Hitfeiten

Hitfeiten

Week 20

De Top 40 van deze week bevat een aantal bijzondere en opvallende mutaties. 1 hiervan is terecht, de anderen tonen aan de er van alles mis is aan de manier van samenstellen van de Top 40. Meer hierover bij de platen zelf.


The Chartsman bedankt Roland voor de nodige correcties.


Op nummer 1 vinden we deze week een binnenkomer!
Het is I wanna be a one day fly van One Day Fly, de eerste en direct ook laatste hit voor deze gelegenheidsact.
Het verhaal achter deze act is het volgende:

Enkele weken geleden kwam Starmaker binnen op nummer 1 met Damn (I think I love you). Het cabaretduo uit het TV-programma van Jack Spijkerman vond dat de hele boel gigantisch gehyped was, mede door de dagelijkse TV-uitzending op Yorin.
Om te bewijzen dat een degelijke hype te creŽren is, zouden zij ook een singletje opnemen om Starmaker van de eerste plaats af te stoten. Welnu: Dat is deze week gelukt, want One Day Fly komt zelfs binnen op nummer 1!

Afgelopen woensdag stond in veel kranten het bericht dat de eerste oplage van I wanna be a one day fly (15.000 stuks) binnen een paar uur volledig was uitverkocht. Dit bleek weer eens een voorbeeld te zijn van opgeklopte cijfers, want gezien de midweekcijfers kon dit nooit. Dan zouden namelijk een heleboel platen gigantische aantallen voor de maandag en dinsdag verkocht hebben en dat is irreŽel op dagen waar relatief weinig verkoop plaatsvindt.

Inmiddels is bekend gemaakt dat het niet bij die ene eerste oplage van de single blijft, maar dat er meer singles bijgeperst worden. Zeer jammer, want nu is het direct geen collector's item meer; iets waar Jack Spijkerman voor de release op gehamerd had.
Daarnaast ook extra jammer, omdat het voor een unicum in de hitlijsten zou zorgen, want dan zou de plaat over 1 of 2 weken weer verdwenen zijn. Bovendien zou de groep dan letterlijk een eendagsvlieg zijn geweest, omdat er na 1 dag geen items meer van te koop zouden zijn.
Anyway, de verwachting is toch wel dat de hype snel weer over is.

Ook in de Midchart komt One Day Fly binnen op nummer 1 en is de 2e single ooit die in deze lijst op 1 binnenkomt. De andere was Starmaker 5 weken geleden.
Starmaker zakt in de Midchart van 1 naar 8, een record in die lijst.

I wanna be a one day fly heeft mede door de 2e persing een behoorlijke voorsprong in verkoopaantallen opgebouwd t.o.v. de andere platen. Het verkoopt 2,5 keer zoveel als de nummer 2 van Bart & Sita. Dat nummer komt in de Mega Top 100 op nummer 2 binnen, waardoor in die lijst het unieke geval voorkomt dat zowel nummer 1 als nummer 2 nieuw binnenkomen. Overigens was het in een voorloper van die lijst, de Nationale Hitparade, al eens voorgekomen dat zowel nummer 2 als nummer 3 nieuw binnenkwamen.

In de Top 40 is I wanna be a one day fly de 9e plaat die ooit op 1 binnenkwam. Nooit eerder kwam het overigens voor dat een nummer 1-entry (Starmaker) werd verslagen door een andere nummer 1-entry, laat staan door een nummer dat erdoor geÔnspireerd is!

Tot slot nog het volgende: De opbrengst van deze single gaat naar Unicef. De vorige nummer 1-hit waarvan de opbrengst naar een goed doel ging, was Something about the way you look tonight / Candle in the wind 1997 van Elton John, dat in 1997 ook al op nummer 1 binnenkwam.


Door de grote voorsprong van One Day Fly, telt airplay deze week weer een stuk zwaarder dan vorige week. Hierdoor zien we Survivor van Destiny's Child op nummer 3 in de Top 40, terwijl de plaat qua verkopen inmiddels naar nummer 12 is gezakt!


3 weken geleden ging Butterfly van Crazy Town van 8 naar 5. De afgelopen 2 weken zakte de plaat langzaam terug naar nummer 8 en deze week stijgt hij in de 8e week gewoon weer naar nummer 5 toe.


Op nummer 6 komt I was made to love you van het Starmaker-duo Sita & Bart binnen.
Het nummer heeft hier een dubbele betekenis, want Bart heeft inmiddels bekend dat hij verliefd op Sita is. Helaas voor hem is het gevoel niet wederzijds en bovendien heeft ze al een vriend.

De vorige keer dat een plaat op nummer 6 binnenkwam, was Sometimes van Britney Spears op 19 juni 1999. I was made to love you is overigens de 10e plaat ooit die op 6 binnenkomt.

Nu komen we bij een opvallend feit: De Mega Top 100 neemt de verkopen over 2 weken, de Top 40 over 1 week gemeten.
In de Mega Top 100 komt dit duet binnen op nummer 2, in de Top 40 op nummer 6. Hoe kan dit nou?
Het antwoord is heel simpel: AIRPLAY. Het nummer krijgt zeer weinig airplay op de gemeten zenders en moet daarom enkele platen boven zich dulden.

Opvallend detail is dat als de single van One Day Fly er niet zou zijn geweest, Sita & Bart waarschijnlijk wťl op 1 zouden hebben gestaan, omdat de verdeling tussen verkooppunten en airplaypunten (3:1) dan heel anders zou hebben uitgepakt.
Vreemde regels dus....


Met One wild night 2001 stijgt Bon Jovi van 12 naar 8. Hierdoor scoort de band z'n 9e top 10-hit op een totaal van 25 hits.
De vorige Top 10-notering was overigens exact een jaar geleden, toen It's my life op nummer 3 stond.


2 weken geleden kwam Westlife met Uptown girl heel verrassend en onverwacht binnen op nummer 3 in de Top 40, terwijl ze in de Mega Top 100 van 91 naar 2 gingen.

De hoge verkopen van dit singletje zijn echt maar heel tijdelijk geweest, want deze week dondert de plaat alweer van 3 naar 12 terug!

Het is geen record, want op 17 juli 1976 ging Voor niets van Bob Bouber van 3 naar 16, maar dat neemt niet weg dat ook Westlife een behoorlijk duikeling maakt.
Sterker nog: Het is de grootste sprong terug vanaf nummer 3 sinds 23 juli 1994, toen As Dick me hullep nodig heb van Johan & de Groothandel van 3 naar 15 viel.
De vorige plaat die exact van 3 naar 12 zakte, was The right side won van What Fun op 11 februari 1984, ruim 17 jaar geleden dus!


Dan komen we nu aan bij de grootste verliezer van deze week:
In de 6e week zakte Damn (I think I love you) van Starmaker van 1 naar 13!!!

Het is een absoluut record in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40, want nooit eerder ging een plaat vanaf nummer 1 verder terug dan naar nummer 8! Dat record werd op 29 april 1978 neergezet door Staying alive van de Bee Gees en later geŽvenaard door How 'bout us van Champaign en You can't hurry love van Phil Collins.
Starmaker breekt dus ongevraagd een 23 jaar oud record en is bovendien de allereerste single allertijden die vanaf nummer 1 naar buiten de Top 10 dondert.

De vraag is: Hoe komt het zover? Qua verkopen staat de plaat namelijk op nummer 3.
Het antwoord is drieledig:
1 Afname verkopen:
Al vanaf de 2e week na release namen de verkopen van Damn af.
2 Release nieuwe single:
Deze week is het duet tussen Bart en Sita uitgebracht, waardoor de aandacht minder op Damn komt te liggen.
3 Afnemende airplay:
In eerste instantie weigerden Radio 538 en TMF deze single te draaien. Toen de plaat heel populair bleek, werd hij tijdelijk op 'high rotation' gezet, maar inmiddels neemt de airplay ook alweer af.

De manier van samenstelling van de Top 40 heb ik hier al meerdere keren aan de kaak gesteld en ik kan het niet laten het nogmaals te doen; mede door de sprong van Starmaker.

De verhouding tussen verkopen en airplay ligt vast: 3:1. Dit gaat om percentages. Hierdoor kun je dus 300 verkooppunten en 100 airplaypunten krijgen, die bij elkaar worden opgeteld.
Nu is het zo dat als er 1 (of een paar) plaat is die gigantisch veel meer verkoopt dan de rest, gaat de airplay relatief zwaar tellen, want je kunt nog altijd 100 airplaypunten krijgen, maar als je als nummer 2 qua verkopen bijvoorbeeld 25% van de nummer 1 verkoopt, krijg je slechts 75 verkooppunten!
Gevolg is dat als een plaat weinig tot geen airplay krijgt op de gemeten stations (voor de Top 40 jongeren tussen 12 en 21 jaar op Radio 538, TMF, Yorin FM, Sky Radio en 3FM) en er opeens een andere plaat is die gigantisch verkoopt, de plaat zonder airplay flink zakt.
5 weken geleden zakten daardoor Kabouter Plop en The Cooldown Cafť Featuring D.J. Stefan flink en deze week is Starmaker dus aan de beurt.
Dit effect heb ik al eerder aangeduid als het Candle in the wind-effect.

De Top 40 zou een weergave zijn van de populairste platen van dit moment. Nu heb ik al vaker gezegd dat populariteit niet te meten is, maar je kan mij niet wijsmaken dat Damn in 1 week tijd opeens niet meer de populairste plaat is, maar er opeens 12 platen boven heeft staan. Populariteit is niet in een cijfer, laat staan een percentage, te verwoorden.

Kortom: Het wordt tijd dat de samenstelling van de Top 40 wordt gewijzigd, want de lijst van deze week toont wederom aan dat de wijziging van juli 1999 tot zeer vreemde verschuivingen en irreŽle noteringen leidt.


Toen WÍr bisto op 23 september 2000 van 39 naar 38 steeg, dacht iedereen dat Twarres een eendagsvliegje zou worden met een minimaal hitje op zak. Het pakte echter anders uit...
Op 4 november steeg de plaat namelijk naar nummer 1 en later werd ook de 1e plaats in de Vlaamse Ultratop gehaald en op dit moment staat het nummer in de Top 10 van de Ultratop van WalloniŽ.

Inmiddels is het in Nederland tijd voor de 2e hit. Geen Friestalig nummer, maar Engelstalig. De plaat heet She couldn't laugh, is deze week Alarmschijf en komt binnen op nummer 22 in de Top 40.
Binnenkort komt het debuutalbum van Twarres uit en daarop zullen 'slechts' 2 Friestalige nummers te vinden zijn; de rest is Engelstalig.


De Alarmschijf van vorige week komt deze week op nummer 24 binnen. Het is Few like you van Birgit, haar 2e hit.
Het nummer zou eigenlijk komende maandag (14 mei) uitkomen, maar was afgelopen vrijdag al verkrijgbaar. Hierdoor komt de plaat ook al op 78 in de Mega Top 100 binnen.


De binnenkomers van deze week komen ůf uit Nederland ůf zijn dood. De dode komt binnen op nummer 28.
Daar vinden we namelijk 2Pac, die zijn 7e hit scoort, allemaal postum.
Het is overigens de eerste notering sinds Baby don't cry, dat in februari vorig jaar tot nummer 22 kwam.


Met de gewezen nummer 1-hit It wasn't me zakken Shaggy en Ricardo "RikRok" Ducent van 20 naar 29.
De plaat heeft intussen evenveel punten voor de jaarlijst als Puf / Schudden van Def Rhymz, maar staat door de overige sorteercriteria alsnog op de 2e plaats.
Het is overigens maar de vraag of Shaggy nog op nummer 1 in de jaarlijst zal komen, want op nummer 3 staat Safri Duo, dat 16 punten minder heeft en deze week 22 plaatsen hoger staat dan Shaggy.


De nummers 39 en 40 van deze week mogen blij zijn met een dubieze samenstellingsregel, want zowel Ritmo! van Georgina featuring Janet als Video van India.Arie staan door de regel dat je minimaal 2 weken in de lijst moet staan, nog steeds genoteerd.


De verdwenen platen:

Top 40:

39 21  5 Let love be your energy Robbie Williams
38 33  4 Dream to be Dario G
35 19  6 Chillin' Modjo
31 22  8 Proximus (Medley with Adiemus) Mauro Picotto
30 12  8 Lover or friend Katja [Schuurman]

Tipparade:

 2 Between me & you JA Rule (feat. Christina Milian)
 8 I wanna be you Chocolate Puma
 9 Now we are free Hans Zimmer and Lisa Gerrard
21 Les Americanos Murcie Lago feat. C. Kashala


Binnenkomers in de Tipparade:

19 Sorry Judith
20 Wat een jinx is Brainpower
25 Know you Beam
26 No more (Baby I'me do right) 3LW
27 Piu che puoi Eros Ramazzotti duette con Cher
28 Turn the tide Sylver
29 Out of reach Gabrielle
30 My way Limp Bizkit

Turn the tide is een oude bekende, want op 19 augustus 2000 kwam de plaat ook al in de Tipparade binnen. Toen was het echter een notering voor Liquid feat. Silvy, de oude naam van de act.


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
1 I wanna be a one day fly One Day Fly

Snelste stijger:
30 ( 7) Karma hotel Spooks

Snelste zakker:
37 (15) Bow Wow (That's my name) Lil Bow Wow

Aantal superstippen:
4
Aantal stippen:
7
Aantal Nederlandstalige platen:
2
Aantal Nederlandse producten:
12
Aantal (oude) Alarmschijven:
11
Langstgenoteerde plaat:
31 (17) I know Birgit
Aantal binnenkomers:
5
'Oudste act':
17 (24- 5-1986) Janet Jackson


Tot zover deze week,
the Chartsman