Hitfeiten

Hitfeiten

Week 21

Er is alweer een maand voorbij en daarom vind je nu op deze site de maandlijst over mei 2001 en de diverse jaarlijsten over 2001.


Voor de 2e week staat One Day Fly op nummer 1 met I wanna be a one day fly.
En van de mensen achter deze act (die alweer uit elkaar is), is Jack Spijkerman. Wat heeft Jack nou met the Chartsman te maken? Heel simpel: Voordat hij bekend werd, was Jack Spijkerman docent op de basisschool waar ik op heb gezeten!

Op deze single is ook een rol weggelegd voor Hans Bouwens, oftewel George Baker. Zijn laatste hit scoorde hij in 1987 en daar blijft het nog steeds bij, want hij krijgt geen credit op deze single.
In I wanna be a one day fly is een stukje te horen uit Paloma blanca, de grootste hit van 1975 van... juist ja: George Baker Selection.

Daarnaast is duidelijk Oh happy day te horen. In de versie van Edwin Hawkins Singers werd dat een nummer 1-hit in 1969.


Het is niet voor het eerst dat cabaretiers op nummer 1 staan.
Toon Hermans scoorde in 1968 al een nummer 1-hit met Mien waar is mijn feestneus en in 1997 stond Freek de Jonge bovenaan de Top 40 met Leven na de dood. Deze heren hebben met One Day Fly gemeen dat ze over het algemeen geen liedjes maken.
Dit in tegenstelling tot Paul de Leeuw en Andr van Duin, die ook tot nummer 1 kwamen, maar meer met muziek bezig zijn en zo al een grotere kans op een hit hadden.

Met dank aan Olav van Dijk.


In de 2e week stijgen Sita & Bart van 6 naar 2 met I was made to love you.
Met de entry van K-Otic deze week, levert het TV-programma Starmaker 3 hits op die tegelijkertijd in de Top 40 staan. Dit gebeurt niet vaak. De laatste 2 keren dat een 3 nummers uit een TV-programma tegelijk in de Top 40 stonden, hadden beide te maken met het Eurovisie Songfestival en wel in 1998 en 1987.

Met dank aan Olav van Dijk.


Ondanks dat Moi... Lolita van Alize deze maand niet hoger kwam dan nummer 2, is het de nummer 1 van de maand mei geworden.
Net als vorige maand kwam de nummer 1 van de maand niet op nummer 1 en sinds dat ik met maandlijsten bezig ben (1990), is het nog nooit eerder voorgekomen dat 2 maanden achter elkaar de meest succesvolle plaat van de maand niet tot nummer 1 kwam.


Het lijkt erop dat Brandy en Ray J het niet gaat lukken om de hoogste notering die Phil Collins haalde met Another day in paradise te verbeteren, want Phil kwam tot nummer 2 en deze cover blijft op 4 staan.


Vorige week zakte Whole again van Atomic Kitten van 6 naar 11 en daarmee leek het gedaan voor de plaat.
Deze week stijgt de plaat echter van 11 naar 5 en haalt daarmee (in de 8e week notering) de hoogste notering tot nu toe. De stijging is vooral te danken aan het feit dat ze qua verkopen inmiddels op 3 staan.


Het Safri Duo blijft maar hoge ogen scoren en staat deze week op nummer 8 met Played-a-live (The bongo song).
Het nummer staat inmiddels al 16 weken genoteerd is daarmee de langstegenoteerde plaat deze week. Dat is nog niet alles, want vanaf deze week staat het nummer ook op nummer 1 in de jaarlijst over 2001. Een heel knappe prestatie, zeker als je bedenkt dat The bongo song nooit op nummer 1 heeft gestaan!!

Voor meer informatie over de jaarlijst, kun je terecht bij het jaarlijsten-onderdeel op deze site.


De Friese band Twarres scoort de 2e Top 10-hit met She couldn't laugh, want die plaat gaat van 22 naar 9. Ook in Vlaanderen is het inmiddels een hit, terwijl Wr bisto in Walloni nog steeds in de top 10 staat.

Twarres betekent 'wij twee', maar inmiddels is de groep geen duo meer, maar een volledige band.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op 11.
Het is alweer een single die met het tv-programma Starmaker te maken heeft. De band heeft een naam gekregen, namelijk K-Otic en scoort nu een hit met I can't explain.
Aangezien zowel de naam van de band veranderd is, als dat er flink aan de bezetting is gesleuteld, gaan wij (de creditors van deze site) uit van een nieuwe act. Het is daarom de eerste hit van K-Otic.

I can't explain slaat, net als I was made to love you vorige week, de Tipparade over. Dat geeft nog maar weer eens aan hoeveel waarde de Tipparade nog heeft als objectieve lijst met tips voor de top, want in 2 weken tijd zijn al 2 top 15-hits over het hoofd gezien bij de samenstelling!


Dagelijkse promotie op televisie blijkt een goede manier om platen te verkopen. Eerder stond Damn (I think I love you) al op nummer 1 in Nederland en scoorde Hear' say al nummer 1 in de UK en vorige week is er weer een voorbeeld bijgekomen: De Vlaamse 'Popstars' van Vanda Vanda sprongen in de 2e week van 7 naar 1 in de Ultratop.

Met dank aan Christophe Bracke.


Na de vrije val van vorig week zakt Damn (I think I love you) van Starmaker deze week van 13 naar 17.

Vorige week tuimelde Damn nog van 1 naar 13. R. Willems wist me te vertellen dat tegelijk met deze Nederlandse recordsprong hetzelfde in de Duitse Top 100 gebeurde:
Het was bij onze oosterburen ook nog nooit voorgekomen dat een plaat van 1 naar buiten de Top 10 zakte, maar vorige week ging Dream on van Depeche Mode in de 2e(!!) week van 1 naar 15, waardoor Butterfly van Crazy Town de nummer 1-positie daar weer opnieuw inneemt.


Met Until the end of time stijgt 2Pac van 28 naar 20 en scoort daarmee zijn eerste top 20-notering in ruim 2 jaar tijd.


Op nummer 29 komt Dido binnen met Thank you, haar 3e hit.
Deze plaat heeft nogal wat teweeg gebracht in de muziekwereld, want met werd gebruikt in Stan van Eminem, een nummer waar veel protesten tegen waren.
In Nederland kwam een parodie op Stan, namelijk Jelle van Slimme Schemer ft. Tido. De release moest worden uitgesteld, omdat De Kast in een kort geding eiste dat de plaat nooit zou worden uitgebracht, omdat ze niet wilden dat anderen geld zouden verdienen met de naam waar zij 15 jaar voor geknokt zouden hebben. De hoofdpersoon van Jelle was namelijk Syb en had zeer veel gelijkenissen met De Kast.
Uiteindelijk mocht Jelle gewoon worden uitgebracht en in navolging van de nummer 2-notering van Stan, kwam Jelle tot nummer 3.

Nu is eindelijk het origineel, Thank you, uit. De vraag is echter hoeveel mensen nogmaals dit melodietje willen kopen, mede omdat het album No angel ook al als een trein loopt.


Op 18 november 1997 verscheen het album Era van Era in de Album Top 100. Zonder singlesuccessen wist het album tot nummer 3 te komen en stond tot nu toe 95 weken genoteerd.
En van de nummers van het album is Ameno. Dit nummer is nu gebruikt door DJ Quicksilver, dat binnenkomt op nummer 30 en na de #24-hit Planet love de 2e hit scoort.


In maart en april 1998 stond Ocean Colour Scene in de Tipparade met It's a beautiful thing. Daarna werd het akelig stil rond de groep, maar ze zijn terug.
Deze week debuteert de groep in de Top 40 op nummer 32 met Up on the down side.


Op nummer 36 debuteert Fused met Saving Mary.
Het is niet voor het eerst dat Mary in de titel van een plaat voorkomt. Sterker nog: Het is de 35e single die een notering haalt met Mary in de titel en de 26e die de Top 40 weet te halen.
De eerste was Along comes Mary van Association in 1966 en de meest recente Mary go wild van Grooveyard in 1997.

Een tweetal Mary's kwam tot nummer 1:
Bloody Mary van Tom & Dick in 1969 en
Arms of Mary van Sutherland Brothers & Quiver in 1976.


Onderin de Top 40 staan 2 platen die deze week al uit de Mega Top 100 vallen: Nummer 37 van Mark van Dale featuring CB Milton en nummer 39 van Van Dik Hout gingen vorige week in de Mega Top 100 resp. van 65 naar 79 en van 61 naar 80 en vallen hierdoor deze week uit de Mega-lijst.


In de 5e week zakt 1 keer alles van Van Dik Hout van 35 naar 39.
Het is in totaal de 3e week dat deze plaat op nummer 39 staat en is daarmee de 8e plaat ooit die zolang op die positie stond. Het is overigens nog geen record, want Laat me los van Wolter Kroes stond in 1995 maar liefst 4 weken op nummer 39.


Video van India.Arie staat voor de 3e week in de Top 40 genoteerd en ook voor de 3e week op nummer 40.
Dit is een prestatie die nog nooit vertoond is, want nooit eerder stond een plaat 3 weken achter elkaar op nummer 40. Sterker nog: Geen enkele plaat heeft in totaal ooit 3 weken op nummer 40 doorgebracht, dus ook niet non-stop!!


De Alarmschijf van deze week is Sorry van Judith, dat in de Tipparade op 1 staat.
Het is de 2e Alarmschijf voor Judith, want ook You kreeg deze titel toebedeeld.


In de Album Top 100 staat Survivor van Destiny's Child op nummer 1. De meest opvallende plaat is One wild night - Live 1985-2001 van Bon Jovi, dat van 32 naar 2 stijgt, maar slechts 61% van Survivor verkoopt.


De verdwenen platen:

Top 40:

38  1 16 Puf / Schudden Def Rhymz
37  3 10 Bow Wow (That's my name) Lil Bow Wow
34 27  6 Clint Eastwood Gorillaz
32 11  9 One more time Daft Punk
31 10 17 I know Birgit

Eerder kwam One more time al tot nummer 23 met 7 weken, waardoor de plaat totaal tot nummer 11 komt met 16 weken genoteerd staat.

Tipparade:

 2 Love Anouk
 5 The vision Mario Piu' aka DJ Arabesque
13 It's about time Project 2000
14 I can't go to sleep Wu-Tang Clan
16 October swimmer JJ72


Binnenkomers in de Tipparade:

11 Astounded Branvan3000
13 Lady Marmalade Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya & P!nk
21 It's raining men Geri Halliwell
22 N-R-G G-Spott
26 Electric avenue Eddy Grant
27 Innocente (Falling in love) Delerium
28 New years dub Musique vs U2
29 Supergirl Reamonn
30 If I had you Boyband


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
11 I can't explain [Starmaker presents] K-Otic

Snelste stijger:
9 (13) she couldn't laugh Twarres

Snelste zakker:
25 (8) All for you Janet [Jackson]

Aantal superstippen:
3
Aantal stippen:
6
Aantal Nederlandstalige platen:
2
Aantal Nederlandse producten:
11
Aantal (oude) Alarmschijven:
11
Langstgenoteerde plaat:
8 (16) Played-a-live (The bongo song) Safri Duo
Aantal binnenkomers:
5
'Oudste act':
21 (17- 3-1984) Madonna


Tot zover deze week,
the Chartsman