Hitfeiten

Week 14

Nieuw op deze site is de Nederlandstalige Top 10.
In het verleden is mij al vaker gevraagd een Nederlandstalige lijst te plaatsen, maar dat deed ik niet, omdat er geen officiŽle Nederlandstalige hitlijst meer is.
Na een mailtje van Leo Borsje afgelopen week, heb ik besloten zelf een Nederlandstalige Top 10 samen te stellen a.d.h.v. de Mega Top 100.
Omdat dit niets met de Top 40 te maken heeft, is de Nederlandstalige Top 10 in de menubalk onderaan je beeldscherm te vinden.


Voor de 7e week staat It wasn't me van Shaggy op nummer 1. De vorige plaat die ook 7 weken op nummer 1 stond, was Que si, que no van Jody Bernal, maar deed dat in 2 keer.
De vorige plaat die minimaal 7 weken op rij op nummer 1 stond, was If I could turn back the hands of time van R. Kelly dat tussen oktober en december 1999 8 weken lang op nummer 1 stond.


Het is nog even de vraag of de Top 40 zoals hij op deze site staat ook in het gedrukte exemplaar terecht komt!
In de mail die Mega Charts wekelijks verstuurd, staan de nummers 3 t/m 7 deze week als volgt genoteerd:

 3 3 4 Bow Wow (That's my name) Lil' Bow Wow
 6 4 10 Puf / Schudden Def Rhymz
 4 5 6 Purest of pain (A puro dolor) SonbyFOUR (SB4)
 5 6 6 I'm like a bird Nelly Furtado
 7 8 7 Nobody wants to be lonely Ricky Martin with Christina Aguilera

Def Rhymz ging vorige week van 5 naar 4. Hiervoor zou je een stip moeten krijgen, maar hij kreeg in het gedrukte exemplaar een superstip. Door de superstipregel zou hij dan op nummer 4 kunnen blijven staan, want hij zou dan niet mogen zakken. Het lijkt erop dat Def dus naar 6 zou moeten zakken, maar met de hand is aangepast (tuurlijk: de lijst komt rechtstreeks uit de computer; not!).

the Chartsman zal enkele dagen niet aanwezig zijn en zal daarom de Top 40 op deze site niet aanpassen als blijkt dat Def op 4 gehouden wordt. In dat geval blijft trouwens de gehele top 6 staan.
Mocht Def op 4 gehouden worden, zal dit in de toekomst alsnog als officiŽle lijst worden gehanteerd.


Vorige week nog van 3 naar 8 en nu weer een plaatsje winst is er voor Ricky Martin en Christina Aguilera.
Dit doet denken aan Luna van Alessandro Safina, dat van 3 naar 10 ging en toen weer omhoog naar 6.


Met You zakt Judith weliswaar van 7 naar 8, maar ze slaat toch een dubbelslag door in zowel de singlesjaarlijst als de artiestenjaarlijst naar nummer 1 te stijgen!!


De Alarmschijf van 2 weken geleden, All for you van Janet Jackson, heeft deze week voor het eerst ook verkopen gehad en stijgt door van 29 naar 9.
Het is de 10e top 10-hit voor Janet en bovendien de eerste sinds Together again uit begin 1998. Tussendoor scoorde ze 6 hits die de top 10 niet haalden.


Het was al min of meer te verwachten en het gebeurt ook nog: In de 2e week blijft Kabouterdans van Kabouter Plop staan en wel op nummer 18.


De hoogste binnenkomer is ook direct de Alarmschijf.
Op nummer 20 vinden we Moi.. lolita van Alizťe, het debuut van deze Franse jongedame die met dit liedje vorig jaar al tot #2 kwam in de Franse Top 100 kwam.

Bijna alle Alarmschijven zijn de laatste tijd Engelstalig. De vorige niet-Engelstalige Alarmschijf was op 2 september 2000 Hier van BlÝf. Dat is 7 maanden geleden!
De vorige Franstalige Alarmschijf was Tomber la chemise van Zebda op 4 september 1999. (1 jaar en 7 maanden geleden dus).
We moeten heel ver terug in de tijd om nog een Franstalige Alarmschijf te vinden, want we moeten terug naar 22 februari 1992, toen Casser la voix (live) van Patrick Bruel het predikaat Alarmschijf kreeg.


De Alarmschijf van vorige week, Survivor van Destiny's Child, komt op airplay binnen op nummer 25.
De plaat is vanaf maandag 2 april verkrijgbaar.
Het is de 8e hit voor de dames van Destiny's Child en bovendien de 6e Alarmschijf.


Vorig jaar scoorde Modjo mede door airplay een #3-hit met Lady (hear me tonight). Nu is het tijd voor de 2e hit en daarom komt Modjo deze week op 29 binnen met Chillin'.


Zou het einde in zicht zijn? In de 3e week gaat Don't let me be the last to know van Britney Spears van 16 naar 31 en hierdoor wordt dit de 2e hit van haar die de top 5 niet weet te halen. Om precies te zijn, zijn dit ook de 2 meest recente hits.....


Naast Alizťe hebben we deze week nog een debutant. Atomic Kitten debuteert namelijk op nummer 33 met Whole again.


De hekkensluiter van deze week is een binnenkomer.
Het gaat om Lay low van Snoop Dogg, de 4e hit voor Snoop.
Hierbij is X met Xzibit niet meegeteld, omdat hij hier geen officiŽle credit op krijgt.

Lay low is overigens een plaat die de Tipparade heeft overgeslagen.

Dit is de 7e Top 40 op rij waarbij een plaat binnenkomt die de week ervoor niet in de Tipparade te vinden was, een absoluut diepterecord. Waar is de tijd gebleven dat de Tipparade de Top 40-hits van morgen aankondigde?


In de Album Top 100 komt Lost tracks van Anouk binnen op nummer 1.
Lost tracks is het 3e album van Anouk en ze kwamen allemaal op nummer 1. De vorige, Urban solitude kwam ook op nummer 1 binnen.

Lost tracks bevat veel B-kantjes en speciale opnames. Daarnaast is ook Break down the wall, het Pepsi-nummer te vinden en bevat ook nog een bonus-DVD.


De verdwenen platen:

40 36 3 Straight up Chantť Moore
38 1 11 Ms. Jackson OutKast
35 10 7 Pop ya collar Usher
33 17 5 You've got my love Bastian
32 1 13 Love don't cost a thing Jennifer Lopez


Deze week geen gegevens over de Tipparade, omdat the Chartsman enkele dagen weg is en bij de update van deze site de Tipparade nog niet binnen had gekregen.


Nog wel een rectificatie op de Tipparadegegevens van vorige week. Ik meldde toen dat Stap voor stap van Van Dik Hout op 27 binnenkwam. Dit deed ik a.d.h.v. de mail van Mega Charts. Die mail bleek echter [hoe kan dat toch?] een fout te bevatten, want het bleek geen re-entry van Stap voor stap te zijn, maar de nieuwe single 1 keer alles.


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
20 Moi.. lolita Alizťe

Snelste stijger:
9 (20) All for you Janet Jackson

Snelste zakker:
31 (15) Don't let me be the last to know Britney Spears

Aantal superstippen:
4

Aantal stippen:
7

Aantal Nederlandstalige platen:
4

Aantal Nederlandse producten:
7

Aantal (oude) Alarmschijven:
10

Langstgenoteerde plaat:
32 (20) Silence Delerium featuring Sarah McLachlan

Aantal binnenkomers:
5

'Oudste act':
9 (24-5-1986) Janet Jackson


Tot zover deze week,
the Chartsman