Hitfeiten

Week 13

De maandlijst over maart 2001 en de voorlopige jaarlijsten (singles en artiesten) zijn nu beschikbaar op deze site!!


Voor de 6e week staat It wasn't me van Shaggy en Ricardo Ducent op nummer 1 in de Top 40.
Het is voor het eerst sinds Wêr bisto van Twarres dat een plaat zo lang op nummer 1 staat.

It wasn't me blijkt de schuldige te zijn van het feit dat TMF Hitzone 14 al tot 2 keer toe is uitgesteld, want de makers van de verzamelaar willen het liedje er graag ophebben, maar de platenmaatschappij van Shaggy wil geen toestemming verlenen zolang de single nog goed verkoopt.

Daarnaast komt er langzaamaan concurrentie van DJ Sjakie, die met Ik was het niet van 66 naar 50 gaat in de Mega Top 100.


Vorige week bleef Played-a-live (The bongo song) van Safri Duo op nummer 7 staan. Deze week schieten ze opeens door naar nummer 2 en dat in de 8e week!
De chartrun van deze plaat doet enigszins denken aan die van Binnen van Marco Borsato, dat op nummer 8 bleef staan en toen doorsteeg naar nummer 2.

Je zult wel denken: "Hoe kan het nou dat deze plaat opeens naar nummer 2 stijgt, zeker terwijl hij in de Mega Top 100 op nummer 7 blijft staan?" Dit komt doordat de nummers 2 t/m 7 qua verkopen heel dicht bij elkaar liggen en door de airplayfactor worden de plaatjes door elkaar geschut.

Ik ben eens nagegaan of het wel eerder is gebeurd dat een plaat die al 8 weken of langer genoteerd stond, vanaf 7 of verder naar de top 2 stijgt. Dit blijkt eenmaal eerder te zijn gebeurd: Op 1 december 1990 steeg Unchained melody van the Righteous Brothers in de 16e week van 7 naar 1. Deze plaat was echter opnieuw binnengekomen. Voor één chartrun is het een nieuw record.


Lil' Bow Wow scoort zijn eerste Top 3-hit door met Bow Wow (That's my name) van 8 naar 3 te springen.
Bow Wow kwam 2 weken geleden binnen zonder in de Tipparade gestaan te hebben. Hij is niet de enige, want in de top 10 staan maar liefst 4 platen die nooit in de Tipparade gestaan hebben; wederom een bewijs dat die lijst de waarde van 'signaleerlijst van mogelijke hits' steeds meer begint kwijt te raken, want dit is nog nooit eerder gebeurd.


Qua verkopen nog steeds op nummer 2 en in de Top 40 weer van 5 naar 4 gaat Puf / Schudden van Def Rhymz.
De plaat staat nu 9 weken genoteerd en al die 9 weken stond hij ook in de Top 5. Dit is geen unicum, maar wel heel bijzonder. Het gebeurde in het verleden al bij de volgende platen:

Help the Beatles (15 weken)
We're going to Ibiza Vengaboys (14 weken)
The French song Lucille Starr (12 weken)
(I can't get no) Satisfaction the Rolling Stones (12 weken)
I feel fine the Beatles (9 weken)
We can work it out / Daytripper the Beatles (9 weken)
Yellow submarine the Beatles (9 weken)
Hello goodbye the Beatles (9 weken)
World Bee Gees (9 weken)
Hey Jude the Beatles (9 weken)
Puf / Schudden Def Rhymz (9 weken)

Zoals je ziet komen slechts 2 platen niet uit de jaren '60. Dat zijn de platen van de Vengaboys en Def Rhymz. Dit komt mede doordat je voor een vermelding in het lijstje o.a. een top 5-entry moet hebben gehad en dit vooral in de jaren '60 gebeurde. De meeste platen komen uit de tijd dat de Tipparade nog niet bestond. Om precies te zijn, heeft alleen We're going to Ibiza in het gedrukte exemplaar in de Tipparade gestaan. World (6-2-9), Hello goodbye (1-1) en Hey Jude (1-1) stonden destijds ook in de Tipparade, maar die lijsten stonden toen nog niet afgedrukt (periode 1967-1970).


Purest of pain (A puro dolor) van SonbyFOUR gaat van 6 naar 5 en hierdoor scoort SB4 de eerste top 5-hit.
Inmiddels krijgt de plaat enige concurrentie van Gordon, want zijn vertaling, Ga dan, staat in de Tipparade.


7 weken lang stond Judith op nummer 2 met You en opeens valt ze terug naar nummer 7. Eigenlijk wel te verwachten, want de afgelopen weken stond ze puur op airplaybasis op die 2e plaats en nu de verkoopconcurrentie in de buurt komt, valt ze terug.
De vorige plaat die van 2 naar 7 ging, was Shape of my heart van Backstreet Boys.

Zoals je bovenaan hebt kunnen lezen, is de jaarlijst weer bijgewerkt, want er is weer een maand voorbij. Judith staat qua artiestenpunten exact gelijk aan Jennifer Lopez en You qua singlepunten met Love don't cost a thing. Echter omdat de plaat van J. Lo op nummer 1 kwam en Judith niet, staat Jennifer op nummer 1 in de jaarlijsten.


Nog een plaat die 5 plaatsen zakt, is Nobody wants to be lonely van Ricky Martin en Christina Aguilera. Dit nummer gaat van 3 naar 8.
Het is voor het eerst sinds Que si, que no van Jody Bernal dat een plaat deze sprong maakt. De eerste die dit ooit deed, was Pretty woman van Roy Orbison, die dit in de 4e Top 40 ooit deed. Dat liedje stond in de 1e lijst ooit op nummer 3, bleef 2 maal staan en zakte toen naar 8.


Na 1 week weer terug in de Top 10: Hey baby (Uhh, ahh) van The Cooldown Café Featuring D.J. Stefan. De après-ski mist zijn uitwerking blijkbaar niet en hierdoor blijft de plaat nog steeds hangen. Wellicht uiteindelijk succesvoller dan Anton aus Tirol?


Vorige week bij de hoge re-entry zei ik al dat One more time van Daft Punk waarschijnlijk niet veel meer zou stijgen en dat is uitgekomen, want hij gaat slechts van 13 naar 12.


Ook Britney Spears doet het niet goed in de 2e week, want zij blijft op 16 staan met Don't let me be the last to know. Indien deze plaat niet verder komt, wordt het de 'laagste hoogste notering' in de carrière van Britney.


De hoogste binnenkomer is een plaat die een jaar geleden al in de top 10 van Vlaanderen stond: Kabouterdans van Kabouter Plop.
Het liedje is al maandenlang in Nederland op single uit en staat al 17 weken onafgebroken in de Mega Top 100. Mede door het ontbreken van airplay (waarom toch?) en een boycot in de Tipparade, was de plaat nog niet eerder gesignaleerd in de 'originele' Top 40-lijsten (dus Top 40 en Tipparade).
Nu de plaat op verkopen op 12 staat, komt hij opeens op nummer 18 in de Top 40 binnen.

De vraag is nu: Waarom opeens op 18 binnenkomen (met verkopen op 12)? Vorige week stond hij al op 18 qua verkopen, dan had je toch wel onderin de Top 40 gestaan?

Een nog extremer geval is er voor Amore van Grad Damen. Deze plaat stond vorige week op 15 in de Mega Top 100 en is nog nooit in de Top 40 gesignaleerd. Hij staat deze week 4 plaatsen onder Plop (op 16) en geheel niet in de Top 40. Dit kan gewoonweg niet en blijkbaar geldt er een boycot voor Amore in de Top 40, want de verkopen van Grad en Plop verschillen maar heel weinig van elkaar!! (Mega Charts weigert commentaar te geven; jammer voor ze, want dit commentaar zou ik hebben gepubliceerd; herkansing voor volgende week).


Met 2 platen tegelijk stijgen lukt niet veel artiesten. Wél lukt het Mauro Picotto, die deze week van 26 naar 24 gaat met Komodo en van 32 naar 25 met Proximus. Hier komt nog bij dat die 2 plaatjes ook nog eens achter elkaar staan! Dit gebeurde eerder met Aqua, die van 7 naar 5 ging met Barbie girl en van 12 naar 6 met Doctor Jones.


Op nummer 27 komt Butterfly van Crazy Town binnen. Het is de eerste notering voor deze band.
De fans van de Red Hot Chili Peppers zullen dit nummer kennen als Come my lady van het album Mother's milk.


In 1986 bleek Michael Jackson een zusje te hebben dat ook goed kon zingen. Ze heette Janet en debuteerde met de nummer 1-hit What have you done for me lately.
Inmiddels zijn we 15 jaar later en scoort ze haar 27e hit met All for you. Het nummer komt deze week op airplay binnen op nummer 29 en is vanaf vandaag, 26 maart, verkrijgbaar. Het was vorige week al de 9e Alarmschijf voor Janet.


Op 6 september 1997 debuteerde Rammstein in de Album Top 100 met Sehnsucht. 2 weken later werd Herzeleit al de 2e albumhit voor de groep en dat is hoogstwaarschijnlijk de kortste periode die ooit nodig was om de eerste 2 albumhits te scoren.
We zijn nu 3,5 jaar later en de groep scoort de eerste singlehit, want Sonne komt deze week op nummer 34 in de Top 40 binnen.


Op 1 juli 2000 (inmiddels een legendarische datum) debuteerde Anastacia in de Top 40 met I'm outta love. De plaat bleef op nummer 3 steken, maar haalde wel de 2e plaats in de jaarlijst over 2000.
De opvolger Not that kind bleef in eerste instantie hangen op nummer 40, maar kwam in de herkansing tot nummer 26. Het gelijknamige album staat inmiddels voor de 2e week op nummer 1 in de Album Top 100 en de 3e hit komt in de Top 40 binnen op nummer 36: de ballad Cowboys & kisses.


De verdwenen platen:

Top 40:

39  4 12 Around the world la la la la la ATC
38 38  2 Livin' a lie Milk Inc.
37  7 10 Stuck in a moment you can't get out of U2
34 14  8 Here with me Dido
33 18  3 Where the nightingales sing BZN

Tipparade:

 2 Verkeerd verbonden Acda & de Munnik
15 Playa no mo Lina
19 I can't deny it Rod Stewart


Binnenkomers in de Tipparade:

24 So much love Ebonique
25 Crazy K-ci & Jojo
26 I wanna be u Chocolate Puma
27 Stap voor stap Van Dik Hout
28 Love Anouk (9/4)
29 Who's that girl Eve (9/4)
30 Play Jennifer Lopez (9/4)


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
18 Kabouterdans Kabouter Plop

Snelste stijger:
13 (11) Lover or friend Katja [Schuurman]

Snelste zakker:
17 (18) Pop ya collar Usher

'Oudste act':
29 (24-5-1986) All for you Janet Jackson


Tot zover deze week,
the Chartsman