnaast was begin jaren '70 het Eurovisie Songfestival heel populair. Dit leverde in 1973 tegelijk een notering op voor Power to all our friends van Cliff Richard, Tu te reconnaitras van Anne-Marie David, Eres tu van Mocedades en De oude muzikant van Ben Cramer.


Toen Ritmo! van Georgina featuring Janet 3 weken geleden in de 2e week van 36 naar 39 zakte, leek het erop dat de plaat geen lang leven beschoren was.
Niets is echter minder waar, want daarna ging de plaat stijgen en staat deze week al op nummer 20.


Geri Halliwell heeft met haar nummer 27-notering voor It's raining men de hoogste notering van het origineel van de Weather Girls al verbeterd.
Nu kan ze op naar haar persoonlijke record: Met Mi chico latino kwam ze tot nummer 16.


Vorige week meldde ik al dat Turn the tide van Sylver al eerder een tipnotering was onder de naam Liquid ft. Silvy en dat de actnaam veranderd was.
Wat ik toen nog niet wist, was dat dit op gerechtelijk bevel was. In Engeland was er namelijk al een act die Liquid heet en die had een rechtszaak aangespannen en gewonnen.

Met dank aan de Megaman.


Op 29 april 2000 debuteerde Delerium in de Top 40 met Silence. De plaat kwam binnen op nummer 32, ging direct zakken en was na 4 weken verdwenen.
Een half jaar later, op 16 december 2000, kwam een remix van Silence op nummer 17 binnen. Deze versie bleek flink aan te slaan, want hij kwam tot nummer 7 en bleef maar liefst 19 weken in de Top 40 hangen.

Na dat succes is het nu tijd voor de 2e hit. Die plaat heet Innocente (Falling in love) en komt deze week binnen op nummer 29.


De hitparade-sensatie van vorig jaar zomer was wel Jody Bernal, die met Que si, que no record na record brak en in de Mega Top 100 zelfs 15 weken op nummer 1 stond.
Nadat in februari zowel Que si, que no als Oh bambolero uit de Top 40 waren verdwenen, werd het verdacht stil rondom de zanger en het leek erop alsof het bij die 2 hits zou blijven.

Niets is echter minder waar: Deze week komt Jody Bernal in de Top 40 binnen op 34 met een gloednieuw nummer, genaamd Un beso mas. Het is Jody's 3e hit en de voorloper van een nieuw album.


Def Rhymz is een man van uitersten. Zijn platen werden tot nu toe steeds of top 3-hits of haalden de Top 40 niet.
Hier lijkt echter nu een einde aan te komen, want met Ze zitten me achterna komt Dennis Bouman (zoals Def echt heet) binnen op nummer 36. Het nummer was na 7 weken Tipparade al bijna afschreven, maar heeft toch nog de Top 40 weten te bereiken.

Op Ze zitten me achterna krijgt Def Rhymz de steun van de vocalen van Lloyd. Deze zanger zat ooit in arnhemsgewijs en scoort zijn 2e hit. Hij stond in februari namelijk ook al genoteerd met Brainpower op het nummer De vierde kaart. Daarnaast voegde hij ook zijn vocalen toe aan Schudden, de vorige hit van Def Rhymz, maar daarvoor kreeg hij geen credit.

In Ze zitten me achterna is een sample gebruikt uit The ultimate seduction van The Ultimate Seduction. Het origineel stond in april en mei 1992 vier weken in de Tipparade.


In mei 1993 debuteerde Radiohead in de Top 40 met Creep (You're so ... special). De plaat bereikte nummer 17 en daarna zou het 3 jaar duren voor de volgende hit gescoord zou worden.
Deze week heeft de band voor het eerst sinds 4 jaar weer een hit. Het is Pyramid song, dat binnenkomt op nummer 38 en is de 4e hit voor de band.

Vorig jaar kwam de band in het nieuws door het bericht dat van het album Kid A geen enkele single getrokken zou worden. Hier hebben ze zich aan gehouden, want Pyramid song is afkomstig van het gloednieuwe album Amnesiac, dat deze week op 14 in de Album Top 100 binnenkomt.


De verdwenen platen:

Top 40

39 36 2 Saving Mary Fused
38 30 4 Karma hotel Spooks
35 23 6 Imitation of life R.E.M.
34 24 4 Just the way I do Di-rect
32 7 8 What it feels like for a girl Madonna

Tipparade

 9 Lay low Snoop Dogg Featuring Master P, Nate Dogg, Butch Cassidy and Tha Eastsidaz
12 Dream on Depeche Mode
13 Viva Maxima (Jump up) Impala People


Binnenkomers in de Tipparade:

20 More than that Backstreet Boys
24 Cold as ice / Ante up M.O.P.
25 It's over now 112
26 You are alive Fragma
27 Sing Travis
28 Lapdance N.E.R.D.
29 Follow me Uncle Kracker
30 Lift me up DJ Jean


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
17 Supergirl Reamonn

Snelste stijger:
27 (+9) It's raining men Geri Halliwell

Snelste zakker:
24 (-9) One wild night 2001 Bon Jovi

35 (-9) All for you Janet [Jackson]

Aantal superstippen:
1
Aantal stippen:
10
Aantal Nederlandstalige platen:
2
Aantal Nederlandse producten:
12
Aantal (oude) Alarmschijven:
13
Langstgenoteerde plaat:
12 (18wk) Played-a-live (The bongo song) Safri Duo
Aantal binnenkomers:
5
'Oudste act':
40 (22- 5-1971) Curtis Mayfield


Tot zover deze week,
the Chartsman