Hitfeiten

Week 11

Met It wasn't me staan Shaggy en RikRok voor de 4e week op nummer 1.
De plaat is niet alleen in Nederland een tophit, want in de USA stond de plaat al op 1 in de Billboard Hot 100 en vorige week stond hij op nummer 1 in de UK Top 75. Zoals de laatste tijd daar bijna gebruikelijk is, zakt hij in de UK alweer.


Met You staat Judith voor de 6e week op rij op nummer 2. Voor een plaat die nooit op nummer 1 heeft gestaan is dit een evenaring van het record. Het record moet gedeeld worden met Ben van Michael Jackson (1973), Daar gaat ze van Clouseau (1990), Would I lie to you? van Charles & Eddie (1992 & 1993) en Knockin van Double Vision (1995).


Inmiddels staat Puf / Schudden van Def Rhymz voor de 4e week op rij op nummer 3. De plaat kwam ook al op nummer 3 binnen en staat hierdoor in totaliteit voor de 5e week op nummer 3.
5 weken op 3 is nog geen record:

Weken #3 Jaar Titel Artiest
7 1969 & 1970 Venus Shocking Blue
6 1998 Torn Natalie Imbruglia
5 1965 Lovely lovely Chubby Checker
You've got your troubles the Fortunes
Here it comes again the Fortunes
1994 One Metallica
1996 Zonder jou Simone Kleinsma & Paul de Leeuw
1997 Hard to say I'm sorry Az Yet featuring Peter Cetera
1999 My love is your love Whitney Houston
2001 Puf / Schudden Def Rhymz

* De titel van de 2e hit van the Fortunes was wel heel toepasselijk, omdat hij net als de debuuthit ook 5 weken op nummer 3 zou staan.

* Venus had een tweetal chartruns nodig om aan de 7 weken te komen.

* Tussen 1965 en 1994 stond geen enkele plaat in één chartrun minstens 5 weken op nummer 3.


Nog meer nieuws over Def Rhymz, want sinds vorige week is dit de best verkochte single over 2001!


Deze week blijft de gehele Top 5 staan. De laatste keer dat dit gebeurde, was op 20 november 1999. Die week stond If I could turn back the hands of time van R. Kelly voor de 5e week op nummer 1 en bleef Leef (Big Brother tune) van Han van Eijk in de 2e week op nummer 2 staan.


Mede door de extra airplay van vorige week door de Alarmschijf-notering, stijgt I'm like a bird van Nelly Furtado door van 19 naar 6. Nelly scoort hierdoor haar 1e Top 10-hit.
De vorige keer dat een plaat van 19 naar 6 sprong is alweer even geleden: Op 7 september 1991 was Calling Elvis van Dire Straits tot nog toe de laatste. In totaliteit is het de 9e keer dat een plaat van 19 naar 6 stijgt.


Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk heeft ook Played-a-life (The bongo song) van Safri Duo de Top 10 bereikt. In de 6e week gaat het nummer namelijk van 13 naar 7.


Was het nou SB4 of SonbyFOUR? Dat was de vraag die de afgelopen weken rondging bij de creditors van deze site. Uiteindelijk hebben we gekozen voor SonbyFOUR (SB4).
Hoe dan ook: In de 3e week heeft Purest of pain de 5e versnelling gevonden en stijgt van 29 naar 9 in de Top 40. Het is de 6e keer dat een plaat deze sprong maakt. De laatste was Get get down van Paul Johnson op 25 september 1999.
Overigens is het voor het eerst dat een plaat in de 3e week van 29 naar 9 gaat: De vorige 5 keren gebeurde het in de 2e week.


Ms. Jackson van OutKast zakt in de 9e week van 7 naar 11. Desondanks staat de plaat al op nummer 2 in de voorlopige jaarlijst over 2001.
Deze hoge notering heeft hij mede te danken aan het langdurige verblijf aan de top. Ik kreeg afgelopen week een mailtje met de vraag of het uniek was dat een plaat op alle noteringen tussen 1 en 7 heeft gestaan (wat Ms. Jackson deed). Hierover loopt nog een onderzoek en als ik meer weet, wordt het binnenkort bij de hitfeiten gepubliceerd.


Met Where the nightingales sing stijgt BZN van 26 naar 18. Het is de hoogste notering voor de groep sinds oktober 1997, toen Wedding bells de top 10 wist te halen. Qua verkopen staat de plaat rond nummer 5, maar door het nog steeds ontbreken van airplay, vinden we hem slechts op nummer 18 in de Top 40.


De hoogste binnenkomer is Bow Wow (That's my name) van Lil Bow Wow. Het is de eerste hit voor deze rapper en komt volledig uit de lucht vallen: Vorige week stond hij namelijk niet eens in de Tipparade.
Dit gebeurde vorig jaar ook met bijvoorbeeld Freestyler van Bomfunk MC's en dat werd 1 van de grootste hits van het jaar, dus wie weet gaat Lil Bow Wow ook wel die kant op....

De artiestennaam van Lil Bow Wow is niet echt origineel, want begin jaren '80 was er al de groep Bow Wow Wow, die hits scoorde met I want candy (onlangs nog een hit voor Aaron Carter, Do you wanna hold me en The man mountain.
Daarnaast was er in de periode 1997-2000 nog de meidengroep Wow!, dat hits scoorde met Keer op keer (Loop maar naar de maan) en Zomer. De meiden hebben eind vorig jaar besloten om de groep op te heffen.


Na 7 weken in de Tipparade rond te hebben gehangen, komt I lay my love on you van Westlife binnen op nummer 20. Op het eerste gezicht lijkt dit een vreemde vertoning, maar de 'schuld' ligt bij de platenmaatschappij, die tot 2 maal toe de release van de single uitstelde, terwijl het single al wel in de Tipparade stond.
I lay my love on you is de 7e hit voor Westlife en de opvolger van de #10-hit My love.

Overigens is in de UK alweer de nieuwe single van Westlife verkrijgbaar. Het is Uptown girl, een cover van Billy Joel en komt traditiegetrouw binnen op nummer 1 in de UK Top 75.

I lay my love on you is volgens Jeroen Hoogers geïntroduceerd als eerste Hyperdisc ooit, omdat er zoveel extra's op zou staan. Zowel hij als ik weten echter niet waar dit op gebaseerd, want er zijn al genoeg singles en albums met interactieve extra's erop verkrijgbaar.


Met Here with me stijgt Dido in de 7e week weer van 24 naar 23. Dido is nog steeds de meest succesvolle artiest van dit jaar (356 punten) en schudt deze week de nummer 2 van zich af door boven Jennifer Lopez te staan in de Top 40. De eerste gegadigde voor de toppositie is OutKast, dat nu op 325 punten staat.


Jennifer Lopez staat deze week namelijk op 24 met Love don't cost a thing. Vorige week overtrof deze plaat de jaarscore van Can't fight the moonlight van LeAnn Rimes en is momenteel de nummer 1 van 2001.


You've got my love van Bastian is de extra airplay van de 538 Dance Smash kwijt en zakt daarom in de 3e week van 17 naar 25.


De één zou zeggen van wel, de andere niet: Met het verdwijnen van Luna van Alessandro Safina is Silence van Delerium featuring Sarah McLachlan de langstgenoteerde plaat in de Top 40 geworden. De plaat staat nu 17 weken genoteerd.
Als je zegt dat een remix een nieuwe hit is, staat de plaat pas 13 weken genoteerd en is Can't fight the moonlight van LeAnn Rimes met 16 weken de langstgenoteerde.


De glijer van de week is U2 met Stuck in a moment you can't get out of, want de plaat gaat van 15 naar 28. Het album All that you can't leave behind stijgt juist van 6 naar 1 in de Album Top 100 en breekt zo de rij van Alessandro Safina.
De sprong van U2 en die van vele albums in de Album Top 100 zijn te danken aan V&D, dat afgelopen week weer een prijzencircus hield en veel CD's goedkoop aanbood, met U2 voor fl. 25,- als extra lokkertje.


De Alarmschijf van deze week komt direct binnen op nummer 30 en slaat ook nog eens de Tipparade over.
Met Out on my own won Michelle ruim een week geleden het Nationaal Songfestival en daarom mag zij binnenkort aan het Eurovisie Songfestival meedoen. Michelle is een andere zangeres dan Michèle, ook een Nederlandse zangeres, die in de jaren '90 2 hits en 3 tips scoorde.

Het is alweer een tijdje geleden dat de Nederlandse inzending van het Songfestival Alarmschijf was: Op 13 april 1996 was De eerste keer van Maxine & Franklin Brown de Alarmschijf en bereikte de nummer 6-positie in de Top 40.
De laatste Songfestivalhit die Alarmschijf was, was Where are you van Imaani op 23 mei 1998. Where are you was 2e geworden achter Diva van Dana International.


Op nummer 31 scoort Joe zijn 2e hit. Het plaatje heet Stutter. Er is een belangrijk verschil tussen de 2-track en de maxi-single van deze plaat, want op de ene is de 1e track een versie mét Mystikal en op de andere niet! Hierdoor hebben wij besloten om Mystikal als uncredited artist op te nemen, waardoor hij nog steeds geen hit heeft gescoord. Zijn vorige single, Danger (Been so long), stond de afgelopen 4 weken op nummer 2 in de Tipparade (een record).


Het heeft iets meer dan 5 jaar geduurd, maar eindelijk scoort Gigi d'Agostino zijn 2e hit. Hij doet het met La passion (Medley with Rectangle). Dit plaatje staat al enkele weken op nummer 1 in Vlaanderen.
Begin 1996 wist Gigi te profiteren van de korte maar hevige dreamhouse-stroming. Hij scoorde een Alarmschijf met Sweetly en kwam tot nummer 20. Zijn succes werd echter ruimschoots overtroffen door Children van Robert Miles, dat een dikke top 3-hit werd.


In 1997 stond Milk Incorporated in de Tipparade met La vache. Het zou tot september 2000 duren voordat de groep, die de naam inkortte tot Milk Inc., in de Top 40 zou debuteren. Dat was met Walk on water, dat in de 2e week van 36 naar 35 ging, maar uiteindelijk nummer 2 haalde.
Ook de opvolger Land of the living wist via opvallende Top 40-noteringen een behoorlijke hit te worden.
Nu is het tijd voor hit nummer 3. Daarom komt Livin' a lie deze week binnen op nummer 38.


Op nummer 39 debuteert Chanté Moore met Straight up. Toch is deze zangeres niet helemaal onbekend, want in oktober 1998 stond ze samen met Boyz II Men al 4 weken in de Mega Top 100 met Your home is in my heart, dat tot nummer 90 kwam.


De verdwenen platen:

Top 40:

40 29  4 Chase the sun Planet Funk
38 37  3 Sunrise (Here I am) Ratty
36  8 15 Angel Lionel Richie
35 13  8 Don't Anouk
34 31  5 De vierde kaart Brainpower (feat. Lloyd)
32  9  6 The call Backstreet Boys
31  3 18 Luna Alessandro Safina

Tipparade:

 2 Danger (Been so long) Mystikal
 5 Request + line Black Eyed Peas


Binnenkomers in de Tipparade:

24 Proximus (Medley with Adiemus) Mauro Picotto
25 Grootheidswaan Extince
26 This is where I came in Bee Gees
27 Butterfly Crazytown
28 You make me sick P!nk
29 Chillin' Modjo
30 Subtle movements 16 Down


Tot zover deze week,
the Chartsman