Hitfeiten

Week 12

Het bericht dat Chris Gtte van Blf is omgekomen bij een verkeersongeluk is nog niet merkbaar in de diverse hitlijsten, want het werd pas zaterdag na sluitingstijd bekend gemaakt.
Het album Watermakers stijgt deze week van 30 naar 29, maar wie weet gaat het volgende week hard omhoog.


It wasn't me van Shaggy en RikRok staat voor de 5e week op nummer 1.
De laatste plaat die tot nu toe 5 weken of langer op 1 stond, was Wr bisto van Twarres, dat eind vorig jaar 6 weken de koppositie van de Top 40 innam. Gezien de huidige verkoopcijfers ziet het ernaar uit dat Shaggy ook nog wel even op nummer 1 staat, want het gat naar de #2 qua verkopen (Puf / Schudden van Def Rhymz) bedraagt 24%.


Met You staat Judith inmiddels voor de 7e week op nummer 2. You is de 5e plaat die in totaal 7 weken op nummer 1 staat. Ze is pas de 2e die 7 weken op rij die 2e positie vasthoudt.
Judith breekt wel een record, want nog nooit stond een plaat die de #1-positie niet haalde zo lang op nummer 2!!


Na 3 weken op nummer 4 stijgt Nobody wants to be lonely van Ricky Martin en Christina Aguilera alsnog door naar nummer 3.
Voor Christina is het na What a girl wants de 2e top 3-hit; voor Ricky is het de eerste kennismaking met de top 3.


Nelly Furtado stijgt van 6 naar 4 met I'm like a bird. Hierdoor scoort ze haar 1e top 5-hit in haar carrire.


Met Puf / Schudden zakt Def Rhymz in de 8e week van 3 naar 5. Het is de laagste notering ooit voor deze plaat, want hij debuteerde op nummer 3. In de eerste 7 weken stond de plaat continue in de top 3. De laatste plaat die dat ook voor elkaar kreeg, was I want it that way van de Backstreet Boys, dat in 1999 in de eerste 7 weken de noteringen 1-1-1-1-2-3-3 had.


Vorige week verrassend binnen op nummer 19 en nu doorgestegen naar nummer 8 is Bow Wow (That's my name) van Lil Bow Wow. Het is de eerste keer dat hij in de top 10 staat.
Vorige week vergeleek ik Lil Bow Wow al met Bow Wow Wow en Wow!. Inmiddels is de hoogste notering van Wow! (#16) al overtroffen. De hoogste notering van Bow Wow Wow was #2, dus weet Lil Bow Wow wat hem te doen staat.


Met Out on my own stijgt Michelle van 30 naar 10.
De laatste keer dat een songfestivalplaat de top 10 haalde was in 1998, toen Where are you van Imaani tot nummer 8 kwam.
De laatste keer dat de Nederlandse inzending van het songfestival de top 10 haalde, was in 1996, toen De eerste keer van Maxine & Franklin Brown de 6e plaats in de Top 40 wist te bereiken.


De hoogste binnenkomer is een oude bekende, want na 8 weken van afwezigheid, doet One more time van Daft Punk en Romanthony de naam eer aan door op nummer 13 overnieuw binnen te komen. De plaat staat inmiddels 8 weken genoteerd.
Het verhaal achter deze re-entry is dat er pas sinds kort een videoclip beschikbaar is, omdat de platenmaatschappij het liedje eerste zonder (video)airplay een hit wilde laten worden. Sinds de clip verkrijgbaar is, is de vraag naar de single ook weer flink gestegen. Vorige week kwam de plaat opnieuw binnen in de Mega Top 100 op nummer 33 en daardoor is het des te vreemder dat de single toen nog niet in de Top 40 opnieuw binnenkwam, want de Top 40 meet de verkopen over 1 week en de Mega Top 100 over 2 weken. Bij stijgende verkopen, staat een plaat dan in principe hoger in de Top 40, vooral met airplay erbij. Waarschijnlijk mede door de re-entryregel (een recente re-entry mag alleen op nummer 30 of hoger plaatsvinden) stond de plaat nog niet genoteerd.
Het is echter maar de vraag of de plaat volgende week nog verder zal stijgen, omdat hij in de Mega Top 100 'slechts' van 33 naar 26 gaat.

One more time is 1 van de hoogste re-entries allertijden! Alleen Happy X-mas (War is over) van John, Yoko & the Plastic Ono Band en Space oddity van David Bowie kwamen hoger opnieuw binnen in de Top 40.
Met de re-entry bereikt One more time in 1 klap de hoogste notering van de plaat, want hoger dan 23 was hij nog niet gekomen.
De laatste keer dat een plaat door een re-entry direct de hoogste notering tot dan toe verbeterde, was op 3 februari, toen Hey baby (Uhh, ahh) van The Cooldown Caf Featuring D.J. Stefan op nummer 19 opnieuw binnenkwam. Als we recente re-entries even niet meenemen, was het op 16 december 2000, toen Silence van Delerium featuring Sarah McLachlan in de remix op 17 opnieuw binnenkwam.
Omdat niet iedereen remixen als re-entries ziet, noem ik tot slot ook Barcelona van Freddie Mercury & Monsterrat Caballe, dat in 1987 tot nummer 34 kwam en op 1 augustus 1992 op nummer 27 opnieuw binnenkwam. Dit was de laatste keer dat een plaat bij de re-entry direct de hoogste notering verbeterde, zonder dat het een remix of recente re-entry betrof.


Op nummer 16 komt Don't let me be the last to know van Britney Spears binnen.
Het is de 8e hit voor deze jongedame in 2 jaar tijd. Don't let me be.. is de opvolger van Stronger, dat voor Britney-maatstaven een flop was, door niet hoger dan nummer 14 te komen.

Deze plaat van Britney klinkt wat anders dan we van haar gewend zijn en dat komt omdat het van is geschreven door Shania Twain en haar man Robert John 'Mutt' Lange i.p.v. de vaste componisten van Britney.


In z'n 2e week bleef X van Xzibit op nummer 35 staan en sindsdien is de plaat alleen maar gaan stijgen. Deze week wordt in de 7e week nummer 18 bereikt.


De afgelopen weken haalde ik al aan dat Jaded van Aerosmith grotendeels op airplaybasis in de Top 40 genoteerd staat. Het nummer zakt in de Mega Top 100 alweer van 54 naar 58, geen goed teken dus. In de Top 40 zakt hij daardoor van 17 naar 19.


Vorige week kwam I lay my love on you van Westlife overtuigend binnen op nummer 20, maar blijft deze week op die 20e plaats staan. De reden voor de enorme vraag direct na het verschijnen van de single is dat de eerste oplage een speciale hyperdisc is met allerlei extra's. Hierdoor hebben de grootste fans de single direct in de 1e week al gekocht.


In 1996 kwam Gigi d'Agostino tot nummer 20 met Sweetly. Deze week stijgt Gigi met La passion (Medley with Rectangle) van 34 naar 21 en het lijkt erop dat hij zijn hoogste notering tot nu toe volgende week zal verbeteren.


Met Ms. Jackson zakt OutKast van 11 naar 22. Hierdoor gooit OutKast z'n eigen glazen in, want de plaat had deze week de nummer 1 van het jaar kunnen worden. Nu staat hij nog steeds op nummer 2, achter Love don't cost a thing van Jennifer Lopez. Bovendien is er alweer een andere kaper op de kust.....


Vorige week haalde ik al even aan dat Ms. Jackson van OutKast op alle noteringen tussen 1 en 7 had gestaan. Inmiddels is hier de uitslag: Het is geen record!

Ik kreeg reacties van Olav van Dijk en Philip Zonneveld, heren bedankt.
Dit is de uitslag:

Zeven posities
Er zijn singles die acht verschillende Top 10 posities hebben bezet en de recordhouders komen zelfs tot negen posities:

The road ahead (Miles of the unknown) City To City
Je t'aime.. moi non plus Jane Birkin & Serge Gainsbourg
Hello Josephine the Scorpions
Paint it black the Rolling Stones
Driver's seat Sniff 'n' the tears
Sammy Ramses Shaffy
I believe I can fly R. Kelly

Drie van deze zeven singles hebben niet op nummer 1 gestaan, de andere vier platen missen een andere positie.

Zeven posities in acht weken
Zeven verschillende posities in acht weken is bijzonder, maar geen record:

One is one Nick MacKenzie
haalde 8 posities in 9 weken.
I believe I can fly R. Kelly
haalde 9 posities in 10 weken.

Eerste zeven posities
Sommige singles kwamen op de posities 1 t/m 8:

Paint it black the Rolling Stones
I believe I can fly R. Kelly

Het record is de posities 1 t/m 9:
Driver's seat Sniff 'n' the tears

Zeer bijzonder was ook de chartrun van Give a little bit van Supertramp, want die plaat had o.a. de noteringen 7-6-5-4-3-2.


Op nummer 24 komt Katja Schuurman binnen met Lover or friend. De plaat stond al 6 weken in de Tipparade en loopt pas hard sinds de film Costa in de bioscoop draait.

Katja is eigenlijk actrice, maar brak in muziekland door als lid van het trio Linda, Roos & Jessica, dat eind 1995 met Ademnood 7 weken op nummer 1 stond. In 1996 en 1997 scoorde Katja 2 hits: Maar nu heb ik er een... en Wereldmeid. Beide platen bereikten de top 10 en kwamen uit een computercommercial.
Nu, een kleine 4 jaar later, scoort Katja haar 3e hit en staat tegelijk met zusje Birgit in de Top 40 genoteerd, zij het 10 plaatsen lager.

Lover or friend is geschreven door Ferry Holland en Peter Garnefski. Deze heren waren al de mannen achter Wax Attack en Boobytrax en vormden zelf het gezicht van Doop. Ze stonden in 1994 zelfs nog 3 weken op #1 in de UK met Doop.


Twee weken geleden steeg Inner smile van Texas van 24 naar 14. Vorige week bleef de plaat op 14 staan en deze week blijkt dat dit door de superstipregel kwam, want omdat de plaat vorige week niet mocht zakken, dondert hij nu extra hard omlaag naar nummer 28.


Op nummer 32 scoort Mauro Picotto zijn 2e hit, terwijl de eerste nog genoteerd staat. De nieuwe single heet Proximus en is gebaseerd op Adiemus van Adiemus, dat in 1995 tot nummer 18 kwam.

De CD-maxisingle van Proximus bevat maar liefst 15 tracks, volgens mij een record voor een single!


Als je niet of nauwelijks airplay krijgt op Radio 538, TMF, Sky Radio, 3FM en Veronica FM en je verkopen dalen, zak je al snel in de Top 40. Dit overkwam Jij bent de zon van Jop vorig jaar al (1-5-14-21) en Oh oh Oranje / Mijn club van Jiskefet (21-12-40).
Ditmaal is het de beurt aan Where the nightingales sing van BZN. De plaat stort in de 3e week neer van 18 naar 33. Het ziet er dan ook naar uit dat BZN wederom niet langer dan 3 weken in de Top 40 zal staan. Het zou de 4e keer op rij worden. De laatste plaat die langer genoteerd stond, was Wedding bells, dat in 1997 7 weken genoteerd stond.


Het lijkt verkeerd af te gaan lopen met Livin' a lie van Milk Inc., want in de 2e week blijft de plaat op 38 staan, terwijl hij in de Mega Top 100 alweer een plaatsje zakt.
Milk Inc. heeft echter eerder al eens bewezen dat een slechte start nog wel een grote hit op kan leveren, want Walk on water steeg in de 2e week slechts van 36 naar 35 en kwam uiteindelijk nog tot nummer 2, dus het is nog niet verloren.

Overigens is er inmiddels een single uit met een titel die wel erg op deze plaat lijkt, want Guano Apes komt deze week in de Mega Top 100 binnen op 100 met Livin' in a lie.


Op nummer 40 scoort rapper Nelly zijn 2e hit. Eerder dit jaar scoorde hij al met (Hot s+++) Country grammar en nu is het de beurt aan E.i.. Als je de leestekens niet meetelt, bevat de titel slechts 2 letters. Dit is geen record, want Prince scoorde ooit al met 7 en Xzibit staat deze week genoteerd met X.


De Alarmschijf is deze week voor Janet Jackson. Met All for you, dat op 26 maart op single verschijnt, scoort zij haar 9e Alarmschijf.


Ondanks dat ze op dit moment niet in de Top 40 staat (wel in de Tipparade), stijgt Anastacia met haar debuutalbum Not that kind naar nummer 1 in de Album Top 100. Op zich zou dat niet zo bijzonder zijn, maar ze heeft er maar liefst 37 weken over gedaan die 1e plaats te bereiken en dan is het direct een heel ander verhaal. Echter geen record, want Shania Twain deed er maar liefst 80 weken over om de koppositie te bereiken met Come on over.


De verdwenen platen:

Top 40:

40 16  8 Rollin' Limp Bizkit
37 35  3 Bolletjes in mijn hol Holland & Holland
35 20  8 Touch me Rui Da Silva. feat. Cassandra
33  1 16 Can't fight the moonlight LeAnn Rimes
27  8 11 Supreme Robbie Williams

Tipparade:

 7 So why so sad Manic Street Preachers
13 Sweet little thing Jark Prongo
14 Can't keep me silent Angelic


Binnenkomers in de Tipparade:

24 Ga dan Gordon
25 clint Eastwood Gorillaz
26 My heart beats like a drum ATC
27 Moi.. lolita Alizee
28 What it feels like.. Madonna
29 Let love be your energy Robbie Williams
30 Million miles Juan Wells


Enkele statistieken:

Hoogste binnenkomer:
13 One more time Daft Punk

Snelste stijger:
10 (30)Out on my own Michelle

Snelste zakker:
33 (15)Where the nightingales sing BZN

'Oudste act':
33 (5-10-1968) Where the nightingales sing BZN


Tot zover deze week,
the Chartsman