Hitfeiten

Hitfeiten

Week 22

Vanwege problemen met Namezero kun je het beste de url http://www.top40.tmfweb.nl aan gaan houden i.p.v. http://www.hitlijst.com

Pas eventueel zelfs de bookmark aan.


Met ruime voorsprong staat One Day Fly nog steeds op nummer 1 met I wanna be a one day fly.
Op zich is dat niet zo vreemd, want alle nummer 1-entries stonden minimaal 3 weken op nummer 1 en ODF heeft nu net de 3e week gehaald.

Olav van Dijk mailde me het volgende:
Twee weken geleden versloeg One Day Fly de hit van Starmaker. Het was pas de 2e keer in de geschiedenis dat een plaat die door het succes van een andere plaat was uitgebracht, die andere plaat van de nummer 1-positie afstootte.
De enige andere keer was begin 1994, toen Ik wil niet dat je liegt van Paul de Leeuw het origineel, La solitudine van Laura Pausini van de 1e plaats stootte.


In de 9e week stijgt Whole again van Atomic Kitten van 5 naar 3.
Nog niet al te lang geleden deed een andere plaat er nog langer over om de top 3 te halen, want op 13 januari 2001 steeg Luna van Alessandro Safina in de 10e week van 4 naar 3.

Als je alleen kijkt naar meer dan 1 plaats stijgen de top 3 in, moeten we terug naar 4 november 1995, toen Pour que tu m'aimes encore van Cline Dion ook in de 9e week van 5 naar 3 steeg.


Toen On the move van Barthezz 3 weken geleden op nummer 19 bleef staan, dachten veel mensen dat dit door de superstipregel kwam en de plaat de week erna wel weer zou gaan zakken.
Niets is echter minder waar; de plaat ging langzaam stijgen en gaat deze week in de 7e week zelfs van 16 naar 8!

Nu gebeurt het wel vaker dat een plaat er 7 weken over doet om de top 10 te bereiken, maar een sprong van 8 plaatsen de top 10 in is toch wel bijzonder.
De laatste keer dat een plaat die minstens 7 weken genoteerd stond met minimaal 8 plaatsen winst de top 10 in steeg, was op 28 oktober 2000 toen Wr bisto van Twarres in de 7e week van 11 naar 3 steeg.
Dit zijn de enige 2 platen ooit die dit in de eerste chartrun voor elkaar kregen.

Er zijn nog wel 15 andere platen die na een re-entry in de 7e week of meer met 8 of meer plaatsen winst de top 10 in stegen.
De meest recente hiervan is November rain van Guns 'n' Roses, dat op 26 september 1992 in de 9e week van 18 naar 8 steeg.


In de 2e week stijgt I can't explain van K-otic slechts van 11 naar 9.
Het is maar de vraag wat de 3 Starmaker-singles volgende week gaan doen, want inmiddels is het album Bulletproof uitgekomen en heeft met overmacht de nummer 1-positie in de Album Top 100 ingenomen: In 2 dagen tijd werden er ruim 5 keer zoveel van verkocht als in 2 weken tijd van de nummer 2, One wild night - live 1985-2001 van Bon Jovi.

De uitzendingen van Starmaker zijn afgelopen, het 'afscheidsconcert' is geweest en nu moet de groep maar bewijzen dat het op eigen benen kan staan.
De komende tijd zal moeten uitwijzen of het een hype is (geweest) of dat de groep gigantische populariteit blijft houden.


In de 3e week stijgt Until the end of time van 2Pac van 20 naar 17.
Hierdoor ziet het er niet naar uit dat de plaat hoger zal eindigen dan het nummer waar een sample van gebruikt is:
Broken wings van Mr. Mister kwam in 1986 namelijk tot nummer 3 en stond 10 weken genoteerd.


De hoogste binnenkomer is een plaat die pas vanaf vrijdag 1 juni a.s. verkrijgbaar is:
Op nummer 19 komt We come one van Faithless binnen.

Producer Rollo Armstrong richtte in 1995 de groep Faithless op. De eerste 3 platen die genoteerd stonden, stonden allemaal tot 2 keer toe genoteerd: Salva mea (Save me) en Insomnia tot 2 maal toe in de Top 40 en Don't leave tot 2 maal toe in de Tipparade.

Met We come one scoort Faithless pas de 4e Top 40-hit, al is het dus wel de 6e entry.
Het is de eerste notering sinds eind 1998, toen God is a DJ een week op nummer 1 stond. Sindsdien bleven er 3 platen in de Tipparade hangen, maar wist de groep geen Top 40-notering meer te scoren.

Rollo heeft deze week overigens familie in de Top 40 staan, want zijn zus Dido Armstrong staat op nummer 25 met Thank you.
Voordat je denkt: Hoe kan dat nou? Rollo is toch donker en Dido blank? Ze zijn beiden blank. Rollo zelf komt bijna nooit in de schijnwerpers. De dondere persoon in de videoclips is rapper Maxi Jazz.
Met dank aan Bart Remmers.


De Alarmschijf van vorige week, Sorry van Judith komt binnen op nummer 21.
Het is de 2e hit voor Judith. De eerste hit, You, was ook Alarmschijf en kwam op 27 januari ook binnen op nummer 21. You zou uiteindelijk 7 weken op nummer 2 staan, dus wat dat betreft ziet het er rooskleurig uit voor Sorry.


De Alarmschijf van deze week staat al 2 weken genoteerd. Het is namelijk Thank you van Dido, dat van 29 naar 25 stijgt.
Zoals je inmiddels vast wel zult weten, was een sample van Thank you verwerkt in Stan van Eminem.
Ook Stan was Alarmschijf en wel op 9 december 2000, exact 25 weken geleden. Het scheelde maar een weekje of er zou precies een half jaar tussen hebben gezeten.


Op nummer 26 vinden we All for you van Janet [Jackson] en op 27 Ritmo! van Georgina featuring Janet.
Deze twee Janet's zijn echter geheel andere personen. Sterker nog: De Janet van Ritmo! bestaat niet echt, want dat is de personage die Georgina Verbaan in Costa! speelt!


Op 19 augustus 2000 kwam Turn the tide van Liquid featuring Silvy in de Tipparade binnen. De plaat zou er 7 weken in blijven staan en na 2 weken op tip 4 uit de lijst verdwijnen.
De act heeft inmiddels de naam veranderd in Sylver en onder deze naam blijkt het wl te lukken! De plaat komt deze week namelijk binnen op nummer 29.

Na 9,5 maanden is de Top 40-positie dus eindelijk gehaald.


In de 16e week stijgt It wasn't me van Shaggy featuring Ricardo "RikRok" Ducent weer 4 plaatsen naar 30.
De laatste keer dat een plaat die al minstens 16 weken genoteerd stond weer minstens 4 plaatsen steeg, was op 14 april 2001, toen Silence van Delerium featuring Sarah McLachlan in de 21e week van 32 naar 23 steeg.
Voor de laatste nummer 1-hit moeten we terug naar 13 januari 2001, toen Que si, que no van Jody Bernal in de 28e week van 28 naar 24 steeg.


Het gaat niet goed met de binnenkomers van vorige week.
K-otic en Dido stijgen weliswaar enkele plaatsen, maar niet noemenswaardig.
De andere 3 platen zakken deze week allemaal alweer: DJ Quicksilver van 30 naar 31, Ocean Colour Scene van 32 naar 33 en Fused van 36 naar 39.


Er zijn behoorlijk wat platen die 'klassiekers' genoemd worden. De meeste hiervan vind je terug in lijsten als de Top 100 allertijden. Bovendien zijn het over het algemeen grote hits geweest.
Er zijn echter uitzonderingen. Zo is Stairway to heaven van Led Zeppelin nooit op single uitgebracht.

Een plaat die ook iedereen kent, maar nauwelijks een hit is geworden, is It's raining men van de Weather Girls.
Begin 1983 bleef het nummer hangen in de Tipparade en bij de herkansing in het najaar van 1983 werd uiteindelijk nog nummer 31 gehaald, niet noemenswaardig dus.

Ex-Spice Girl Geri Halliwell heeft nu een cover van It's raining men opgenomen en komt hiermee binnen op nummer 36.
Voor Geri is het de 3e solo-hit en de eerste sinds Mi chico latino in de herfst van 1999.

Overigens moet Geri ook nog moeite doen om een notering in de Top 40 te bemachtigen, want doordat de single relatief weinig airplay krijgt, staat ze beduidend lager in de Top 40 dan in de Mega Top 100 (19).


In mei 1998 kwam Drinking in L.A. van Bran van 3000 in de Tipparade binnen. Na 8 weken in die lijst te hebben rondgehangen, verdween de plaat weer in het niets en daarmee ook de band.
Vorige week, 3 jaar later, kwam de band opeens terug. Met de single Astounded debuteren ze deze week zelfs. Weliswaar op nummer 40, maar je moet toch ergens beginnen, niet? Alhoewel, dat moeten we eens aan de Freddies vragen, de enige band die nooit verder kwam dan 1 week op nummer 40.

Astounded geeft ook een credit aan Curtis Mayfield, die daardoor zijn 2e hit scoort. Het heeft echter wel 30 jaar geduurd voordat hij die 2e hit te pakken heeft, want de eerste, (Don't worry) If there's a hell below we'll all going to go stond in mei 1971 genoteerd en kwam destijds tot nummer 33.


Door het verdwijnen van de plaat van Van Dik Hout, staat er deze week slechts 1 Nederlandstalige plaat in de Top 40.
Op zich is dat de laatste tijd wel vaker gebeurd, maar we hebben deze week het unieke feit dat die ene Nederlandstalige plaat op nummer 1 staat!!


De verdwenen platen:

Top 40:

40 40  3 Video India.Arie
39 34  5 1 keer alles Van Dik Hout
38 33  5 Run for cover Sugababes
37 32  3 Something goin' on Mark van Dale featuring CB Milton
31  5 13 Purest of pain (A puro dolor) SonbyFOUR (SB4)

Tipparade:

 4 Miracles Jessica Folker
 7 Star 69 / Weapon of choice Fatboy Slim
16 All or nothing Athena Cage
19 The lady bot is mine Stuntmasterz


Binnenkomers in de Tipparade:

16 Un beso mas Jody Bernal
23 Ride wit me Nelly
24 Pyramid song Radiohead
25 Return of the tres Delinquent Habits
26 Goodsouls Starsailor
27 Like a feather Nikka Costa
28 Hanging by a moment Lifehouse
29 Digital love Daft Punk
30 Angel Shaggy


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
19 We come one Faithless

Snelste stijger:
8 (+8) On the move Barthezz

Snelste zakker:
32 (-11) What it feels like for a girl Madonna

Aantal superstippen:
3
Aantal stippen:
8
Aantal Nederlandstalige platen:
1
Aantal Nederlandse producten:
10
Aantal (oude) Alarmschijven:
13
Langstgenoteerde plaat:
11 (17wk) Played-a-live (The bongo song) Safri Duo
Aantal binnenkomers:
5
'Oudste act':
40 (22- 5-1971) Curtis Mayfield


Tot zover deze week,
the Chartsman